Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.1.2021 11:37
ann.gaia

XXX.XXX.151.170

Ahoj, co dělat s koněm, který je nevyběhaný a každé volné prostranství řeší, tak, ze dá hlavu nahoru a chce běžet.
Musím ho buď rvát za hubu a nebo mít ruce hodně nízko, aby dal hlavu níže. Na sed nereaguje. Nechci ho rvát, ale jinak to nejde. Dělá to i za koněm. Já ho zvládnu, ale majitelka by chtěla koně na bezproblémové vyjížďky. Na pruvlecky si netroufám a na jízdárně je úplně v pohodě, s hlavou normálně.
Pomůže mi třeba kratší martingal, který mu nedovolí tu hlavu tak zvednout?
Děkuji.

24.1.2021 11:55
evcusik

XXX.XXX.145.236

Udelatka to nevyřeší, maximálně zamaskují.

Reste management koně - jak je ustájen? Jak vypadá jeho běžný týden? Jaká je historie koně...teď nově dovezený? Nebo v majetku je déle a začal to dělat teď?

Po delší pauze, kdy je araba veselá, tak první kilometr popracuje různé jizdarenske cviky, hlava dostane jednoznačný cíl a není pak vyhoukana. S každým metrem je uklidnenejsi a mezi cviky natahuji mezeru "nic nedelani", po té už si capkame za prezku.

Pokud je vyhoukana a sobě i jezdci nebezpečná, tak je naučená na stočení do maleho kroužku.

Základem pro prdleho koně je velmi klidný jezdec, který může ten klid prenest na koníka.

24.1.2021 12:12
Slon Indický

XXX.XXX.53.73

Ne, řešením není koni svázat hlavu nebo mu narvat do huby ostřejší udidlo. Martingal navíc neslouží k tomu, aby se s ním kůň vyvázal na krátko - nefunguje pak správně, nepovolí, když je třeba. Citlivý kůň, který se naučil uhýbat před tahající rukou směrem nahoru, bude z krátkého martingalu trvale udržujícího tlak za hubu naprosto zoufalý a jednoho dne se vzepne - no a krátký martingal ho potáhne směrem dozadu až do pádu. Takhle, přesně takhle, se vyrábějí životu nebezpeční koně.
Pokud to na jízdárně nedělá, tak to značí, že je venku ve stresu - pravděpodobně očekává bolest v hubě, takže preventivně hlavu co nejvíc zvedne. A čím víc hlavu zvedá, tím víc ho rvete za hubu a tu bolest mu způsobujete. Je to začarovaný kruh.
Jediným dlouhodobě funkčním řešením je vrátit koni důvěru v ruku jezdce. Bude to chtít trpělivost a citlivost. Postupuje se tak, že kůň chodí na volné otěži, zpočátku jen na krokovky. Pokud na místě, kde se běžně běhá, začne házet hlavou nahoru a caplovat, nikdy, opakuji NIKDY, se netahá silou zpět! Uděláte s ním kroužky, vlnovky, zabavíte mu hlavu, ale zůstává volná otěž a vy v klidu. Tohle se opakuje do doby, než kůň chodí všude krokem na zahozené otěži. Bude to trvat dlouho - minimálně dvakrát tak dlouho, jako se učil, že mu ruce jezdce způsobují bolest - důvěra koně se lehce ztratí, ale těžce získá.
Až chodí úplně spolehlivě a uvolněně celou vyjížďku krokem, přejde se ke klusu - stejný princip - žádné tahání za otěže a praní se s koněm, zpočátku stačí pár kroků v klidu. Až zvládá úplně v klidu a uvolněně klus, přijde na řadu cval - opět stejným principem.
Svázat koni hlavu dolů zní jako lákavé řešení, a hlavně rychlé. Ve skutečnosti to problém nevyřeší, kůň se jen utvrzuje v tom, že je třeba panikařit a že ruce jezdce mu způsobují bolest. Chvíli to fungovat může, pak se ale kůň v zoufalství pokusí vzepnout a máte problém daleko větší a třeba úplně neřešitelný.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.1.2021 12:29

"Nevyběhaný" kůň buď nemá prostor ke každodennímu volnému pohybu (změňte ustájení) nebo je překrmovaný energetickým krmivem (podívejte se, čím ho krmíte, kůň, s kterým chcete chodit jen na klidné vyjížďky asi nebude potřebovat müsli pro sportovního koně atd.) Pokud majitelka koně nezvládne v terénu, asi na něm bude muset jezdit jen na jízdárně a terén přidávat postupně tak, že odjezdí na jízdárně a přidá 20 minut krokovky kolem stáje atd. Není v tom žádná velká věda, chce to jen čas a trochu sebezpytování - pokud jsem na tom jezdecky tak, že neujezdím vlastního koně v terénu, řešením asi nebudou průvlečky ani nic podobného...

24.1.2021 12:41
Slon Indický

XXX.XXX.53.73

On navíc ten kůň ani nemusí být "nevyběhaný", jen se naučil, že vyjížďka znamená bolest v hubě a čím víc se v tom utvrzuje tím rvaním za hubu, tím víc před bolestí prchá.
Měla jsem před lety takový případ na převýchovu - mladý valach po dostihové kariéře, koupený pro 16 letou slečnu. Taktéž to začalo tím, že v terénu zdrhal s hlavou nahoře, slečna řešila sněhulákem, pelhamem, martingalem čím dál pevněji a nakonec průvlečkami. Ubíralo se žrádla, přidávalo práce, až byl kůň jako žebřiňák. Nepomáhalo nic. Kůň se nakonec naučil převracet i s jezdcem hned po nasednutí, a v tomhle stavu jsem ho převzala.
Trvalo půl roku práce ze země, než jsem na něj vůbec mohla nasednout. Na každý vnější podnět reagoval vyvrácením hlavy a úprkem. Postupně se naučil, že se nic neděje, že nikdo za hubu tahat nebude a i když byl krmený poměrně velkoryse, s těmi útěkovými reakcemi přestal - respektive vypálil, a hned se uklidnil, až nakonec vždy jen hodil hlavou nahoru.
Naprosto nečekaně pak utvořil dvojici s paní, která se učila jezdit po padesátce a byla v podstatě začátečník - stačilo jí jezdit na pohodové krokovky a za reakci typu zvednutí hlavy nahoru ho netrestala. Co vím, nakonec se odbouralo i toto a dokonce začali trénovat i na měkkém přilnutí pod trenérem a odjeli pár hobby drezurních závodů.

24.1.2021 12:46

Slon Indický napsal(a):
On navíc ten kůň ani nemusí být "nevyběhaný", jen se naučil, že vyjížďka znamená bolest v hubě a čím víc se v tom utvrzuje tím rvaním za hubu, tím víc před bolestí prchá.
Měla jsem před lety takový případ na převýchovu - mladý valach po dostihové kariéře, koupený pro 16 letou slečnu. Taktéž to začalo tím, že v terénu zdrhal s hlavou nahoře, slečna řešila sněhulákem, pelhamem, martingalem čím dál pevněji a nakonec průvlečkami. Ubíralo se žrádla, přidávalo práce, až byl kůň jako žebřiňák. Nepomáhalo nic. Kůň se nakonec naučil převracet i s jezdcem hned po nasednutí, a v tomhle stavu jsem ho převzala.
Trvalo půl roku práce ze země, než jsem na něj vůbec mohla nasednout. Na každý vnější podnět reagoval vyvrácením hlavy a úprkem. Postupně se naučil, že se nic neděje, že nikdo za hubu tahat nebude a i když byl krmený poměrně velkoryse, s těmi útěkovými reakcemi přestal - respektive vypálil, a hned se uklidnil, až nakonec vždy jen hodil hlavou nahoru.
Naprosto nečekaně pak utvořil dvojici s paní, která se učila jezdit po padesátce a byla v podstatě začátečník - stačilo jí jezdit na pohodové krokovky a za reakci typu zvednutí hlavy nahoru ho netrestala. Co vím, nakonec se odbouralo i toto a dokonce začali trénovat i na měkkém přilnutí pod trenérem a odjeli pár hobby drezurních závodů.

Jj, "podkrmování" je stejně nebezpečné jako "překrmování", ne všechny problémy se vyřeší úpravou krmné dávky, ač na tom výrobci nejrůznějších uklidňujících a super-bezobilných směsí dnes vydělávají. Někteří koně jsou prostě přirozeně temperamentní a holt člověk, který se bojí jezdit, by si je neměl kupovat, pak to končí tím věšením se do otěží, jen když se kůň lekne a popoběhne, což je úplně normální reakce ...

24.1.2021 12:51
Slon Indický

XXX.XXX.53.73

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jj, "podkrmování" je stejně nebezpečné jako "překrmování", ne všechny problémy se vyřeší úpravou krmné dávky, ač na tom výrobci nejrůznějších uklidňujících a super-bezobilných směsí dnes vydělávají. Někteří koně jsou prostě přirozeně temperamentní a holt člověk, který se bojí jezdit, by si je neměl kupovat, pak to končí tím věšením se do otěží, jen když se kůň lekne a popoběhne, což je úplně normální reakce ...

Jojo, někteří jezdci v terénu otěže preventivně drží kratší než na jízdárně, a při jakémkoli drobném uleknutí se koni doslova zavěsí za otěž. Stejně tak preventivně ještě pořádně zkrátí před jakoukoli loukou "co kdyby náhodou", a pak ti temperamentnější koně doslova šílí a zdrhají.
Pokud ten kůň chodí na jízdárně normálně, tak to úplně na překrmení nevidím - to se pak veselí a lekají i na place.

24.1.2021 12:59
etnies86

XXX.XXX.245.26

přiznám se, jezdila jsem (ne sama) velmi dopřednou kobylu, louka - chtěla běžet, těžce se zastavovala. kupovali se ostřejší udidla, někdy i průvlečky ...... dneska kobyla, kterou odjedu bezdudidlově. nejspokojenější je na dvojlomeném udidle. pomůcky jsou hlavně sedem. na jízdárně jde na myšlenku, v terénu už velmi hezky ovladatelná. trvalo to dlouho než jsem pochopila a projezdili jsme se k tomu.
vadil ji právě tlak v hubě, jasně na sněhuláku jsem ji zastavila natvrdo, ale nebylo to příjemné pro nikoho. prostě přiježdovat, zjemňovat.....když jsme cvávali tak hodně v pracovních cvalu, přechody, vlnovky.....zaměstnat hlavu...

24.1.2021 14:19
Tasyrka

XXX.XXX.41.134

A jak se chová na vodítku? Chodíte s ním na procházky na ruce? Začala bych asi tam. Naučí se, že být venku neznamená běhat o závod a to ani na loukách a to bez bolesti. Poroste váš vztah a celkově to bude jen prospěšné.

Nebo bych zvolila taktiku: začne zrychlovat a dávat hlavu nahoru? Tak s ním začít okamžitě dělat jízdárenskou práci a tu dělat dokud se neuklidní (tím myslím jezdit kolečka, zastavovat, couvat atd..). Popojdete pár kroků dopředu, on se třeba bude chtít znovu rozběhnout tak znovu. A to bez toho, aby jste mu rvala v hubě (to nevyřeší nic, maximálně to později naučí koně aby se zakousl do udidla a pak už bude tuplem nezvladatelný) a bez vzteku. Musíte být tvrdohlavější než ten kůň a on postupně zjistí že se mu nevyplatí snažit se proběhnout každou louku. Ale vy musíte fakt být v klidu a i s koněm jednat v klidu, jinak se on sám neuklidní.

24.1.2021 15:38
Arbora

XXX.XXX.232.61

Pani majiteľka by mala jazdiť predovšetkým na koni, ktorého zvláda. Vzhľadom na to, že to kôň robí aj vám, bude to zrejme naučená reakcia. Na tvrdú ruku, na zubadlo vśeobecne, na spôsob práce, možno aj na nepadnúce sedlo. Tým, že mu dáte kratší martingal, problém neodstránite, len naučíte koňa stupňovať svoj odpor. Jediná cesta je naučiť ho chodiť v pohode, čo bude prsvdepodobne znamenať, že si nejaký čas v teréne možňo ani nezaklušete.

25.1.2021 07:21
ann.gaia

XXX.XXX.13.101

Děkuji vám všem za informace.

Doplním, koníka už jsem jezdila před rokem, měl stejný problém a opravdu mi přijde, že je prostě nevyběhaný. Toto dělal cca 1-2 měsíce, co jsem ho začala jezdit, pak přestal a mohli jsme všude chodit na volné otěži, dokonce i cválat louky na otěži za přezku. Pak jsem se s ním na rok musela rozloučit a jezdil ho někdo jiný.

Na vodítku chodíme a to je úžasný a velmi vnímavý. Nikam nežene, vše je v pohodě. Sedlo sedí a je kontrolovaný i fyzioterapeutem.

Na jízdárnu moc nechodíme, protože teď je v nepoužitelném stavu a mě to moc nebaví a jeho také ne (dříve si užil své, jako provozák, kdy ho honili dokolečka)

Na poslední vyjížďce se trochu zklidnil - po cca 500m přetahování v klusu a ujištění, že se běhat nebude se najednou uklidnil, odfrkl si, dal hlavu dolů, já mu povolila a klusali jsme úplně na pohodu. Při dalším klusu zase chtěl vyletět, ale bylo to o mnoho lepší a uklidnil se dříve. Na další cestě byl ovšem zase horší a pomalu jsme brzdili o koně před námi. Je možné, že má tohle od bývalého jezdce? Bohužel nevím, co s ním dělal.

Je ustájen pastevně posledních cca 7 let a vyhovuje mu to. Je opravdu šťastný. V boxu by to asi nedal. Do krmení úplně nevídím, ale zkusím zjistit.

25.1.2021 07:44
evcusik

XXX.XXX.145.236

Tak především nečekejte, že tohle je hned. Ale pomalými krůčky se to může zlepšovat do bodu, že pojedete "za prezku" na vyjížďce.

Rady, co s tím máte: nepretahovat se, raději zaměstnat hlavu.

25.1.2021 07:49

Já jsem včera měla podobnou krátkodobou výměnu se "svým", nechala jsem holky schválně odjet, a jeho chuďátko jsem nutila jít krokem (čekaly na něj na konci louky). Nechtěl, lebeznu furt že nahoru, a tahat se se mnou. Tak jsem ho nechala jít v dovnitř pleci - moooc efektivní, doporučuji

Přidejte reakci

Přidat smajlík