Skipa

XXX.XXX.198.79
Zdravím, po dnešním incidentu co se mi stal s kobylou přemýšlím...
Běžně má kobyla po jakémkoliv nechtěnému puštění (např. pád jezdce) neutíká, dnes se vylekala a pár metrů odběhla. Během toho si stihla přišlápnout otěže a čekala na mě kousek opodál s hubou od krve.
Ma otázka zní, existuje něco bezpečného, co je dostatečně pevné na běžnou manipulaci a zároveň dostatečně slabé na to, aby se kůň nezmrzačil když by se nedej bože splašil a utekl, zamotal..? Přemýšlel někdo z vás nad tímhle? :) Vím, že člověk nemůže ohlídat vše a mnoho věcí je prostě o náhodě.
A tu krev tam ma proto, ze neco prasklo, licice treba? Nebo naopak neprasklo nic?
To ze po prislapnuti otezi prdnou prvni licnice povazuji za normalni, byva to nejslabší clanek na uzdecce. Povoli tak tlak z prislapnute oteze a kun se nezrani... Za mne tedy lepší varianta. Nejslabší budou asi ty nejlevnější uzdecky.
Skipa

XXX.XXX.198.79
Krev měla právě proto, ze si prislapla oteze a nepovolilo nic.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Skipa
napsal(a):
Krev měla právě proto, ze si prislapla oteze a nepovolilo nic.
Je to těžké. Já kupovala nové otěže, které se přetrhly, když je kobyla přišlápla. Bez následků. A naopak zažila koleno (ne moje) nabourané do stromu, když povolila lícnice a koni vypadlo udidlo.

Arbora
napsal(a):
Koža väčšinou povolí hneď, zvlášt tá lacnejšia indická.
mě si kobyla lehce přišlápla otěže (sklonila hlavu)- prostě pomyslíte, že by se to mohlo stát a stane se ....praskla mi lícnice u stübbenky a ani to moc práce nedalo....nemyslím, že by to byla levná kůže...nebo teda jen jméno ?

Proto nemám ráda biothan. Ten nepovolí. Stejně jako provazové vybavení z umělotin.
Jak řečeno, u uzdečky by jako první měla povolit lícnice, je to nejslabší místo (mám dojem, že i trochu záměrně - tedy ne, že by o tom současní výrobci věděli...).
Verun: mně povolila lícnice u Kiefferky, určitě to není levnou kůží, jako spíš jemným zpracováním v tomhle případě. Pak mám uzdečku Euroriding, dá potíže ji i jen namazat, protože je tuhá a nepoddajná (asi otázka technologie činění kůže). Ale zase je to relativně řídký materiál, takže u té bych čekala podobně rychlé povolení jako u Kieffera. No a pak máme starou sovětskou uzdečku, kde lícnice jsou dva centimetry široké, a u té by musela povolit otěž - protože na uzdečce by utáhl tank
Skipa: kamarádka riziko přišlápnutí otěže řešila tak, že měla konec otěže zajištěný v karabině u sedla. Otěž byla tak dlouhá, aby kůň dosáhl na zem, ale napnula se. Zachycení o větve to samozřejmě nezabrání. Ale tomu přišlápnutí by mohlo :-) Mně by tohle řešení překáželo, protože mám ve zvyku po otěžích pořád hrabat, sbírat, povolovat, podle toho, jak ta moje žirafa klátí hlavou...

napsal(a):
mě si kobyla lehce přišlápla otěže (sklonila hlavu)- prostě pomyslíte, že by se to mohlo stát a stane se ....praskla mi lícnice u stübbenky a ani to moc práce nedalo....nemyslím, že by to byla levná kůže...nebo teda jen jméno ?
Nemyslím. Nejčastěji povolí řemínek v ohybu u přezky, prostě únava materiálu. Možná paradoxně častěji u toho, kdo uzdečku poctivě rozebírá a čistí.

napsal(a):
Proto nemám ráda biothan. Ten nepovolí. Stejně jako provazové vybavení z umělotin.
Jak řečeno, u uzdečky by jako první měla povolit lícnice, je to nejslabší místo (mám dojem, že i trochu záměrně - tedy ne, že by o tom současní výrobci věděli...).
Verun: mně povolila lícnice u Kiefferky, určitě to není levnou kůží, jako spíš jemným zpracováním v tomhle případě. Pak mám uzdečku Euroriding, dá potíže ji i jen namazat, protože je tuhá a nepoddajná (asi otázka technologie činění kůže). Ale zase je to relativně řídký materiál, takže u té bych čekala podobně rychlé povolení jako u Kieffera. No a pak máme starou sovětskou uzdečku, kde lícnice jsou dva centimetry široké, a u té by musela povolit otěž - protože na uzdečce by utáhl tank
Skipa: kamarádka riziko přišlápnutí otěže řešila tak, že měla konec otěže zajištěný v karabině u sedla. Otěž byla tak dlouhá, aby kůň dosáhl na zem, ale napnula se. Zachycení o větve to samozřejmě nezabrání. Ale tomu přišlápnutí by mohlo :-) Mně by tohle řešení překáželo, protože mám ve zvyku po otěžích pořád hrabat, sbírat, povolovat, podle toho, jak ta moje žirafa klátí hlavou...
No jo, Sověti dělali všechno na věčné časy.
napsal(a):
Povolí aj biotan, úplne bez problémov. Najčastejšie ale skôr karabínky na oťažiach.

Jojo, když už něco povolilo, tak to byly na umělých věcech karabiny - jsou tam opravdu takové fórové, z nějakých těch slitin, ty se rozpadají rády :-)