Ze sedla nespolupracuje

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.1.2021 20:12
Bambi277

XXX.XXX.172.2

Ahoj, prosím o radu zkušenější.

Před zhruba měsícem jsme si do staje přivezli novou kobylku lusitano x lipican. Mladá, 6leta, hodný koník. Ze země nemá problém dělat cokoliv, jakékoliv ustupovani, procházky, lonž, vše je bez větších obtíží - max občas koukava ale neprchá, to připisuji stále relativně novému prostředí . Na člověka je velice kontaktní, mazlivá, zvědavá. Teď jsme hlavně pracovali ze země, protože bohužel terén nejake velké ježdění neumoznoval, takže celou dobu co je v naši stáji měla opravdu pohodicku, skoro žádná práce

Problém ale je ze sedla, a to ten, ze kobyla se stale točí domu, jak na vyjizdce, tak na jízdárně. Vyjížďky nikdy dřív sama neabsolovala, takže na to jdu postupně, prochazkujeme se sedlem, cestou domu na ni občas sednu, to už jde pěkně, neprcha ale ani se neplazi, cele to probíhá v klidu, kobylka není nijak napjata ve stresu, pokud teda nepotkame něco co žere koně, ale je to statečný koník 😁 Když bych s ni však chtěla dělat cokoliv trochu jiným směrem než stáj (ze sedla), hned jde proti a jde směr stáj. Zastavit jde, ale jiným směrem ji jít nedonutím, jedině sesednout. Ale tohle je určitě o tom ji zvyknout, to vím, nové prostředí nové lidi a sama venku. Bohužel s námi nemá na vyjížďku kdo jít.
Spis mě trápí jízdárna, kde se děje v podstatě to samé., např. Projde pěkně dlouhou stěnu jízdárny, když ji začnu stacet na kratkou zacne se hezky ohýbat tím směrem, ale najednou začne tahnout na druhou stranu - směr brána. V tu chvíli jakoby nevnimala, tak přijde na radu vodič, a to je zase v pohode a jde, tedy do dalšího obratu. Vím ze je to otázka vztahu, respektu, taky Toho aby si poradně zvykla, na nic nespěchám, pracujeme v klidu. Ale je tu někdo kdo se setkal s něčím podobným? Jak jste postupovali? Nějaké tipy jak si v tomto případě pomoct? Je možné ze se ji proste po měsíčním odpocinku nechce a bude potreba ji rozhýbat? Jizdarnu jsme zatím zkoušeli jen 2x, jak jsem psala driv to nebylo vůbec sjízdné, teď aspoň v kroku takže jsme úplně v začátku. Včera se vybudovala kruhovka s dobrým povrchem kde by se mohla na lonzi poradně vybehat. Tak zkusit ji prvně dat více práce ze země? Samozřejmě postupně s rozumem Ať “nevymýšlí” ze sedla? pobidkam ze sedla rozumí a vi co po ni chci, v předchozí stáji jsem kobylu 2x před koupi zkoušela a vše bylo v pohodě. výstroj je v pořádku a kobylka byla zkontrolována fyzio a vše OK. Kobyla byla obsednuta ve 4 letech, základně prijezdena.

Možná jsem to napsala chaoticky, v podstatě asi vím kde je problém jak píšu, třeba taky ne. budu rada za každý poznatek. není to asi nic neobvyklého ze nový kun není od první jízdy 100%. spis bych rada povzbuzení a par rad, nerada bych něco pokazila :-). Kdyby tu byl někdo kdo by to se mnou chtěl soukromé více rozbrat budu moc rada. Díky všem 🤍

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.1.2021 20:35

S tou jízdárnou myslím, že je v blbém věku, někteří koně okolo 5-6 roku mají takový vzdorovitý chování, venek si netroufám hodnotit, já sama ven nejezdím, asi bych kobylu taky nedostala dál než na konec ohrad....je s koněm víc v klidu , zkuste mít koně vodiče na jízdárně, nejezdit ale jen za vodičem a zkoušet se odpojovat nebo jezdit v oddělení(každý svůj kus jízdárny ), proti sobě...

25.1.2021 22:27
canka

XXX.XXX.215.5

Já bych to hodně připisovala novému prostředí,se kterým ještě není sžitá.....
Já bych se zatím na nějaké ježdění vyprdla,pokud je to teprve měsíc,co jí máte a zapracovala na důvěře a vztahu k vám...
Choďte jen tak na procházky,nechte ji sem tam uzobnout staré trávy,hlaďte jí a povídejte si s ní..na co někam spěchat...jezdit můžete klidně až z jara,až si kobyla zvykne na nové prostředí,stádo,lidi...

Já na vyjížďky jezdím už několik let jen sama a vyhovuje mi to..a když kobuše měla v mládí období vzdoru,bylo to kdo z koho,obě jsme byli tvrdohlavé Ale já nikdy neustoupila Příklad: Nechtěla přejít strouhu s protékajícím pramínkem vody...došla až k tomu a dál to odmítla přejít..a boj začal Nenechala jsem jí ani otočit,ani ustoupit,ani couvnout...co chvilku,vždycky pobídka..dokud neudělala krůček dopředu..pak velká pochvala a konec pobízení..za chvíli znovu ten samý postup..za každý krok vpřed pochvala..ano,strávili jsme tam třeba půl hodiny,ale díky tomu mám dnes koně,který jde do všeho

26.1.2021 07:01

A já jsem zase pro to, aby se to, co kůň umí, v novém prostředí aplikovalo co nejdříve. Právě proto, aby kůň zjistil, že "v novém to nebude jinak". Na ty procházky ven bych vám doporučila člověka na zemi. Případně jděte pěšky vy, a na kobylu, je-li to průchozí, posaďte někoho jiného.

Také by mohlo pomoci vedení na opratích - kobyla bude muset jít ze špice, velice psychicky náročné cvičení, ale samozřejmě to vyžaduje dobrou přípravu. Nicméně následně je to báječný způsob, jak koně "odjezdit" ze země s plnou kontrolou jeho pohybů a možností kdykoli přeběhnout dopředu zkorigovat.

Dále bych ji určitě nenechala zbytečně "více pracovat" v kruhovce, pokud tím myslíte "vyběhat". To je zbytečné, kůň si z toho nic neodnese (max. začne mít nerad kruhovku). Předpokládám, že chodí do výběhu... Pokud tím myslíte větší důraz třeba na vysílání do prostoru, lepší reakce na pobídky, rutinní přechody, potom samozřejmě ano, to se hodí vždycky.

Vodící kůň nebo člověk na jízdárně je dobrá pomůcka, v tom pokračujte.

Pokud v minulém ustájení fungovala skutečně bez zádrhele, je skutečně možné, že si "vymýšlí". A pak je to otázka motivace. Motivace existuje pozitivní a negativní. Asi nejsem ten pravý rádce na to, kterou motivaci zvolit, protože zastávám metodu "cukr a bič", a ona není momentálně moc populární. V každém případě v otázce motivace se blbě radí na dálku, chtělo by to vidět, jak se u toho kobyla tváří, a jak se u toho tváříte vy

Pokud se vám vždycky nakonec nějak podaří dosáhnout svého, je to základ. Vytrvejte, dělejte to, co funguje, a z čeho není kobyla dlouhodobě otrávená a nebouří se proti tomu. Na druhou stranu, jistá míra stresu je rozhodně žádoucí, pokud koni vysvětlujeme, co se dělat nemá. Trpělivost

Co se vyjížděk týče, poradila bych malinkou obrzličku - najděte si pěkné místo, ideálně nějakou alej, kde můžete dělat kolečka kolem stromů. A jak tak pojedete tou alejí, zkuste směrem zpátky objet jeden strom. Nepůjde, slezete, uděláte kolem stromu ten kruh, co jste chtěla, nalezete, jedete dál. A takhle pokaždé, když pojedete okolo. Po dokončení kruhu samozřejmě velká pochvala. Nakonec se stane, že kobyla ten strom obejde ze sedla. Moc chválení a velká radost. A příště zkusit přidat do toho kruhu druhý strom :-) Postupně se stane, že pojedete podél celé aleje v protisměru. Za velkého chválení. A pak můžete zkusit podobný postup na jiném místě :-) Třeba to půjde, třeba ne, koně neznám...

Další pomůcka by pro pažravce mohl být kýbl s krmením na opačném konci jízdárny. "když dojdeš ke kyblíku, můžeš si kousnout" Postupně je pak možné kyblík nechat prázdný a podat dobrotu ze sedla. A nakonec kyblík pryč a dobrotu postupně měnit na pochvalu :-) To by byla ta pozitivní motivace.

Mno, když jsme pořídili nového koně, a já jsem ho pod sedlem měla vyzkoušeného z minulého ustájení a věděla jsem, že funguje, tak jsem se ho neptala. Ale to nemůžu nikomu radit, samozřejmě

26.1.2021 07:06

Jak popisuje canka ten přechod strouhy, to rozhodně funguje - nakládám takhle neochotné koně do přívěsu :-) Člověk si na to ovšem musí vyhradit čas a nebo se musí aspoň tvářit, že ten čas má :-)

26.1.2021 09:31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jak popisuje canka ten přechod strouhy, to rozhodně funguje - nakládám takhle neochotné koně do přívěsu :-) Člověk si na to ovšem musí vyhradit čas a nebo se musí aspoň tvářit, že ten čas má :-)

Takhle před lety radil známý kamarádce - nechce přes strouhu? Tak si tam vem svačinu a případně spacák - však on to jednou přeleze. Prostě vytrvat.

26.1.2021 09:34

Takhle před lety radil známý kamarádce - nechce přes strouhu? Tak si tam vem svačinu a případně spacák - však on to jednou přeleze. Prostě vytrvat.

Jo tohle jsem kdysi podstoupila s Madam. Dvě a půl hodiny u kaluže, nakonec tam teda vlezla, takže moje vytrvalost zafungovala. Do doby, než jsme popošly k druhé kaluži, která byla 10m od té první...

26.1.2021 11:28

4 hodiny kvůli vítězné fotce po karpy v rybníce

26.1.2021 12:11

Jo tohle jsem kdysi podstoupila s Madam. Dvě a půl hodiny u kaluže, nakonec tam teda vlezla, takže moje vytrvalost zafungovala. Do doby, než jsme popošly k druhé kaluži, která byla 10m od té první...

Jasně, to byla přece jiná kaluž! Někdy ty koně fakt nechápu - kamarádka má u jízdármy plechové barely, čas od času dělá pro zpestření working. Moje kobyla kolem těch sudů chodila asi půl roku několikrát denně - do výběhu, z výběhu, na jízdárnu, z jízdárny...Celou tu dobu se sudy nepohly ani o milimetr. A jednoho dne - strašný úlek, div že neupadla, protože SUUUD!

26.1.2021 22:13
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Jasně, to byla přece jiná kaluž! Někdy ty koně fakt nechápu - kamarádka má u jízdármy plechové barely, čas od času dělá pro zpestření working. Moje kobyla kolem těch sudů chodila asi půl roku několikrát denně - do výběhu, z výběhu, na jízdárnu, z jízdárny...Celou tu dobu se sudy nepohly ani o milimetr. A jednoho dne - strašný úlek, div že neupadla, protože SUUUD!

Já jsem takhle přišla na jízdárnu s valachem, na zádech měl bederku. Tu jsme po okrokovaní sundali, dali na lavičku - stál vedle, byl tedy u toho, když jsem ji tam dávala. Po půlhodině, kdy lavičku v pohodě míjel, se vyděsil, cože to tam je.

26.1.2021 23:08

A míjel jí z jiné strany? viz článek v Jezdectví...

27.1.2021 00:40
Dotaz

XXX.XXX.110.178

A míjel jí z jiné strany? viz článek v Jezdectví...

Ne, normálně jsme na kolbišti dělali, takže okolo ní šel mnohokrát z obou stran. :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík