555565

XXX.XXX.23.209
Zdravím
Váhám, jaká prkna použit na ohradu pro koně
Nic jsem o tom nenasel. Pevná ohrada, rozestupy 3m.
Rád bych použil borovici nehraněná prkna cca 5cm silná, libil by se mi prirodnejsi vlnitý vzhled.
Bojím se ale tech suků, nevim jak se v takové délce budou chovat a jestli prkna nebudou extra náchylná na prasknutí v jejich místě.
Na vyber je buď borovice nebo smrk.
Děkuji za názor.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Názor laika, který o dřevě nic neví: Je to jedno, normální koně, kteří nejsou extra naučení procházet ohrady, to budou respektovat. 5cm prkna (fošny) v délce tří metrů se ani nehnou (pokud nebudou pracovat s vodou). Mají to lidi často na chatách jako takový ten "farmářský plot". Pokud byste uvažoval i o aplikaci elektrického ohradníku na vrch a/nebo vnitřní stranu ohrady, tak můžete libě použít nejtenčí prkna, jaká najdete, v podstatě jen na vizuální efekt. Spíš uvažte, jaké pořídíte sloupky (kotvy?), protože taková prkna budou mít svou váhu, a také slušný odpor větru, a v případě absence elektřiny se o to budou koně chodit drbat.
555565

XXX.XXX.23.209
Kůly jsou ze silných akátů nebo dubu přímo v zemi. Ty se ani nehnou :).
Právě pri tom drbani, nebo i nechtěného drcnutí zadkem, při hře atp,mi jde o tu křehkost, protože borovice má suků hodně a hluboko

555565
napsal(a):
Kůly jsou ze silných akátů nebo dubu přímo v zemi. Ty se ani nehnou :).
Právě pri tom drbani, nebo i nechtěného drcnutí zadkem, při hře atp,mi jde o tu křehkost, protože borovice má suků hodně a hluboko
+ to budou okusovat. Ideální je kombinace s tou elektrikou.

Pěticentimetrová fošna nebude křehká ani se sukem. To byste musel mít vzácné štěstí na kus, kde bude řada větví od jedné strany prkna k druhé :-) Fakt bych se toho nebála. Ta prkna vám vydrží déle, než ty kůly :-)
Zkuste zjistit, zda byste nesehnal méně sukatou borovici.
Ale pokud máte přeci pochybnosti, šoupněte tam klidně smrk :-) Koním to bude jedno, jde jen o vaše estetické požadavky :-)