Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

otázka

28.1.2021 13:44
otázka

XXX.XXX.101.172

Máte nějaké typy na hry s koníkem ze země? Ne pareliho ale nějaké jiné, třeba co děláte se svým koníkem vy...

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.1.2021 14:09

Targety přes klikr, trail in hand s různými bubáky a překážkami...

28.1.2021 14:19

Nejlepší hra je, když nesete na ledu kýbl krmení, chcete ho rozdělit do pěti žlabů, a všichni čtvernožci vám u toho asistují. To je rozhodně jejich nejoblíbenější kratochvíle.

Další moje oblíbená hra je, když se snažím shromáždit hnůj z krmeliště na jednu hromadu, a přiběhne hřebec, a začne mi ho rozhrabávat na vše strany. Případně je hnůj už na kolečku, a dotyčný hrábne do kolečka a hádejte, co se stane. Pak se rozhodne si to označit, a samozřejmě vytrousí čerstvou mazlavou nadílku na místo, které jsem vteřinu předtím pečlivě zametla. Poté následuje druhá fáze této veselé taškařice, kdy kůň uhání s ocasem vzhůru a škodolibým šklebem po výběhu, a já za ním výhružně mávám zbytky svých plic.

Fajn je, když se rvete s plnou sítí sena na kolečku (představte si pro názornost vejce na lžíci), a snažíte se ji uvázat na její místo, na kterém v tu dobu potřebují všichni nutně být, a čekají tam s chřtány dokořán. Vystrnadit je a balancovat sítí na kolečku (jak jednou spadne, už ji tam nikdy nevrátíte, a musíte ji na místo potupně dovléci jako mrtvolu, z které celá smečka rve kusy) je skutečné horsemaní umění!

Snad jsem vám poskytla trochu inspirace

28.1.2021 15:04

Zkuste naučit koně couvat, ustupovat a udělat obrat kolem předku/zadku na gesto ruky (minimalizovat tušírku postupně až nebude potřeba).

Pokud máte k dispozici kavalety, tak tam je milion dalších věcí, co s nimi dělat, tam je fajn co se naučíte ze země udělat i ze sedla (couvání nebo ustupování podél kavalety, překračování různých vějířů atd.)

otázka

28.1.2021 16:13
otázka

XXX.XXX.101.172

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nejlepší hra je, když nesete na ledu kýbl krmení, chcete ho rozdělit do pěti žlabů, a všichni čtvernožci vám u toho asistují. To je rozhodně jejich nejoblíbenější kratochvíle.

Další moje oblíbená hra je, když se snažím shromáždit hnůj z krmeliště na jednu hromadu, a přiběhne hřebec, a začne mi ho rozhrabávat na vše strany. Případně je hnůj už na kolečku, a dotyčný hrábne do kolečka a hádejte, co se stane. Pak se rozhodne si to označit, a samozřejmě vytrousí čerstvou mazlavou nadílku na místo, které jsem vteřinu předtím pečlivě zametla. Poté následuje druhá fáze této veselé taškařice, kdy kůň uhání s ocasem vzhůru a škodolibým šklebem po výběhu, a já za ním výhružně mávám zbytky svých plic.

Fajn je, když se rvete s plnou sítí sena na kolečku (představte si pro názornost vejce na lžíci), a snažíte se ji uvázat na její místo, na kterém v tu dobu potřebují všichni nutně být, a čekají tam s chřtány dokořán. Vystrnadit je a balancovat sítí na kolečku (jak jednou spadne, už ji tam nikdy nevrátíte, a musíte ji na místo potupně dovléci jako mrtvolu, z které celá smečka rve kusy) je skutečné horsemaní umění!

Tohle jsou asi ty oblíbené koní . A jaké jsou ty Vaše?

VecnyZacatecnik: Děkuji ale myslela jsem nějaké na uvolnění pro zábavu ( ne že by výcvik neměl být zábava ale chápete jak to myslím : odpočinkové)

28.1.2021 19:29

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Tak tohle vidím v barvách! Zvlášť to plně naložené kolečko znám velmi dobře.

28.1.2021 23:42
Horsana

XXX.XXX.40.140

Učím privolanie, nasledovanie ruky, zastavenie na slovný aj posunkový povel, cúvanie- teda, to skôr občas precvičím, valach všetko ovláda, nový je odchod od stáda, prieskum okolia a stále niečo, čo by pripomínalo prekážky na huculskej stezke, hoci teraz je všetko pod snehom (napríklad znížený prechod - pod horné brvno na ohrade).

Robíme to vo voľnosti, teda je to dobrovoľná aktivita aj pre koňa a kedykoľvek ju môže ukončiť, alebo navrhnúť niečo iné.

29.1.2021 07:07

Pro koně je nejvíc uvolňující a odpočinková hra konkrétně ta "jdeme se napást" :-) To je odpočinkové z toho důvodu, že se nemusí na nic (na mě) soustředit. Já práci ze země nesnáším, nebaví mě to a obtěžuje mě to (jako představa vzít si koně stranou a něco po něm ze země (PĚŠKY!!!) chtít, to umírám už při myšlence :-D

My jsme u koní denně, takže pro nás je práce nebo hra ze země jakákoli manipulace, jak jsem nastínila. Pochopitelně ve volnosti. Koně jsou naučení na gesto nebo postavení těla, slovní povely či ukázání čímkoli, co mám v ruce, uhnout, couvat, následovat, do všech směrů a ze všech směrů. Občas si na ně odložíme prázdný kýbl, deku, kterou jsme sundali z jiného koně, vodítka, opřeme lopatu nebo koště (ometeme koštětem), pytel od krmení, občas to hodíme mezi ně nebo to spadne, a oni to potom žužlají a tahají okolo. Jakákoli odložená bunda, čepice nebo krabice od solárního panelu je super zábava ze země. Teda pro koně.

Taky je dobré, když vyvážím kolečko do vedlejšího výběhu, kam nemůžou. A náhodou mi tam jeden, dva, čtyři proklouznou. To je potom práce ve volnosti, až hanba. Koně rozjaření, protože "utekli", provádějí psí kusy, tak musím počkat, až se trochu usadí, a pak je nahnat zase do východu. Tam jede ve velkém Monty Roberts Resp. všechny poučky z práce ze země z kruhovky, z lonžování, atakdále.

A jinak mohu doporučit prostě s koněm chodit na procházky. To je to nej, co můžete udělat, protože nikdy ve výběhu nevymyslíte tolik nového a zajímavého, jako je venku. V terénu procvičí, pokud to bude ve vašem zájmu, i terénní nerovnosti, přechody různých překážek, jako jsou listím zasypané cesty v lese, strouhy, mokřiny, louže, potoky, kmeny na cestě, houští, prudké břehy nahoru dolů, pěšina prorostlá kořeny, holá skála (některé z těch věcí ale už chtějí trochu zkušeností a nebo přirozeně šikovného koně)... Pochopitelně s koněm, u kterého jste si jistá, že ho i dovedete zpátky :-)

29.1.2021 08:12

Dotaz napsal(a):
Budu se opakovat, ale koukněte na knížky od Bea Borelle.

https://www.youtube.com/watch?v=WoSLDZrv1Fg&feature=emb_logo&ab_channel=wehorse

https://www.youtube.com/watch?v=31WFTt2Cdo0&feature=emb_rel_end&ab_channel=pegasusfs

Tohle samozřejmě umět nikdy nebudu. Ale - viděla jsem správně přerostlá kopyta? Druhé video, cca 5 16, pak už podkovy.

29.1.2021 12:52
pupanec

XXX.XXX.17.224

Taky mě hry s koněm nijak neoslovily....pro mne je to běžná manipulace..na víc nemám čas..to jdu raději jezdit.Ale když byl valach v rekonvalescenci..něco podobného jsme praktikovali v rámci rehabilitace..

VeselaKopa

29.1.2021 14:55
VeselaKopa

XXX.XXX.35.116

Buggyro - potěšila jste mě těmi procházkami :-)
"A jinak mohu doporučit prostě s koněm chodit na procházky. To je to nej, co můžete udělat, protože nikdy ve výběhu nevymyslíte tolik nového a zajímavého, jako je venku. V terénu procvičí, pokud to bude ve vašem zájmu, i terénní nerovnosti, přechody různých překážek, jako jsou listím zasypané cesty v lese, strouhy, mokřiny, louže, potoky, kmeny na cestě, houští, prudké břehy nahoru dolů, pěšina prorostlá kořeny, holá skála (některé z těch věcí ale už chtějí trochu zkušeností a nebo přirozeně šikovného koně)... Pochopitelně s koněm, u kterého jste si jistá, že ho i dovedete zpátky :-)"

Teď v zimě se mi nechce jezdit (viz jiné vlákno), tak chodíme na procházky, ale nějak nevím, jestli to kobylu baví, nebo ne... prostě si jde, kouká okolo, občas se paseme... obecně, je to pro ní asi pohoda, ale já mám trochu výčitky, jestli to není málo, jako jestli bych neměla tlačit na nějaký další výkon.
Děláme taky obraty, couvání, kolečka okolo, ... zkouším, aby přišla na povel (gesto), ale to zatím funguje jen za pamlsek.

Každopádně využiju i inspiraci z videa (Dotaz - díky), ale to už je pro mě hodně "vyšší dívčí", tak nevím, jak daleko dojdeme... vždycky když vidím různá videa a pak to porovnám s vlastním výkonem, tak mě zaplaví pocit bezbřehé beznaděje.. :-(

29.1.2021 15:55

Procházky jsou rozhodně o mnoho lepší, než dlení ve známém výběhu bez špetky vzrušení :-) A když k tomu přidáte po cestě nějakou tu gymnastiku, tak je to výborný způsob, jak pocvičit základní úkony s ohřátým a "promazaným" koněm.

K těm videím s hezky naučenými cirkusovými kousky: když máte k dispozici ohrazený prostor bez trávy a kámošů, a deset minut denně, dají se udělat skutečné zázraky :-) Deset minut je tak akorát, aby kůň udržel pozornost a měl zájem s vámi něco dělat. Ale musí tam být ten tréninkový prostor, na kterém se kůň naučí soustředit. Může být i travnatý, pokud tedy nepracujete s pažravcem. Já jsem zvyklá na pažravce, proto ta absence trávy :-) Ale fakt mě ta práce ze země nebaví. Moc moc

Když jsem v létě procházela po práci výběhem, kde byli na hladomorně poníci, v tom výběhu máme překážky, tak jsem poníky ve volnosti (max za hřívu nasměrovala) vzala hop sem hop tam přes nějaký křížek, za křížkem kokino, to je bavilo moc :-) A mně to taky nevadilo, páč to bylo tak nějak "při cestě" Když jsem to s nimi třikrát zopakovala, počtvrté už oba stáli u vrátek, kterými jsem vcházela, abych na ně náhodou nezapomněla A když se zapomněli náhodou oni u nějaké travičky, stačilo zavolat a přiřítili se. (…. Musím si postavit houpačku.... )

29.1.2021 17:51
bongani

XXX.XXX.45.91

Mě práce ze země taky moc nebaví a koni asi nechybí, tak ji neděláme.
Ohledně těch procházek, opravdu všichni svým koním tak věříte, že se nebojíte je vzít jen tak na ruce třeba pár km od domova? Já si taky myslela, že se nemůže nic stát, on ten můj je hodnej, spíš flegmatik. Jenže některé věci se předvídat ani nacvičit nedají. Jednou jsem se pásli na louce, najednou odněkud přicválal cizí kůň úplně na volno a letěl přímo na nás. Flegmatik neflegmatik, v tu chvíli jsem neměla šanci toho svého udržet, přeběhl silnici a naštěstí zmizel u řeky a zastavil se vedle výběhu s koňma. Ve mně byla malá dušička. Od té doby sice chodím dál pást nebo na menší procházku, ale pořád mám u toho takový divný pocit. :-(

29.1.2021 18:42
Tasyrka

XXX.XXX.41.134

bongani napsal(a):
Mě práce ze země taky moc nebaví a koni asi nechybí, tak ji neděláme.
Ohledně těch procházek, opravdu všichni svým koním tak věříte, že se nebojíte je vzít jen tak na ruce třeba pár km od domova? Já si taky myslela, že se nemůže nic stát, on ten můj je hodnej, spíš flegmatik. Jenže některé věci se předvídat ani nacvičit nedají. Jednou jsem se pásli na louce, najednou odněkud přicválal cizí kůň úplně na volno a letěl přímo na nás. Flegmatik neflegmatik, v tu chvíli jsem neměla šanci toho svého udržet, přeběhl silnici a naštěstí zmizel u řeky a zastavil se vedle výběhu s koňma. Ve mně byla malá dušička. Od té doby sice chodím dál pást nebo na menší procházku, ale pořád mám u toho takový divný pocit. :-(

pokud člověk není schopný svého koně vzít někam na ruce. Tak nemá v jeho sedle co dělat. A jak přesně by v tu chvíli, kdy se na vás řítí cizí kůň, pomohlo to, že byste byla v jeho sedle? Pokud vás baví jen na koni jezdit, tak co byste dělala, kdyby se už na vašem koni, kvůli nějakému zranění/nemoci, jezdit nedalo?

Přidejte reakci

Přidat smajlík