Kolik sena pro dva poníky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.2.2021 18:06
jírab

XXX.XXX.247.122

Už pár roků máme dva poníky, KV 110 cm. Přes léto je držím na co nejchudší pastvě, no ale jak to u poníků bývá, stejně trochu ztloustnou (se schvácením nikdy problém nebyl). První dva roky měli přes zimu neomezený přístup k senu, což bylo zřejmě špatně, protože byli jak koule. Loni i letos jim dávám ráno a večer do sítě, pro zajímavost jsem to zvážil, je to 2 x 3 kg sena za den. To vždy sežerou tak za 2 hodiny.
Pořád si říkám, jestli to není ještě moc, protože jsou pořád poněkud "při těle". Je to dávka pokud je sníh a nemají přístup ke zbytkům na pastvině - do začátku ledna nedostávali nic (nebyl sníh). V zátěži tedy moc nejsou, vozík zapřahám tak 2 - 4 za měsíc. Zajímala by mě vaše zkušenost.

1.2.2021 18:40
Slon Indický

XXX.XXX.241.190

Když vy na to jdete ze špatné strany - poníkům se nemá omezovat objemové krmení - každý kůň potřebuje pro zdravé trávení většinu dne žvýkat a bez žrádla by neměl zůstat déle než 6 hodin. Koním se v žaludku kyseliny uvolňují celý den, bez ohledu na to, zda zrovna žerou nebo ne. Pokud vás někdy pálila žáha, asi si dokážete představit, jak příjemné jim to je, natož ještě možný rozvoj žaludečních vředů.
Tudíž řešením není dávat méně, ale například míchat seno s krmou slámou klidně půl napůl, nechávat seno odmočit (vyplaví se většina živin), koupit sítě s menšími oky apod.
Dále nezapomínat, že i poníci potřebují vitamíny a minerály, tudíž zařadit vitamino minerální doplněk - častý mýtus o tom, že stačí přístup k lizu, je opravdu jen mýtus.
No a pak taky s poníky častěji pracovat - pořídil jste si je, tak jste za ně zodpovědný, oni nemohou za to, že na ně třeba nemáte čas.

1.2.2021 19:46
sisi58

XXX.XXX.191.1

Na léto náhubky a v zimě balík se sítí s malými oky. Ten pod střechu, aby do něj nepršelo/nesněžilo. A do kruhu, aby zůstal balík na jednom místě. Výhodou je, že ušetříte seno. Na fotce je to vidět. Žádné zbytky okolo.
Doporučený minvit dávejte poníkům do trochy rozmočených senných granulí. A zkuste zapřahat, ne 2-4 do měsíce, ale spíše týdně.

1.2.2021 20:05
jírab

XXX.XXX.247.122

Díky za názor. K těm minerálům: mají k dispozici minerální liz. Jakou jinou formou jim ty látky dodávat? Jinak nevypadá, že by jim něco scházelo, soudě podle stavu kopyt, srsti, celkové kondice, nálady, často spolu dovádějí..... Jen jsem se chtěl zeptat kolik vám toho sena poníci spotřebují. Není to tak, že by mezi tím senem vůbec nic neokusovali, ve sněhu stále něco hrabou, při oblevě mají staré trávy dost a dost.

1.2.2021 20:17
sisi58

XXX.XXX.191.1

jírab napsal(a):
Díky za názor. K těm minerálům: mají k dispozici minerální liz. Jakou jinou formou jim ty látky dodávat? Jinak nevypadá, že by jim něco scházelo, soudě podle stavu kopyt, srsti, celkové kondice, nálady, často spolu dovádějí..... Jen jsem se chtěl zeptat kolik vám toho sena poníci spotřebují. Není to tak, že by mezi tím senem vůbec nic neokusovali, ve sněhu stále něco hrabou, při oblevě mají staré trávy dost a dost.

Minerální liz je k prdu. Dejte obyčejnou bílou kostku. Jen holou sůl. U lizu vůbec nevíte, kolik si nalízali a jestli vůbec.
A nečekala bych, až přestanou dovádět. Těžko pak budete zjišťovat PROČ.
Prevence je vždycky lepší a levnější.

1.2.2021 20:34
jírab

XXX.XXX.247.122

Z těch lizů tedy stejně nejsem moudrej. Když jsem pročetl nějaké starší diskuze, tak někdo dává speciální liz pro koně, někdo obyčejnou sůl.... asi každý má ty zkušenosti jiné. Já jsem třeba u ovcí měl obyč. sůl i minerální liz. Někdy mizelo víc to či ono, zkrátka si vybrali co potřebovali

1.2.2021 20:44
Slon Indický

XXX.XXX.241.190

Minerální liz je jen minerální, nejsou tam vitaminy, navíc minerály bývají v anorganické formě, kterou organismus nedokáže nijak zvlášť dobře využít.
U mladých poníků se nedostatky ve výživě nemusejí projevit, kumuluje se to postupně, až se ten organismus vlivem těch nedostatků jednoho krásného dne "porouchá", a pak se to těžko a draze napravuje.
Jako píše Sisi, vitamino minerální přípravek zamícháte do hrstky rozmočených senných nebo vojtěškových granulí. Značka je vedlejší, důležité je, aby prvky byly dostupné v organické (chelátové) formě a aby tam byly alespoň vitamíny A, D, E, a skupiny B - z hlavy vím, že to je Dromy MinVin (ten mám nejraději, protože má i esenciální aminokyseliny), hodně si lidi pochvalují Perfect Equi nebo Mustang Trace. Dále pak mají minvit doplňky Nutrin, Fitmin, NutriHorse, ze zahraničních St. Hippolyt, Höveler, Mühldorfer, Pavo.
Třeba St. Hippolyt a.Höveler má i minerálně vitamínové produkty ve formě granulek, müsli či pamlsků, tj je nemusíte do ničeho míchat.

1.2.2021 20:58
evcusik

XXX.XXX.6.42

Mam pony "směs", dostává do spillers happy hoof zamichany Dromy MinVin. Vnímám jej jako nejlepší poměr cena výkon (jednak chelátove vazby, druhak zdroj esenciálních aminokyselin).

Minerální liz je k prdu (leda tak k zábavě). Mrkněte na nedostatečné složení a vůbec nevíte, kolik toho vůbec nalizou - jestli vůbec něco významného dostanou do sebe.

U pony je lepší ( asi nejen pony) spíš řešit pohyb než výrazné omezování krmiva. A jak se píše výše (proplachle seno, krmná sláma,..)

1.2.2021 21:03
canka

XXX.XXX.215.5

Já mám taky dva prcky poně..jedna KHV 73 cm,druhá 130 cm....seno dávkuji do sítí...na noc dostávají - malá jednu plnou velkou síť + malou kupku sena namíchanou se slámou..větší dostává plný závěsný krmelec sena + 1 velkou síť sena + kupku sena namíchanou se slámou(první obě sežerou seno samozřejmě a mix seno slámy nechávají nakonec a hodně přebírají..tato dávka jim v klidu vydrží do rána(zavírám teď v zimě v 17:30 -18 h..ven jdou ráno kolem 7-8 hodiny). Na den do výběhu dostanou dvě plné síťky sena,vidle sena do krmelce a jedny další větší vidle do přístřešku do krmelce,co mají ve výběhu...seno mají takto na několika místech různě od sebe,aby je to nutilo k pohybu..vodu mají na opačném konci výběhu,aby je opět motivovalo chodit...+ si vyhrabávají a zobou starou trávu...je to porce tak akorát,mám to vypozorované metodou pokus omyl,aby toto množství vydrželo po celý den a přitom vždycky zbyde..to znamená,že nikdy nehladoví...důležité je,aby jste stejné množství vypozoroval i vy....klidně pokud jsou hodně tlustí,všechny dávky sena míchejte se slámou půl na půl..ale s kvalitní suchou slámou..nenechte je hladovět a jen vyhrabávat trávu....
Co se týče lizů..já mám minerální liz + dvě kostky klasické bílé soli + himalájskou sůl..vyberou si dle svých potřeb,co chtějí,ale lížou všechny..

A před jarem vždycky nasadím dietku,než začne pastva...na konci února už míchám všechno seno se slámou.. aby trochu shodili pupíčci,protože jak začne zelený,tak je to konec

Rexi25

1.2.2021 21:19
Rexi25

XXX.XXX.84.218

Canka: mohu se zeptat, jak velký výběh máte na zimu?

1.2.2021 21:48
jírab

XXX.XXX.247.122

Rexi25 napsal(a):

Podle aktuální situace to střídám. Teď je sníh a mráz, tak jsou na asi 1500 metrech s přístupem do stodoly. Za pár dní to asi roztaje tak půjdou na druhou stranu od baráku co byli až do začátku ledna, na cca 0,5 ha. Tam najdou starou trávu, spadané žaludy... Tam dopásají pruh na okraji louky, můžou běhat 200 metrů tam a zpátky.

1.2.2021 21:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

evcusik napsal(a):
Mam pony "směs", dostává do spillers happy hoof zamichany Dromy MinVin. Vnímám jej jako nejlepší poměr cena výkon (jednak chelátove vazby, druhak zdroj esenciálních aminokyselin).

Minerální liz je k prdu (leda tak k zábavě). Mrkněte na nedostatečné složení a vůbec nevíte, kolik toho vůbec nalizou - jestli vůbec něco významného dostanou do sebe.

U pony je lepší ( asi nejen pony) spíš řešit pohyb než výrazné omezování krmiva. A jak se píše výše (proplachle seno, krmná sláma,..)

Kdybych měla poníky a stodolu, koupím seno a nechám ho ležet na příští zimu. Tak, aby poníci dostali dobré seno, ale starší,než z loňska. Nemusela bych proplachovat a snad ani míchat se slámou? Kdo to tu ví, jestli ano nebo ne?
K takovému senu by ovšem ten minvit být musel.

1.2.2021 22:15
jírab

XXX.XXX.247.122

Seno si dělám svoje, teď krmím 2019, první seč, dlouhé stébla, mám tam trochu ovesné slámy, tak můžu zkusit přidat.

1.2.2021 22:20
evcusik

XXX.XXX.6.42

sisi58 napsal(a):
Kdybych měla poníky a stodolu, koupím seno a nechám ho ležet na příští zimu. Tak, aby poníci dostali dobré seno, ale starší,než z loňska. Nemusela bych proplachovat a snad ani míchat se slámou? Kdo to tu ví, jestli ano nebo ne?

To poví laborka asi nejlépe a nebo následně okometricky, jak se konici-ponici tváří :D

MinVit si myslím, že je nutnost víceméně vždy - vzhledem co (ne)obsahují české pastviny.

1.2.2021 22:47
canka

XXX.XXX.215.5

Rexi25 napsal(a):

Já nerozděluji na letní/zimní výběh...koně jsou furt puštěni na 6000 m2.....na noc zavírám do menšího pevně oploceného plácku s přístřešky - cca 1000 m2....bláto je převážně v tom,kde jsou na noc,tak před přístřešky..uvnitř přístřešků sucho a nastláno slámou..ven totiž chodí kadit,rak to rozhamtají..venku ve velkém výběhu je bláto snad jen u jednoho krmelce a u vchodu do malého výběhu(z toho jak tam večer pochodují před vraty a dupou tam,když slyší paničku připravovat kyblíky s večeří ) a pak trochu na nejčastěji používaných cestičkách,jinak ok....

2.2.2021 07:10
jírab

XXX.XXX.177.90

Díky za přínosnou diskuzi. Udělám nějaké úpravy. Přidám k senu slámu, ať mají déle co žvýkat, dám obyč solný liz a koupím nějaké vitamíny/minerály. Jen prosím o radu nějakého co se nemusí do ničeho míchat.

2.2.2021 07:35
Slon Indický

XXX.XXX.241.190

Míchat se nemusejí doplňky v granulích a müsli - levnější je St. Hippolyt https://www.hippolyt.cz/mineraly-a-vitaminy
nebo některý z Reforminů - https://www.hoeveler-czech.cz/kategorie/reformin/

Dávkování pro poníky je většinou 50 g/den, tj. vám vystačí balení na dost dlouho.

2.2.2021 08:40
šimlík

XXX.XXX.215.18

Sám vidíte, že mají moc sena a ve výběhu si ještě najdou trávu. Určitě seno uberte a nahrazujte slámou a kupku slámy dejte do výběhu. Já dávám většímu poníkovi cca 125 cm ( 330 kg) seno se slámou 4x denně a seno vážím na necelé 4 kg /den, podestlán je slámou a ve výběhu hledá travičku. Vitamín dávám hoveler reformin plus kde není melasa a hrstičku nova equi plus, kde bohužel trošku melasy je, čistý solný liz.
Minimální dávka sena je 1 - 1,5 % na 100 kg.

2.2.2021 09:14
jírab

XXX.XXX.177.90

No tak to moje množství sena tak nějak odpovídá. Poníci mají dohromady cca 550 kg a za den dostanou 6 kg sena. Je fakt, že pokud není hodně umrzlo, tak si něco nahledají. Určitě ale budu "ředit" slámou. Jen se zeptám jaký druh je nejvhodnější. Mám tam trochu ovesné a trochu asi pšeničné.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.2.2021 12:42

jírab napsal(a):
No tak to moje množství sena tak nějak odpovídá. Poníci mají dohromady cca 550 kg a za den dostanou 6 kg sena. Je fakt, že pokud není hodně umrzlo, tak si něco nahledají. Určitě ale budu "ředit" slámou. Jen se zeptám jaký druh je nejvhodnější. Mám tam trochu ovesné a trochu asi pšeničné.

Obě jsou vhodné.

2.2.2021 13:51

Obecně sláma jařin, ječmen , oves....pšenice je ozimá- více ligninu, kůň potřebuje dostatek vody.Jenže, kdo na slámě pozná, jestli je z jařin nebo ozim, ječmen i pšenice jsou oboje... pokud přímo nevíte, z jakého je pole, je to jedno, hlavně aby nebyla plesnivá, koně slámu rádi žerou, když je pěkně prorostlá z pole třeba pýrem, to je blaho, sežerou si podestýlku , u nás se dávala i do výběhu-na podzim, bylo jí škoda stlát....kdysi jsem dělala stájníka kočárovým koním a v poledne koně měli místo sena pěknou slámu....
K poníkům, 6kg pro jednoho a něco slány, mlejt pantem můžou furt a myslím, že strádat nebudou. nedavno jsem vážila kobyle seno na noc v boxe, co jsem si já nandala a bylo ho 6 kg, velká hromada to teda není....pro představu 3 nafutrované červené kaufland tašky ...

2.2.2021 14:28

verun, není to překlep, těch 6 kg pro jednoho? Vždyť neváží ani 600 kg oba dohromady... Těch 550 kg zmíněných je součet jejich hmotností.

2.2.2021 14:47

Na celý den? opravdu to velká hromada není a 6kg je záchovná dávka pro normálniho koně aby mu fungoval trávicí trakt(sežere samozřejmě i 20kilo), proč by neměli mít záchovu ,dejme tomu ty 4 kila + další 2kila -něco na život. A pokud je seno ještě horší kvality....

3.2.2021 11:19

No pán říká, že jsou na této dávce v dobré kondici, a spíš lepší, než by měli být :-) Já bych tak nechala, k tomu přidala slámu, aby měli žvýkání na celý den (ona sláma není uplně bez energie - jestli dostanou ke třem kilům sena na poníka ještě tři kila slámy, neznám energetické hodnoty, ale může to být třeba jako +1,5 kg sena (?) záleží na typu a kvalitě slámy...). Výdej energie nulový, osrstění jako medvědi... k tomu dostanou minerálku, aby se omezil efekt malnutrice a podvýživové nadváhy - a podle reakce poní se uvidí, jak upravit dávku dál.

Vzhledem k tomu, že poně pořád přikusují stařinu, tj. prázdno v žaludku nemají, vlákniny mají kolik naždíbou, tak v tom nevidím problém.

Energie mají zjevně v krmivu dost, ostatní nutrienty zajistí vit-min.

Ale to už bude na majiteli holt tohle posoudit. Nakonec dát víc klidně taky může, a pokud budou poně tučnět, může zase ubrat, dokud nezačnou zase hubnout :-) Já bych osobně u lehce záživného koně postupovala opačně, tedy docílila bych situace, kdy by začal hubnout, a potom dorovnávala krmivo tak, aby bylo vyvážené a kondice koně také.

Lehce chudnoucího koně je lepší překrmit, zhubnout může vždycky. Lehce tučnícího koně je lepší nedokrmit, přibrat může vždycky. Úplně nejlepší by bylo krmit zcela optimálně, ale kdo to vyšvihne na první dobrou? Možná výživář.

3.2.2021 15:18
jírab

XXX.XXX.247.122

Tak už mám druhý den upraveno na třikrát denně jednu síť kde jsou 3 kg napůl seno se slámou. Sláma je sice kvalitní, ale stejně to přebírají a dost slámy zůstane pod sítí. Do zítra stejně ale roztaje sníh, tak toho nahledají hodně. Pak dám síť třeba jednou denně.

3.2.2021 16:36
Dotaz

XXX.XXX.23.247

Takže na den 9 kg objemu v síťkách? Jen ze zvědavosti, jakou velikost ok jste zvolil?

3.2.2021 17:39
jírab

XXX.XXX.247.122

Dotaz napsal(a):
Takže na den 9 kg objemu v síťkách? Jen ze zvědavosti, jakou velikost ok jste zvolil?

Ano 9 kg - napůl seno/sláma. Ale to bych musel vyzkoušet nějak dlouhodobě abych mohl říci že to je správná dávka. Při současném způsobu zimy je za pár dní stejně všechno jinak. Když není sníh, tak na 0.5 ha toho najdou hodně a potom jim raději budu přidávat plochu, než řešit kolik sena. Do začátku ledna mi vypásali břehy kolem louky, kde se nedalo sekat a i to jsem jim na podzim dávkoval posunováním ohradníku aby se nepřežrali - do toho ledna bez příkrmu. Jo, a oka 6cm, možná je to moc? když ta sláma propadává.
Ještě k této pastvě - je dobré, že tam mají poměrně pohyb, protože jednak je to náročnější svažitý terén a jednak je to takový dlouhý pás, takže když se pasou na nejzašším konci (tam je relativně nejčerstvější tráva) a chtějí se napít, nebo třeba uzobnout seno, tak musejí ujít skoro 300 metrů a většinou to berou cvalem až tryskem

3.2.2021 20:38
Horsana

XXX.XXX.40.140

sisi58 napsal(a):

Starnutím sa obsah fruktánov v sene neznižuje, iba klesá obsah vitamínov.

4.2.2021 07:07
Varaxi

XXX.XXX.1.226

sisi58 napsal(a):

Já jednou viděla sena, která se kdysi uložila do jeskyní; prý se tam skladovala, aby co nejdéle vydržela, kdyby se jeden rok neurodilo. Jenže se na ně zapomnělo. Byla tam tenkrát alespoň deset let.
Rozbory jim pokud vím tenkrát nikdo nedělal, ale nepoznala bych, jak jsou stará. Vypadala líp než loňská, vůbec se nedrolila, neprášila. Voněla i po těch letech. Stále byla zelená, byly tam vidět barevné květy, stonky, listy, stébla. Byla volně ložená v různých malých jeskyňkách.
Netuším, jakou by to mohlo mít výživovou hodnotu, ale překvapilo mě, jak krásně to staré seno vypadá a voní.
Nebo mi tak dobře kecali. :)

4.2.2021 07:33
šimlík

XXX.XXX.215.18

Pokud potřebuji poně zhubnout, tak seno vlastně nahrazuji částečně slámou a proto míchám seno/sláma a zároveň to zpomaluje žraní.

4.2.2021 17:43
jírab

XXX.XXX.247.122

Sníh je pryč, přidáno kousek nové pastvy a tak do zítřka je na senu určitě neuvidím

4.2.2021 19:13

jírab napsal(a):
Sníh je pryč, přidáno kousek nové pastvy a tak do zítřka je na senu určitě neuvidím

To jsou puclíci!

4.2.2021 19:35
canka

XXX.XXX.215.5

jírab napsal(a):

Já si myslím,že jsou akorát,nejsou vůbec tlustí..takže dávku sena dáváte ideální...a pokud mají takovouhle super stařinu k pasení,nemáte co řešit..ja myslím,že fakt super..
My máme trošku pupíček,ale tak ponice je skoro o 40 cm nižší než vaši,takže gravitace je prostě sviňa Táhne bříško dolů Néé,řekla bych,že je taky akorát,zepředu pupík nepřečuhuje,takže je to dobré..

4.2.2021 20:09
jírab

XXX.XXX.247.122

canka napsal(a):
Já si myslím,že jsou akorát,nejsou vůbec tlustí..takže dávku sena dáváte ideální...a pokud mají takovouhle super stařinu k pasení,nemáte co řešit..ja myslím,že fakt super..
My máme trošku pupíček,ale tak ponice je skoro o 40 cm nižší než vaši,takže gravitace je prostě sviňa Táhne bříško dolů Néé,řekla bych,že je taky akorát,zepředu pupík nepřečuhuje,takže je to dobré..

No krásný medvídek . To jako že má KV jen 70cm? Ti naši asi 100 + 110
Když končili pastvu na začátku ledna, tak byli tlusčí

5.2.2021 07:05

canka: pupík neznačí tlustého koně :-) Jen vypadá divně....

5.2.2021 07:07

jírab napsal(a):

Vypadají moc pěkně :-) Tak jen aby měli vždycky co do zobáčku (k senu případně tu slámu), a dobře bude :-)

5.2.2021 11:10
canka

XXX.XXX.249.200

jírab napsal(a):
No krásný medvídek . To jako že má KV jen 70cm? Ti naši asi 100 + 110
Když končili pastvu na začátku ledna, tak byli tlusčí

Ano,opravdu je to takový mrňousek Už dvakrát se mi stalo,že si nás z dálky spletli a mysleli si,že vedu psa
Ja si myslím,že jsou v ideální kondici..počkejte,aż bude pastva,to teprve bude pupíčkiáda

5.2.2021 11:13
canka

XXX.XXX.249.200

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
canka: pupík neznačí tlustého koně :-) Jen vypadá divně....

No konečně to někdo chápe Ona není tlustá,jen prostě je trošku fyzicky jinak propracovaná

5.2.2021 11:34

canka: božínku, to je krteček, och!!!

5.2.2021 11:48

canka napsal(a):
No konečně to někdo chápe Ona není tlustá,jen prostě je trošku fyzicky jinak propracovaná

Já už si pomalu zvykám, už pár let na ty malý bestie taky koukám. A furt zkoumám, že jsou tlustí jako prasata, a že je týráme... A pak vlezeme na nějakou výstavní třídu, a tamní poně se tam jen koulejí, tak se vždycky uklidním...

6.2.2021 17:18
jírab

XXX.XXX.247.122

Ještě k tomu míchání slámy do sena. Dávám 3x denně do sítě seno s asi 1/3 podílem slámy. Je samozřejmé, že poníkům více chutná seno, takže ho přednostně vytahají. Nějaká sláma pak zůstane na zemi, něco v síťce. Odhaduji, že možná polovinu slámy vůbec nesežerou. Tak mě napadlo, že bych jim mohl zkusit 2x dát jen seno a pak 1x jen slámu. Ta by jim déle trvala, než je ji zkonzumují a a do žaludku by tak pořád něco měli. Jen nevím jestli je dobré to takto střídat, nebo raději míchat s tím, že na část slámy se stejně vykašlou

6.2.2021 20:17
kallisto

XXX.XXX.26.70

Michat. Kdyz bude jen slama vyprdnou se na sitku.

Taky záleží jaka slama. Mame třeba jecnou nebo ovesnou (myslím) a tu nam kone basti nekdy radsi jak seno. Tusim ze pšeničná je takova tvrda, blba i na stlani, moc nesaje a konim moc nechutná.

7.2.2021 10:33

kallisto napsal(a):
Michat. Kdyz bude jen slama vyprdnou se na sitku.

Taky záleží jaka slama. Mame třeba jecnou nebo ovesnou (myslím) a tu nam kone basti nekdy radsi jak seno. Tusim ze pšeničná je takova tvrda, blba i na stlani, moc nesaje a konim moc nechutná.

Ovesná je top. Jednou jsme ji dostali na podestlání a koně leželi málem na kostkách, protože skoro všechnu sežrali.

7.2.2021 11:38
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pokiaľ slama tvorí viac, než 30 % objemového krmiva, zvyšuje sa náchylnosť koní na žalúdočné vredy a zápchové koliky.
Slama, najmä ak obsahuje nevymlátené obilie podľa mňa pre poníky vhodná nie je.

Ak ju už fakt chcete takto masívne skrmovať, naučte kone na konzumáciu teplej vody, ktorej v chladnom počasí príjmu viac, než studenej, alebo ich naučte prijímať teplý nápoj (napríklad z otrúb), a prejdite na kontrolované napájanie- teda že zvieratá pred vami vypijú aspoň 10-20 l takejto vody, alebo nápoja.

8.2.2021 11:01

Určitě to míchejte. Jednak vybírání sena ze slámy zabere poníkům víc času (nesežerou to seno tak rychle), za druhé nebudou mít v TT pouze samotnou slámu, která může působit popisované problémy. Vždycky je lepší míchat :-)

14.2.2021 15:36
canka

XXX.XXX.215.5

Tak dneska jsem mrňousku zapřáhla poprvé za sáňky a bylo to super

A co vy Jírab?Poníčky i nějak využíváte?To je totiž na tloušťku taky super typ..pohyb pohyb pohyb

14.2.2021 16:25
evcusik

XXX.XXX.145.236

Než sleze sníh, ráda bych na lyže - ideál by byl jako na fotce s pevnými ojkami. Ale asi jako vždy, to skončí u lonže a perfektního brždění za koněm :D

Jinak sáňky - rozporku z vozíku si protáhnu "berany" dřevěných dětských sáněk a klasicky připojuju dál na postroj. A poňďa si maká - teď to ani jinak nejde :D Když je málo sněhu, fungujeme s bobama.

14.2.2021 20:02
canka

XXX.XXX.215.5

Evcusik:Já na lyžích neumím,nebo jsem to teda nikdy nezkusila,takže i když to vypadá hezky,na to si netroufám

Malá by právě potřebovala něco dělat,ale to bych potřebovala ten sníh mít tady častěji a ne jen jednou za zimu
Ale přemýšlím o nějaké kárce..za větší kobču chci zjara koupit sulku a za tu malinkou ponici třeba jen lehoučkou kárku,předělat na nějaký vozíček..nějaká lehká kola,malou sedačku,dvě ojky..ale aby to pro ní nebylo těžké. Zároveň by to ale ,,cítila,, a musela by aspoň vynaložit nějakou práci..nějakou jako je na prvním obrázku .

Myslíte,že i z obyčejné kárky by šel udělat malinký lehký vozíček pro 1 osobu?

14.2.2021 21:03
jírab

XXX.XXX.247.122

Taky mám upravené sáňky. Zespodu jsou přišroubované lyže. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1636735889846507&id=100005303343597

14.2.2021 21:11
evcusik

XXX.XXX.145.236

Máme samodomo vozíček z posvařovaných ocel trubek a jeklů, kola z babety = bubnové brzdy, ale furt relativně lehké,úzké . Ikdyž nemáme kopcovitý terén, nevyhovala mi nebržděná varianta.

15.2.2021 10:16

Ano, máme vozík vyrobený z takové té klasické ruční káry jako je na obr. - oj pro ruční tažení se dá velmi lehce vyháknout nebo odříznout, a k oválným bočnicím vozíku připevnit dvě tyče z mladých stromků. Do vozíku vyrobit podlážku se sedátkem třeba ze starých palet. My jsme si nechali sedátko svařit tak, aby se dalo našroubovat na ty bočnice, a zase sundat, protože káru používáme i na nákladní přepravu (tahám si s ní s poníkem překážky po výběhu).

15.2.2021 10:18

Ale pro běžný provoz máme samozřejmě sulku Sulkys z Cavaletto :-)

15.2.2021 14:17

evcusik napsal(a):
Než sleze sníh, ráda bych na lyže - ideál by byl jako na fotce s pevnými ojkami. Ale asi jako vždy, to skončí u lonže a perfektního brždění za koněm :D

Jinak sáňky - rozporku z vozíku si protáhnu "berany" dřevěných dětských sáněk a klasicky připojuju dál na postroj. A poňďa si maká - teď to ani jinak nejde :D Když je málo sněhu, fungujeme s bobama.

Já nechápu, jak se na tomhle lyžař stíhá držet a zároveň řídit koně?

15.2.2021 14:59
evcusik

XXX.XXX.145.236

Nevím jak konkrétně tady paní - obrázek jsem dávala kvůli ojkam :D ...ale jinak zamýšlím to, tak, že jedna ruka drží "oje" a je tažená, v druhé opratě.

15.2.2021 15:18

Na lyžích jsem měla v úmyslu mezi sebe a lehkou oj přivázat provázek, který by se při mém pádu roztrhnul (při rozjezdech bych se oje mohla přidržet, aby to provázek ustál). Ale že nelyžuji, tak jsem takovou aktivitu vzdala :-) Paniková karabina by asi mohla být také, ale nepříjemné by bylo, pokud by člověk z nějakého důvodu nemohl karabinu rozepnout.

Pokud bych držela v jedné oj a v druhé opratě, asi bych si na konec opratí přidělala nějakou "rozporku", abych mohla ovládat každou stranu koně zvlášť - po svázaných opratích se jednou rukou strašně blbě ručkuje...

No a samozřejmě je šikovné, pokud kůň umí perfektně na slovní pokyny, to pak ta oprať je skutečně jen na parádu a na krizovku.

evcusik: silně nedoporučuji protahovat rozporku berany sáněk, tedy spojit koně se sáňkami nerozpojitelně, a navíc s rozporkou přivázanou k sáňkám. My jsme mívali takové sáňky, jako předvádí canka - a za to madlo jsme rozporku jenom zahákli. Když jsme se se sáňkami převrhli nebo se stala jiná nepředloženost, rozporka se vyhákla, a kůň by prchal pouze se známým postrojem. Pokud by se sáňky nepřevrhly, a byly pevně s koněm spojeny, hrozí, že mu budou najíždět na nohy, a kůň se regulérně může splašit. Platí pochopitelně pro jakékoli pevné spojení - bez oje. Je to jeden z mých největších strachů. Doporučuji rozporku nechat dělat, co má - tedy vyrovnávat pohyb koně mezi postraňky a sáňkami - a k sáňkám ji připevnit nějakým ideálně samooddělovacím způsobem (provaz od rozporky zaháknout) a nebo přivázat na pojistný uzel, jehož konec drží kočí v ruce, případně opět vhodně přetrhnutelným provázkem má přivázáno k tělu, aby když spadne, se uzel na laně rozvázal, a kůň pokračoval bez sáněk. Berte to jen jako doporučení na základě naší nejlepší osvědčené praxe. Jinak spousta lidí zapřahá tak, že sáňky za koně přiváže, a asi se těm lidem ještě nic nestalo. Já mám prostě jen ohromnou představivost....

15.2.2021 15:53

Na lyžích jsem měla v úmyslu mezi sebe a lehkou oj přivázat provázek, který by se při mém pádu roztrhnul (při rozjezdech bych se oje mohla přidržet, aby to provázek ustál). Ale že nelyžuji, tak jsem takovou aktivitu vzdala :-) Paniková karabina by asi mohla být také, ale nepříjemné by bylo, pokud by člověk z nějakého důvodu nemohl karabinu rozepnout.

Pokud bych držela v jedné oj a v druhé opratě, asi bych si na konec opratí přidělala nějakou "rozporku", abych mohla ovládat každou stranu koně zvlášť - po svázaných opratích se jednou rukou strašně blbě ručkuje...

No a samozřejmě je šikovné, pokud kůň umí perfektně na slovní pokyny, to pak ta oprať je skutečně jen na parádu a na krizovku.

evcusik: silně nedoporučuji protahovat rozporku berany sáněk, tedy spojit koně se sáňkami nerozpojitelně, a navíc s rozporkou přivázanou k sáňkám. My jsme mívali takové sáňky, jako předvádí canka - a za to madlo jsme rozporku jenom zahákli. Když jsme se se sáňkami převrhli nebo se stala jiná nepředloženost, rozporka se vyhákla, a kůň by prchal pouze se známým postrojem. Pokud by se sáňky nepřevrhly, a byly pevně s koněm spojeny, hrozí, že mu budou najíždět na nohy, a kůň se regulérně může splašit. Platí pochopitelně pro jakékoli pevné spojení - bez oje. Je to jeden z mých největších strachů. Doporučuji rozporku nechat dělat, co má - tedy vyrovnávat pohyb koně mezi postraňky a sáňkami - a k sáňkám ji připevnit nějakým ideálně samooddělovacím způsobem (provaz od rozporky zaháknout) a nebo přivázat na pojistný uzel, jehož konec drží kočí v ruce, případně opět vhodně přetrhnutelným provázkem má přivázáno k tělu, aby když spadne, se uzel na laně rozvázal, a kůň pokračoval bez sáněk. Berte to jen jako doporučení na základě naší nejlepší osvědčené praxe. Jinak spousta lidí zapřahá tak, že sáňky za koně přiváže, a asi se těm lidem ještě nic nestalo. Já mám prostě jen ohromnou představivost....

To je dobře. Já zažila kobylu přivázanou k lavičce, takové té staré zahradní. Při útěku si "jenom" rozsekla karpus, naštěstí při panickém úprku přes silnici zrovna nic nejelo.

15.2.2021 19:16
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Taky sáňkujeme, lyžujeme:)
Sáně připojujeme přes váhu (ulomená násada od koštěte), líp se to ovládá. Když se vysypeme ve cvalu v zatáčke nebo po nájezdu na hrb, jedu po břiše a držím opratě:)
Lyžujeme za velkými tak, že jeden jede v sedle a ovládá koně a druhý se veze. Lyžař se drží opět za násadu od koštěte (ta druhá půlka:). Máme na nich přišroubované příslušné koncovky, aby se lehce připly buď opratě pro lyžaře nebo postraňky na sáňkování.
Lyžování jsem letos poprvé zkoušela za poníky s ovládáním zezádu. Oje bych si tam v životě nedala. Když poník šlápne mimo postroj nebo je potřeba pamlskovat a popovést do stopy, oje to nedovolí. Za postraňky násadu od koštěte, na to provaz zacvaklý bezpečnostní karabinou o pásek (nehrozí, že bych byla schopna to rozepnout při kolizi, ale možná by se to rozeplo samo). Je dost náročné nechat se tahat za pas a nevěšet se za hubu. Výhoda je půjčit si krátké lyže od dětí, aby šlo rychle manévrovat.
Mladá furiosa měla letos v sáních i lyžích premiéru. Starý bílý oslavil 20tiny stylem "poořu s paničkou sáněmi pláně":) Jestli to rychle neroztaje, asi vypustím duši. Mám naklepaný zadek od sání a už melu z posledního:)

16.2.2021 07:39

To je dobře. Já zažila kobylu přivázanou k lavičce, takové té staré zahradní. Při útěku si "jenom" rozsekla karpus, naštěstí při panickém úprku přes silnici zrovna nic nejelo.

Přivazuji našeho k té zahradní lavici - takový ten stůl s dvěma lavicemi stlučený dohromady, je to těžký jako kráva. A to býval dříve takový úvazový panikář. Tuhle ho něco zaujalo, a zvedl hlavu a zacouval, aby na to líp viděl, a lavice jela za ním :-D metr. Než se přetrhnul přetrhnutelný provázek Tenhle už nepanikaří, tak stál u lavice s vlajícím vodítkem a koukal, co blbnem

16.2.2021 07:40

Rif: taky jsem nedávno špatně slezla ze saní, zakopla, upadla, jela po břiše a držela opratě

Jé, vy máte fotek! Závist těžká... Já jezdím většinou sama
Se spřežením teda ne, ale taky to letos bylo jen dvakrát - jen v saních.

16.2.2021 08:20
lopik

XXX.XXX.38.125

Také jsme neodolal, když je tolik sněhu.

16.2.2021 14:43
Horsana

XXX.XXX.40.140

Rif Du Madon napsal(a):
Taky sáňkujeme, lyžujeme:)
Sáně připojujeme přes váhu (ulomená násada od koštěte), líp se to ovládá. Když se vysypeme ve cvalu v zatáčke nebo po nájezdu na hrb, jedu po břiše a držím opratě:)
Lyžujeme za velkými tak, že jeden jede v sedle a ovládá koně a druhý se veze. Lyžař se drží opět za násadu od koštěte (ta druhá půlka:). Máme na nich přišroubované příslušné koncovky, aby se lehce připly buď opratě pro lyžaře nebo postraňky na sáňkování.
Lyžování jsem letos poprvé zkoušela za poníky s ovládáním zezádu. Oje bych si tam v životě nedala. Když poník šlápne mimo postroj nebo je potřeba pamlskovat a popovést do stopy, oje to nedovolí. Za postraňky násadu od koštěte, na to provaz zacvaklý bezpečnostní karabinou o pásek (nehrozí, že bych byla schopna to rozepnout při kolizi, ale možná by se to rozeplo samo). Je dost náročné nechat se tahat za pas a nevěšet se za hubu. Výhoda je půjčit si krátké lyže od dětí, aby šlo rychle manévrovat.
Mladá furiosa měla letos v sáních i lyžích premiéru. Starý bílý oslavil 20tiny stylem "poořu s paničkou sáněmi pláně":) Jestli to rychle neroztaje, asi vypustím duši. Mám naklepaný zadek od sání a už melu z posledního:)

Ja mám už dlhšie taký pocit, že nutne potrebujem poníka :D

16.2.2021 14:53

Já měla k poníkům dlouho averzi, protože je to takový mrňavý, k ničemu, většinou taky nevychovaný (pozůstatek pachuti z devadesátek)… Ale pak se to zjevilo u nás ve stáji a byla jsem nucena se jim věnovat (jinak by rostli jak dříví v lese), a ono je to chytré a ňuňu, a velice šikovné, vstřícné, pracovité (!!!) a zvědavé! Božani

16.2.2021 16:19
canka

XXX.XXX.215.5

Já jsem teda k poníkům tíhla vždycky...ale čím jsem starší,tím víc se u mě tahle ,,diagnóza,, projevuje..A čím je ten poník menší,tím jsem rozněžnělejší
Nedávno jsem byla s kamarádkou na návštěvě její známé..že prodává poníka,tak jestli se nechci jet a ní podívat...byl sám na zahradě v malinkém výběhu,8-mi letý hřebeček....no paní majitelka s kamarádkou se bavili a bavili, mě to nebavilo,tak jsem se vypařila za ponďou..byla to roztomilost sama,malinkatý roztomilý koníček nabitý testosteronem s huňatou načechranou hřívou..lítal po výběhu,řehtal,vzpínal se ...vlezla jsem mu do výběhu a začala jsem ho tam muchlovat a pusinkovat...byl v takovém šoku,že držel jak přibitý Do toho přišla paní majitelka,ať honem honem vylezu,že je zlý...já jí říkám:Tenhle andílek?? Byl opravdu zlatý...ale jak vlezla do výběhu majitelka,to bylo tóčo..skákal po ní,kopal,kousal...a nic,žádná reakce...snažila jsem se jí vysvětlit,že výchovou a koňským kámošem by se jeho chování změnilo,ale byla to škoda mluvit..kde asi chudák skončil

16.2.2021 17:41
jírab

XXX.XXX.247.122

canka napsal(a):
Já jsem teda k poníkům tíhla vždycky...ale čím jsem starší,tím víc se u mě tahle ,,diagnóza,, projevuje..A čím je ten poník menší,tím jsem rozněžnělejší
Nedávno jsem byla s kamarádkou na návštěvě její známé..že prodává poníka,tak jestli se nechci jet a ní podívat...byl sám na zahradě v malinkém výběhu,8-mi letý hřebeček....no paní majitelka s kamarádkou se bavili a bavili, mě to nebavilo,tak jsem se vypařila za ponďou..byla to roztomilost sama,malinkatý roztomilý koníček nabitý testosteronem s huňatou načechranou hřívou..lítal po výběhu,řehtal,vzpínal se ...vlezla jsem mu do výběhu a začala jsem ho tam muchlovat a pusinkovat...byl v takovém šoku,že držel jak přibitý Do toho přišla paní majitelka,ať honem honem vylezu,že je zlý...já jí říkám:Tenhle andílek?? Byl opravdu zlatý...ale jak vlezla do výběhu majitelka,to bylo tóčo..skákal po ní,kopal,kousal...a nic,žádná reakce...snažila jsem se jí vysvětlit,že výchovou a koňským kámošem by se jeho chování změnilo,ale byla to škoda mluvit..kde asi chudák skončil

Tak jsem napínavě četl a myslel jsem, že to končí tím, že jste si ho odvezla, když ho paní prodávala. No tak mu je snad někde líp a snad není sám. Máme dva takové závisláky a nedovedu si představit, že by byl nějaký sám.

16.2.2021 19:10
canka

XXX.XXX.215.5

jírab napsal(a):
Tak jsem napínavě četl a myslel jsem, že to končí tím, že jste si ho odvezla, když ho paní prodávala. No tak mu je snad někde líp a snad není sám. Máme dva takové závisláky a nedovedu si představit, že by byl nějaký sám.

Já jsem chtěla,ale mám doma dvě kobylky,takže hřebeček nepřipadal v úvahu...ale uznávám,že byl kouzelný....

17.2.2021 07:27
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Horsana napsal(a):
Ja mám už dlhšie taký pocit, že nutne potrebujem poníka :D

: D Presne ten pocit asi mala naša vetka. Jej prvé dieťa ten pocit nezdielalo, tak sme si poníka požičiavali a za nezmazatelné zásluhy má u nás navždy miesto. Ten pocit potreby poníka ju neopustil ani pri ďalších deťoch, a tak máme poníky dva:):):). Normálne sme neboli schopní sa rozlúčiť s tým prvým, tak sme ubytovali aj malú. Aj tak mali velkáči len vo dvoch ponorku, tak je aspoň veselšie.
Okrem super poních povahových a pracovných vlastností majú ešte jednu výhodu. Všetky úkony ako čistenie, cajkovanie, dekovanie prebiehajú nízko a nie je potreba zdvíhať paže nad horizontálu. Všetky veci pony veľkosti sú ľahké, tiež kýble zo žrádlom. Ideálne kone pre staré fyzicky zodraté baby:)

17.2.2021 07:37
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Rif: taky jsem nedávno špatně slezla ze saní, zakopla, upadla, jela po břiše a držela opratě

Jé, vy máte fotek! Závist těžká... Já jezdím většinou sama
Se spřežením teda ne, ale taky to letos bylo jen dvakrát - jen v saních.

Fotí často dcera, jediná kdo z rodiny nejezdí a ke koním se nám povede jí vytáhnout jen na opékačku, výlet s poníky nebo zapřahání.
To pony zapřahání je návykové. Začíná to "udělám mu jen nějaký samo domo postroj do sání". Furt se tam něco šoupe, tak upgrade na profi variantu. Pak není sníh, tak člověk přemejšlí nad samo domo sulkou. Koukala jsem i na Cavalleties, ale tam bychom se vešli jen dva. A pak jsem si pořídila svou vysněnou káru:) Nebýt poníka, nikdy bych se nerozhoupala. Předci minimus musí mít pohyb, až dítě odroste:)

17.2.2021 07:39

Přesně proto si je stárnoucí naše baba pořídila Ale že nemá moc čas s nimi juchat, tak aspoň ten výcvik jsem převzala já. Teď už všechno potřebné umějí (ona už se neškrábe do sedla, takže tahají), a já si jich všímám jen tak, aby to nezapomněli. Takže celoročně s nimi pracuji, aby ona si v létě 4x vyjela na vyjížďku a 2x na závody Někde by mi za to i platili

17.2.2021 07:42

Takový vozík je můj sen - my máme vše jen jedno- až dvoumístné... Ale na druhou stranu, kdo by se mnou jezdil... většinou beztak jezdím sama...

17.2.2021 09:32
Horsana

XXX.XXX.40.140

Rif Du Madon napsal(a):
: D Presne ten pocit asi mala naša vetka. Jej prvé dieťa ten pocit nezdielalo, tak sme si poníka požičiavali a za nezmazatelné zásluhy má u nás navždy miesto. Ten pocit potreby poníka ju neopustil ani pri ďalších deťoch, a tak máme poníky dva:):):). Normálne sme neboli schopní sa rozlúčiť s tým prvým, tak sme ubytovali aj malú. Aj tak mali velkáči len vo dvoch ponorku, tak je aspoň veselšie.
Okrem super poních povahových a pracovných vlastností majú ešte jednu výhodu. Všetky úkony ako čistenie, cajkovanie, dekovanie prebiehajú nízko a nie je potreba zdvíhať paže nad horizontálu. Všetky veci pony veľkosti sú ľahké, tiež kýble zo žrádlom. Ideálne kone pre staré fyzicky zodraté baby:)

Vetku chápem, potreba poníka sa najlepšie dá zamaskovať tým, že akože bude pre deti :D
Ja mám synovca, teraz mal 4 roky, kone ho fascinujú, ale trošku sa ich aj bojí, lebo v práci máme len veľké.
Moja stará kobyla je oproti dieťaťu tak obrovská, že to ani neskúšam, hucul mojim výcvikovým tempom začne pracovať okolo veku 20 rokov, ale poník, šikovný poník by mnohé vyriešil!

Úplne najlepšie, keby mi na turistike nosil bagáž, to by som si možno kúpila aj stan, ktorý vytrvale odmietam vláčiť na chrbte.

A ešte je to aj neuveriteľne ňuňuňuňuňuňu :)

17.2.2021 11:11
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Přesně proto si je stárnoucí naše baba pořídila Ale že nemá moc čas s nimi juchat, tak aspoň ten výcvik jsem převzala já. Teď už všechno potřebné umějí (ona už se neškrábe do sedla, takže tahají), a já si jich všímám jen tak, aby to nezapomněli. Takže celoročně s nimi pracuji, aby ona si v létě 4x vyjela na vyjížďku a 2x na závody Někde by mi za to i platili

No, časová investice tam je. Ale poňoši jsou čirá radost. V jejich paničce jsem navíc našla spřízněnou duši. Kamarádku od koní jsem nechala na Slovensku a najít někoho krom manžela, s kým ráda trávím čas, se zdálo nemožné. Jasně, že se zjevuje frekvencí Halleyho komety, ale díky poníkům se vidíme aspoň častěji. Děti taky kámoší. Sečteno, podtrženo, poníky ano:)

17.2.2021 11:19
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Horsana napsal(a):
Vetku chápem, potreba poníka sa najlepšie dá zamaskovať tým, že akože bude pre deti :D
Ja mám synovca, teraz mal 4 roky, kone ho fascinujú, ale trošku sa ich aj bojí, lebo v práci máme len veľké.
Moja stará kobyla je oproti dieťaťu tak obrovská, že to ani neskúšam, hucul mojim výcvikovým tempom začne pracovať okolo veku 20 rokov, ale poník, šikovný poník by mnohé vyriešil!

Úplne najlepšie, keby mi na turistike nosil bagáž, to by som si možno kúpila aj stan, ktorý vytrvale odmietam vláčiť na chrbte.

A ešte je to aj neuveriteľne ňuňuňuňuňuňu :)

A on existuje nejaký nešikovný poník? :)
Na turistiku super partia. My s ním chodíme aj plávať a na hríby. Nemá problém sa správať sposobne doma na záhrade aj bez koní, záhony obchádza. Na prestávke v krčme na pivo v pohode počká bez potreby sa niekam hrnúť.
Keď mu robím ňuňuňuňuňuňu, hrozne to nemá rád a keď som fakt vtieravá, aj naznačí, že ma hryzne, lebo on je drsoň, čo ozávodí aj velkého koňa.

17.2.2021 16:56
Horsana

XXX.XXX.40.140

Rif Du Madon napsal(a):
A on existuje nejaký nešikovný poník? :)
Na turistiku super partia. My s ním chodíme aj plávať a na hríby. Nemá problém sa správať sposobne doma na záhrade aj bez koní, záhony obchádza. Na prestávke v krčme na pivo v pohode počká bez potreby sa niekam hrnúť.
Keď mu robím ňuňuňuňuňuňu, hrozne to nemá rád a keď som fakt vtieravá, aj naznačí, že ma hryzne, lebo on je drsoň, čo ozávodí aj velkého koňa.

No dobre, tak aspoň ňuňu aby zniesol, toť moje kritérium.

Lenže ako prechádzam inzerciu, tak to je katastrofa, schvátené, cigánske, deformované, muchárske...to by dopadlo presne podľa zabehaného vzorca "úbohý koníček"- "musí sa zotaviť"-"v živote nič nebude robiť"-"spapá mi výplatu"-"zničí mi život".

A tak si počkám ešte, veď on raz príde, ňuniak :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík