otázka

XXX.XXX.100.40
Může na koni se 130cm kvh jezdit hubený dospělý? Nepište prosím že záleží na kondici a dalších faktorech to vím, ale takový nějaký průměrný ( průměrně silný a v průměrné kondici) koník. Díky za odpovědi!
Uživatel s deaktivovaným účtem

To je hodně málo vstupních informací na relevantní odpověď.
Co to je "hubený dospělý"? To může být i chlap s 90 kg např. a pořád to bude hubený dospělý.

No tak to nenapíšu, no.
Průměrný 130 cm poník nemůže vozit průměrného dospělého koňáka (168 cm, 69 kg v případě ženy, 180 cm a 84 kg v případě muže).
Edit: http://pony-games.cz/pravidla/vaha-a-vyska-jezdec-ponik/
otázka

XXX.XXX.100.40
Omlouvám se, opravdu je to málo informací. Takže: ptám se teoreticky-takového poníka nemám, takže nemůžu přidat info o koni. Tak o člověku: 63-70 kilo, 171-175cm.
Díky!
Myslím že spíš než výška je rozhodující váha. Neměl by prostě přesahovat 20% váhy koně. Takže bych i řekla že hodně hubený vyšší člověk se možná napasuje do těch 20% (to záleží na tom, kolik váží ten kůň), ale bude u toho vypadat hodně blbě a bude si muset udržovat fakt štíhlou linii. Kolik takových lidí by se asi po přibrání vzdalo jízdy na svém koni? A jaký je vlastně přesně důvod, aby se pořád vysocí lidé snažili cpát na záda poníkům? Každý by měl mít koně přiměřeně ke své výšce a nešourat podrážkama o zem.

Ale pozor, v těch vzorcích je třeba brát v úvahu optimální váhu koně, a nikoli +50 kg vyžraného poníka na hranici IR. To potom ta čísla už většinou nevypadají tak jásavě. Mimochodem poník +50 kg by logicky měl nosit jezdce o těch 50 kg lehčího, žejo….
Mám poníka zhruba této výšky kratšího, kompaktního, na silnější noze. Cca do 25 let jsme na něm jezdili všechny - holky okolo 60 kg běžné vyjížďky s " velkýma " koňma, kterým bez problénů stíhal, ještě se cpal dopředu. Pro děti to kůň moc nebyl - dítě se snažilo držet otěží, koník si jej stáhnul za hubu na krk, dvakrát vyhodil a dítě letělo přes hlavu. Naopak když delší čas nechodil, začínal se nudit a vymýšlet lumpárny a šklebit se. Od letošního podzimu je v důchodu a občas sveze na vodítku dítě, nebo jde na procházku ale mladýmu valachovi dá ještě ve výběhu na frak.
Kobylka v typu hucula 132cm KHV, já 162cm a 64kg ....
Jezdili jsme rekreačně a úplně v pohodě ...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.51
bongani
napsal(a):
A co třeba islandský kůň? Ten nebude mít o moc víc a jezdí na něm i dospělí chlapi.
Jednou jsem na jednom jela huberta. Cesta 1,5 hodiny na huberta, pak asi 2 hodiny samotný hubert a 1,5 hodiny zpátky a koně měli ještě cestou domů spoustu energie a chuť běžet.
Hucul, fjord, islandský. Pravda lepší hrebci hucla i fjorda Maj víc jak 130 ale je to jen o výběru. Vše je plně jezditelne při dobrém osvaleni a péči i dospělým ne zrovna lehkým a Mrnavy chlapem.

Na 130 cm welšíkovi by "hubený" dospělý , větší než 165 asi vypadal jako pěst na oko,...na 130 cm huculoidovi je to trochu jiné, ale jen trochu, spíš než váha 60 +- 25kg by mi vadilo to, jak jezdec vyčuhuje nad koněm nebo má koleno na lopatce nebo nemá holeň na koni...prostě to musí ladit, být souměrní...
napsal(a):
Na 130 cm welšíkovi by "hubený" dospělý , větší než 165 asi vypadal jako pěst na oko,...na 130 cm huculoidovi je to trochu jiné, ale jen trochu, spíš než váha 60 +- 25kg by mi vadilo to, jak jezdec vyčuhuje nad koněm nebo má koleno na lopatce nebo nemá holeň na koni...prostě to musí ladit, být souměrní...
Na kuličce ty nohy prostě netrčí tak pod koněm :-)