Zdravim,
tuhle na me na Equichannelu vyskocila reklama na Oestress liquid (https://www.ghoda.cz/oestress-liquid-pro-naladove-klisny-d450/?var=883), nikde jsem nenasla moc reference, nikdo to v mem okoli nekrmi.
Nemate s tim nekdo zkusenosti? Nebo aspon teoreticky pohled "muze pomoct, protoze... " nebo "je to zbytecny doplnek, jako vetsina doplnku, protoze... "
Nez koupim sve Jeckyll and Hyde kobyle dalsi nesmysl, tak bych rada nasla aspon nejake zkusenosti (dobre ci spatne). Co se welfare tyce, myslim, ze nemam kam moc ustupovat=vylepsovat (dobre krmitelna kobyla krizenka cehosi, 155KVH, 24/7, stabilni stado, seno neomezene pod siti, pastva realna, nikoli prani otcem myslenky, pristresky podestlane i nepodestlane, ...), zdravotne bez obtizi, vcetne pravidelneho zubare, kopytare, fyzio, zatez rekreacni 3-4x tydne, z toho pravidelne prace pod trenerem.... Ale dokaze prepinat mezi naprosto plysovym konickem, ktery je fakt za odmenu a necim, co se clovek snazi zabit, protoze z kopyta vyletelo bahno, klepla tusirka o stenu nebo v dalce zabucela krava...
A ne, neni to reklama:-)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Arbora
napsal(a):
A robil veterinár kobyle niekedy v poslednej dobe sono?
Myslíte ovariální cysty? Nebo jsem úplně vedle?
Robil:-) Letos i opakovane, protoze kdyz byla ve smisenem stade s valachy, tak je behem rije obtezovala, ale primerene, presun do kobyliho stada vyvolal neuveritelne orgie, takze se pro jistotu opakovane kontrolovala, zda se jen chova jako nadrzena coura/nadrzeny hrebec, nebo k tomu ma nejaky duvod. A nikdy ho nemela...
Tak se chytam stebla (anoncovaneho zazraku), pripadne ji dokrmim horcikem (obavam se, ze zrat to nebude, ani jedno), abych mela ciste svedomi, nez se z ni pujdu obesit ci utopit:-)
Skúsenosť nemám, ale našla som pekný článoček:
https://www.vet.upenn.edu/docs/default-source/research/equine-behavior-laboratory/mcdonnell---behavior-problem---ovaries-or-not.pdf?sfvrsn=b483e1ba_0

Chování Jeckyll&Hyde je naprosto typické pro koně pozitivní na PSSM2. Tímto směrem jste neuvažovali?
Horsano, dekuji za clanek, zejmena za navodnou tabulku, vyskrtavat dif. dg., to je moje. Trosku se cyklim se okolo EGUS (jakoze co kdyby nahodou, prevalence u koni je vysoka, ne vsichni vredari jsou zebrinaky...), cekam na gastroskopii...
Smerem k 5-panel chorobam jsem uvazovala (nikdo nevi, co v te kobyle koluje za geny), o PSSM2 jsem uvazovala, ale mam tak nejak zafixovano, ze se testuje jen PSSM1. Ale kone primarne nelecim, mozna jsem prosvihla nejaky posun. Ale storage disease si musim dostudovat, mate recht!
Ona prisla se spoustou protivnych zlozvyku (na ktere mela asi narok), pracovali jsme na tom a s tim, ale uz to trva prilis dlouho a rada bych vedela, zda je to tedy breca protivna/pokazena/svoje nebo ma zdravotni problem nebo fyzicky dyskomfort a s tim pak pracovala dale..
Ja ji urcitou cast "debilnosti" jsem ochotna tolerovat (historie kone, individualni projev, ze neco proste ne, pokud nejde o zivot, ... ), ale praveze zlobeni zacalo byt trosku jine, nez jsem byla zvykla, tak mi tohle vsechno jen tridi myslenky. Smireni se s rajdou nemravnou a prastenou je sice mozne, ale pac na diagnozu "kun je d*bil" zadny test neexistuje, radeji pujdu hledat neco, co diagnostikovat muzu. Jo a jinak si ve svem normalnim a pracovnim zivote o zazracnych doplncich a nasazovani doplnku bez diagnozy taky myslim svoje a sve klienty za to tepu... Tady jsem si lupla pohlavek sama a verejne:-D
Gerlinda- no nejakého reproveta by to chcelo, má na zimu anestrus, alebo je v takom prostredí, kde sa veľa svieti a cykluje aj v zime?
Teraz už by to nebolo čosi úplne echt divné, ale ešte v takom decembri-januári...
Inak prípravok nepoznám, ja by som šla skrz to sono najprv, ale reprovetom :)
Potom hladiny hormónov a táák, to sa hneď vyškrtáva ľahšie :D
A CAG otestuje aj PSSM2, viac o téme efe, tá o tom vie všetko.

Ohledně toho PSSM2: již se testuje, v současné době lze otestovat 6 variant tohoto onemocnění, jediná laboratoř v Evropě, která to umí, je německá CAG. Žádanka, postup a cena na odkazu níže:
https://www.centerforanimalgenetics.com/pssm2/
Případně se dá objednat i kompletní tzn. PSSM panel, který otestuje zároveň PSSM1 a PSSM2 vč. všech variant.