Zdravím.
Prosím o názor, zda v blížících se mrazech, které se nás ženou ze Sibiře dekovat či ne koně držené v následujících podmínkách : plemeno 3 x shagyny + 1 postarší poník, všichni v dobré výživové kondici bez zdravotních komplikací. Přes den výběh s přístřeškem do kterého se naváží seno. Na noc lehké venkovní boxy - nezateplené, hojně nastlané slamou, seno v množství které do rána vždy nějaké zbyde. Navíc kvůli poníkovi klaustrofobikovi se jeho box nezavírá vršek, takže venkovní vzduch proudí i do boxů sousedních.
V minulosti jsem přes zimu dekovala jen důchodce ( už na věčných pastvinách), aktuálně jen odpocky po práci, nebo když koně zmoknou.
Klidně na noc deky dám, ale ráno vypouštím kolem šesté než jdu do práce - deky sundat, či ne?
Navíc mladí by s nimi asi zacvičili . Neudělám tím víc škody než užitku?
Tohle se ti řešilo už několikrát. My vaše koně bohužel neznáme... Je kůň důchodce co deku nepotřebuje a je kůň mlaďoch co jí prostě mít musí...
Záleží na XY faktorech, které můžete vidět jenom vy.
Suché mrazy sou pro koně snesitelnější než nula a hutný mokrý chumelení....
Maji koně dostatečnou srst? Jsou v dobré výživové kondici? Nejsou příliš citliví na zádech po dešti či sněžení a větru? Máte čas při změnách podmínek deky okamžitě sundat či nandat?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ani by mě nenapadlo dekovat koně, který to doteď vydržel bez hubnutí. Suché mrazy jsou fakt jejich nejmenší starost :-) Hlavně aby měli dost nezamrzlé vody - to je větší problém, pokud by nebyla
Mě by spíš zajímalo, jaký je důvod k dávání odpocek, když koně zmoknou. Když jsou zpocený to chápu, protože jde to mokro od kůže a je mokrá i podsada, ale když koně zmoknou, tak mají podsadu suchou a vůbec jim to nevadí (to jsem si vypozorovala i na svých koních, u kterých když prší, tak se nahoře vytvoří cestičky z vrchní vrstvy srsti, po které déšť steče dolů a podsada zůstává krásně suchá).
Moc bych s podobnými věcmi neexperimentovala, protože tímhle se akorát tomu koni rozhodí termoregulace. Přičemž koňská srst je fakt dokonalý nástroj, který funguje skvěle, většinou dokud do toho nezasáhne člověk, který si myslí že koni pomáhá. Pokud máte pochybnosti, tak bych se na ně zašla v noci podívat, jestli se nějaký z nich neklepe.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tasyrka: někdo koně suší před ježděním, možná i zde...
Neee - aktuálně jen odpocky po práci, nebo když koně zmoknou. Což mi přijde úplně běžné, že kůň dopotí pod odpockou v boxu a poté jde znovu ven suchý - nezpocený. Dále je tam čárka a nebo když koně zmoknou - poslední dny u nás dost lilo a foukal vítr až se kobyly klepaly, takže byly zhruba na 1-2 h - pouze po dobu dosušení zadekovány, dále svléknuty , vykartáčovány a zavřeny na noc. Nesouvisí to s dotazem tak jsem nerozváděla. Jinak děkuji za názor že suchý mráz tak neškodí, dekovat nebudu. Šlo mi o mé klidné spaní