Uživatel s deaktivovaným účtem

Názor na co? Já mám na všechno nějaký názor, ale teď jaksi nevím, na co se ptáte. Asi by pomohlo vědět, proč se ptáte.
Granulované seno se dá vyrábět z normálního kvalitního sena a nebo také z odrolků a prachu, to se promítá do jeho konečné kvality. Dál záleží na tom, za jaké teploty je do granulí zpracováváno, už jsem slyšela i o "připáleném" seně. Krmí se jako normální seno, kromě eventuálního kvalitativního, jak zmíněno, v tom není žádný rozdíl. 1 kg granulovaného nahradí 1 kg normálního (pokud je stejná kvalita). Je oproti normálnímu senu samozřejmě dražší. Krmí se především koním se zdravotním hendikepem.

Hádám, že nikdo, kdo nemusí, tak granulovaným senem nekrmí. Nasazuje se skutečně jen kvůli zdravotním obtížím (k nimž počítám i obezitu - tj. raději IR prakoni do žlabu nasypu hrst granulovaného sena, do níž zamíchám doplňky, než bych mu tam dávala více energetické krmivo).
Koni to chutná jako seno. Pokud není obohacené, tak je to prostě jen slisované seno. Pokud má kůň rád seno, tak mu to bude chutnat.
Značku vám jistě někdo doporučí, většinou se uživatelé orientují podle ceny.
Doporučuji granulované seno dávat koním, kteří neužvýkají či nestráví z různých důvodů dlouhé seno. Koním, kteří dlouhé seno zpracují, granulované seno podávat nedoporučuji, protože granulát snižuje dobu konzumace, nepodporuje proslinění, neobrušuje tolik chrup, navíc v granulátu se lehce schová seno podřadné jakosti, jak řečeno.
Mezi granulovanymi seny od ruznych dodavatelu jsou velke rozdily v kvalite - ruzne bobtnaji a soude dle reakci koni i ruzne chutnaji. A nerekla bych, ze senne granule konim chutnaji stejne jako seno. Maji li na vyber, temer vzdy si vyberou seno a mam zkusenost, ze granulovane seno od jistych dodavatelu odmitaji uplne.

A liší se to i mezi várkami, šaržemi, bohužel. Stejně jako u vojtěšky...
O kvalitě granulovaného sena celkem pochybuji.
Mám koně závislého na měkké stravě a tuto složku odmítá žrát.
Koupili jsme granulované seno 2x, od různých výrobců a vždy jsme ho museli doplnit dalšími složkami, protože samotné kategoricky odmítal a nakonec jsme skončili v poměru 1 : 4 ve prospěch dalších složek, aby se vůbec zkrmilo.
Stejnou službu jako granulované seno nám udělà odpad z balíku sena, vyjde to levněji a valach to žere.
Další varianta je granulované seno od renomovaných značek např. St. Hippolyt nebo Höveler..., ale ta cena je pro normálního smrtelníka na živení bezzubky nereálná.
Krmit granulované seno koni, který normálně kouše, by mě nenapadlo ani ve snu.

zkusila jsem Lučenku, těšila jsem se , jak v zimě kobyle na noc do žlabu přilepším, no tak prd, kobyla to nežere, snad jen čerstvě rozmočené a zamíchané do řízků v malém množství . Suchě-ovlhčené to třídí, až jí ve žlabu zůstanou jen ty senné granule. A pokud je ve žrádle zacítí víc než v malém množství, nežere. To množství jsem chtěla cca tak kilo,
Dražší granulované seno je "nesmysl" ,i kdyby ho kobyla žrala,stejně bych vzhledem k ceně nemohla krmit tolik, kolik potřebuju a to by ztratilo smysl, prostě to obyčejnému smrtelníkovy strašně leze do peněz a přitom je to "jen seno" .
Takže jen řízkujem.
Na granulovanom sene mám nastavené geriatrické kone s nefunkčným/chýbajúcim chrupom, v dávke 3-4 kg/deň (plus rezky), max dávka, ktorú som kŕmila na deň bolo 7 kg (majiteľka na to mala a koňovi to chutilo) a pár astmatikov, dva kone s chorým pažerákom a jednu starú kozu.
Je to náhrada sena, preto jeho dávka musí byť adekvátna, s nejakými hrstičkami si v tomto prípade kôň neprilepší nijako.
Kŕmim spolu s rezkami, v konzistencii vlhkej rašeliny spolu s jadrom, teplé, dokonale premiešané od spodku, bez rezkov by to asi nechceli, teda, musí tam byť určitý podiel rezkov, inak niektorí nedožierajú.
Teplá voda zvýrazňuje vône a pokiaľ je s peletami niečo zle, spoznáte to.
Kŕmime granulované seno od firmy TopTeam a Lučanku, bývajú občas znečistené kusmi dreva, inak prepálené ešte neboli, no mali sme aj také, pelety boli tmavšie a chutili horko (aj také iné kone s dokonalým apetítom chceli, no citlivejšie ani náhodou).
V žiadnom prípad nekŕmim suché, ani vlhčené, musia sa rozpadnúť.
Krmim Lucenku (od Granofytu) v mnozstvi nula nula nic (2 hrnky 0,25 ml, zalit vodou, primichat balancer) z důvodu, ze se kone ostatnich majitelu na pastevnim ustajeni dokrmuji a nechceme, aby se u rozdileni snidane rezali, takze kazdej neco do kyblicku. Zdravemu kousacimu koni bych to jinak nedavala, ale u dobre (az prilis dobre) krmitelnemu koni mi to prijde jako dobre "šidítko".