Kôň v preprávniku sa stavia na zadné

Slovenský teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Konik1234

8.2.2021 16:05
Konik1234

XXX.XXX.31.88

Zdravím,
chcela by som sa opýtať ako postupovať pri prevoze koňa. Kobyla ma 12 rokov a asi 5 rokov nebola v preprávniku. Naloženie nerobí vôbec žiadny problém ani uzavretie v preprávniku ale akonáhle sa pohne príves stavia sa na zadné a vykopava.
Mate niekto s tým skúsenosť ako treba postupovať?

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.2.2021 06:35

Přes internet se takto poradit moc nedá. Jediné, co mě napadá, je změnit podmínky uvnitř přepravníku a sledovat, zda se něco změní.

Na přepravu problémového koně si zavolejte přepravce profesionála s bohatými zkušenostmi, mohu vřele doporučit profláknutého Pavla Čechovského, ale on je skutečně odborník, koně má rád, a snaží se vyjít vstříct. Jeho služby se v každém případě vyplatí.

9.2.2021 09:15
Arbora

XXX.XXX.232.164

Jedna možnosť je zariadiť prevoz profesionálom, ktorym si poradí s podobným problémom, prípadne ešte môžete skúsiť kobyle otvoriť priečku, aby mala viac miesta a mohla sa dobre postaviť.

9.2.2021 09:46

Arbora napsal(a):
Jedna možnosť je zariadiť prevoz profesionálom, ktorym si poradí s podobným problémom, prípadne ešte môžete skúsiť kobyle otvoriť priečku, aby mala viac miesta a mohla sa dobre postaviť.

A já bych tu příčku ideálně uplně vyhodila a vysoce podestlala slámou. A ještě klidně dala kobyle na cestu pod čumec nějakou supermňamku, kterou miluje.

To jsem myslela tou změnou podmínek uvnitř přepravníku. Ty změněné podmínky se dají velmi těžce specifikovat, klidně to může být i jízda bokem nebo proti směru pohybu auta, někteří koně to preferují. Ale to se musí rozhodnout při nácviku, je k tomu potřeba víc informací a ideál toho koně vidět na kameře. Přeprava je dost nebezpečná sama o sobě, natož nějaké jednorázové experimenty.

Nicméně přepravce profesionál například nebude umravňovat kobylu tím, že jí s přepravníkem "zacuká, aby se musela postavit na všechny 4 a nedělala blbosti". Já bych to s problémovým koněm viděla jako jasnou volbu.

9.2.2021 10:34
Arbora

XXX.XXX.232.164

Myslím, že internetmi kedysi v praveku prebehol pokus s koňmi navoľno a väčšina si vybrala státie na šikmo, niektorí dokonca zadkom v smere jazdy.

Prepravovali sme roky kone našikmo v aute, kone boli oveľa spokojnejšie, než neskôr vo vozíku. Na druhej strane, super extra široký vozík je pre kone tiež komfort. Niekedy stačia fakt iba také drobnosti ako to, že sa kôň môže poriadne rozkročiť a nešmýka sa mu. A nevezie ho de*il.

9.2.2021 11:26
kallisto

XXX.XXX.237.35

Jen mám dojem, že kůň na volno ve vozíku být nesmí... nebo jo?

9.2.2021 11:55

kallisto napsal(a):

V zákoně je vyžadována pouze ohlávka u koní starších 8 měsíců. O nutnosti přivázání za ni jsem se nic nedočetla.

Nicméně mám vtíravý pocit, že o nutnosti dospělé koně uvazovat, nám říkali na školení přepravců. Nevzpomínám si už, na základě čeho. Zákon to ale zřejmě nevyžaduje.

Nicméně zákon také jasně píše, že ohlávka se vyžaduje u koní, kteří nejsou "nezkrocení divocí". Takže u divokých koní navolno jistě mohl proběhnout jakýkoli test. Nadto jsem si téměř jistá, že neproběhl v EU, takže i kdyby, tak legislativa by porušena nebyla.

9.2.2021 14:54
Arbora

XXX.XXX.232.164

kallisto napsal(a):

NEmusí byť voľno, niekedy stačí dať preč stredovú deliacu priečku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík