Prosím může mi někdo poradit,máme jednoho koně nyní na Omeprazolu, přímo teda lidský Helicid 40mg,dostává každé ráno 15 kapslí na svoji váhu cca 600kg.
Dostává to do hrstky rozmočených řízků a vojtěšky,ta hrstka je už v mokrém stavu a malinko nastrouhané řepy.
Otázka zní : můžu mu k tomu nasypat vitamin C a místo jedné hrstky dát dvě tý kaše?
Bylo mi řečeno,že po dobu léčby by neměl dostávat žádné jádro,nebo večer by mohl?Co je pro něj lepší?má to dostávat měsíc,teď jsme asi v půlce....
Děkuji moc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

jesie
napsal(a):
Přijde mi to málo....nám veterinář vypočítal ,že jsem dávala 40 tablet 40mg Omeprazolu denně
Tak, kolegyně ve stáji taky dávala 40cps.
Tak dle tohoto webu je to 1mg/kg ž. hm., takže 600 mg pro koně 600kg.
https://www.vetweb.cz/gastroduodenalni-ulcerace-u-koni/
Kapsle tie želatínové?
Ako ich žerie, žuje, ich, či hltá?
Ak žuje, nebudú fungovať. Gastrorezistentné tablety nesmie kôň požuť, lepšie než kapsle sú normálne tablety, v mashi ich kone pohlcú a nežujú.
15 mg je strašne málo, to nie je liečebná dávka pre 600 kg koňa, tá je 2-4 mg/kg, pri tabletách je dávka 4 mg/kg už dosť cítiť na potrebe tabliet, používame u menej závažných prípadov teda 2 mg/kg, ale vždy tablety o sile 40 mg, lebo inak by to stále bolo šialené množstvo tabliet na deň.
Rozhodne nepodávať s vit. C, ideálne dávať ráno na lačno, po cca 4-6 hodinách bez krmiva, podať v rezkoch tablety a do hodiny dať seno.

No, jo, požul...požvýkal.... i některé tablety také mají klavuovaný "obal" který se nesmí porušit , jestliže je to stejná účinná látka omeprazolum, jaký je teda rozdíl v požutí granulátu v kapsli nebo požutí tablety..?
napsal(a):
No, jo, požul...požvýkal.... i některé tablety také mají klavuovaný "obal" který se nesmí porušit , jestliže je to stejná účinná látka omeprazolum, jaký je teda rozdíl v požutí granulátu v kapsli nebo požutí tablety..?
Tablety sa im ľahšie šmýkajú dole, kapsle ako majú taký lepkavejší obal, tak sa im nalepia do huby a už to potom riešia.
Kapsle teda myslím tie klasické tobolky, želatínové, čo sa dajú otvoriť.

jj, želatinové, vím, oni se dají i špatně rozkousat...momentálně si nevybavuju, jestli jsem někdy viděla tabletu, kapsle několikery...co dáváte za ty tablety.?
napsal(a):
jj, želatinové, vím, oni se dají i špatně rozkousat...momentálně si nevybavuju, jestli jsem někdy viděla tabletu, kapsle několikery...co dáváte za ty tablety.?
Väčšinou dávame tabletkový pantoprazol- Nolpaza 40 mg, alebo Pantomyl 40 mg.
Teda, dávame konské pasty na to určené, no lacnejšia alternatíva sú tie tablety, nie každý má na kúru pastou.
Horsana
napsal(a):
Väčšinou dávame tabletkový pantoprazol- Nolpaza 40 mg, alebo Pantomyl 40 mg.
Teda, dávame konské pasty na to určené, no lacnejšia alternatíva sú tie tablety, nie každý má na kúru pastou.
Mě vet. při tabletách řekl, že rozdrtit a s vodou podat stříkačkou. Chyba?
No a ty v kapsličkách jsem vysypávala a zas drcené s vodou stříkačkou do tlamy. Tak u těchto je lepší vhodit je do trochy neobilné mňamky v kýblu?
Pipilota
napsal(a):
Mě vet. při tabletách řekl, že rozdrtit a s vodou podat stříkačkou. Chyba?
No a ty v kapsličkách jsem vysypávala a zas drcené s vodou stříkačkou do tlamy. Tak u těchto je lepší vhodit je do trochy neobilné mňamky v kýblu?
Chyba je v tom, že je účinná látka takto neúčinná, teda vyhodené peniaze a bez liečebného efektu.

jů! Teď jsem se dočetla, že omeprazol je derivát benzimidazolu - znamená to, že pakliže je kůň na kůře omeprazolu, zároveň se velmi slabě odčerví? Nemůže to pomáhat rezistenci? Čiže dávka na odčervení je nějakých 7-8 mg/kg ž.hm.....

Horsana
napsal(a):
Chyba je v tom, že je účinná látka takto neúčinná, teda vyhodené peniaze a bez liečebného efektu.
A není to tak, že pokud se léčí žaludek nevadí drcení a pokud chcete léčit dvanáctníkové vředy (za žaludkem) je lepší, že ty kapsle projdou žaludkem a rozpustí se až ve dál?

napsal(a):
A není to tak, že pokud se léčí žaludek nevadí drcení a pokud chcete léčit dvanáctníkové vředy (za žaludkem) je lepší, že ty kapsle projdou žaludkem a rozpustí se až ve dál?
Já se dočetla, že ty benzimidazoly ničí kyselé prostředí. Čiže se tak jako tak musejí vstřebat až v tenkém střevě (nikoli v žaludku) a do žaludeční tkáně se dostanou až z krevního oběhu.

napsal(a):
Já se dočetla, že ty benzimidazoly ničí kyselé prostředí. Čiže se tak jako tak musejí vstřebat až v tenkém střevě (nikoli v žaludku) a do žaludeční tkáně se dostanou až z krevního oběhu.
To zní logicky.
můžu mít jednu trošičku out otázku Jaký důvod vás vede, že používáte lidské léky, kdy i výpočet dávkování je dosti pro pokročilé, podávání složité, když existuje adekvátní preparát, určený přímo pro koně? Dávkování jasně dané, podávání v aplikátoru - pasta a účinky prokazatelné? Je to opravdu pouze finanční důvod? Děkuji

Vzhledem k tomu, že účinná látka je identická.... Navíc pokud si sežene člověk pár lidí, kterým to předepíše lékař (pšt), tak je to ještě výhodnější. Nevím, v čem je složitý výpočet dávky, je to u všech preparátů pořád stejná trojčlenka....
majkulka
napsal(a):
můžu mít jednu trošičku out otázku Jaký důvod vás vede, že používáte lidské léky, kdy i výpočet dávkování je dosti pro pokročilé, podávání složité, když existuje adekvátní preparát, určený přímo pro koně? Dávkování jasně dané, podávání v aplikátoru - pasta a účinky prokazatelné? Je to opravdu pouze finanční důvod? Děkuji
majkulka: jediný dôvod je finančný, max náhly výpadok prípravku, alebo experiment.
Panacur pasta obsahuje Fenbendazolum 187,5 mg v 1 g.
Dávka je 7,5 mg/kg jednorázovo, účinok je diskutabilný (prax ukazuje, že nic moc jako)
Pri larvicídnej kúre 5 po sebe nasledujúcich dní je to 10 mg/kg.
Niečo ako "trochu sa odčervuje" je cesta do pekla, pretože sa buď odčerví efektívne, alebo pomáhame rozvoju rezistencie (na fenbendazol dávno je).
Čo je ale zaujímavé je to, že práve kvôli chemickej podobnosti sa skúšalo podávanie fenbendazolu v dávke 6 g per huba raz za 24 hodín 5 po sebe idúcich dní a jedna štúdia po 2 týždňoch podávania ukázala signifikantné zlepšenie, no po 4 týždňoch to skóre podľa ktorého sa hodnotia vredy bolo bezo zmeny.
"Fenbendazole (6 g PO every 24 hours for 5 days), because of its chemical similarity to omeprazole, has been suggested to be an effective treatment of EGUS. In one study, gastric ulcer scores were significantly improved after 2 weeks of fenbendazole treatment, but after 4 weeks of treatment, gastric ulcer scores were no different than those in controls (C.M. MacAllister,
DVM, personal communication 1995). Thus, fenbendazole is not effective in the treatment of EGUS"
Celý článok tu, je už ale staršieho dáta: https://www.researchgate.net/publication/8904700_Treatment_and_prevention_of_equine_gastric_ulcer_syndrome
napsal(a):
Gastrorezistentné tablety sa nesmú poliť, drviť, ani hrýzť.
Nie je v mojich silách vám teraz v pár vetách opísať ich farmakodynamiku.
napsal(a):
Vzhledem k tomu, že účinná látka je identická.... Navíc pokud si sežene člověk pár lidí, kterým to předepíše lékař (pšt), tak je to ještě výhodnější. Nevím, v čem je složitý výpočet dávky, je to u všech preparátů pořád stejná trojčlenka....
stačí se přečíst příspěvky u této diskuze a myslím že pro dost lidí - viditelně i pro veta to problém je. A viditelně je tedy odpověd jasná - je to pouze z důvodu finančního
majkulka
napsal(a):
stačí se přečíst příspěvky u této diskuze a myslím že pro dost lidí - viditelně i pro veta to problém je. A viditelně je tedy odpověd jasná - je to pouze z důvodu finančního
No a ešte je jeden dôvod- nevedomosť/neznalosť
Za "off label" lieky by mohol mať vet dokonca vážne opletačky, preto všetci kandidáti na pantoprazol boli moje vlastné kone, s mojimi vlastnými kritériami liečby.

Horsana: děkuji, náramně zajímavé

majkulka
napsal(a):
Otázka je, zda tuhle dávku počítal veterinář. Ale jinak vám to nerozporuji Já bych v první řadě měla ohledně kupeckých počtů pomlčet, kalkulačku nedávám z ruky
napsal(a):
Horsana: děkuji, náramně zajímavé
Nz, zaujímavejšie je, že starý dobrý EGUS už nie je čo býval, už sa delí na ESGD a EGGD a tieto sa ešte ďalej delia, takže s tou terapiou to nie je úplne také jednoduché + manažment, diéta atď.
Horsana
napsal(a):
No a ešte je jeden dôvod- nevedomosť/neznalosť
Za "off label" lieky by mohol mať vet dokonca vážne opletačky, preto všetci kandidáti na pantoprazol boli moje vlastné kone, s mojimi vlastnými kritériami liečby.
já jsem z vet rodiny, vet technik a mám s tím problémy Pro mě je prostě jednodušší a né vždy levnější vzít preparát přímo pro koně. Osobně nemám vůbec ráda náhražky - byť se jim né vždy dá vyhnout. A přiznám se, že pokud chce někdo ode mne léčit zvíře a požaduje náhradní variantu léku jen z důvodů financí, nejdu toho. Mám většinu preparátů vyzkoušených na našich zvířatech, tudíž mohu dát pravdivou zpětnou vazbu

Horsana
napsal(a):
Nz, zaujímavejšie je, že starý dobrý EGUS už nie je čo býval, už sa delí na ESGD a EGGD a tieto sa ešte ďalej delia, takže s tou terapiou to nie je úplne také jednoduché + manažment, diéta atď.
Vím, že nic nevím

Horsana
napsal(a):
Gastrorezistentné tablety sa nesmú poliť, drviť, ani hrýzť.
Nie je v mojich silách vám teraz v pár vetách opísať ich farmakodynamiku.
Jde o to, aby se v kyselém prostředí žaludku předčasně neinaktivovaly? Aby se účinná látka uvolnila až ve střevě?
Nejde mi do hlavy jedna věc. Omeprazol 40mg (1 kapsle) stačí pro stokilového člověka - a často se lze v udržovací fázi spokojit i s poloviční dávkou (20mg).
Jsa hloupý lékař, použil bych trojčlenku, ze které by mi vyšla potřeba 5 - 6 kapslí na 500 - 600 kg koně. Tedy mám si rozšířit obzory v tom smyslu, že dávkování u koně je dramaticky odlišné než u člověka?

Horsana
napsal(a):
Tie divné názvy zodpovedajú rôznym druhom slizníc v žalúdku, kôň tam má bezžľaznatú (skvamóznu) a žľaznatú a ich prechod je aj farebne veľmi jasne vyznačený v margo plicatus, ale to netuším, ako sa presne prekladá.
Řasnatý okraj? Teda v češtině. Já to mám zafixované taky jenom latinsky.

Horsana
napsal(a):
Áno, presne tak, omeprazol patrí medzi inhibítory protónovej pumpy a musí byť najprv vstrebaný v tenkom čreve, aby následne krvnou cestou prenikol do sekretorických buniek v žalúdku, kde sa viaže na enzým H+/K+ ATPázu a znižuje produkciu HCl v žalúdku, zjednodušene povedané.
Díky. Tohle je "zjednodušene povedané"? Propadám depresi, co jsem všechno zapomněla. A možná ani neuměla. Ale - hlavně, že nejsem úplně vedle.

napsal(a):
Řasnatý okraj? Teda v češtině. Já to mám zafixované taky jenom latinsky.
Nebo okrajová řasa?
napsal(a):
Díky. Tohle je "zjednodušene povedané"? Propadám depresi, co jsem všechno zapomněla. A možná ani neuměla. Ale - hlavně, že nejsem úplně vedle.
Hehehe, ja to budem budúci týždeň prednášať v troch verziách a ešte aj pomáham kolegyni s článkom, takže mám k tomu naťahané hafo literatúry, už len to dostať do závitov
Ale margo plicatus fakt neviem...našla som "zbrázdený okraj"

jbb
napsal(a):
Nejde mi do hlavy jedna věc. Omeprazol 40mg (1 kapsle) stačí pro stokilového člověka - a často se lze v udržovací fázi spokojit i s poloviční dávkou (20mg).
Jsa hloupý lékař, použil bych trojčlenku, ze které by mi vyšla potřeba 5 - 6 kapslí na 500 - 600 kg koně. Tedy mám si rozšířit obzory v tom smyslu, že dávkování u koně je dramaticky odlišné než u člověka?
U koně se kyselina tvoří furt, u člověka jen při jídle? Takže větší dávkování?

Horsana
napsal(a):
Hehehe, ja to budem budúci týždeň prednášať v troch verziách a ešte aj pomáham kolegyni s článkom, takže mám k tomu naťahané hafo literatúry, už len to dostať do závitov
Ale margo plicatus fakt neviem...našla som "zbrázdený okraj"
Proč ne, podstatu to vystihuje - jak to vypadá. Já to přeložila otrocky - margo = okraj, plica = řasa.

Nejlepší je žaludek zvenku...samá ku*va
Edit: to se dobře pamatovalo

napsal(a):
U koně se kyselina tvoří furt, u člověka jen při jídle? Takže větší dávkování?
To bych zabrousila do neznámých vod - ale nejnižší pH mají údajně masožravci, protože maso a mršiny. Takže člověk jako všežravec je uprostřed a býložravci teoreticky tolik HCl nepotřebují. Ale jenom úvaha, možná úplně zcestná.

Horsana
napsal(a):
Proste, je to margo plicatus a basta :D
napsal(a):
To bych zabrousila do neznámých vod - ale nejnižší pH mají údajně masožravci, protože maso a mršiny. Takže člověk jako všežravec je uprostřed a býložravci teoreticky tolik HCl nepotřebují. Ale jenom úvaha, možná úplně zcestná.
U koňa sa HCl tvorí kontinuálne, pretože sa tak nejak evolučne rátalo, že budú celý deň putovať od trsu k trsu, žuť vláknité krmivo a tvoriť sliny, ktoré to celé budú pufrovať.
jbb
napsal(a):
U zvířat mají některé léky jiné vstřebávání. Když mi jednou vetka řekla, že mám psovi napsat humánní analog atb, protože byl výpadek, trvalo mi 3 hodiny studia, než jsem se odhodlala co a kolik. Jelikož normálně neléčím, vždy když jdu někomu něco psát, udělám si teoretické tour de farma, chemie, fyziologie. Hezky jsem si početla ve veterinárních článcích, kde tohle řešili. U 35kg psa vyšlo dávkování několikrát vyšší než u 70kg člověka. Od té doby mě ani nenapadne chemicky léčit ještě živé zvíře. Když se mě vetka snaží zatáhnout do procesu, držím lajnu : ty pracuješ, já platím😊. Ale nemám problém přihodit do kabelky mezi svačinu kus zebřích jater a kus koňského střeva ve formolu :)

Horsana
napsal(a):
U koňa sa HCl tvorí kontinuálne, pretože sa tak nejak evolučne rátalo, že budú celý deň putovať od trsu k trsu, žuť vláknité krmivo a tvoriť sliny, ktoré to celé budú pufrovať.
Takže stejně jako se žlučí.

Horsana
napsal(a):
Tie divné názvy zodpovedajú rôznym druhom slizníc v žalúdku, kôň tam má bezžľaznatú (skvamóznu) a žľaznatú a ich prechod je aj farebne veľmi jasne vyznačený v margo plicatus, ale to netuším, ako sa presne prekladá.
Jasně, tohle konkrétně vím :-) Ale pak to následné dělení na další podskupiny, a pochopitelně další rozdíly v terapiích, to jsem nikdy nezkoumala, takže tam už jsem mimo :-) Navíc ještě dvanáctníkové...
Co se týče dávkování u koně, hádám opravdu by to mohlo být tou kontinuální produkcí kyseliny, protože člověk si vezme prášek prostě před jídlem, a má vystaráno, zbytek doby je žaludek v klidu, lék působí nárazově, a bohatě to stačí. Zatímco u koně by měla být trvalá hladinka, abych tak řekla. Dávalo by mi to smysl.
Rif: já myslela, že se zabýváte pouze lidmi (pracovně), ale vy asi fušujete do všeho savctva (či i ptactva)? A nebo jsem se spletla, a lidi neděláte? :-) Že nosíte zebry po kabelkách
Horsana
napsal(a):
Proto je tolik koní s vředama, hm...
Nicméně ta farmakodynamika je opravdu zajímavá. Tím pádem je často doporučované vysypávání tobolek Helicidu úplně k prdu.

Zajímalo by mě, jak tedy koresponduje s touhle informací to krmení omeprazolu na lačno - když se nevstřebává v žaludku, ale až v tenkém střevě... Jukla jsem na google a https://feedxl.com/free-choice-hay-and-ulcer-treatment/ a fakt jo. Jestli je to proto, že má delší čas v tenkém střevě na absorpci a nebo proto, že není tenké střevo zaneprázdněno trávením sena... To jsem nějak nevyčetla. Ale jsem zase o málo chytřejší (až se někdo bude ptát "proč na lačno"). Jen teda chudák kůň na hladové pauze (celou noc!). To musí být strašné.

Arbora
napsal(a):
Tiež som nad tým už premýsľala, že ako dosiahnuť to “na lačno”, keď nechceme žiadne lačno, lebo vredy. A viem, že už som niekde čítala, že koľko stačí, ale stále na to zabudnem.
No teoreticky (co mi tak dává logiku) by mělo stačit, aby se vyprázdnilo tenké střevo, čiže za ním už ten omeprazol není zajímavý... Zdržení tráveniny v žaludku je řekněme do dvaceti minut? (četla jsem nejrychlejší opuštění tráveniny - do čtvrt hodiny) Pak přechází do tenkého střeva, a tam se zdroje celkem shodují, že se zdrží trávenina asi hodinu a půl. Tak s rezervou třeba dvě hodiny.
A když si přidáme ještě rezervičku a dáme hladovou pauzu na tři hodiny, mohlo by to klapnout. Ale to se jen domnívám.
napsal(a):
Zajímalo by mě, jak tedy koresponduje s touhle informací to krmení omeprazolu na lačno - když se nevstřebává v žaludku, ale až v tenkém střevě... Jukla jsem na google a https://feedxl.com/free-choice-hay-and-ulcer-treatment/ a fakt jo. Jestli je to proto, že má delší čas v tenkém střevě na absorpci a nebo proto, že není tenké střevo zaneprázdněno trávením sena... To jsem nějak nevyčetla. Ale jsem zase o málo chytřejší (až se někdo bude ptát "proč na lačno"). Jen teda chudák kůň na hladové pauze (celou noc!). To musí být strašné.
Na to sa prišlo pri klinických štúdiách efektivity liečby žalúdočných vredov omeprazolom vo forme pasty u koní, že vtedy je liečba najefektívnejšia. Pravdepodobne pri non stop sene sa hmota pasty naviaže na steblá a putuje s nimi do hrubého čreva, kde sa trávi vláknina.
Nie je potrebné to nijako prežívať, celá noc na väčšine kliník znamená, že posledná porcia sena je zožratá o cca 22:00 a omeprazol sa podáva ráno, medzi 04-06 ráno.
Na lačno by mohlo zrejme byť nahradené výrazom "na prázdny žalúdok".
napsal(a):
No teoreticky (co mi tak dává logiku) by mělo stačit, aby se vyprázdnilo tenké střevo, čiže za ním už ten omeprazol není zajímavý... Zdržení tráveniny v žaludku je řekněme do dvaceti minut? (četla jsem nejrychlejší opuštění tráveniny - do čtvrt hodiny) Pak přechází do tenkého střeva, a tam se zdroje celkem shodují, že se zdrží trávenina asi hodinu a půl. Tak s rezervou třeba dvě hodiny.
A když si přidáme ještě rezervičku a dáme hladovou pauzu na tři hodiny, mohlo by to klapnout. Ale to se jen domnívám.
No kdeže 20 minúť, to závisí od obsahu vody a sušiny, koňom pred gastroskopiou sa vypína voda 4 hodiny pred zákrokom.
Rif Du Madon
napsal(a):
U zvířat mají některé léky jiné vstřebávání. Když mi jednou vetka řekla, že mám psovi napsat humánní analog atb, protože byl výpadek, trvalo mi 3 hodiny studia, než jsem se odhodlala co a kolik. Jelikož normálně neléčím, vždy když jdu někomu něco psát, udělám si teoretické tour de farma, chemie, fyziologie. Hezky jsem si početla ve veterinárních článcích, kde tohle řešili. U 35kg psa vyšlo dávkování několikrát vyšší než u 70kg člověka. Od té doby mě ani nenapadne chemicky léčit ještě živé zvíře. Když se mě vetka snaží zatáhnout do procesu, držím lajnu : ty pracuješ, já platím😊. Ale nemám problém přihodit do kabelky mezi svačinu kus zebřích jater a kus koňského střeva ve formolu :)
Tak pre mňa bola šokujúca info, že dávka čierneho uhlia pre psa je omnoho väčšia, než pre dospelého človeka, alebo že Endiaron je netoxický iba u psov nad 40 kg :D
A humánni patológovia sú super, robia nám veľa vzoriek, milujeme ich :)
Horsana
napsal(a):
Na to sa prišlo pri klinických štúdiách efektivity liečby žalúdočných vredov omeprazolom vo forme pasty u koní, že vtedy je liečba najefektívnejšia. Pravdepodobne pri non stop sene sa hmota pasty naviaže na steblá a putuje s nimi do hrubého čreva, kde sa trávi vláknina.
Nie je potrebné to nijako prežívať, celá noc na väčšine kliník znamená, že posledná porcia sena je zožratá o cca 22:00 a omeprazol sa podáva ráno, medzi 04-06 ráno.
Na lačno by mohlo zrejme byť nahradené výrazom "na prázdny žalúdok".
Takž z tohto by sa dalo vyvodiť čo, ak žalúdok nebude prázdny, bude liečba úplne zbytočná, alebo sa len predĺži?
Neviem si to úplne predstaviť pri zvieratách, ktoré sa pasú, alebo majú seno neustále k dispozícii.
Arbora
napsal(a):
Takž z tohto by sa dalo vyvodiť čo, ak žalúdok nebude prázdny, bude liečba úplne zbytočná, alebo sa len predĺži?
Neviem si to úplne predstaviť pri zvieratách, ktoré sa pasú, alebo majú seno neustále k dispozícii.
Ano, bude málo efektívna, alebo vôbec.
No pokiaľ má majiteľ koňa s nejakým zdravotným problémom, pokladám tak nejak za samozrejmé, že úspešnému vyliečeniu vyjde v ústrety aj zmenou manažmentu koňa.
Pokiaľ už by som kúpila za 500 evri Peptizol na kúru, rada by som, keby mala liečba čo najväčší možný efekt.
Horsana
napsal(a):
Ano, bude málo efektívna, alebo vôbec.
No pokiaľ má majiteľ koňa s nejakým zdravotným problémom, pokladám tak nejak za samozrejmé, že úspešnému vyliečeniu vyjde v ústrety aj zmenou manažmentu koňa.
Pokiaľ už by som kúpila za 500 evri Peptizol na kúru, rada by som, keby mala liečba čo najväčší možný efekt.
u vás vyjde kůra Peptizole na 500 euro??? Kůru berem podávání 28 dní
majkulka
napsal(a):
u vás vyjde kůra Peptizole na 500 euro??? Kůru berem podávání 28 dní
Kúra je 28 dní 4 mg/kg a 28 dní 1 mg/kg.
Len tak pre zaujímavosť ešte k Peptizolu uvádzam, že sa neodporúča jeho podávanie žriebätám mladším ako 4 týždne, zvieratám pod 70 kg živej hmotnosti, gravidným a laktujúcim kobylám.
Tieto info napríklad nie sú uvedené na oficiálnej stránke Norbrooku :D
Ale v príbalovom letáku sú.
Horsana
napsal(a):
Len tak pre zaujímavosť ešte k Peptizolu uvádzam, že sa neodporúča jeho podávanie žriebätám mladším ako 4 týždne, zvieratám pod 70 kg živej hmotnosti, gravidným a laktujúcim kobylám.
ano - tu druhou "kůru" 28 dní při podávání 1mg/kg jsem nezmínila - není to pak už tak množstevně nákladné. Ale pokud u vás vyjde tato kůru na takové peníze je to masakr
Děkuju všem za zajímavé přízpěvky.Takže je to takhle k ničemu.Já jsem jen ustajovatel a podávač léků,majitelka je v zahraničí a koni dám co majitel poručí a zaplatí.
Ale čekala bych větší upozornění od veta,nebo spíš lepší nadávkování.no nic.Kůň to dostává "preventivně" bez předchozího vyšetření,ale je tu spousta indicií,přišel vyhublej,nervozní,klká,hlavně po dojedení jádra jde ihned klkat,pokud jádro nemá nedělá to....
ale i tak vidím změnu po podávání těch 3 týdnů "k ničemu",takže jak je to možné?kůň je tu už rok,takže tím to není,ale může to být tím že ty tři týdny dostává senáž? z otavy krásnou kratičkou,voňavou,jetelíčkovou,téměř suchou,může i to napomoci?vím že podávání vojtešky ano,ale senáž?
Díky moc.
Horsana
napsal(a):
Vďaka za info, hádam si niečo zapmätám.
Skúsenosti s rakytníkovým olejom náhodou nemáš? Už som zachytila niekoľko pochvalných reakcií. (Ale zase, to som už zacharila aj pri podávaní obyčajného omeprazolu, vysypané toboľky so žrádla, vrátane jednej osobnej 😅)
majkulka
napsal(a):
ano - tu druhou "kůru" 28 dní při podávání 1mg/kg jsem nezmínila - není to pak už tak množstevně nákladné. Ale pokud u vás vyjde tato kůru na takové peníze je to masakr
476 euro na 28 dní pri cene Peptizolu 17 euro, súkromník asi vie dať cenu nižšiu, neviem.
Arbora - olej konkrétne rakytníkový som nepodávala, ale tí čo áno, tak spievajú doslova ódy.
vattunka - hm, hm, senáž je mäkkučká a áno, kone s citlivým trávením také krmivo ocenia, zmierňuje totiž mechanické dráždenie žalúdka a vlastne celého tráviaceho traktu.
irva

XXX.XXX.40.92
Pročítám tuto diskusi a napadá mě jedna otázka. Jestliže podám pastu určenou pro koně, kde účinná látka je omeprazol, tak tu pastu nemám v kapslích, projde žaludkem do střev a je účinná. Jestliže vysypu lidské léky z tobolek a dám koňovi, dávám mu také účinnou látku omeprazol, ale ta se v žaludku díky HCl zničí a do střev neprojde. Může mi to prosím někdo vysvětlit? Já zatím nic nedávám, ale po domluvě s doktorem začnu. Vet doporučil pastu nebo levnější variantu lidské prášky. Teď teda nevím