Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.2.2021 21:21
canka

XXX.XXX.215.5

Nemáte prosím někdo tip na to,jak udržet jezírko,které slouží k napájení koní,ve stavu,aby zcela nezamrzlo?

Do jezírka přitéká nonstop malý pramen vody a odtéká odtokovým kanálkem ven...dokud nebyly takové silné mrazy,tak tím,že jezírkem protéká voda,tak nezamrzalo,max se udělala tenká vstvička,která při doteku o hladinu praskla...ale teď jsou u nás už třetím dnem mrazy kolem -10°C(teď momentálně mi teploměr ukazuje -15°C) a jezírko bohužel zamrzá....koně ho mají jako hlavní zdroj vody ve výběhu přes den..rozbíjím led dvakrát denně a sítkem vybírám do posledního kousku ledu..ráno před prací a pak hned po práci...
Myslela jsem třeba dát do jezírka PETku naplněnou do půlky vodou,aby plavala po hladině..nebo nějaký míček?

10.2.2021 21:33
lenacia

XXX.XXX.173.31

canka napsal(a):
Nemáte prosím někdo tip na to,jak udržet jezírko,které slouží k napájení koní,ve stavu,aby zcela nezamrzlo?

Do jezírka přitéká nonstop malý pramen vody a odtéká odtokovým kanálkem ven...dokud nebyly takové silné mrazy,tak tím,že jezírkem protéká voda,tak nezamrzalo,max se udělala tenká vstvička,která při doteku o hladinu praskla...ale teď jsou u nás už třetím dnem mrazy kolem -10°C(teď momentálně mi teploměr ukazuje -15°C) a jezírko bohužel zamrzá....koně ho mají jako hlavní zdroj vody ve výběhu přes den..rozbíjím led dvakrát denně a sítkem vybírám do posledního kousku ledu..ráno před prací a pak hned po práci...
Myslela jsem třeba dát do jezírka PETku naplněnou do půlky vodou,aby plavala po hladině..nebo nějaký míček?

Řešila jsem tohle s ex, který chtěl venkovní jezírko pro rybky... Nakonec pořídil čeřidlo vody, samozřejmě, nic moc řešení když není elektřina a musí vést drát. Petka při mrazech zamrzne, vlastní zkušenost.

10.2.2021 21:35
Dotaz

XXX.XXX.28.139

10.2.2021 21:40
canka

XXX.XXX.215.5

Hmmmm,takže PETka nepomůže

Kdyby šlo o 3-4 dny,tak bych to třeba neřešila,ale u nás má takhle mrznout ještě 14 dní

10.2.2021 21:40
Dotaz

XXX.XXX.28.139

canka napsal(a):
Hmmmm,takže PETka nepomůže

Kdyby šlo o 3-4 dny,tak bych to třeba neřešila,ale u nás má takhle mrznout ještě 14 dní

A zkusit polystyrenovou desku?

10.2.2021 21:43
canka

XXX.XXX.215.5

Dotaz napsal(a):
Něco na takový způsob? Ale bez elektřiny jen max. do -15.
https://www.koijezirka.cz/udrzba-jezirek-pripravky/ochrana-proti-zamrznuti/pontec-pondopolar-1815.html

A na jakém principu to funguje toto?Nevidím tam žádný popis..a neuvolňuje to nějaké látky nebo tak?Aby to nejen nezamrzlo,ale neovlivnilo kvalitu vody...

10.2.2021 21:44
canka

XXX.XXX.215.5

Polystyrenovou desku?Aby jako plavala na hladině??Noooo,teoreticky by to šlo,polystyren doma mám...ale zase se ptám,neuvolní to do vody nějaký hnus?

10.2.2021 21:57
Dotaz

XXX.XXX.28.139

canka napsal(a):
Polystyrenovou desku?Aby jako plavala na hladině??Noooo,teoreticky by to šlo,polystyren doma mám...ale zase se ptám,neuvolní to do vody nějaký hnus?

Podle mne je ten plovák z polystyrenu. Doporučujií ho do jezírek, uvolňovat by tedy neměl nic. V akvaristice se používá třeba na pozadí, nevím o tom, že by něco uvolňoval. Ale samozřejmě bych si dala pozor, aby se z něj nedrolily kuličky a koně je nesežrali, takže by to chtělo nějaký slisovaný – třeba základ na věnce, co se používá na Vánoce nebo na Dušičky? Jen nápad - na zkoušku to vyjde levněji než ten plovák.
EDIT: Nebo, pro klid v duši, použít nějaký od potravin, ten by měl být potravinářsky nezávadný.

11.2.2021 05:41
kallisto

XXX.XXX.134.73

Ano davali jsme na bazen tlustou polystyren desku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.2.2021 08:23

Polystyren klidně dejte, je naprosto inertní a když není vystaven dlouhodobě slunečnímu záření, tak nic významného neuvolňuje. Jen nebuďte zklamaná, když to nebude fungovat. Zejména pokud je jezírko v závětří.

Za mě přístup koní dvakrát denně k vodě stačí. Pokud jsou zdraví, a podmínky se nemění skokově. Ale není to samozřejmě komfortní :-)

11.2.2021 11:31
canka

XXX.XXX.249.200

Děkuji za tip,zkusím ten polystyren..vím,że ho určitě máme,dala jsem ho jako izolant pod domečky venkovním toulavým kočkám u nás za barákem..tak jim jednu desku vezmu a vyzkouším to..

A jakože nezamrzá to ani v okolí desky nebo to funguje na principu,že do toho koňouchové musí strčit do té desky?

Já se právě bojím,aby jim to stačilo..ráno se jdou hned napít...pak kolem 16 hodiny a pak mají další vodu k dispozici když je zavřu kolem 18 hodiny.....mají plastové kalfasy v přístřeškách,zespodu daný polystyren...ale do rána do 7 hodin je samozřejmě zamrznuto...

11.2.2021 12:01

Pokud se deska po hladině hýbe, tak udržuje kolem sebe kus nezamrzlé hladiny, koně maximálně desku odstrčí čumákem. Pokud ale ledová krustička uzavře desku, a volná hladina zůstane pouze pod deskou, museli by koně desku potopit, aby se napili (princip míčových nezámrzných napáječek). Myslím, že to koně nepochopí, pokud se ta deska stane součástí zamrzlé hladiny. Budu ráda, když pak napíšete výsledek, já tipuji, že se stane právě toto - tedy že deska omrzne ledem kolem dokola a bude tvořit se zbytkem ledu souvislý pokryv hladiny.

Mimochodem, ty petky se do nádob nedávají kvůli tomu, aby hladina nezamrzla. Ale aby, až hladina zamrzne, neroztrhnul led onu nádobu - v petce se totiž stlačí vzduch (který je na rozdíl od vody lehce stlačitelný) a dá prostor zvětšujícímu se objemu ledu. Nejvýhodnější je dát do nádoby petku naplněnou nikoli vodou, ale pískem nebo štěrkem - když je naplněná vodou, vyrovnají se hladiny obou nádob, a efekt je nižší, zatímco pokud je naplněná šutrem, je ponořená i částí, ve které je vzduch, a tak ji může led lépe zmáčknout.

To čeřidlo je asi nejlepší nápad, ale ve velkých mrazech (a minus patnáct, to už skutečně ujde) zamrzne i čeřená hladina. Ostatně řeky zamrzají taky.

Pokud mají koně v boxech nádoby, nám se osvědčilo naplnit teplou vodou. Mimochodem, tu petku s pískem můžete otestovat na těch vnitřních nádobách - třeba to budou používat jako míčovou napáječku, tj. že petku čumákem ponoří pod úroveň ledu, aby se napili :-) Musí být ta petka šikovně naplněná, aby byla naplocho (do víčka by se jim špatně šťouchalo), aby byla tak napůl nebo třetinou nad hladinou, aby ji vůbec kůň malou silou mohl ponořit :-)

11.2.2021 12:08

Naši mají k dispozici vodu ráno v 7 a odpoledne ve 3. Nicméně já chodím pryč až kolem 5. odpoledne, a to mají ještě pořád ve vaně vlažnou vodu, a hladina nejeví snahu zamrzat. Tak předpokládám, že třeba do deseti večer mohou mít přístup k volné hladině.

Jakmile se přinese teplá voda, tak se všichni hromadně běží napít, protože vlažná voda je prej nej

11.2.2021 12:09
kallisto

XXX.XXX.217.74

Ano efekt bude jak píše Buggyra. Plovoucí bude mít kolem sebe vodu, pak ale zamrzne celá hladina kolem polystyrenu. Předpokládám ale, že tam aspoň 1x denně jste abyste mohla kdyžtak led rozbít a deska mohla zase plavat. Koně si pitím a rozčeřením hladiny taky trošku pomůžou že deska bude plavat. Vyzkoušejte, je to nejjednodušší varianta, snad nebude mrznout dlouho.

A aspoň vymrznou kdejaké breberky teď

11.2.2021 12:11

taky se raduji, že pomrznou jednou taky ty mrchy kousavý

11.2.2021 14:34
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Jaké kousavé breberky konkrétně myslíte?

11.2.2021 15:22

Dotaz napsal(a):
Jaké kousavé breberky konkrétně myslíte?

Komáři třeba. Minulou zimu lítali každou chvíli, bestie. Klíšťata běžně nosily kočky domů i uprostřed zimy. Pokud tyhle potvory při oblevách teď v lednu došly k názoru, že bude zase veselo a že se vykuklí, tak teď už nejsou

11.2.2021 21:32
canka

XXX.XXX.215.5

kallisto napsal(a):
Ano efekt bude jak píše Buggyra. Plovoucí bude mít kolem sebe vodu, pak ale zamrzne celá hladina kolem polystyrenu. Předpokládám ale, že tam aspoň 1x denně jste abyste mohla kdyžtak led rozbít a deska mohla zase plavat. Koně si pitím a rozčeřením hladiny taky trošku pomůžou že deska bude plavat. Vyzkoušejte, je to nejjednodušší varianta, snad nebude mrznout dlouho.

A aspoň vymrznou kdejaké breberky teď

Jsem tam vždy ráno před prací,pak hned po práci kolem 16 hodiny a než to tam pofackuji,odcházím teď v zimě po 18 hodině....a to voda,kterou mají vevnitř,ještě není ani trochu zamrzlá..takže počítám,že stejně jako u Buggyry,vydrží voda zcela nezamrznout do cca 22 hodin...když je jdu ráno pouštět,vždy je v ledu díra na velikost čumáku,ale už většinou zamrzlá,takže asi si do určité zmrzlosti ledu poradí...

Polystyren jsem dnes dala,uvidíme,co to udělá...

PETKu zkusím o víkendu..do nádob v přístřeškách..

11.2.2021 21:41
Dotaz

XXX.XXX.235.225

canka napsal(a):
Jsem tam vždy ráno před prací,pak hned po práci kolem 16 hodiny a než to tam pofackuji,odcházím teď v zimě po 18 hodině....a to voda,kterou mají vevnitř,ještě není ani trochu zamrzlá..takže počítám,že stejně jako u Buggyry,vydrží voda zcela nezamrznout do cca 22 hodin...když je jdu ráno pouštět,vždy je v ledu díra na velikost čumáku,ale už většinou zamrzlá,takže asi si do určité zmrzlosti ledu poradí...

Polystyren jsem dnes dala,uvidíme,co to udělá...

PETKu zkusím o víkendu..do nádob v přístřeškách..

Ještě jsem dnes četla, že někdo dává dvoulitrovou PETku plnou tmavého kačírku, aby jí část koukala. Prý to sluníčko nahřeje a v okolí to nezmrzne, logické mi to připadá, praxe je ale věc druhá. :)

11.2.2021 21:47
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Komáři třeba. Minulou zimu lítali každou chvíli, bestie. Klíšťata běžně nosily kočky domů i uprostřed zimy. Pokud tyhle potvory při oblevách teď v lednu došly k názoru, že bude zase veselo a že se vykuklí, tak teď už nejsou

Tak komáři v zimě mě překvapili. :) Ale přes sezónu to ve stojatých vodách lze řešit - třeba paví očka se dávají dočasně do vodních nádrží (sudů).

11.2.2021 21:54
kallisto

XXX.XXX.132.50

Dotaz napsal(a):
Tak komáři v zimě mě překvapili. :) Ale přes sezónu to ve stojatých vodách lze řešit - třeba paví očka se dávají dočasně do vodních nádrží (sudů).

Já to myslela trošku obecněji, jako že je mráz a všechny ty svině kousavý a klíšťata přes zimu zmrznou. A v létě jich tak bude třeba méně.

Jako kompenzace nám a koním za to, že teď mrznem a bruslíme i bez bruslí.

12.2.2021 07:17

Taky různé rýmičky a bakterie by mohly vymrznout. Viráci v suchém vzduchu také nejsou jásotní. A různé plísničky, kvasinky, které trápí produkční plodiny a drželo se to teď leta v orných půdách. Únor bílý pole sílí. Nebo tak nějak :-)

14.2.2021 15:32
canka

XXX.XXX.215.5

Tak deska zamrzla a koňuchové bohužel očividně nepřišli na to,jak použít..že by zatlačili..ale tak dneska u nás hlásí naposledy velké mrazy,takže pak by se snad vše mělo vrátit do normálu...a přes den u nás teď celý víkend svítí sluníčko,tak jim to vůbec nezamrzá...
Holky vypadají spokojeně,takže je asi vše ok

14.2.2021 20:02

No já byla v hysterickém oblouku včera, zamrzly v boxech napáječky, nalila jsem, tam vodu z varné konvice, tak povolila, ale pro jistotu jsem kobyle dala do boxu i kýbl, jak ráno vypadal nevím, nebyla jsem tam ráno až odpoledne a to jsem zjistila, že i voda ve výběhu je na kost, dělá se vždy sekerou díra , ale jak koně postupně vodu upíjeli, udělala se ledová patra(led a pod ním nic a zase led ,) a voda teď promrzla až dolu, prostě měli v nádrži jen led....snad už to brzo přejde, i když zase to bláto...dobře tak ať už je léto, no to je zase horko a není voda, no to si jeden nevybere.

14.2.2021 20:07
tony-jcb

XXX.XXX.110.166

asi jedine male plovoucí čeřidlo.Malé lion baterie a malý solarní článek ale to nesplacas za hodinu

14.2.2021 20:09

Jo a ty potvory se nepůjdou napít just, protože je tam strašidlo....

14.2.2021 20:11
canka

XXX.XXX.215.5

Jojo,taky to znám,nadávám na každé roční období Jaro a podzim na bláto,léto na vedra,sucho a otravný hmyz a v zimě na mrazy

Nám poprvé za celou zimu v těchto mrazech zamrzl zdroj,který přitékal do jezírka nonstop od jara,kdy jsme ho pro koně udělali Totální nepropustný led..pod ním voda stále tekla,až jsem se divila. Ale poslední dva dny,kdy tu bylo -16°C,tak to zamrzlo úplně. Takže se musí sakra do jezírka ohnout,aby se napili Takže jim nosím i pít vodu z kýblů,aby tam nelezli do tý studený vody nohama a nenastydli..už chci jaro a teplooooo

14.2.2021 22:21

Na pastevku měli koně taky pramen a jezirko, ale pramen vytékal ze zíďky(horní terén je výš) do sudu a ze sudu volně přetékal a stékal do mini rybníčka.Pod ziďkou(kameny a cihly) byl z pražců udělaný jakoby průjezdný brod. Koně pili i z rybníčka, když si převrhli sud, ani si už nepamatuju , že by to zamrzlo a to ten rok mrzlo fakt hodně....až -20°C, tenkrát jsem nenastartovala autíno a šla pěšky...
Velká výhoda pastevka s vlastní vodou....

15.2.2021 08:46

Tak jsem byla u koní tentokrát celý víkend, dvakrát denně, mohla jsem pozorovat. Ani při minus patnácti neměli ráno (ponecháni osudu od 3 hodin odpoledne do 7 ráno) vodu totál promrzlou, pořád na ní byla asi půlcentimetrová vrstva ledu, a v ledu otvory, které vyrobili čumákama :-) Klasická paneláková smaltová vana.

Máme zakopané takové ty IBC nádrže za přístřešky, jsou momentálně po lednových deštích plné vody. Potřebovala jsem doplnit nějakou vodu do vany, tak jsem si řekla, že juch, ještě jsem ty nádrže nikdy v takovém mrazu nekontrolovala, aspoň se podívám, zda zamrzly. Jsou to kostky metr na metr na metr, zapuštěné do země tak, že vršek nádrže je asi 10 cm pod okolním terénem. Ale vršky nádrží nejsou pokryté zeminou, jen to tak při výkopu vyšlo, že jsou trochu níž. Vítr tam na podzim vždycky zafouká nějaké listí a tak. Je na nich asi 5cm vrstvička sněhu. Pod víčkem nádrže byl led, tak jsem si říkala, jéje, škoda, zamrzlo. Ale šťouchla jsem do toho zkusmo, a ejhle - měl asi půl centimetru! Tak jsem koním doplnila krásnou (teplou!!! musela mít ty čtyři stupně) čistou novou vodičku, měla jsem radost - dneska se nemusíme rvát s 40 litry navíc. To mě potěšilo, že to funguje. Kdyby byla nějaká nevídaná krize a my nemohli ani jeden dovézt vodu, tak se vždycky dá nabrat z nádrže, bezva bezva

15.2.2021 20:36
canka

XXX.XXX.215.5

Buggyra: To vůbec není špatný nápad s tou vodou pod zemí....takže v nádržích?My máme tu IBC nádrž na 1000 l vody za přístřeškem,chytáme do toho dešťovku z přístřešku..možná když by jsme zkusili jednu koupit a zakopat....a nebo co plastový sud?Nahoře s víkem?Zakopat pod zem,myslíte,že by to stačilo?
A opravdu ta voda byla teplá?

U nás dneska zamrzlo fakt úplně vše,ráno -19°C Už aby těm mrazům byl konec..jsem myslela,že ten led dneska ani nerozbiju. A to to rozbíjím motykou

15.2.2021 20:42

Přésněé...dneska voda pro dvacet koní, mám ruce jako opice...40l vyslopaly tři kobyly na ex, takže dalších 80 litrů do zásoby(snad to v tom ledu nezmrzlo) něco koně rozlili, nějaký ani nechtěl, i když jsem ho s vodou honila...no už aby bylo bláto...

16.2.2021 07:23

Plastový sud je malý - hraje do toho roli i objem. Ale za zkoušku nic nedáte - teda krom výplaty pro toho, kdo provede výkop :-)

Ta voda byla pro mě velmi překvapivě opravdu teplá, tj. neměla nulu (možná těsně pod ledem), ale fakt něco nad nulou. V tom velkém objemu, kde se už u dna stlačí vlastní vahou, a musí zůstat tekutá, si ty čtyři stupně udrží. (vlastně je to základní podmínka života na Zemi...) Teplejší než 4°C bez zdroje tepla ovšem už nebude, abyste se neradovala :-)

Doporučuji krumpáč nebo kalač :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík