TerkaTerkaTerka

XXX.XXX.168.230
Dobrý den, mám kobylku, která neměla nikdy problém s váhou, tloustla ze vzduchu. Byla 24/7 na pastevku u balíku. Od října 2020 musí být mimo balík ( dýchací problémy ). Bohužel výrazně opadla a zhubla.
Seno má v síti 20 kg denně plus teď v mrazech i ve výběhu. Pracuje průměrně 4x do týdne - ‘momentálně vyjížďky.
Dostává 2x denně dlouhodobě TMR Champion od ADW a vojtešku několik týdnů nově. Chtěla bych jí lépe nakrmit a pomoci ji nabrat tuk a svalovou hmotu.
Otázka tedy zní: Je toto dobrá krmná dávka? - TMR Champion, vojteška, rýžové otruby, len extrudovaný. Případně přidat slunečnici?
TerkaTerkaTerka

XXX.XXX.12.235
evcusik
napsal(a):
A krmení 200g nebo 2kg? Zuby jsou v jakém stavu?
Je pod dekou, když hubne?
Momentálně na den 3 litry TMR Champion, kilo vojtešky. Teď přidám rýžové otruby a extrudovaný len.
Zuby dělané na podzim - perfektní stav. Dekována nikdy nebyla, je hodně chlupatá ( má v sobě hucula a appaloosu ).
Odčervena v listopadu. Zkusím udělat rozbor, jestli nemá nějaké parazity.
Naposledy kontrolována veterinarem v listopadu.
Kůň je v pořádku, nemá žádné zdravotní problémy ( v létě problémy z dýcháním, které jsou nyní zklidněny ).
Uživatel s deaktivovaným účtem

TerkaTerkaTerka
napsal(a):
Dobrý den, mám kobylku, která neměla nikdy problém s váhou, tloustla ze vzduchu. Byla 24/7 na pastevku u balíku. Od října 2020 musí být mimo balík ( dýchací problémy ). Bohužel výrazně opadla a zhubla.
Seno má v síti 20 kg denně plus teď v mrazech i ve výběhu. Pracuje průměrně 4x do týdne - ‘momentálně vyjížďky.
Dostává 2x denně dlouhodobě TMR Champion od ADW a vojtešku několik týdnů nově. Chtěla bych jí lépe nakrmit a pomoci ji nabrat tuk a svalovou hmotu.
Otázka tedy zní: Je toto dobrá krmná dávka? - TMR Champion, vojteška, rýžové otruby, len extrudovaný. Případně přidat slunečnici?
Bylo by foto? Věk? Léčená na dušnost? Dekovaná? Trochu nerozumím - musí být mimo balík a současně seno v síti. Jakože špatné seno v balíku? A v síti lepší?
TerkaTerkaTerka

XXX.XXX.12.235
Arbora
napsal(a):
V takomto prípade, keď dobbre živiteľný kôň začne mať problém s priberaním, by mi svietila kontrolka a hľadala by som za tým zdravotný problém.
Ve stresu není, je to klidný 15 letý kůň. Chová se stále stejně, vyjížďky stále ve stejné síle a chuti. Všeho má dostatek.

TerkaTerkaTerka
napsal(a):
Ve stresu není, je to klidný 15 letý kůň. Chová se stále stejně, vyjížďky stále ve stejné síle a chuti. Všeho má dostatek.
Ale píšete, že výrazně zhubla a opadla. Takže něco se děje.
TerkaTerkaTerka

XXX.XXX.12.235
napsal(a):
Bylo by foto? Věk? Léčená na dušnost? Dekovaná? Trochu nerozumím - musí být mimo balík a současně seno v síti. Jakože špatné seno v balíku? A v síti lepší?
15 let bude v dubnu.
Přeléčena na dušnost v létě ( acc, kortykoidy ).
Celý život byla 24/7 ve výběhu na pastevku u balíku. V létě se u ni projevila došnost a hlava v balíku jí škodí - dýchání prachu. Proto je od října 2020 na boxovém ustájení - přes noc vzdušný box a seno v síti, aby se zabránilo strkání hlavy do sena a přes den výběh se senem v síti.
Seno je kvalitní, všude stejné.
TerkaTerkaTerka

XXX.XXX.12.235
napsal(a):
Ale píšete, že výrazně zhubla a opadla. Takže něco se děje.
Ano, zřejmě potřeba upravit krmnou dávku.
Předešlé roky byla v mnohem větší zátěži - vyjizdky, lonž, skokové tréninky a parkurové závody Z, ZL.
Poté byla poslední 3 roky, z důvodů mého stěhování, ježděna pouze víkendy. Po celou dobu byla pouze krmena senem a byla hezky tlustá, někdy v létě při trávě měla zbytečně moc velké břicho.
Od léta 2020 po návratu jsem ji začala pomalu jezdit - nyní jsme průměrně na 3x vyjizdka a 1x lonž za týden. Takže je možné, že přidání práce ji ubírá na váze - vyjizdky jsou cca max hodinové do cvalu, ale ne žádný dril, převážně krok.
Proto přichází má otázka a důvod této celé diskuze, jestli zvolené krmivo je to správné, pro nabrání. :)
TerkaTerkaTerka

XXX.XXX.12.235
Tak to zkusím znovu a jinak :).
Je vhodné kombinovat TMR Champion, vojtěšku, rýžové otruby a extrudovaný len dohromady?
TerkaTerkaTerka
napsal(a):
Předešlé roky byla v mnohem větší zátěži - vyjizdky, lonž, skokové tréninky a parkurové závody Z, ZL.
Poté byla poslední 3 roky, z důvodů mého stěhování, ježděna pouze víkendy. Po celou dobu byla pouze krmena senem a byla hezky tlustá, někdy v létě při trávě měla zbytečně moc velké břicho.
Od léta 2020 po návratu jsem ji začala pomalu jezdit - nyní jsme průměrně na 3x vyjizdka a 1x lonž za týden. Takže je možné, že přidání práce ji ubírá na váze - vyjizdky jsou cca max hodinové do cvalu, ale ne žádný dril, převážně krok.
Proto přichází má otázka a důvod této celé diskuze, jestli zvolené krmivo je to správné, pro nabrání. :)
Preto prichádzajú otázky, pretože ak je raz kôň ľahko živiteľný, zmena nebude bez príčiny. 3x týždenne hodina pod sedlom je práca, ktorú zvládne kôň bez príkrmu, zvlášt kombinácia hucula a appy.
Predtým stála pri balíku, teraz má seno k dispozícii, určite ho dostáva dosť?
TerkaTerkaTerka

XXX.XXX.168.230
Arbora
napsal(a):
Preto prichádzajú otázky, pretože ak je raz kôň ľahko živiteľný, zmena nebude bez príčiny. 3x týždenne hodina pod sedlom je práca, ktorú zvládne kôň bez príkrmu, zvlášt kombinácia hucula a appy.
Predtým stála pri balíku, teraz má seno k dispozícii, určite ho dostáva dosť?
Ano, 20 kg / den.
Kombinovat to lze. Otázka je za jakým účelem :)
Avšak pokud je dosud takto krmená (dávka z prvního příspěvku), seno sežere bez stresu a problémů (seno je zváženo? ), tak je na místě pátrat veterinárně dál. Takové plemeno s nízkou zátěží by mělo být ok s tímto krmením.
změna ústájení nebo jiné okolnosti vedoucí ke stresu nejsou?
TerkaTerkaTerka

XXX.XXX.27.151
evcusik
napsal(a):
Kombinovat to lze. Otázka je za jakým účelem :)
Avšak pokud je dosud takto krmená (dávka z prvního příspěvku), seno sežere bez stresu a problémů (seno je zváženo? ), tak je na místě pátrat veterinárně dál. Takové plemeno s nízkou zátěží by mělo být ok s tímto krmením.
změna ústájení nebo jiné okolnosti vedoucí ke stresu nejsou?
Seno váženo téměř každý den.
Ne, 10 let je ve stejné stáji, opečovávana a ježděna pouze mnou. Žádné změny se nedějí, chová se stejně.
Jen oproti velké tloušťce v létě je nyní hubenější - což byla potřeba, protože byla až moc tlustá. Problém je v tom, že je spíše opadlá ze svalů, ale tuk se taky vytratil příliš na to, jak vypadala.

TerkaTerkaTerka
napsal(a):
Tohle ale není žádná práce, při které by měla výrazně hubnout.

TerkaTerkaTerka
napsal(a):
Seno váženo téměř každý den.
Ne, 10 let je ve stejné stáji, opečovávana a ježděna pouze mnou. Žádné změny se nedějí, chová se stejně.
Jen oproti velké tloušťce v létě je nyní hubenější - což byla potřeba, protože byla až moc tlustá. Problém je v tom, že je spíše opadlá ze svalů, ale tuk se taky vytratil příliš na to, jak vypadala.
Znovu - bez aktuální fotky tady jenom teoretizujeme.
TerkaTerkaTerka

XXX.XXX.27.151
Nové krmení by pro zpětné nabrání svalové hmoty mělo pomoci.
Vlastně na jediné, co jsem se ptala, odpověděl jeden člověk.
Děkuji Vám všem za snahu, ale všichni mi řekli již věci, které dávno vím, jsou mimo otázku nebo jsou naprosto jasné :).
TerkaTerkaTerka

XXX.XXX.168.230
Dotaz
napsal(a):
Není problémem to seno? Nevím, jestli jsem to správně pochopila, ale vyrozuměla jsem, že v minulosti měla na pastevku přístup k senu stále, nyní ho má 20 kg v boxu a do výběhu se přidalo až při mrazech – chápu to dobře, že ve výběhu neměla co zobat? Jak dlouho v tom výběhu pobývá?
Ano, ve výběhu byli koně přes den bez sena. Až nyní třetí den mají seno - kdyby to šlo, samozřejmě by kobyla měla seno i ve výběhu neustále.
Ráno cca 8h ráno snídaně, poté jdou ven momentálně cca na 6h.
TerkaTerkaTerka
napsal(a):
Ano, ve výběhu byli koně přes den bez sena. Až nyní třetí den mají seno - kdyby to šlo, samozřejmě by kobyla měla seno i ve výběhu neustále.
Ráno cca 8h ráno snídaně, poté jdou ven momentálně cca na 6h.
A ve výběhu nějaká tráva je?
Jinak by problém mohl být právě v tom managementu, pokud jsou tam dlouhé hladové pauzy. O vředech vědí více jiní. Napadá mě ještě ohledně toho krmiva, že obsahuje hlavně obiloviny, kdy ho dostává? Konzumuje před tím seno?
Kolik toho sena tak z těch dvaceti kilo sní? Narážím na to, že 20 kg volně loženého sena kůň sní za cca 13 hodin soustavného žraní, k tomu připočtu 6 hodin ve výběhu, nějaký pohyb s vámi, taky musí trošku spát a hlavně nežere v kuse, takže musí nějaké seno zbývat , k tomu ještě sítě podle velikosti ok rychlost žraní zpomalují. Vážila jste, kolik jí zbyde a kolik tedy reálně sežere?
TerkaTerkaTerka

XXX.XXX.168.230
Dotaz
napsal(a):
A ve výběhu nějaká tráva je?
Jinak by problém mohl být právě v tom managementu, pokud jsou tam dlouhé hladové pauzy. O vředech vědí více jiní. Napadá mě ještě ohledně toho krmiva, že obsahuje hlavně obiloviny, kdy ho dostává? Konzumuje před tím seno?
Kolik toho sena tak z těch dvaceti kilo sní? Narážím na to, že 20 kg volně loženého sena kůň sní za cca 13 hodin soustavného žraní, k tomu připočtu 6 hodin ve výběhu, nějaký pohyb s vámi, taky musí trošku spát a hlavně nežere v kuse, takže musí nějaké seno zbývat , k tomu ještě sítě podle velikosti ok rychlost žraní zpomalují. Vážila jste, kolik jí zbyde a kolik tedy reálně sežere?
Snídaně v 8h ráno- před tím jí seno. Večeře kolem 17h - před tím jí seno.
Ráno jsem zbylé seno nevážila - ale co jsem parkrát viděla, zbyde jí maximálně čtvrt sítě, což by ve finále měl být dostatek sena.
Uvidíme, jestli nyní něco změní přísun sena nonstop + nově upravené krmení.
Tak po úpravě toho jediného, co se vlastně změnilo, tedy systému krmení, a v případě, že nemá zdravotní problémy, by neustálý přístup k senu měl pomoci i bez nutnosti úprav kyblíku.
Akorát já bych řešila do budoucna i seno do výběhu, evidentně tento styl krmení/nekrmení nedává ani hucul.
A to seno váži kto a na čom?
Naozaj všetko, čo popisujete kobyla dostane?
Lebo podľa foto toho brucha asi ťažko a to ostatné asi tiež bude niekam unikať.
Pokiaľ je KD naozaj taká, ako udávate a kobyla ju naozaj dostáva (zažila som ustajnenie, kde seno tiež vážili a po odchode majiteľov sieťku proste vybrali z boxu), je potrebné pristúpiť ku komplexnejšiemu vyšetreniu zdravotného stavu, vrátane trusu, zubov a ústnej dutiny, brušnej dutiny, krv atď.
Rýchlo chudnú napríklad kone s nádorom, ale väčšinou aj strácajú apetít.
TerkaTerkaTerka

XXX.XXX.168.230
Dotaz
napsal(a):
Tak po úpravě toho jediného, co se vlastně změnilo, tedy systému krmení, a v případě, že nemá zdravotní problémy, by neustálý přístup k senu měl pomoci i bez nutnosti úprav kyblíku.
Akorát já bych řešila do budoucna i seno do výběhu, evidentně tento styl krmení/nekrmení nedává ani hucul.
Tento styl krmení je úplně všude i v okolí mé stáje a všechny koně jsou úplně v normální kondici. Žádný kůň nemá problémy s váhou a naopak letos jsou všichni až moc pěkní.
Jen můj kůň přešel v říjnu z pastevního ustájení - seno nonstop -> do boxového ustájení- tedy 6h denně bez sena.. nyní už seno nonstop.
Možná to byl skok, že najednou neměla přísun k senu 24/7.
Ale i když dříve, před lety, byla pastva horší a seno ve výběhu ani neměla, tak byla stále hezká.
TerkaTerkaTerka
napsal(a):
Tento styl krmení je úplně všude i v okolí mé stáje a všechny koně jsou úplně v normální kondici. Žádný kůň nemá problémy s váhou a naopak letos jsou všichni až moc pěkní.
Jen můj kůň přešel v říjnu z pastevního ustájení - seno nonstop -> do boxového ustájení- tedy 6h denně bez sena.. nyní už seno nonstop.
Možná to byl skok, že najednou neměla přísun k senu 24/7.
Ale i když dříve, před lety, byla pastva horší a seno ve výběhu ani neměla, tak byla stále hezká.
Logicky z toho vychází, že je to buď tím stylem krmení, nebo zdravotním důvodem (včetně třeba stresu). Důvod to prostě má. Je na vás, abyste ho odhalila a vyřešila.
TerkaTerkaTerka

XXX.XXX.168.230
Horsana
napsal(a):
A to seno váži kto a na čom?
Naozaj všetko, čo popisujete kobyla dostane?
Lebo podľa foto toho brucha asi ťažko a to ostatné asi tiež bude niekam unikať.
Pokiaľ je KD naozaj taká, ako udávate a kobyla ju naozaj dostáva (zažila som ustajnenie, kde seno tiež vážili a po odchode majiteľov sieťku proste vybrali z boxu), je potrebné pristúpiť ku komplexnejšiemu vyšetreniu zdravotného stavu, vrátane trusu, zubov a ústnej dutiny, brušnej dutiny, krv atď.
Rýchlo chudnú napríklad kone s nádorom, ale väčšinou aj strácajú apetít.
Seno vážím já závěsnou váhou - seno v síti na ní zavěsím.
Ano, kobyla dostane to, co popisuji.
Ano, kobyla opravdu dostává svou KD - na den kolem 20kg sena, 3l TMR Champion, pár týdnů vojtěšky- nyní jsme se dostali na kilo vojtěšky. Plus nově má seno i ve výběhu.
Přidám rýžové otruby a extrudovaný len.
Trus nechám vyšetřit - i když odčervena je v listopadu ( odčervuji celý život pravidelně a nikdy s tímto problém nebyl ).
Zuby dělané na podzim - v perfektním stavu.
Není vyloženě vychrtlá, žebra z ní netrčí. Fotka může mást skutečný vzhled. Už více nehubne, jen je taková.. opadlejší.

Na balík do výběhu stačí dát siť ( investice 2000kč) a nebude mít zabořenou hlavu v balíku(vyžraná díra), a nebudete muset dokupovat pytle.
Opadlejší- prostě jestli měla v létě nějaký problém s dušností může ho mít stále, nějaký zánět, imunitně slabá....určitě bych dala deku, krmíte zimu.
Edit: 20kg na noc, to nesežere ani pažravec nenažranej, 20kg /24 hodin, pak to jo...trávicí trakt má nejakou kapacitu a prostě víc se třeba do nej nedostane....
Edit: do jaké sítě se vám vejde 20kg? to je taková ta velká"taška" ? metr na metr?
TerkaTerkaTerka

XXX.XXX.168.230
napsal(a):
Na balík do výběhu stačí dát siť ( investice 2000kč) a nebude mít zabořenou hlavu v balíku(vyžraná díra), a nebudete muset dokupovat pytle.
Opadlejší- prostě jestli měla v létě nějaký problém s dušností může ho mít stále, nějaký zánět, imunitně slabá....určitě bych dala deku, krmíte zimu.
Edit: 20kg na noc, to nesežere ani pažravec nenažranej, 20kg /24 hodin, pak to jo...trávicí trakt má nejakou kapacitu a prostě víc se třeba do nej nedostane....
Edit: do jaké sítě se vám vejde 20kg? to je taková ta velká"taška" ? metr na metr?
Bohužel sítě na balíku měli, ale opakovaně ostatní koně roztrhali - síť na balíku pro koně na pastevním ustájení já neovlivním, v boxu ano.
Veškeré příznaky ( dýchání do břicha , hlen, zúžené dýchací cesty ) jsou pryč několik měsíců.
Není dekována 15 let, srst má kvalitní a problémy nikdy nebyly ani při nižších teplotách v uplynulých zimách- zatím nevidím důvod proč na koně dávat deku.
Vyřešte i mimo mrazy seno do výběhu - taková hladová pauza není zdravotně fajn (i zdrojem stresu klidně). Tohle by byl pro mě echt kiks, který bych pro koně nechtěla a sakra rychle hledala řešení, aby kůň měl po celý den seno (resp neměl hladové pauzy). Mimo mrazy nedostávají také balík, ale je jim do 0 přídělově kupičkováno. (kvůlu tlusťochům)
Aby huhulík x appa po takové náloži krmení vypadala "atleticky" je divné. Za noc vám opravdu sežere 20kg sítě sena?
TerkaTerkaTerka

XXX.XXX.27.151
napsal(a):
Neříkám, že to sežere všechno přes noc.
Nyní se uvidí, co se stane, když je zpět režim krmení senem nonstop.
Je to veliká síť, do které se vejde klidně i 30 kg ( vyzkoušeno, zváženo).
Síť má něco kolem 140x100.

když dáte ven siť se senem, vidíte, že u ní stojí a žere? ono u sítě je méně místa než u balíku...
TerkaTerkaTerka

XXX.XXX.168.230
evcusik
napsal(a):
Vyřešte i mimo mrazy seno do výběhu - taková hladová pauza není zdravotně fajn (i zdrojem stresu klidně). Tohle by byl pro mě echt kiks, který bych pro koně nechtěla a sakra rychle hledala řešení, aby kůň měl po celý den seno (resp neměl hladové pauzy). Mimo mrazy nedostávají také balík, ale je jim do 0 přídělově kupičkováno. (kvůlu tlusťochům)
Aby huhulík x appa po takové náloži krmení vypadala "atleticky" je divné. Za noc vám opravdu sežere 20kg sítě sena?
Ne, neřekla jsem, že to sežere vždy celé - většinou maximálně čtvrt sítě zbyde.
TerkaTerkaTerka
napsal(a):
Seno vážím já závěsnou váhou - seno v síti na ní zavěsím.
Ano, kobyla dostane to, co popisuji.
Ano, kobyla opravdu dostává svou KD - na den kolem 20kg sena, 3l TMR Champion, pár týdnů vojtěšky- nyní jsme se dostali na kilo vojtěšky. Plus nově má seno i ve výběhu.
Přidám rýžové otruby a extrudovaný len.
Trus nechám vyšetřit - i když odčervena je v listopadu ( odčervuji celý život pravidelně a nikdy s tímto problém nebyl ).
Zuby dělané na podzim - v perfektním stavu.
Není vyloženě vychrtlá, žebra z ní netrčí. Fotka může mást skutečný vzhled. Už více nehubne, jen je taková.. opadlejší.
20 kg za noc zožrali naše obrovské teplokrvníky v boxoch, keď bolo vonku - 15 °C, cez deň ešte každý 10 kg, príkrm jadrom 2 x denne, nejaký jačmenný šrot v tej dobe a ovos a olej.
Hrubé, veľké nemecké obludy, nad 600 kg každý a vyzerali ako malé ťažáky.
Appaxhucul aj s pauzou 6 hodín bez sena by musel na takej KD praskať vo švíkoch, takže vlastne neviete, koľko sena zožerie z tých 20 kg?
Podľa náplne brucha je jasné, že to nie je ani 10 kg/deň, veď je podkasaná ako dostihák....
A čím bola odčervená?
TerkaTerkaTerka

XXX.XXX.168.230
Horsana
napsal(a):
20 kg za noc zožrali naše obrovské teplokrvníky v boxoch, keď bolo vonku - 15 °C, cez deň ešte každý 10 kg, príkrm jadrom 2 x denne, nejaký jačmenný šrot v tej dobe a ovos a olej.
Appaxhucul aj s pauzou 6 hodín bez sena by musel na takej KD praskať vo švíkoch, takže vlastne neviete, koľko sena zožerie z tých 20 kg?
Podľa náplne brucha je jasné, že to nie je ani 10 kg/deň, veď je podkasaná ako dostihák....
A čím bola odčervená?
Je to minimálně něco kolem 13-15 kg, nyní plus pár kilo navíc ve výběhu.
Jako dostihák je nevhodné označení, zase tak hrozně na tom není - viz. přikládám foto kde je lépe vidět.
Noromectin, jako vždy celé roky.
TerkaTerkaTerka

XXX.XXX.168.230
TerkaTerkaTerka

XXX.XXX.168.230
anobbona
napsal(a):
Jaj, už se vám to hroutí k názorům jako ve vedlejší diskuzi - koně vám označí za vychrtlou zdechlinu co potřebuje příšerně přibrat..... 😄
Jo máte úplnou pravdu.
Ona byla toto leto fakt mastodont a vypadala jako březí. Proto je pro mě osobně velký rozdíl, když teď trochu opadla.
Ale jak vidíte je to normální kůň, který se má dobře.. ale už mám vychrtlého dostiháka s nádorem, ze kterého trčí žebra a má prázdné vykasané břicho dokonce jsou tu lidé, kteří podle jedné fotky pohledem poznají, kolik kg sena kůň sežere každý den ... neuvěřitelné!
Nikdo z lidí nedokáže odpovědět na mou otázku, pouze jeden. Zřejmě odpověď neznají a řeší věci okolo, které nesouvisí s tím, na co jsem se ptala.
Třeba to někdo jednoho dne dokáže a řekne, že kombinovat toto krmivo je nebo není vhodné. Nic víc jsem nechtěla
Tak se tu poplacejte jak jste dobrá, že máte koně s 8h hladovou pauzu a pohoda ne? Což sama hádám, že bude za zhubnutím.
Máte google, sama si můžete najít jaké máte krmení (sacharidové, tukové, bílkovinné) a co od toho můžete získat.
(Malý podotek, ve Fitmin reformeru máte Vojtěchu s rýžovými a premixem - takže to máte vyloženě top a bez starostí)

No to si ale potom musíte zaplatit výživářské poradenství, tady jsou jen samé čarodějnice.....
Vážně: kůň opravdu nevypadá, že by žral, to co popisujete- že by se to do něj vešlo a pokud ano, je třeba udělat jiná opatření vet-rozbor krve a.t.d. (má vidět vzadu hamstringy, na kohoutku nemá nic , takovéhle "plemeno" by při takovém krmení kohoutek neměl vůbec)
A ještě podotek- sedí vašemu koni sedlo? asi vás nepotěším , i z toho může koník vypadat tak jak vypadá a "opadat ze svalů".

TerkaTerkaTerka
napsal(a):
Jako dostihák je nevhodné označení, zase tak hrozně na tom není - viz. přikládám foto kde je lépe vidět.
Vidím dobře bouli?
TerkaTerkaTerka

XXX.XXX.168.230
napsal(a):
Vidím dobře bouli?
Neee, nemá tam nic To je jen vaše představivost, nemějte strach

TerkaTerkaTerka
napsal(a):
Jenom úvaha. Celé roky Noromectin - rezistence? A i kdyby ne, nebere tasemnice.
TerkaTerkaTerka

XXX.XXX.168.230
Děkuji všem za snahu, ale Vaše úvahy mi nijak nepomůžou, protože to není předmětem diskuze.
Mějte se hezký den :)

Horsana
napsal(a):
A čím bola odčervená?
Mám kamarády a známé od koní. Jedna kamarádka chová ČT, se kterými i na nižší úrovni sportuje. Druhá má appy, více méně na rekre. Dávky sena se v zimě u obou liší, a to velmi. Nechtěla jsem skoro věřit, z jakých kupiček sena jsou ty appy kulaťoučké.
napsal(a):
Vidím dobře bouli?
Aj ja ju vidím.
Pokiaľ niekto napíše, že roky odčervuje Noromectinom, tak začínam mať podozrenie, že je to troll.
A úprimne, s takým prístupom a tónom sa ja veruže ohľadom KD nepretrhnem, normálne mi za to ľudia platia a tu bude niekto ešte pyskovať?
A na posúdenie výživného stavu pošle foto koňa so sedlom, akože vážne?
No tak veľa šťastia a pozdravujem kobyline pásomnice.
napsal(a):
Mám kamarády a známé od koní. Jedna kamarádka chová ČT, se kterými i na nižší úrovni sportuje. Druhá má appy, více méně na rekre. Dávky sena se v zimě u obou liší, a to velmi. Nechtěla jsem skoro věřit, z jakých kupiček sena jsou ty appy kulaťoučké.
Pohybujem sa medzi huculmi dosť dlho na to, aby som vedela, z čoho dokážu byť obézni, vrátane koní na Sihle, kde - 25 °C je v zime normál + vietor, seno majú 2 x denne, na noc viac, bez iného príkrmu.
TerkaTerkaTerka
napsal(a):
Jo máte úplnou pravdu.
Ona byla toto leto fakt mastodont a vypadala jako březí. Proto je pro mě osobně velký rozdíl, když teď trochu opadla.
Ale jak vidíte je to normální kůň, který se má dobře.. ale už mám vychrtlého dostiháka s nádorem, ze kterého trčí žebra a má prázdné vykasané břicho dokonce jsou tu lidé, kteří podle jedné fotky pohledem poznají, kolik kg sena kůň sežere každý den ... neuvěřitelné!
Nikdo z lidí nedokáže odpovědět na mou otázku, pouze jeden. Zřejmě odpověď neznají a řeší věci okolo, které nesouvisí s tím, na co jsem se ptala.
Třeba to někdo jednoho dne dokáže a řekne, že kombinovat toto krmivo je nebo není vhodné. Nic víc jsem nechtěla
Tak nenapsala jste, kolik váží to jádro, co koni dáváte dosud. Množství "asi snědeného" sena jsme se dopídili později a je to jen hrubý odhad. Bez takových informací vám nic nespočte ani vyživář.
Nevidím nic špatného na tom uvažovat v širších souvislostech, které vy ale vidět/řešit nechcete a jediné, co chcete měnit, je kyblík. Lidi (někteří z nich jsou veterináři) vás upozornili, kde by mohl být problém, protože huculoid na původně udávaném množství sena a na obilovinách, by vypadal jinak. Radí vám v zájmu toho koně. Zkuste se na to podívat z odstupu, jako kdyby šlo o koně cizího, ať se do toho nemotá osobní hledisko a pocity.
Z fotky kobyla vyzerá fajn, nevidím nič extrémne. Ale, opakujem sa znovu, ak dobre a ľahko živiteľný kôň začne strácať hmotnosť, nebude to spôsobené žrádlom- pokiaľ sa nejako drasticky nezmenilo.
Čo by ste mohli odniesť z tejto diskuise je minimálne to, že odčervnie sa nerobí štýlom “ Noromectin, jako vždy celé roky”, ale podľa ročného obdobia a účinných látok. Ak sa kobyla neodčervuje ničím iným, bude istotne začervená (áno, aj keď na to nemusí vyzerať).
TerkaTerkaTerka

XXX.XXX.168.230
Arbora
napsal(a):
Z fotky kobyla vyzerá fajn, nevidím nič extrémne. Ale, opakujem sa znovu, ak dobre a ľahko živiteľný kôň začne strácať hmotnosť, nebude to spôsobené žrádlom- pokiaľ sa nejako drasticky nezmenilo.
Čo by ste mohli odniesť z tejto diskuise je minimálne to, že odčervnie sa nerobí štýlom “ Noromectin, jako vždy celé roky”, ale podľa ročného obdobia a účinných látok. Ak sa kobyla neodčervuje ničím iným, bude istotne začervená (áno, aj keď na to nemusí vyzerať).
Na jaře 2020 dostala Hippoparex a na podzim 2020 Noromectin duo- myslíte, že je stále možnost, že má tasemnice nebo podobné vážnější parazity?

Možnost je, těch zvířátek se koně nikdy nezbaví, jen je potřeba je držet v minimálních počtech.....pokud dávíte xxx duo, je tam i látka na tasemnici, mělo by být učiněno odčervení dostatečně.

TerkaTerkaTerka
napsal(a):
Na jaře 2020 dostala Hippoparex a na podzim 2020 Noromectin duo- myslíte, že je stále možnost, že má tasemnice nebo podobné vážnější parazity?
Proto se dělá koprologie.
TerkaTerkaTerka
napsal(a):
Ono je to s odčervováním trochu složitější, chce to si o tom něco přečíst, a jestli se vám nechce číst, tak požádejte veterináře o sestavení odčervovacího plánu do dalšího roku. Nejzákladnější zootechnika odčervování je: odčervovat vždy celé stádo ve stejný večer +1x ročně změnit účinnou odčervovací látku, ideálně tou rozdílnou účinnou látkou odčervit v době prvních mrazíků a hlavně ODSTRAŇOVAT PRAVIDELNĚ BOBKY Z PASTVIN A VÝBĚHŮ. Jinak neodčervujete koně ale pěstujete rezistentní červy. Napřiklad před 30lety jsem v průběhu roku odčervovala panacurem a za prvních mrazíků ivermectinem. Bohužel v průběhu 20 let panacur přestal účinkovat, takže dnes v průběhu roku odčervuji ivermectinem a na podzim moxidectrinem (tj. třeba Equest). Jméno přípravku není důležité musíte si přečist na příbalovém letáku účinné látky.
Snad vám k tomu vysvětlí víc některý z vetů který sem chodí.
Ale pořád je nejhlavnější mít zdravou pastvinu a výběhy - tj. plnou brouků a ptáků a sbírat trus aby se z ní nestalo hnojiště a líhniště parazitů. Pokud máte pastvinu nebo výběhy plné bobků, tak máte i začervené koně. A je to ještě složitější, protože na účinné látky (ivermectin) si červy rychle vybudují rezistenci, ale brouci který čistí pastviny nikoliv, takže po ivermectinu v bobkách uhynou atd., takže k tomu se mi ještě dost plete moje snaha tuhle chemii používat co nejmíň a to znamená mít koně nezačervené.
TerkaTerkaTerka

XXX.XXX.168.230
Děkuji několika lidem za smysluplné rady a názory, ty opravdu pomohly.
Na svou otázku jsem nakonec už dostala odpověď od výživáře :) - chápu, že tu jsou obyčejní koňáci, kteří o krmivech vědí méně, ale zkusila jsem to i tady.
Pro ty, co vidí jednu fotku, kde je kůň opocený po vyjížďce a stíny si hrály s vaší představivostí a kteří musí hned odsuzovat z něčeho, o čem nemají páru ( že má kůň jakousi záhadnou bouli ) přidávám fotky, kde je zřetelně vidět, že vaše fantazie nemusí být vždy pravda a můj kůň žádné boule nemá :)

Terven
napsal(a):
Tasemnice se z kopro nezjistí.
Pardon, omylem jsem tu reakci včera napsala k jinýmu příspěvku.
Máte pravdu. Ale i k tomu jinému příspěvku odpověď seděla.

Zadavatelka nepíše, kolik kobyle je, ale vzhledem k mixu plemen bych uvažovala i jiným směrem. Ale to by se jí stejně zase nelíbilo, tak nic...
Mmch moje kobyla je postavou úplně stejný typ a já vidím hlavně ztrátu horní linie...

Mě tady hlavně zaujalo, že u koně s epizodou dušnosti se postupovalo směrem od 24/7 do boxu. To by mě tedy vůbec nenapadlo. Krom toho, že celoživotně s kámoši venku zvyklý kůň musí být zákonitě v boxe ve stresu, je prostě v ineriéru chca nechca pro dušňáka horší prostředí, než na čerstvém vzduchu. Volila bych asi raději oddělení do separé výběhu s kontaktem aspoň přes ohradu, než zavírání do boxu. Jen tak teoretizuji...
Nakonec vaše dušnost může být jen alergie třeba na nějaké částice tou dobou přítomné, a na to konto zase bude boxování dobré řešení - že si od těch konkrétních částic zvíře odpočine aspoň v boxe. Ale netuším, jaká je příčina vaší dušnostní epizody, snad to máte tedy nějak zdiagnostikované.

Je to velmi vzdušný box, spíš box pod střechou haly?

napsal(a):
Zadavatelka nepíše, kolik kobyle je, ale vzhledem k mixu plemen bych uvažovala i jiným směrem. Ale to by se jí stejně zase nelíbilo, tak nic...
Mmch moje kobyla je postavou úplně stejný typ a já vidím hlavně ztrátu horní linie...
Tak my jsme jenom obyčejní koňáci a tak naše rady nejsou směroplatné.
Můj valach měl obdobný průběh krmitelnosti. V mládí by vyžil ze vzduchu. Doteď je přes léto v období plné pastvy jako vzducholoď.
Když byl na pastevku, strčili jim tam hnusný balík, kašel, kortikoidy, ... Přesun bo dobře menežovaného boxového ustájení s kvalitním neplesnivým senem, přes den s výběhem, mu seděl výborně a nekašlal.
Zadavatelka píše, že je kobyle 15 let. To už jsem valacha začínala na zimu přikrmovat a dekovat, protože jen na seně by zhubnul, i když bylo sena dost. Teď mu je 20, bydlí v luxusu bez stresu, top seno non stop bez sítě, zuby v cajku každý rok kontrolované, deka a jen na seně by zhubnul fakt hnusně. Zásadně nehubne břicho, ale v horní linii. Prostě stárne a potřebuje víc než seno.
Přikrmuji vojtěškovými granulemi a přidávám k nim oves a sladový květ kvůli poměru Ca/P - píše se to v chytrých článcích, že se to má, samotnou vojtěšku by stejně nežral. Letos už jsem přidala i ryžové otruby a olej (řepkový byl v akci). Plus lněné semínko a vitamíny. Loni měl udělané komplet krve a testy na Cushinga. Krom selenu bylo vše ok. Teď nekašle, pod sedlem je veselý. Takže předpokládám, že i zdravý v mládí lehce krmitelný kůň prostě stárnutím na zimu vyžaduje příkrm k senu.
Na fotkách kobyla podle mně nevypadá hubená. Jestli na zimu hubne a chcete jí mít tlustější, přikrmujte už když dochází pastva.
Bouli vidím taky a festovní.

Já na té bouli vidím možná i tečku
Jak je to se střečkama? čím se odstřečkuje koník....
TerkaTerkaTerka

XXX.XXX.168.230
Rif Du Madon
napsal(a):
Můj valach měl obdobný průběh krmitelnosti. V mládí by vyžil ze vzduchu. Doteď je přes léto v období plné pastvy jako vzducholoď.
Když byl na pastevku, strčili jim tam hnusný balík, kašel, kortikoidy, ... Přesun bo dobře menežovaného boxového ustájení s kvalitním neplesnivým senem, přes den s výběhem, mu seděl výborně a nekašlal.
Zadavatelka píše, že je kobyle 15 let. To už jsem valacha začínala na zimu přikrmovat a dekovat, protože jen na seně by zhubnul, i když bylo sena dost. Teď mu je 20, bydlí v luxusu bez stresu, top seno non stop bez sítě, zuby v cajku každý rok kontrolované, deka a jen na seně by zhubnul fakt hnusně. Zásadně nehubne břicho, ale v horní linii. Prostě stárne a potřebuje víc než seno.
Přikrmuji vojtěškovými granulemi a přidávám k nim oves a sladový květ kvůli poměru Ca/P - píše se to v chytrých článcích, že se to má, samotnou vojtěšku by stejně nežral. Letos už jsem přidala i ryžové otruby a olej (řepkový byl v akci). Plus lněné semínko a vitamíny. Loni měl udělané komplet krve a testy na Cushinga. Krom selenu bylo vše ok. Teď nekašle, pod sedlem je veselý. Takže předpokládám, že i zdravý v mládí lehce krmitelný kůň prostě stárnutím na zimu vyžaduje příkrm k senu.
Na fotkách kobyla podle mně nevypadá hubená. Jestli na zimu hubne a chcete jí mít tlustější, přikrmujte už když dochází pastva.
Bouli vidím taky a festovní.
Bouli opravdu nemá žádnou a nikde. Pokud vás mate představivost a máte starost, podívejte se na poslední fotku, tam kobyla nemá zmuchlané opocené chlupy.

TerkaTerkaTerka
napsal(a):
Bouli opravdu nemá žádnou a nikde. Pokud vás mate představivost a máte starost, podívejte se na poslední fotku, tam kobyla nemá zmuchlané opocené chlupy.
Ale to není aktuální foto, vzhledem k pozadí (myslím tu trávu). A zmuchlané chlupy s tím nesouvisí.

napsal(a):
Na střečka je to moc velké a moc dole.

napsal(a):
Neodstřečkovává se, v koni zahynou, není to ten správný hostitel.

Ale larvy střečka žijí v žaludku koně.....vidím nějaký obrázek , kde je žaludek otočený naruby a tam je jedna larva vedle druhé....
TerkaTerkaTerka
napsal(a):
Ježišmária. O této bouli tu všichni mluvíme. Fotka je těsně po odsedlání. Klidně to tam mohlo být pouze jediný krát. Stačí blbě nasedlat podsedlovku. Já jednou valachovi udělala jelito jako kráva (cca 10x6x2cm) nahrnutou gelovkou. Po pár dnech zmizelo. Jestli bouli normálně nemá, tak to příčina hubnutí asi nebude. Prostě ji víc krmte a hotovo.

verun: jsou dva druhy střečků, žaludeční, o kterých hovoříte vy, a pak podkožní, ti dělají ty boule. Tuna: https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/3305/mala-encyklopedie-nemoci-koni-s-2-cast-s/
Rif Du Madon
napsal(a):
Ježišmária. O této bouli tu všichni mluvíme. Fotka je těsně po odsedlání. Klidně to tam mohlo být pouze jediný krát. Stačí blbě nasedlat podsedlovku. Já jednou valachovi udělala jelito jako kráva (cca 10x6x2cm) nahrnutou gelovkou. Po pár dnech zmizelo. Jestli bouli normálně nemá, tak to příčina hubnutí asi nebude. Prostě ji víc krmte a hotovo.
Bouli rozhodně v žádném případě nemá
A "víc krmte" je další špatná odpověď
Ale zadavatelka už zjistila,že jsme tu samé nedovzdělané .Které nedokážou říct rovnou a srozumitelně,bez zákeřných poddotazů ,ano ,ne .Vaše kobyla po rýži ztloustne neztloustne .
A poradila jí výživářka.Jestli tatáž ,co radí dávat kladrubce mikrogramy exotických semen, v podobné diskuzi,tak kobyla určitě neztloustne nikdy

napsal(a):
Ale larvy střečka žijí v žaludku koně.....vidím nějaký obrázek , kde je žaludek otočený naruby a tam je jedna larva vedle druhé....
Jak píše Buggyra - střeček žaludeční (Gastrophilus - v překladu miluje žaludek), ten může působit velké potíže. A pak ten kožní (Hypoderma = pod kůží), který napadá skot nebo srnčí zvěř a na koně naklade vajíčka v podstatě omylem. A nevadí, protože v něm uhyne. Ale boulička se může zanítit a když je v místě sedla, tak to pak samozřejmě vadí.

Rif Du Madon
napsal(a):
Mně se to v začátečnických dobách povedlo taky - neobešla jsem koně z obou stran a nevšimla si tak, že mám ohnutou bočnici. Taky otlak, který po pár dnech zmizel.
napsal(a):
Mně se to v začátečnických dobách povedlo taky - neobešla jsem koně z obou stran a nevšimla si tak, že mám ohnutou bočnici. Taky otlak, který po pár dnech zmizel.
Kdyby v začátečníckých dobách. Já sedlám svého bílého 16 let stejným rituálem, že ho obcházím na několikkrát. Letos na jaře mě asi vyrušilo dítě nebo něco a asi jak sem šoupla podsedlovku, aby bylo vidět ozdobný lem (no jo no, jsem to dopracovala od filcovky až k pipipi dečkám:)), nepřihladila jsem gelovku. Došlo k "intususcepci gelovky":) Místo jedné vrstvy tam byly tři. Kůň celou vyjížďku v pohodě. Jak jsem sundala sedlo a uviděla to nahrnutí, nevěřila jsem vlastním očím. Se zatajeným decham sundala podsedlovku a co myslíte? Měl ho tam...Otlak s velkým O. Valach si evidentně užíval, jak se mu omlouvám a ofukuji kůži a sypou se ze mě pamlsky.

Rif Du Madon
napsal(a):
Kdyby v začátečníckých dobách. Já sedlám svého bílého 16 let stejným rituálem, že ho obcházím na několikkrát. Letos na jaře mě asi vyrušilo dítě nebo něco a asi jak sem šoupla podsedlovku, aby bylo vidět ozdobný lem (no jo no, jsem to dopracovala od filcovky až k pipipi dečkám:)), nepřihladila jsem gelovku. Došlo k "intususcepci gelovky":) Místo jedné vrstvy tam byly tři. Kůň celou vyjížďku v pohodě. Jak jsem sundala sedlo a uviděla to nahrnutí, nevěřila jsem vlastním očím. Se zatajeným decham sundala podsedlovku a co myslíte? Měl ho tam...Otlak s velkým O. Valach si evidentně užíval, jak se mu omlouvám a ofukuji kůži a sypou se ze mě pamlsky.
Intususcepce gelovky
TerkaTerkaTerka
napsal(a):
Děkuji několika lidem za smysluplné rady a názory, ty opravdu pomohly.
Na svou otázku jsem nakonec už dostala odpověď od výživáře :) - chápu, že tu jsou obyčejní koňáci, kteří o krmivech vědí méně, ale zkusila jsem to i tady.
Pro ty, co vidí jednu fotku, kde je kůň opocený po vyjížďce a stíny si hrály s vaší představivostí a kteří musí hned odsuzovat z něčeho, o čem nemají páru ( že má kůň jakousi záhadnou bouli ) přidávám fotky, kde je zřetelně vidět, že vaše fantazie nemusí být vždy pravda a můj kůň žádné boule nemá :)
Tu jsou lidé různí. Obyčejní koňáci, veterináři, lidé, co opravdu o koně pečují a znají jejich potřeby. A pak takoví, jako vy. Připomínáte mi toho holuba z pohádky v knížce "Diamantová sekera".
http://pohadky-sveta.wz.cz/holub.html#:~:text=Plakal%20holub%2C%20na%C5%99%C3%ADkal%2C%20vrkal%2C,a%20za%C4%8Dali%20holubovi%20stav%C4%9Bt%20hn%C3%ADzdo.