Veronika.q

XXX.XXX.168.230
Já několik let nemáčím vůbec a ani nikdo ze stáje. Ničemu to nevadí, pokud máte kvalitní a křehký produkt.
Když nedáváte přehnanou dávku, tak se nic nestane - vždyť u koček a psů se granule v žaludku taky zvětší a zvířata neumřou ;-)
Veronika.q
napsal(a):
Já několik let nemáčím vůbec a ani nikdo ze stáje. Ničemu to nevadí, pokud máte kvalitní a křehký produkt.
Když nedáváte přehnanou dávku, tak se nic nestane - vždyť u koček a psů se granule v žaludku taky zvětší a zvířata neumřou ;-)
Nejde o žalúdok, ale o to, že suché môžu naboptnať v pažeráku a upchať ho.
Slon Indický
napsal(a):
Záleží na množství - hrstka se máčet nemusí.
Jinak je vždycky lepší namočit, do konzistence rašeliny - nechat rozpadnout. V případě teplé vodě to jde rychle (klidně za 10 minut hotovo), ve studené dýl - cca 2 hodiny. Poměr dávám zhruba 1:2 granule:voda, za chvíli to budete mít v oku.
Ďakujem
Uživatel s deaktivovaným účtem

Horsana
napsal(a):
Nejde o žalúdok, ale o to, že suché môžu naboptnať v pažeráku a upchať ho.
To může i mrkev... pokud se vojtěška dobře rozpadá a koník je ochotný kousat a slinit, není to taková tragedie. já hážu do mokrých řízků , jde to pak rozdrolit mezi prsty..

Horsana
napsal(a):
Pažerák upchatý mrkvou som ešte nevyplachovala, peletami furt, hoci vedú rezky, skŕmené omylom suché.
Slovo pažerák se mi strašné líbí a upchatý je taky dobré....já viděla upchatý pažerák, když kobyla žrala oves se senem dohromady, málo mlela pantem a bylo to tam...hlava dolu, pěna , chrčení, vypadá to dost dramaticky, tam zasahoval vet... a i jen ze sena, ale to se dalo dohromady po napití vody....běžela jsem jako slepička kohoutkovi pro vodu, v tu chvíli mě nic nenapadlo, bylo to na pastevku a voda 100m , nejrychlejší běh s kýblem(jo možná jednou rychlejší s kýblem ovsa a stádem krav za zády)
napsal(a):
Slovo pažerák se mi strašné líbí a upchatý je taky dobré....já viděla upchatý pažerák, když kobyla žrala oves se senem dohromady, málo mlela pantem a bylo to tam...hlava dolu, pěna , chrčení, vypadá to dost dramaticky, tam zasahoval vet... a i jen ze sena, ale to se dalo dohromady po napití vody....běžela jsem jako slepička kohoutkovi pro vodu, v tu chvíli mě nic nenapadlo, bylo to na pastevku a voda 100m , nejrychlejší běh s kýblem(jo možná jednou rychlejší s kýblem ovsa a stádem krav za zády)
Jj, mne zase jícen a ucpaný :D
Ja tieto stavy nenávidím, už len preto, že hrozí riziko, že aspirujú do pľúc, moja stará si raz upchala pažerák kúskom repy, mne len volali, že má koliku, nebola som tam, nejaký dobrák jej dal trochu repy, ja som sa z toho nervovo zrútila, boli akurát Dušíčky, našťastie som rýchlo zohnala doktora a vyriešilo sa to za pár minút xylazínom a sondou, ale mne sa od hrôzy vyhodil na tvári nejaký kožný lišaj po tom.
A samozrejme si potom mladý kabardinec upchával pažerák len tak zo športu, ovsom, sečkou, peletami v konzistencii vlhkej rašeliny, vyšetrovali sme ho, nič sme nenašli, on si ho aj odpchal, ale...
Je to pre mňa trauma, tá diagnóza :(