Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Giset

13.2.2021 01:48
Giset

XXX.XXX.237.32

Dobrý den,
mám ustájeného koně a instruktora, který se mi věnuje při jízdě na koni a abych to zkrátila, tak mi řekl ať si pořídím ostruhy s ozubeným kolečkem. Předtím jsem měla obyčejné prý kvůli tomu, že kůň na ně nereaguje, což byla pravda, tak jsem si je pořídila, párkrát jsem jezdila a kůň byl doopravdy úplně jinak ovladatelný. Bylo to lepší až na to, že při poslední projížďce se stalo, že jsem mu prodřela těmi ostruhy na břiše díru až do masa a to jsem zjistila až když jsem z něho slezla. Říkala jsem mu to a on prý, že to je normální, že se to stane.
Mě to moc normální nepřijde, co mám tedy dělat? Prý ty ostruhy mám nosit dál až se mu to zahojí. Tak fakt nevím, co by jste dělali vy?
Posílám ještě obrázek.

13.2.2021 08:39
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Zbavila bych se okamžitě trenéra a to myslím úplně vážně. Člověk, kterému není proti srsti koně v rámci výcviku zranit, nemá u koní a v jejich výcviku co dělat. Za tohle byste na závodech okamžitě vyletěla za krutost a pěkně by vás v tom vyváleli, před nějakou dobou se to stalo i Ch.Dujardin... Navíc tento typ ostruh je v závodech zakázaný.

Ostruhy nejsou na to, abyste jimi koně okopávala do krve nebo ho jimi donutila kopáním chodit rychleji kupředu. Jsou jen na to, abyste dokázala dát přesnější pobídku ve chvíli, kdy už máte vzdělanějšího koně a on hned věděl, co po něm chcete. Já je mám hlavně na přesnější stranovou práci a nájezdy do cval.piruet a ze zásady používám vždy a pouze ostruhy se zaobleným koncem. Navíc je nutno se ostruhy naučit cítit na noze a přesně vědět kdy a v jak silném kontaktu jsou s koněm - a tento pocit se mění i v závislosti na obuvi, kterou pro ježdění používáte.

Pokud kůň nereaguje a nejde dopředu, pomoct si bičíkem nebo delší tušírkou, případně asistuje trenér s bičem ze země - ale nikoli ostruhy.

Ostruh existuje mnoho druhů, lze si celkem solidně vybrat něco vhodnějšího, než to, co vám takhle zranilo koně a hlavně se je naučte správně používat. Ostruhy s ozubenými kolečky bych s rozběhem okamžitě hodila do koše.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.2.2021 08:45

Giset napsal(a):
Dobrý den,
mám ustájeného koně a instruktora, který se mi věnuje při jízdě na koni a abych to zkrátila, tak mi řekl ať si pořídím ostruhy s ozubeným kolečkem. Předtím jsem měla obyčejné prý kvůli tomu, že kůň na ně nereaguje, což byla pravda, tak jsem si je pořídila, párkrát jsem jezdila a kůň byl doopravdy úplně jinak ovladatelný. Bylo to lepší až na to, že při poslední projížďce se stalo, že jsem mu prodřela těmi ostruhy na břiše díru až do masa a to jsem zjistila až když jsem z něho slezla. Říkala jsem mu to a on prý, že to je normální, že se to stane.
Mě to moc normální nepřijde, co mám tedy dělat? Prý ty ostruhy mám nosit dál až se mu to zahojí. Tak fakt nevím, co by jste dělali vy?
Posílám ještě obrázek.

Zahodila bych ostruhy a vyměnila trenéra. Hned!

Neregistrovaný uživatel

13.2.2021 08:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.200

Já bych teda vyměnila trenéra . Přijde mi hrozný jeho přístup , když řekne že je to normální a že to máte nosit dál . Předešlá reakce je moc hezky napsaná . Jinak existují i takové pásy , ale jestli to potřebujete na western , tak to asi chtít nebudete nosit .

13.2.2021 08:47
evcusik

XXX.XXX.145.236

Amen s alfi pav.

- nový trenér
- sama se klidně vzdělavejte (pomůže to vytřídit trenéry)
- vyhodit ostruhy (nač je vůbec používáte venku?)
- naučit se základy - ostruhy jsou na přesnější (bodově) pobídky oproti holeni. Ne na to, že mi nereaguje kůň na holeň, tak pritvrdim.

Neregistrovaný uživatel

13.2.2021 08:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.200

Zahodit trenéra se popravdě hezky řekne , ale zase to není vůbec , ale vůbec jednoduché . Vím z vlastní zkušenosti . Já bych si s ním zkusila promluvit . To bych udělala já a řekla bych mu , že tomu koni nechcete , tak ubližovat , jestli nevede i jiná cesta . Jinak , jak jsem psala tak mi přijde hrozný ten přístup o tom , že je to normální a , že to máte nosit dál . Jinak kdyby se vyjádřil nějak zle , tak pak bych řešila výměnu . Vyměnit by bylo nejlepší , ale moc dobře sama vím , že to není vůbec jednoduché .

13.2.2021 09:30
Tasyrka

XXX.XXX.41.134

Ostruhy pryč a pracovat s koněm na zjemnění na pobídku. I tlačivého koně jde hezky rozpohybovat a to bez šporen a ostruh. Vlastní zkušenost. Každopádně vy asi nebudete vědět jak, takže doporučuji zkusit jiného trenéra. Je to váš kůň, copak vám nevadí, že jste ho takto zranila a že mu záměrně způsobujete bolest?

13.2.2021 10:17
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zahodit trenéra se popravdě hezky řekne , ale zase to není vůbec , ale vůbec jednoduché . Vím z vlastní zkušenosti . Já bych si s ním zkusila promluvit . To bych udělala já a řekla bych mu , že tomu koni nechcete , tak ubližovat , jestli nevede i jiná cesta . Jinak , jak jsem psala tak mi přijde hrozný ten přístup o tom , že je to normální a , že to máte nosit dál . Jinak kdyby se vyjádřil nějak zle , tak pak bych řešila výměnu . Vyměnit by bylo nejlepší , ale moc dobře sama vím , že to není vůbec jednoduché .

Ale je to jednoduché. Prostě konec, chci to zkusit teď chvíli sama, ani není nutné říkat pravý důvod.

Já osobně jsem za tu dobu co víc jezdím drezurně zjistila, že je velký problém mnoha trenérů naučit vás na koni myslet a jezdit sama za sebe. Není to jen ruka nezávislá na sedu, nutný je především vzdělaný a nezávislý jezdec. Většinou jezdíte jak robot a posloucháte jen rady trenéra, co máte dělat, kdy a jak aniž byste nad tím sami přemýšleli, trenéra máte jako berličku a pořád se o něho opíráte. Proto je to pak těžké přetavit do solidně vypadajícího výkonu v závodě, protože jste najednou bez pomoci cizích a ztracení, nevíte co máte dělat a kdy, nenaučili jste se cítit koně - to byl i můj problém. Do určité míry je takový přístup dobrý pro začátečníky na školních koních, kteří jsou předem solidně připravení pro to, co se od nich čeká. Jakmile ale jdete výš nebo na mladého nezkušeného koně, tak se tento přístup umí dost vymstít a z toho pak můžou vznikat problémy typu pády, strach, panické reakce atd.

Jezdit bez trenéra jde, ale je to náročnější, protože si musíte vyvinout cit pro to, jak se kůň hýbe a jestli je to tak správně nebo ne. To vyžaduje hodně sebekontroly, hodně znalostí (= pořád se učit) a do určité míry i silnou osobnost a pokoru, abyste se nesesypala pokaždé, když něco prostě nepůjde podle vašich představ.
Měla jsem trenéra do drezur st.L. Do S už jsem šla sama a dokázala jsem si projít sama výukou přeskoků, které jsem nikdy nedělala ani já a ani moji koně, teď se učím přeskokové řady a cvalové piruety, abychom mohli do ST.
Musela jsem se hlavně naučit naslouchat koni ale přitom vědět jak by měl pohyb správně vypadat a dokázat to oboje skloubit tak, aby to fungovalo.

Na youtube je hodně videí grand prix jezdců, co dávají zdarma k dispozici základní jezdecké videa a různá vysvětlení všech možných cviků. Pokud si najdete pár dobrých (za mě je top Amelia Newcomb dressage, Ingrid Klimke, Alizee Froment a Manolo Mendez), pak si i s jejich anonymní online pomocí dokážete poradit a dostat se celkem daleko.

Giset

13.2.2021 11:17
Giset

XXX.XXX.237.32

Děkuji moc všem za rady. Pokusím ještě s trenérem o tom promluvit a uvidím zase jich tu právě moc není kteří by se mi mohli věnovat intenzivně takže když bych mu řekla že chci jiného musela bych toho nového hledat a to zase nevím kde. Jsem začátečník vždycky byl můj velký sen mít koně učit se na něm jezdit a posunout se někam dál. A teď se mi to splnilo dostala jsem to jako dárek od manžela koně ustájení atd.. a nikdy bych mu nechtěla nějak ubližovat jak tu někdo psal ale když se v tom nevyznám a poradil mi to někdo zkušenější tak jsem si myslela že se nic nemůže stát. Naštěstí už se mi to zahojilo a má tam jen malou jizvu mám hrozně hodné lidí co se mi o koně starají. A ještě jedna věc co se mi stává při tréninku je že koníkovi jde pěna od tlamy když jezdíme až vždycky mu úplně kape na zem. A trenér mi na to řekl že to časem přestane až se naučím jezdit tak taky nevím.

13.2.2021 11:29
evcusik

XXX.XXX.7.194

Giset napsal(a):
Děkuji moc všem za rady. Pokusím ještě s trenérem o tom promluvit a uvidím zase jich tu právě moc není kteří by se mi mohli věnovat intenzivně takže když bych mu řekla že chci jiného musela bych toho nového hledat a to zase nevím kde. Jsem začátečník vždycky byl můj velký sen mít koně učit se na něm jezdit a posunout se někam dál. A teď se mi to splnilo dostala jsem to jako dárek od manžela koně ustájení atd.. a nikdy bych mu nechtěla nějak ubližovat jak tu někdo psal ale když se v tom nevyznám a poradil mi to někdo zkušenější tak jsem si myslela že se nic nemůže stát. Naštěstí už se mi to zahojilo a má tam jen malou jizvu mám hrozně hodné lidí co se mi o koně starají. A ještě jedna věc co se mi stává při tréninku je že koníkovi jde pěna od tlamy když jezdíme až vždycky mu úplně kape na zem. A trenér mi na to řekl že to časem přestane až se naučím jezdit tak taky nevím.

Nakupte knížky, mrkněte na YouTube (aviz alfi pav), na FB jsou zajímavé vzdělávací skupiny.

o teoretické znalosti vás nikdo nikdy neodebere a vám pomůže rozhodnout jestli trenér je ok nebo jsou jeho rady za hranicí a neznalé.

Nějakou dobrou kamarádku od koní nemáte? Se kterou byste mohla tohle konzultovat?

Bohužel, kůň není pes. Se psem se dá celkem učit za rozjezdu, u koně už člověk potřebuje mít nějaký základ aby rozeznal "zrno od plev". Nebojte, to dáte, jen nečekejte že všechno dostanete na stříbrném podnose od druhých. Každý má své názory a přístupy, které se navzájem mohou lišit (nebo být za hranou wellfare koní) a u koní se vyskytuje celá šíře takových lidiček. Vzdělavejte se, hledejte cit a přístup ke koni především v sobě.

S koněm se nedá fungovat dle nějakého manuálu a jen čistě jak mi řekne druhý.

A souhlasím s Alfi pav, bývalá b-reiterka vyloženě očekávala, "kdyz zatahnu za otěž, stane se tohle" - kůň není auto, takhle to nefunguje.

Giset

13.2.2021 11:48
Giset

XXX.XXX.237.32

Kámošku mám ale je začátečník stejně jako a já a ještě jezdíme pod stejným trenérem takže nemám nikoho skym bych to probrala. Uvidím jak to půjde dál když se to ještě bude opakovat tak ho budu muset vyměnit nechci mít pak koně samou jizvu jak na těle tak i na duši kvůli tomu že mám špatného trenéra který mi neumí dobře poradit.

Giset

13.2.2021 12:07
Giset

XXX.XXX.237.32

Ještě se ho kdyžtak zeptám na ten pás co tu někdo posílal aby to měl zakryté tím pádem by se nic nestalo. A budu se snažit vzdělávat sama bez trenéra.

13.2.2021 12:16
Slon Indický

XXX.XXX.241.218

Trenér, který začátečníkovi doporučí ostruhy s kolečkem, není dobrý trenér.
Dokud člověk nemá opravdu klidnou holeň, nenosí žádné ostruhy. To je základní pravidlo, které brání tomu, aby se koni zbytečně ubližovalo tím, že dostane ostruhou při každém mimovolném pohybu jezdcovy nohy. Docílit absolutně klidných holení trvá dlouho, a někdo toho nedocílí celý život.

13.2.2021 12:32
evcusik

XXX.XXX.7.194

Ano, trenér co dá začátečníkovi ostruhy je ocas první třídy...tam bych nekomunikovala a pádila. To hranicí s jeho nevzdělanosti. Vůbec bych nepřemýšlela že bych dal jako začátečník jezdila dál na ostruhách.

13.2.2021 13:36
dsj

XXX.XXX.255.137

Máte velké štěstí že máte hodného koně. Já mám také hodné koně, ale do těch byste si takhle šťouchla ostruhama jen jednou. Ne nadarmo se říká "vysloužit si ostruhy" - je to protože ostruhy patří na boty jen zkušeným jezdcům, který se už nepotřebují koně chytat patičkama.
Trenér který vám doporučí zakázané kruté cajky nebo metody a ještě navrch nemá dost zkušeností a citu pro koně aby vás nechal takhle koně zmasakrovat by neměl mít licenci a vaší důvěru už vůbec ne.

13.2.2021 13:41

Giset napsal(a):

Blbost! Kůň má mít lehce napěněno (tzv. rtěnka). Pokud slina kapou na zem, je to špatně - dráždění huby a nemožnost polykat při zarolování. Chápu, jste začátečník a neorientujete se. Za mě takový trenér NE! Viz evcusik a dsj.

13.2.2021 13:48

alfi pav napsal(a):
Ale je to jednoduché. Prostě konec, chci to zkusit teď chvíli sama, ani není nutné říkat pravý důvod.

Já osobně jsem za tu dobu co víc jezdím drezurně zjistila, že je velký problém mnoha trenérů naučit vás na koni myslet a jezdit sama za sebe. Není to jen ruka nezávislá na sedu, nutný je především vzdělaný a nezávislý jezdec. Většinou jezdíte jak robot a posloucháte jen rady trenéra, co máte dělat, kdy a jak aniž byste nad tím sami přemýšleli, trenéra máte jako berličku a pořád se o něho opíráte. Proto je to pak těžké přetavit do solidně vypadajícího výkonu v závodě, protože jste najednou bez pomoci cizích a ztracení, nevíte co máte dělat a kdy, nenaučili jste se cítit koně - to byl i můj problém. Do určité míry je takový přístup dobrý pro začátečníky na školních koních, kteří jsou předem solidně připravení pro to, co se od nich čeká. Jakmile ale jdete výš nebo na mladého nezkušeného koně, tak se tento přístup umí dost vymstít a z toho pak můžou vznikat problémy typu pády, strach, panické reakce atd.

Jezdit bez trenéra jde, ale je to náročnější, protože si musíte vyvinout cit pro to, jak se kůň hýbe a jestli je to tak správně nebo ne. To vyžaduje hodně sebekontroly, hodně znalostí (= pořád se učit) a do určité míry i silnou osobnost a pokoru, abyste se nesesypala pokaždé, když něco prostě nepůjde podle vašich představ.
Měla jsem trenéra do drezur st.L. Do S už jsem šla sama a dokázala jsem si projít sama výukou přeskoků, které jsem nikdy nedělala ani já a ani moji koně, teď se učím přeskokové řady a cvalové piruety, abychom mohli do ST.
Musela jsem se hlavně naučit naslouchat koni ale přitom vědět jak by měl pohyb správně vypadat a dokázat to oboje skloubit tak, aby to fungovalo.

Na youtube je hodně videí grand prix jezdců, co dávají zdarma k dispozici základní jezdecké videa a různá vysvětlení všech možných cviků. Pokud si najdete pár dobrých (za mě je top Amelia Newcomb dressage, Ingrid Klimke, Alizee Froment a Manolo Mendez), pak si i s jejich anonymní online pomocí dokážete poradit a dostat se celkem daleko.

Ale co my, méně schopní? Vlastní zkušenost. Kroužím si po jízdárně, obrazně se plácám po ramenou, jak nám to krásně jde a v tom přijde kamarádka. A - ten kůň se ti fláká a je úplně rozpadlý. Dneska bych to už poznala, ale před 20 lety ne.

13.2.2021 13:53

Ono se nejedná jen o ostruhy. To je nejvíc vidět, co způsobily. Teda spíš co způsobila neklidná noha - jinak nic proti ostruhám.

Ale když trenér zlehčuje takto viditelnou věc, co teprve působení toho, co není vidět na první pohled. Třeba udida v hubě. Když jezdec neotevře koni hubu a nepodívá se, nemusí vůbec zjistit, že špatné působení rukou ve spojení s udidlem způsobuje až krvavé zranění v hubě, vede k jizvě na jazyku atd. Ono to odkapávání pěny, co líčíte, ve spojení se začátečníkem naznačuje, že Vám trenér radí ohledně působení rukama něco hodně ošklivého. Třeba s hezkými slovy, to je časté. Krásná slova, typické je "trochu si pohraj prsty, rukou, levou pravou". Pohraj, hra, to přece nemůže být něco ošklivého... Jo, to šmirglování udidlem ze strany na stranu na jazyku je pro koně fakt hra.

Utíkejte pryč, rychle. Tohoto trenéra ne. Jedna věc je, že se naučíte špatné návyky. A ty se hrozně blbě bourají. Druhá věc je, že to může vést ke zraňování koně. A možná to nejhorší je otupení jezdce. Teď váháte, nezdá se Vám, že by měla "být v pohodě" krev na boku koně, nezdá se Vám to silné odkapávání pěny. Teď ještě vnímáte, přemýšlíte o tom. Je strašně jednoduché přijmout názor autority (v tomto příapdě trenéra) a postupně ztratit empatii (v tomto případě vůči koni). Ani se jeden nenaděje a bere za samozřejmost něco, o čem dříve přemýšlel, zda to nezraňuje.

13.2.2021 14:13
etnies86

XXX.XXX.245.26

to je dobrá prasárna - nic proti vám, ale od trenéra bych dala ruce pryč. nevadí mu vědomě zraňovat koně. není to standrat, je to špatně. jak píšou všichni to není donucovací prostředek ale má upřesňovat pobídky.
koník může mít klidně problém jestli nechce chodit, samozřejmě mohl být otupen na pobídky, to se pak řeší uplně jiným způsobem.
prosím za koníka určitě toto není dobře a pokud to lze změnte trenéra.
trochu se obávám, že pokud trenérovi řeknete, že takto to je špatně tak se tak leda nasere protože mu to očividně přijde normální a většinou mají svůj způsob a pravdu

a začátečník nemá co mít ostruhy, na to musíte mít i klidnou nohu, umět

13.2.2021 14:27
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale co my, méně schopní? Vlastní zkušenost. Kroužím si po jízdárně, obrazně se plácám po ramenou, jak nám to krásně jde a v tom přijde kamarádka. A - ten kůň se ti fláká a je úplně rozpadlý. Dneska bych to už poznala, ale před 20 lety ne.

Přesně to jsem myslela tím, že je náročné se koně naučit cítit, leč jde to. Bez trenéra je vhodné se nechat sem tam natočit na video a podívat se na něho po ježdění případně to pak srovnat s tím, jak jezdí špičkoví jezdci - pozor ne Anča z horní dolní, ale opravdu dobrý jezdec, já nejradši zahraniční grand prix jezdce. Další dobrá věc jsou zrcadla a kontrolovat se v nich, ale málokdo je může používat pravidelně.

Jezdím samostatnou drezurní přípravu už něco přes rok. Taky nejsem dokonalá, taky mi ještě dost věcí uniká (perfekcionistka...), ale když si sem tam dám "rande" s trenérem - minulý rok 2 nebo 3 hoďky, tak jednoznačně cítím posun v tom na co se ho ptám, co potřebuji vysvětlit a hlavně jak vnímám jeho odpovědi a dokážu je přetavit do mého ježdění. Většinou s ním právě řeším ty detaily typu "necítím kdy jdeme správně dovnitř plec, aby to nebylo moc nebo zase málo", jestli "dobře vnímám pohyb od zádě", jestli "dobře podkračuje zadními při prekrocích". Přemýšlím nad tím mnohem víc než když jsem jezdila pod trenérem pravidelně a tím "jak" se moc nezabývala.

A tip pro nalezení dobrého trenéra: většinou má vyšší sportovní výkonnost než vy, prokazatelné sportovní výsledky a pak se dívám nenápadně jak jezdí a jak jedná s koňmi/lidmi ze země. Pokud je to někdo, na koho sedí označení "hodný a chytrý" člověk, pak povětšinou neuděláte chybu když mu budete důvěřovat. Pokud je to cholerik už od pohledu a nemá problém se k lidem a koním chovat hrubě i v těch nejzákladnějších situacích, o vypjatých momentech nemluvě, pak to určitě nebude ta správná volba.

13.2.2021 14:35
etnies86

XXX.XXX.245.26

každopádně je strašně fajn, že se vám to nezdá, řešíte to a neposloucháte slepě trenéra, aspon si to zjišťuje. to se cení. všichni tu napsali dobré rady. odkapávající pěna od pusy také není dobře

Giset

13.2.2021 14:46
Giset

XXX.XXX.237.32

Moc děkuji všem za rady. Co se týče té pěny z huby co mi vždycky teče jsem jen tak nadhodila ani jsem nevěděla že je to znamení že je něco špatně. Žádné zranění v hubě nemá ale je pravda že měl párkrát zmodralý jazyk. Co se týče trenéra jak říkáte půjdu od něj najdu jiného kdybych mu něco řekla tak se akorát nasere to je pravda takže to nemá cenu sním řešit.

13.2.2021 14:52
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Giset napsal(a):
Moc děkuji všem za rady. Co se týče té pěny z huby co mi vždycky teče jsem jen tak nadhodila ani jsem nevěděla že je to znamení že je něco špatně. Žádné zranění v hubě nemá ale je pravda že měl párkrát zmodralý jazyk. Co se týče trenéra jak říkáte půjdu od něj najdu jiného kdybych mu něco řekla tak se akorát nasere to je pravda takže to nemá cenu sním řešit.

Pokud už je tam i zmodralý jazyk, tak ho máte příliš zarolovaného a má problémy s dýcháním a tedy i okysličováním krve. Je to i pro samouky jeden z indikátorů, že je něco špatně a pokud jste začátečník, tak si celkem vážím toho, že jste si toho všimla.

Pokud se trenér tak akorát nasere, kdybyste to s ním chtěla probrat, tak určitě pryč. Taky jsem takové individua za svoje působení u koní potkala a nikdy jsem se neměla hůř, když jsem se s nimi konečně rozloučila...

13.2.2021 14:56

Giset napsal(a):

Zmodralý jazyk? Takže přiškrcený udidlem a tvrdou rukou (ale to není vaše chyba, to měl ten trenér vidět a vůbec to nedopustit). Opravdu, rychle pryč! Chudák kůň!

13.2.2021 15:01
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Jezdit tak, že vepředu silně držím a vzadu musím používat špornu, abych koně donutila jít kupředu, je špatně. Kůň má být lehký v ruce a lehký na holeň. Teorie, že vepředu koně silou držím jako zubra a vzadu do něj kopu, aby se jako vyklenul, je prostě blbost. Souhlasím s ostatními, nutně vyměňte trenéra, tohle je prostě blbě.

Giset

13.2.2021 15:02
Giset

XXX.XXX.237.32

Mu teče z huby ne mě jsem se přepsala :) Tohoto trenéra co mám tak ho mám jen proto že je poblíž a že nemusí řešit nějaké dojíždění. Ale z toho co píšete tak je mi z něho zle a příště už ho nechci a doporučíme to i kamosce která sním taky jezdí a má stejné potíže jako já. Takhle ta pěna vypadá posílám fotku je stažena z internetu ale u nás je to podobné.

13.2.2021 15:10
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Giset napsal(a):
Mu teče z huby ne mě jsem se přepsala :) Tohoto trenéra co mám tak ho mám jen proto že je poblíž a že nemusí řešit nějaké dojíždění. Ale z toho co píšete tak je mi z něho zle a příště už ho nechci a doporučíme to i kamosce která sním taky jezdí a má stejné potíže jako já. Takhle ta pěna vypadá posílám fotku je stažena z internetu ale u nás je to podobné.

V tom případě příliš utažený nánosník = kůň nemůže hýbat čelistí. Pokud ho navíc držíte fest za hubu, aby se "vyklenul", jak vám to asi říká trenér, tak mu silně působíte udidlem na jazyk a spodní čelist a pak se ani nedivím, že mu modrá jazyk.

Pod nánosník máte dát v pohodě dva prsty, jinak je moc utažený.
Je pravděpodobné, že vám ten kůň nechodí dobře, protože ho vepředu příliš držíte což on chápe, jako že jít dopředu prostě nemá. A když ho pak postrčíte kupředu ostruhami, tak jeho zmatení jen zvýšíte. Souhra a ideální kontakt s koněm se učí a chvíli to trvá než na to přijdete.

Giset

13.2.2021 15:19
Giset

XXX.XXX.237.32

Je to přesně tak jak píšete alfi. Ten nánosník mu vždycky dotahuje dodatečně trenér prý aby lépe reagoval. A toho modrého jazyka jsem si všimla jen tak že vždycky když dojezdime tak ho dávám do stáje sundávam mu nánosník a udidla a ráda ho kartacuji atd.. baví mě to ne jen na koni jezdit ale i se o něj starat. Ne jako ostatní u nás že dojezdi a nechá to pak vše na lidech ze stáje.

13.2.2021 15:29

Giset napsal(a):

Hnus, velebnosti! Tomu se říká nánosník utažený "na krev." Bohužel, občas viděný i na kolbištích.

13.2.2021 15:31

Giset napsal(a):
Je to přesně tak jak píšete alfi. Ten nánosník mu vždycky dotahuje dodatečně trenér prý aby lépe reagoval. A toho modrého jazyka jsem si všimla jen tak že vždycky když dojezdime tak ho dávám do stáje sundávam mu nánosník a udidla a ráda ho kartacuji atd.. baví mě to ne jen na koni jezdit ale i se o něj starat. Ne jako ostatní u nás že dojezdi a nechá to pak vše na lidech ze stáje.

To není trenér, ale hova.... Omlouvám se, došly mi slušné výrazy.

13.2.2021 16:15

Giset napsal(a):

Mimochodem, naše trenérka čas od času zařadila, pro zpestření výcviku, jízdárenskou hodinu bez uzdeček. Se slovy - teď se ukažte, jak ovládáte koně jenom sedem a holeněmi. Velmi inspirující.

Giset

13.2.2021 16:25
Giset

XXX.XXX.237.32

Měla jsem ještě pocit že mu mám dát jednu šanci ale podle toho co píšete půjdu od toho trenéra co nejdál. To u nás ani nikdy nehrozilo že by nás nechal jezdit bez uzdy. U nás je povinné vybavení uzda a ostruhy prý nás bez toho koně nebudou poslouchat a výcvik půjde pomalu to mi bylo řečeno když jsem jednou chtěla ject bez ostruh. Ještě po mě chtěl abych si pořídila pákové udidlo ale o tom jsem si přečetla že je to pro profesionály kteří už to umí a když jsem mu to řekla tak řekl že když ho nechci tak ať ho nekupuji ale ať počítám stím že budu pozadu od ostatních a byl nasranej. Fakt půjdu od něj co nejdál to půjde.

13.2.2021 16:28
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Giset napsal(a):
Měla jsem ještě pocit že mu mám dát jednu šanci ale podle toho co píšete půjdu od toho trenéra co nejdál. To u nás ani nikdy nehrozilo že by nás nechal jezdit bez uzdy. U nás je povinné vybavení uzda a ostruhy prý nás bez toho koně nebudou poslouchat a výcvik půjde pomalu to mi bylo řečeno když jsem jednou chtěla ject bez ostruh. Ještě po mě chtěl abych si pořídila pákové udidlo ale o tom jsem si přečetla že je to pro profesionály kteří už to umí a když jsem mu to řekla tak řekl že když ho nechci tak ať ho nekupuji ale ať počítám stím že budu pozadu od ostatních a byl nasranej. Fakt půjdu od něj co nejdál to půjde.

A to je trenér s licencí, nebo jakou má kvalifikaci? Jen mne to zajímá. Děkuji.

Giset

13.2.2021 16:41
Giset

XXX.XXX.237.32

Trenér druhé třídy všeobecný. Kvalifikace by měla být drezúra.

13.2.2021 17:26
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Giset napsal(a):
Trenér druhé třídy všeobecný. Kvalifikace by měla být drezúra.

Takže někdo, kdo by měl být na úrovni S, pokud jsem dobře viděla kritéria. Smutné.

Jsou tu lidé ze všech koutů, když napíšete kraj, třeba někdo bude znát vhodného trenéra pro vaši úroveň, pokud byste nemohla sehnat.

Giset

13.2.2021 18:30
Giset

XXX.XXX.237.32

Nejdrive to u něj budu muset vypovědět domluvit se s kamarádkou která do toho šla sennou. A najít někoho nového což taky nebude snadné v této blbé době. Takže to vidím tak nejdříve na duben nebo květen. Do té doby budu asi jezdit sama. Nebo jestli to mám ještě sním zkusit což je asi cesta do pekla furt nevím vůbec jsem nečekala že se tohle může stát mám u něj zaplaceno na půl roku to mi taky nikdo nevrátí fakt nevím co dál :/

13.2.2021 18:38
Dotaz

XXX.XXX.6.198

Giset napsal(a):
Nejdrive to u něj budu muset vypovědět domluvit se s kamarádkou která do toho šla sennou. A najít někoho nového což taky nebude snadné v této blbé době. Takže to vidím tak nejdříve na duben nebo květen. Do té doby budu asi jezdit sama. Nebo jestli to mám ještě sním zkusit což je asi cesta do pekla furt nevím vůbec jsem nečekala že se tohle může stát mám u něj zaplaceno na půl roku to mi taky nikdo nevrátí fakt nevím co dál :/

Tak to se musíte rozhodnout, co je pro vás větší prioritou.

V každém případě mi nepřijde normální, abych se bála člověka, kterému navíc platím za to, že se mi věnuje.

Giset

13.2.2021 18:55
Giset

XXX.XXX.237.32

To já se nebojím. Jen mám strach že si znepřátelim i ostatní lidi tam kteří si asi mysleji že je to normální co tam pan předvádí. Že budu muset přestěhovat i koně do jiné stáje a bude to složité ale budu to muset udělat nechci aby můj kůň trpěl za něco za co nemůže a ani já ho nechci nějak týrat tím že ho budu poslouchat.

13.2.2021 19:57
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Giset napsal(a):
To já se nebojím. Jen mám strach že si znepřátelim i ostatní lidi tam kteří si asi mysleji že je to normální co tam pan předvádí. Že budu muset přestěhovat i koně do jiné stáje a bude to složité ale budu to muset udělat nechci aby můj kůň trpěl za něco za co nemůže a ani já ho nechci nějak týrat tím že ho budu poslouchat.

A vy u toho trenéra máte ustájeno, že byste se musela i s koněm stěhovat? Jinak nechápu, proč by člověk musel mít stejného trenéra jako ostatní a nemohl mít někoho vlastního, nebo mohl nemít nikoho.

13.2.2021 19:57
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Giset napsal(a):

Tak si důvod vymyslete a neříkejte mu ten pravý. Chcete to zkusit sama, nemáte peníze na trénink, ... Lze vymyslet mnoho důvodů, které neurazí a ani nenaštvou. Řečem se sice nevyhnete leč při nevinné lži nebudou aspoň mít za co vás nesnášet. Pořád lepší pomluvy než zraněný kůň a vaše výuka jdoucí špatným směrem. A techtle mechtle jsou v každé stáji, tomu se nikdy nevyhnete.

Z toho co píšete pro vás bude lepší jezdit nějakou dobu bez trenéra jen na kochací couračky než najdete někoho lepšího.

13.2.2021 20:38

Giset napsal(a):

Promiňte, ale kolik je vám let?

Giset

13.2.2021 21:16
Giset

XXX.XXX.237.32

Udělám to jak píše alfi jinak to ani nepůjde moc děkuji za radu :) 29 proč se ptáte ?

13.2.2021 21:28

Giset napsal(a):
Udělám to jak píše alfi jinak to ani nepůjde moc děkuji za radu :) 29 proč se ptáte ?

Protože, nezlobte se, z vašich příspěvků jsem usuzovala na někoho mnohem mladšího. Jste dospělá žena a můžete se přece rozhodovat podle sebe. Proč se musíte nejdřív poradit s kamarádkou nebo se bát, co na to ostatní lidi ve stáji? Myslete v první řadě na svého koně.

13.2.2021 21:45
lina225

XXX.XXX.61.219

Také jsem jako začátečník měla velkou úctu k autoritám jako byli trenéři, majitelé stájí a další, kteří se kolem koní pohybovali mnohem déle než já. Postupem času jsem ale zjistila, že většina těchto koňáků nemá ani z poloviny tolik znalostí, jak se tváří a ve výsledku jsou to jen poskytovatelé služeb, za které vy jako zákazník platíte. Pokud se vám cokoli na jejich službách nezdá, tak máte právo se ozvat. Když se mi nelíbí forma výcviku nebo s něčím nesouhlasím, tak to prostě řeknu a buď se s trenérem dohodnu na kompromisu, nebo si najdu jiného, který mým představám o ježdění bude líp vyhovovat. Vy znáte svého koně nejlíp, vy máte nějakou svoji představu o ježdění a trenér je jenom někdo, kdo vám má pomoci jezdit přesně tak, jak si představujete.
Je na čase nabrat trochu sebevědomí :)

13.2.2021 22:32
canka

XXX.XXX.215.5

Podle mě všichni krmíte trolla..a jedná se očividně o náctiletou holčičku....

Giset

13.2.2021 22:46
Giset

XXX.XXX.237.32

S kamarádkou se musím poradit protože jsem sní do toho šla od rozhodnutí mít koně až po ustájení a trénování které nám jaksi moc nevyšlo očividně. A záleží mi tam na lidech protoze nechci být obětí pomluv ale toho se člověk stejně nevyhne. A další jízdárnu s ustájením je odsud daleko proto to řeším všechno. A určitě krmíte trolla chtěla jsem se jen poradit jelikož jsem začátečník. A už teď jsem se dozvěděla hodně informací od vás a za to děkuji. Tak jestli jsem troll tak já nevím no.

13.2.2021 23:04

canka napsal(a):
Podle mě všichni krmíte trolla..a jedná se očividně o náctiletou holčičku....

jj, taky si to myslím, ale ne o někoho náctiletého, zase kontroverzní téma a i fotky dokonce a dokonce dost pobuřující....krev (zkouším fotku dohledávat, jestli není jen ztažená), utažený nánosník(i když je fotka prý ztažená z webu) , modrý jazyk- tak za to trenér nemůže , to má v prackách jezdec.....

Neregistrovaný uživatel

13.2.2021 23:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.168

Ja bych se slecny ci pani spise zeptala odkud jste? Treba tu někdo bude znat nekoho z vaseho okoli. Kdo by pro vas byl vhodnejsim trenerem. Preci jen vetsina lidi zde zkusenosti a kontakty ma.

Giset

13.2.2021 23:51
Giset

XXX.XXX.237.32

Koukám že tu jsou chytří lidé že jsem troll a takové keci tak si to užijte nevím co jsem vám provedla. Ne všichni samozřejmě moc děkuji za rady hlavně alfi jsem se dozvěděla věci které jsem si myslela že jsou v pohodě a oni nejsou to je pro mě dobré poznání do budoucna i všem ostatním s kterými se dalo normálně bavit. Budu si muset samozřejmě poradit sama ale i tak moc děkuji všem.

Giset

14.2.2021 00:08
Giset

XXX.XXX.237.32

jj, taky si to myslím, ale ne o někoho náctiletého, zase kontroverzní téma a i fotky dokonce a dokonce dost pobuřující....krev (zkouším fotku dohledávat, jestli není jen ztažená), utažený nánosník(i když je fotka prý ztažená z webu) , modrý jazyk- tak za to trenér nemůže , to má v prackách jezdec.....

Copak vám to našlo paní chytrá ? Nic viďte, tak někoho hned z něčeho neobviňujte. Díky :)

14.2.2021 08:59

Giset napsal(a):
Copak vám to našlo paní chytrá ? Nic viďte, tak někoho hned z něčeho neobviňujte. Díky :)

Paní nechytrá, jsem jen v údivu, co si dospělá žena (29let) nechá nakukat od trenera, nepozná, že pokud zvíře zraňuje, nebude to v pořádku a ten trenér asi taky není moc empatický. V životě jste nečetla žádnou knihu o koních? ať již odbornější nebo obrázkovou pro děti? Takže po vyhodnocení všech okolností, které jsou dostupné, je váš problém v podstatě "váš problém". Jste jak robot bez vlastního úsudku .

14.2.2021 10:58
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Paní nechytrá, jsem jen v údivu, co si dospělá žena (29let) nechá nakukat od trenera, nepozná, že pokud zvíře zraňuje, nebude to v pořádku a ten trenér asi taky není moc empatický. V životě jste nečetla žádnou knihu o koních? ať již odbornější nebo obrázkovou pro děti? Takže po vyhodnocení všech okolností, které jsou dostupné, je váš problém v podstatě "váš problém". Jste jak robot bez vlastního úsudku .

Verun - každý nějak začínal a netřeba se navážet do těch, kteří se ke koním dostali až jako dospělí. Vy máte jiný pohled, protože jste u koní zřejmě už dlouho, asi jste už zapomněla, jaké to na začátku bylo a jak málo věcí vám přišlo samozřejmých, i když jste měla načteno. Ono knížka/knížky čili teoretické znalosti a živé půltunové zvíře nejsou zrovna jedno a to samé že. Myslím, že je velký rozdíl, když člověk začíná jako děcko a když začíná jako dospělý. Pro toho dotyčného to rozdíl není, ale pro jeho okolí ano a obrovský.

Byla bych shovívavá k někomu, kdo je evidentně začátečník, evidentně má koně rád a je na začátečníka ke zvířeti i hodně pozorný, protože je to lepší než kdyby to byl nějaký ignorant, který bere koně jen jako náčiní a bylo by mu jedno jestli a jak špatně s ním jedná.

Osobně odhaduji zadavatelku na manželku majetnějšího pána, která si prostě chtěla splnit dětský sen a nevidím na tom vůbec nic špatného. Mnohem spíš bude mít možnosti jak koni dopřát lepší život než ti, co ho budou držet celý život někde v prasečím chlívku na řetězu bez pořádného krmení, o výběhu nebo společnosti jiných koní ani nemluvím.

I začátečník si může pořídit koně, ale je potřeba, aby kolem sebe měl znalé lidi, kteří jsou schopní mu správně poradit, když něco nebude vědět.

Když jsem začínala s hřebci, taky jsem neměla zkušenosti, ale až na pár jedinců jsem měla obrovské štěstí na opravdu dobré staré koňáky, kteří mi vždy byli ochotní poradit, když jsem byla v nouzi. Vy byste mě v té době asi zrovna ukamenovala ze neznalost a troufalost si hřebce pořídit .

Dnes, s určitými, byť stále nedokonalými zkušenostmi, cítím do určité míry povinnost odvděčit se oněm starým koňákům tím, že jejich vědomosti a to, co jsem se já naučila, budu v dobrém a bez urážení předávat dál. Pokud to pomůže byť jedné osobě, tak to svůj účel splní.

14.2.2021 12:27

Alfi-pav ono je hodně zajímavé, jak to slečna /paní dávkovala...člověka nepolíbeného koňmi by modrý jazyk ani nenapadl, proč taky, když o tom nic neví, sliny tekoucí z huby ....já nikoho neodsuzuju, sama jsem leso-jízdárno plácač, ale stále čtoucí nové a různé (chov, výcvik, krmení) , prostě styl psaní zadavatelky je dost divný, na jednu stranu nic o tom nevím a na druhou hele modrý jazyk. a když je takový příspěvek označený za trolla, rychle se zadavatel zdekuje s tím, že to věděl, že tady se pomoci nedočká(no bodejť že ne, ve finále za jejím trenérem my odsud určitě nepůjdem to snad musí sama)- no na jednu stranu třeba na dohadování nemá náladu nebo už ví, že diskuse je u konce. ...říct trenerovi, že budu jezdit bez ostruh, protože je neumím používat nebo je prostě nechci potřebuje diskusi na ifauně ?
Třeba ani leithan neodpověděla na její otázku, odkud je ...

14.2.2021 13:36
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Alfi-pav ono je hodně zajímavé, jak to slečna /paní dávkovala...člověka nepolíbeného koňmi by modrý jazyk ani nenapadl, proč taky, když o tom nic neví, sliny tekoucí z huby ....já nikoho neodsuzuju, sama jsem leso-jízdárno plácač, ale stále čtoucí nové a různé (chov, výcvik, krmení) , prostě styl psaní zadavatelky je dost divný, na jednu stranu nic o tom nevím a na druhou hele modrý jazyk. a když je takový příspěvek označený za trolla, rychle se zadavatel zdekuje s tím, že to věděl, že tady se pomoci nedočká(no bodejť že ne, ve finále za jejím trenérem my odsud určitě nepůjdem to snad musí sama)- no na jednu stranu třeba na dohadování nemá náladu nebo už ví, že diskuse je u konce. ...říct trenerovi, že budu jezdit bez ostruh, protože je neumím používat nebo je prostě nechci potřebuje diskusi na ifauně ?
Třeba ani leithan neodpověděla na její otázku, odkud je ...

Já dotyčnou osobu vidím jako naivního začátečníka a tvrdím to proto, že jsem už podobnými ženami a jejich majetnými manžely měla párkrát tu čest - zatím naštěstí vždy v dobrém. Mimo jednu měly všechny podobné vyjadřování a uvažování. Troll to sice může být, ale co by si z této diskuze odnesl?

Ani já bych neodpověděla na otázku odkud jsem, pokud bych měla pocit, že by zde mohl být někdo, kdo by podle fotky a toho, co o sobě a problému prozradím, mohl uhádnout kdo jsem a způsobit mi v rámci ustájení problémy - techtle mechtle jsou všude, jak jsem psala. Na podobné situace je do určité míry anonymní ifauna docela dobrá záležitost, pokud se do vás nepustí zdejší přispívající rovnou jak hejno supů a nezačnou vás trhat na kusy.

14.2.2021 15:30
dsj

XXX.XXX.255.137

ale když mě se tak pěkně kochá krajinou když si jen tak vezu zadek a kobyla se poflakuje... když mi do toho kecá trenér tak se vždycky zpotíme a on nějak nechce chápat že i to drncání a meditování v sedle má své kouzlo

14.2.2021 23:29

Limeta

15.2.2021 06:47
Limeta

XXX.XXX.32.66

Giset napsal(a):

Giset, to, co jste nechci udělala svému koní, je hrozné, a už si prosím ty šporny neberte. Určitě ho milujete a to zvíře trpělo. Za toto může váš "trenér", který pokud neví, že šporny patří pouze velmi dobrénu jezdci s perfektním sedem, pomůckami a velmi dobrým povědomí o tom, kdy a jak použít takovou věc, tak žádný trenér není. Je to neználek, terý si na trenéra hraje. Místo, aby vás učil od samých začátků, zranil koně naprosto bezprecedentní rozhodnutím. Rychle od něj pryč. Držím palečky, abyste byla statečná a dokázala za svoje milované zvíře bojovat a nedala mu ubližovat protože chcete mít klid od pomluv. Jeho WELFARE je nad všechny vaše strachy, už by nikdy neměl pocítit takovou křivdu. Držte se.

15.2.2021 07:48
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Alfi-pav : koukáte taky na
https://www.youtube.com/user/YourRidingSuccess

Ne, je to divné, dělané na efekt a ne na to, aby člověk něco pochopil a o jezdkyni jsem nikdy neslyšela.

Já mám hlavně tohle, je to USA grand prix jezdkyně, má v záběru všechny témata, které v drezuře může člověk řešit, od základů po nejtěžší cviky, s pomocí jejích videí jsem se naučila přeskoky : https://www.youtube.com/watch?v=MXsXzK1xnYI

Tohle je dobré na trénování oka jak by se měl kůň správně pohybovat: https://www.youtube.com/user/ManoloMendezDressage

potom tohle, jsem placený účastník jeho projektu Evolution, ale je to jen ve fj, takže asi nebudete moc rozumět, taky top - a jezdec až v Grand prix a taky od začátku prakticky samouk: https://www.youtube.com/channel/UCPheCWxL3old5KrcHY87FVg

tahle je můj velký vzor, takhle bych to chtěla s mými koňmi někdy umět a budu úplně spokojená, mimochodem taky jezdí Grand prix: https://www.youtube.com/watch?v=H9vFmcSlsn8

Nebo taky Alizee, ale ještě jinak, to je prostě magie: https://www.youtube.com/watch?v=y_F8GkSpQrU

Pak jsou dobré ještě videa na wehorse: https://www.wehorse.com/ , tam platíte měsíčně tuším 10 € nebo tak nějak a je tam všechno možné, od drezur, skoky, práce na 2 lonžích a všichni možní trenéři typu I.Klimke, A.Beran, U.Graf, I. Werth, ... Fakt dobrá věc.

Dobrá je taky Anna Marciniak z OneHorseLife, ale to není grand prix jezdkyně, spíš razí jiný a celkem zajímavý přístup k výcviku, co fakt funguje i na extrémně citlivé koně. A zdarma toho pouští ven jen málo.

Výborné videa dávají i z Pamfou dressage. Tam drezury od Z do Grand prix komentuje 5* CDI rozhodčí a velmi dobře vysvětluje, co rozhodčí hledá a jak by měl ideální pohyb vypadat - rovněž ve Fj.

Přidejte reakci

Přidat smajlík