Cavesson /bezudidlovka Bitless na obsedání apod.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.2.2021 09:53

Ahoj, přišla jsem si pro radu.
Po letech ježdění jsem si chtěla koupit koně, no nechtěla jsem remontu, ale když jsem se podívala, jací koně jsou k mání za jaké peníze v současné době, koupila jsem zatahanou, neobsednutou kobylu SN. Mám jí ve stáji, kde je dobrá drezurní trenérka, na jejíchž koních (má zlaté a trpělivé školní koně) jsem teď začala jezdit pro zvýšení kondice - jenže jsem zjistila, že mám dost tvrdou ruku a než to odbourám, upřímně se mi s tím nechce moc sedat na svého mladého koně. Proto mně napadlo, že bych mohla pomalu začít jezdit na krátké procházky či krátké úseky během špacírů právě na obnosku, který se dá použít i jako bezudidlovka Bitless (viz příloha) tak, že s eotěž zapne do větších kroužků....a udidlo pak začala používat pod dozorem trenérky. Ráda bych, aby kobyla znala obojí, a zároveň jí nechci teď hrabat udidlem do tlamy, když v tom mám tak velké nedostatky...prostě bych využívala na pohodičku terén tu bezudidlovku a na práci na jízdárně udidlo.
Máte s tím někdo zkušenost?

16.2.2021 09:58
kallisto

XXX.XXX.237.35

Zkušenost nemám, ale to myslíte, že bude bezpečné? Na remontě? Zvlášť takový vagonek bych nechtěla brzdit někde blbě... já bych měla strach.

16.2.2021 10:14
bassrock

XXX.XXX.251.2

Kobylka je zatahaná, tudíž má vyřešené zastavení - chápu to tak. Jakože umí na slovní povel zastavit. Pokud ano, pak nevidím problém.
Jezdím ven na sidepullu Linda T.Jones a pokud jdeme na jízdárnu, beru klasické stihlo. Kobyla nemá problém ani s jedním. Praktikuji to třetí rok, zatím bez nehod ;-)

16.2.2021 10:16

kallisto napsal(a):
Zkušenost nemám, ale to myslíte, že bude bezpečné? Na remontě? Zvlášť takový vagonek bych nechtěla brzdit někde blbě... já bych měla strach.

Já taky. Minimálně bych nejezdila sama, ale s nějakým flegmatikem, za kterým můžu v pohodě "zaparkovat." Nebo mít i udidlo jako pojistku, takže dvoje otěže. Před léty jsme takhle začínali u kamarádky na Parelkách. Tenkrát to byla novinka, my se s kamarádkou bály, že to s námi někde uteče a majitelka to vyřešila takto - Parelku i uzdečku jako psychickou berličku. Postupně jsme si zvykly. Navíc ti koně byli 24/7 a pravidelně ježdění, takže útěky se nekonaly.

16.2.2021 10:17

Já jsem zase názoru, že když nemáte klidnou nebo jemnou ruku, tak nepomůže, když budete koni rajblovat za obnosek.

Být vámi normálně jezdím na tom, co vám libo, a vzhledem k tomu, že remontu tak jako tak třeba jezdit na volnějších otěžích, aby mohla přirozeně vyvažovat hlavou, prostě jí do toho na vycházce nehrabte. Když si pozorně a jemně posbíráte otěže před zatočením nebo před silnicí, a ten kousek po silnici půjdete na běžném kontaktu na otěži, v kroku, tak to ten kůň vydrží.

Spíš než úlevy v uzdění hledejte u sebe vůli dávat pozor a automatizovat si jemnější používání ruky

16.2.2021 10:18

Já bych spíš řešila to, co znamená "mám dost tvrdou ruku". Protože tvrdá ruka na obnosku znamená časem velké (opravdu velké) věšení koně do otěží a rolování za kolmici. Pokud plánujete jezdit na něm venku bez kontaktu, pak ok, ale potom nevidím důvod, proč nedat koni normálně udidlo. Nebo možná nerozumím dobře tomu, co si od toho obnosku slibujete a jak ho plánujete používat?

16.2.2021 10:20

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já taky. Minimálně bych nejezdila sama, ale s nějakým flegmatikem, za kterým můžu v pohodě "zaparkovat." Nebo mít i udidlo jako pojistku, takže dvoje otěže. Před léty jsme takhle začínali u kamarádky na Parelkách. Tenkrát to byla novinka, my se s kamarádkou bály, že to s námi někde uteče a majitelka to vyřešila takto - Parelku i uzdečku jako psychickou berličku. Postupně jsme si zvykly. Navíc ti koně byli 24/7 a pravidelně ježdění, takže útěky se nekonaly.

Já takhle jezdím na širokém obnosku - s druhou otěží k udidlu. Bez udidla prostě nejedu, to je mi líto, ale to si netroufnu. Na jízdárně nebo snad v budoucnu na kolbišti jo, to jako problém nevidím, ale venku můžou nastat situace, které bych na superpohodlném bezudidle fakt řešit nechtěla.

16.2.2021 10:28

Super, díky, já měla trochu podvědomě pocit, že je to není úpně ideální nápad :)) ok, zkusím to s těmi dvěmi otěžemi...tahle uzdečka má výhodu, že se do ní dá připnou i udidlo. Moc díky za názory a budu na sobě dál makat.

16.2.2021 11:05
Horsana

XXX.XXX.40.140

Máme noričku, ktorá od obsadnutia prehadzuje zubadlo pod jazyk, aj sme to nejaký čas riešili, ale už na to prdíme, alternatíva bola povrázková ohlavka a chápanie pôsobenia tlaku, váhy a slovné povely.
Nie je zaťahaná.

No problem v teréne, je to tzv. terénny transportér, vychádzky má rada a nič ju nerozhádže, no pohybuje sa iba krokom, max klusom, cválala asi iba raz a aj to utekali s jazdcom pred búrkou.

16.2.2021 11:50

Horsana napsal(a):
Máme noričku, ktorá od obsadnutia prehadzuje zubadlo pod jazyk, aj sme to nejaký čas riešili, ale už na to prdíme, alternatíva bola povrázková ohlavka a chápanie pôsobenia tlaku, váhy a slovné povely.
Nie je zaťahaná.

No problem v teréne, je to tzv. terénny transportér, vychádzky má rada a nič ju nerozhádže, no pohybuje sa iba krokom, max klusom, cválala asi iba raz a aj to utekali s jazdcom pred búrkou.

Ahoj, díky. Asi takhle plánuji svoje vyjížďky. Terapeuticky. Moje práce ze země se skládá hlavně procházením terénu na ruce všemi možnými povrchy a okolo různých strašidel...něco v kruhovce a tak a děláme taky, ale tohle zjišťuji, že stejně funguje úplně nejlíp, že jdeme spolu kolem rušivých elementů, že já jsem v klidu i když vyletí a lekne se, že mě nesmí peřdbíhat, že jde tak rychle, jak chci já, že jí někde sednu na hřbet a je klid...ale jasně, každý kůň se může leknout. Díky.

16.2.2021 12:10
Horsana

XXX.XXX.40.140

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ahoj, díky. Asi takhle plánuji svoje vyjížďky. Terapeuticky. Moje práce ze země se skládá hlavně procházením terénu na ruce všemi možnými povrchy a okolo různých strašidel...něco v kruhovce a tak a děláme taky, ale tohle zjišťuji, že stejně funguje úplně nejlíp, že jdeme spolu kolem rušivých elementů, že já jsem v klidu i když vyletí a lekne se, že mě nesmí peřdbíhat, že jde tak rychle, jak chci já, že jí někde sednu na hřbet a je klid...ale jasně, každý kůň se může leknout. Díky.

Tak to je super, táto naša povozí každého, bez sedla sa na nej dá aj ležať, prípadne si jazdec môže sadnúť chrbtom k jej hlave a kecať s človekom, čo ide na koni za ním, terénny transportér zásadne nevybočuje z danej cesty, rušivé momenty filtruje, pokiaľ ju už niečo echt zaujme, tak zastane a monitoruje.

Je taká od troch rokov, u nás sa nedá ísť nikam, iba do terénu, alebo do veľkého parku, kde chodí pol mesta, takže už videla asi všetko :D

Ale ked sa ju pokúšali veľmi dlho "trénovať" v kruhovke, tak odišla aj s ohradou, nemá rada buzeráciu a nezmyselný tlak a zvyšovanie nárokov, je to muránsky norik, plemeno vďaka odchovu s vyhranenými názormi.

16.2.2021 12:39

Horsana napsal(a):
Tak to je super, táto naša povozí každého, bez sedla sa na nej dá aj ležať, prípadne si jazdec môže sadnúť chrbtom k jej hlave a kecať s človekom, čo ide na koni za ním, terénny transportér zásadne nevybočuje z danej cesty, rušivé momenty filtruje, pokiaľ ju už niečo echt zaujme, tak zastane a monitoruje.

Je taká od troch rokov, u nás sa nedá ísť nikam, iba do terénu, alebo do veľkého parku, kde chodí pol mesta, takže už videla asi všetko :D

Ale ked sa ju pokúšali veľmi dlho "trénovať" v kruhovke, tak odišla aj s ohradou, nemá rada buzeráciu a nezmyselný tlak a zvyšovanie nárokov, je to muránsky norik, plemeno vďaka odchovu s vyhranenými názormi.

něco takového nutně budu potřebovat na důchod Teda... jestli se nějakého dožiju.

16.2.2021 12:44
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ja tiež :D

16.2.2021 12:46

Horsana napsal(a):

Tak to ta moje bude asi dost podobná. Je tedy v lehčím typu, takže v obdélníku nevypadá jako takový kolos, venku čumákuje, ale lekne se občas, to už musí být, a to je hlavně pár cvalových a ještě se nestalo, že by se mi vytrhla. Může okolo ní projet vlak a ona stojí a prostě kouká. Jednou týdně na ní vezmu přítele na 15 nebo 20 minut a vezu ho krokem, začátečník, který sedí a snaží se dle isntrukcí nepřekážet...vlastně jí obsedal a obsedá on. Svým způsobem je tvrdohlavá a daná práce musí dávat smysl praktický, takže člověku nedá nic zadarmo, takže nějaké věci ze země děláme, ale nesmím to přepálit, jelikož bych jí otrávila, takže ze země pro pestrost práce a samozřejmě z praktických důvodů. Asi mám, co jsem hledala, na trénink pro formu, ale jinak do terénu na klidné vyjížďky, zatím ta povaha odpovídá.

26.4.2021 16:19
hoir

XXX.XXX.137.99

Tez planuji koupi neceho podobneho. V podstate vycvikova ohlavka, s moznosti pripnuti udidla. Tady, kde ziju, bud pouzivaji klasicky tezky deutscher Kappzaum, ze kterych je nejvetsi vyber, ale ten je moc tezky a mohutny. Pak si chvali cavesson, ten ma v nosnim dile retizek, popr. retez na kolo obsity kuzi a ruzne vypolstrovany. Pak je moznost pevne obruce jako serrety nebo serretonu, pro me verze bez zoubku nebo poradne vypolstrovany. Tvar se da na nos napasovat. Hledam pouze kuzi, nylon ne. A s podbradnikem prisitym presne pod okem, jak ma byt, aby sel utahnout a nelezlo mi to do oka. Pro ilustraci nize.

Chci si mladeho kone lonzovat na takoveto ohlavce, s moznosti pripnout udidlo, ale nemuset ho pouzit. Normalni ohlavka mi pripada nevhodna, stale se prekrucuje a leze mu do oka (kladrubak), je to takovy nylonovy hadrik, nic na praci. Mate s tim nekdo zkusenosti? Tez mam zivejsiho remontu, kastrovany v lednu. Kdyz se podivam na fotky koni k prodeji z Kladrub, mnoho z nich ma prave kozeny cavesson.

Diskuzi na toto tema je velmi malo, vetsinou spis tipy nez opravdove zkusenosti. Najde se tu nejaky suveren, co by mohl doporucit konkretni typ a znacku? Kdyz uz, tak neco poradnyho. Event. prezky na pripnuti udidla bych nechala dodelat.

V CR se daji sehnat vsechny typy co raci na vkubik.cz, co do druhu, materialu i poctu uchytu,vybrala bych si z obnosku urcite, ale musela bych sehnat sedlare, ktery by vyrobil ohlavku a napasoval obnosek na ni. To uz se vyplati koupit si ji uz hotovou.

Videla jsem to pouzit i jako vychovnou pomucku pri vodeni u mene poslusnych koni. Prijde mi to snesitelnejsi nez stajgr. Kdo s tim pracujete? Jak se vam s tim pracuje? Splnilo to vase ocekavani? Diky za napady

26.4.2021 16:28

Ahoj, já tedy ještě na cavessonu neobsedám :)) Ale do terénu na špacíry, na procházky atp. si ho nemůžu vynachválit. A celkově v práci na ruce. Ve své podstatě na cokoli. Je to věc, do které se kůň nemá ve své podstatě šanci opřít, když vyletí, chce zdruhnout, lekne se, cavesson ho hned "strhne" a jakmile kůň zastaví, ihned se sám povolí...nedovoluje si lehat do lonže, případně člověka jen tak neodtáhne na vodítku. Poradila mi ho řada lidí daleko zkušenějších než já a je to prostě bomba. Prostě věc, která je vlastně citlivá a dost účinná a nevytváří zbytečný tlak. Za mně ideálně cavesson, kde kroužky nejsou na kovové konstrukci, ale vsazeny do kůže - ten kov řadu koní rozčiluje. Tolik z mé skromné zkušenosti.

Jinak mám tento typ https://www.hidalgo-shop.cz/lonzovaci-potreby/uzdecka-cavesson/
Stačí mi, když se dobře nastaví, nepřetáčí se a cena je přiznívá a právě lze používat i jako sidepull.

27.4.2021 15:55

Za mě: , je zatahaná, udidlo zná, obsedala bych na udidle, ale na kontaktu, žádné povolené otěže, málo koní se vám do kontaktu samo pohrne, obvzlášť pokud sama víte, že kobyla je specifická, pak máte možnost s koněm něco dělat- učit ho, bez kontaktu nemáte nic a jen se plácáte, časem u toho mít druhé otěže z obnosku. Ten kontakt se kůň musí naučit .

Přidejte reakci

Přidat smajlík