Thea18

XXX.XXX.120.12
Ahoj
Chtěli bych se zeptat a poradit se o tom jaká čistidla bych si měla pořídit. Chci si kompletně pořídit nová čistidla a nechci si koupit něco co by mi bylo k ničemu. 😕Takovou základní sadu čistidel co se nejvíce upotřebí.😃
Děkuji za odpovědi😁
Uživatel s deaktivovaným účtem

A co to má být ta čistidla? Chemické prostředky na čištění čeho?
Thea18

XXX.XXX.120.12
napsal(a):
A co to má být ta čistidla? Chemické prostředky na čištění čeho?
Čistidla na koně jako jsou hřbílka, kartáče atd.
https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/8651/vlastni-kun-dil-7-zakladni-vybava-pro-kone/# Čištění
Pokud už něco máš, tak víš, co používáš a co ti leží nevyužité v boxu na čištění.
V nouzi stačí škrabák na kopyta a plastové hřbílko. S tím fůra lidí vystačí celý život.
Já mám ráda ještě Magic Brush a Wonder Brush. K tomu ještě jeden měkký kartáč, houby a hadry.

Masážní hřbílko (nejezdím chlupáče), krátký měkký kartáč, rejžák.
Na chlupáče tvrdé gumové hřbílko, rejžák.
Nějaké háčky, houby, hadry máme tak všeobecně povalovat po stáji, stejně jako miliardu dalších kusů čistidel (kovové hřebeny, mazání na kopyta...).
Thea18

XXX.XXX.120.12
kallisto
napsal(a):
https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/8651/vlastni-kun-dil-7-zakladni-vybava-pro-kone/#Čištění
Pokud už něco máš, tak víš, co používáš a co ti leží nevyužité v boxu na čištění.
V nouzi stačí škrabák na kopyta a plastové hřbílko. S tím fůra lidí vystačí celý život.
Já mám ráda ještě Magic Brush a Wonder Brush. K tomu ještě jeden měkký kartáč, houby a hadry.
Odkaz super 👍
Myslí že už mám představu co koupím😃
Díky za odpovědi.
Rif Du Madon
napsal(a):
Kallisto, jaký je prosím rozdíl mezi magic a wonder b? Máme 3ks, už nevím které, vybírala jsem podle ceny a barvy netucha, že to má jiné vlastnosti. Děkuji
Magic Brush má takové tvrdé štětinky, je mnohem ostřejší. Wonder má delší měkčí. Oboje samozřejmě plastové.

Já :-) Když jednou za uherák zapřaháme nebo sedláme malé prakoní bahnokoule Máme kravhřbílko a je mým oblíbeným nástrojem. Jiní se trapně snaží s gumovými, rozmazávají s nimi nánosy po srsti, zatímco já elegantně oškrábu koně jedním tahem

Kovové hřbílko je moje oblíbené, kobyly se teda v bahně obalují zcela výjimečně, ale i na vyčesávání chlupů je prostě nej.
u mě nejlepší a nejpoužívanější věc https://www.kamir.cz/hrbilko-spiralove-kovove na bahno
pak samozřejmě měkký kartáč, háček na kopyta (ty mám radši s delším zahnutím či jak to říct) a pak mám nákej spešl hřeben na hřívu, ale to už nevím odkud a klasické plastové hřbílko za pár šupů
dobrý je taky rozčesávač na hřívu
tyhle používám nejvíc
etnies86
napsal(a):
u mě nejlepší a nejpoužívanější věc https://www.kamir.cz/hrbilko-spiralove-kovove na bahno
pak samozřejmě měkký kartáč, háček na kopyta (ty mám radši s delším zahnutím či jak to říct) a pak mám nákej spešl hřeben na hřívu, ale to už nevím odkud a klasické plastové hřbílko za pár šupů
dobrý je taky rozčesávač na hřívu
tyhle používám nejvíc
Tohle spirálové hřbílko mám cca rok a půl a nedokážu si už představit,jak jsem bez něj dokázala žít Mám kobylu extrémní prase,protože není den,aby si nenašla to nejvíc zabahněný a mokrý místo a nekydla tam sebou. Roky jsem se trápila s plastovýma hřbílkama a kartáčema a nic nepomáhalo..a tohle hřbílko?Za pár minut mám vyčištěného koně a je super i na línajícího koně.. za mě best of top

Nejpoužívanější je u mě Magic Brush. Půlrok si vystačím jen s ním. I na bahno. Na jarní línání jsem si oblíbila furminátor. Když je při línání kobylka hodně zabahněná, použiju nejprve kravské spirálové hřbílko. A po něm furminátor. Od doby, co mám furminátor, už nechci se spirálovým hřbílkem vyčesávat chlupy, pokud to není nutné kvůli silné vrstvě zaschlého bahna. S hřbílkem létají chlupy všude kolem. Na furminátoru většina drží, dokud je nesundám. Oceňuju, že s furminátorem nemám chlupy v puse, uších atd. No, a v letní srsti používám na bahno a na nohy opět Magic Brush. Nezabahněnou srst jen přelíznu gumovým hřbílkem a koňským kartáčem. Mám hřívaté zvíře, ale hřívu rozčesávám minimálně. No, a kopyťák, bez něj to nejde.

lenacia
napsal(a):
Magic brush 👌
Vždyť je čistá i na první fotce :-) Já tenhle kartáč mám moc ráda. A používám ho i na zabahněné zvíře. Dokud nelíná.

lenacia
napsal(a):
No jo. Když ten kedr špinavější dneska nebyl 😁 ale fakt je super a stačí jenom ten jen třeba kartáčem bych to takhle nedala
Jojo, taky bych se bez Magic Brushe už neobešla. Nemám prach z uschlého bláta v zubech jako s kravským hřbílkem. Perfektně se čistí i klouby, to s kravským nedávám. Akorát se v něm drží chlupy. Proto při línání dávám na bahno přednost kravskýmu, na suché části nebo menší vrstvu bahna furminátoru. Čistit chlupy z MB je piplačka.
napsal(a):
Jojo, taky bych se bez Magic Brushe už neobešla. Nemám prach z uschlého bláta v zubech jako s kravským hřbílkem. Perfektně se čistí i klouby, to s kravským nedávám. Akorát se v něm drží chlupy. Proto při línání dávám na bahno přednost kravskýmu, na suché části nebo menší vrstvu bahna furminátoru. Čistit chlupy z MB je piplačka.
Na to já mám chyták na ty chlupy.
Mám tenhle hřeben https://www.azkrmiva.cz/fine-look-red-image-hreben-husty.html?gclid=Cj0KCQiApsiBBhCKARIsAN8o_4iDGQ326m44--I6JAl71FsqnGnjULJM0w1plB7OhCOrqI4YzgLF92YaAh3VEALw_wcB a vždycky s ním projedu přes MB a chlupy z něj sjedou 👌😁
Jinak MB je skvělý i na březí bříško 🥰

Jsem koukala na ten MB, abych se podívala, co za zázrak - a ono je to v podstatě to masážní hřbílko :-) Uznávám, že to používám nejraději a asi nejuniverzálněji, a včera jsem s ním čistila jednoho suchého bahnoprakoně, a velká paráda :-) Tohle hřbílko od chlupů čistím vyklepáváním o prkno, vždy ho chytím za jeden konec a vyklepu chlupy z toho druhého a pak otočím :-) Právě taky ho používám na klouby a na hlavu, neb zrovna plnokrevník omaže bahnem vše, co mu čouhá z deky, abych si to užila, když už nemusím čistit pod sedlem. Tahle hřbílka u nás byla dostupná i těsně po revoluci (a mám pocit, že i před, protože známá jedno do stáje donesla, když jsme pořídili prvního koně v dřevných devadesátkách).
napsal(a):
Jsem koukala na ten MB, abych se podívala, co za zázrak - a ono je to v podstatě to masážní hřbílko :-) Uznávám, že to používám nejraději a asi nejuniverzálněji, a včera jsem s ním čistila jednoho suchého bahnoprakoně, a velká paráda :-) Tohle hřbílko od chlupů čistím vyklepáváním o prkno, vždy ho chytím za jeden konec a vyklepu chlupy z toho druhého a pak otočím :-) Právě taky ho používám na klouby a na hlavu, neb zrovna plnokrevník omaže bahnem vše, co mu čouhá z deky, abych si to užila, když už nemusím čistit pod sedlem. Tahle hřbílka u nás byla dostupná i těsně po revoluci (a mám pocit, že i před, protože známá jedno do stáje donesla, když jsme pořídili prvního koně v dřevných devadesátkách).
Tohle sem měla taky ale MB je trochu jiný. Má víc ohebné ty štětiny a taky jich má mnohem víc. MB je skutečně kartáč nikoli hřbílko. Mám ho i na kočku na línání protože funguje líp jak línací hřeben.... A dokud byl zbrusu nový zkoušela sem si s ním rozcesat vlasy.... Takový samet z nich běžným kartáčem na vlasy neučešu 😁
Růžová Magic Brush, fialová Wonder Brush. Kartáče.
Každé je jiné, ale s klasickým plastovým hřbílkem se to nedá srovnat.

Jo, já jsem nechtěla naznačit, že je to stejný materiál, pouze stejný princip :-)

lenacia
napsal(a):
Tohle sem měla taky ale MB je trochu jiný. Má víc ohebné ty štětiny a taky jich má mnohem víc. MB je skutečně kartáč nikoli hřbílko. Mám ho i na kočku na línání protože funguje líp jak línací hřeben.... A dokud byl zbrusu nový zkoušela sem si s ním rozcesat vlasy.... Takový samet z nich běžným kartáčem na vlasy neučešu 😁
Máte SZ.
Tigercci

XXX.XXX.162.218
Kovové hřbílko je snad nejužitečnější věc z čištění kterou vlastním. Mám sice takové staré, už z dob, kdy se jako dítě začal koním věnovat můj táta ale i tak je pořád top pomocník. Nějaké ty tvrdé a měkké kartáče je samozřejmě taky dobré mít žejo. Kopyťák je taky hodně důležitá věc, ale to ví snad každý. Taky bych si už nedovedla představit čištění bez magic brushe a hlavně na jaře bez striphairu. Ale to je možná až zbytečně drahá sranda.
https://www.youtube.com/watch?v=lLksfC8eVJg
Jsem se prostě musela podívat na recenzi s praktickou ukázkou (začátek přeskákat, hodnocení je na konci)

kallisto
napsal(a):
Růžová Magic Brush, fialová Wonder Brush. Kartáče.
Každé je jiné, ale s klasickým plastovým hřbílkem se to nedá srovnat.
Já jsem furt přemýšlela, co mi to připomíná a určitě dřív se dělali takové malé kartáčky na ruce pro lidi....

napsal(a):
Já jsem furt přemýšlela, co mi to připomíná a určitě dřív se dělali takové malé kartáčky na ruce pro lidi....
jojo, z jedné strany pemza zastrčená do umělohmotného držáčku, který z druhé strany tvořil tenhle kartáček - pravda! Ještě to někde doma máme
Edit: ještě se to prodává!
napsal(a):
Tohle mám taky a je super, čistím buď tím vyklepáváním a nebo čistým háčkem. Mám ho už víc než 15 let a pořád drží.
https://www.decathlon.cz/mekke-hrbilko-schooling-id_8355625.html
Pro nastávající dobu línání se mi na nohy, hlavu a zbytek těla osvědčilo. Velmi dobrý poměr cena /výkon (kupovala jsem si ho za 50,- inflace no). Je to měkoučké a tak se to kolem nohy ohne. Vytahá to chlupy. Když kroužím, tak se chlupy sbírají do toho. Na nohou jedu kratší tahy a to jen uvolní, vytahá a dokončím to měkkým kartáčem.
https://www.decathlon.cz/Vyhledavani/pemza
A máte někdo zkušenosti s tímto? Zaujalo že je na čištění bílé od hnoje - strakatý poník. Stojí to za to? A nějaké podrobnosti použití?
Pipilota
napsal(a):
https://www.decathlon.cz/Vyhledavani/pemza
A máte někdo zkušenosti s tímto? Zaujalo že je na čištění bílé od hnoje - strakatý poník. Stojí to za to? A nějaké podrobnosti použití?
Kupuji si uz roky pemzu - ale original od Farnamu a je to pecka! Neexistuje nic lepsiho na vylinani. Srst se tim jakoby stahuje. Musi se stahovat po smeru rustu hranou pemzy a vzdy, kdyz se hrana zaobli, tak se musi pemza otrit o zem/beton a tim se znovu serizne na hranu. Spotreba na 1 linaci obdobi je cca 3 pemzy.
https://www.hladovypes.com/lesk-na-srst/farnam-slick--n-easy/?gclid=EAIaIQobChMIo7W_8MSM7wIVz-7tCh1AOgXdEAQYASABEgLiBfD_BwE
eenika
napsal(a):
Kupuji si uz roky pemzu - ale original od Farnamu a je to pecka! Neexistuje nic lepsiho na vylinani. Srst se tim jakoby stahuje. Musi se stahovat po smeru rustu hranou pemzy a vzdy, kdyz se hrana zaobli, tak se musi pemza otrit o zem/beton a tim se znovu serizne na hranu. Spotreba na 1 linaci obdobi je cca 3 pemzy.
https://www.hladovypes.com/lesk-na-srst/farnam-slick--n-easy/?gclid=EAIaIQobChMIo7W_8MSM7wIVz-7tCh1AOgXdEAQYASABEgLiBfD_BwE
Nemám až tak problém s línáním (prostě jsem si zvykla, že u poníků to není "na honem") Spíš jak se tím čistí ta bílá, aby bíla byla...
Pipilota
napsal(a):
Nemám až tak problém s línáním (prostě jsem si zvykla, že u poníků to není "na honem") Spíš jak se tím čistí ta bílá, aby bíla byla...
Dle meho je to ciste na vylinani, ono to pracuje na principu vytahavani uvolnenych chlupu. A nevidim jedinny duvod, proc by to melo nejak pomoct bilemu koni byt bilym :) mimo linaci sezonu to vubec nepouzivam, protoze jinak to koni vytaha na povrch ten nejhorsi prach, ktery uz je pak ostatnimi kartaci neodstranitelny a i rezavec je pak "šedy".
Tak... a já si odpoledne dala zase cca hodinku na moje 6 let ověřené crcání se s línající kobylou... Začala sem furminátorem, (zřejmě fejkovým,sice má na sobě normálně logo a všechno, ale ten větší stál tenkrát dávno asi 200 korun na aliexpressu, ale funguje podle mě parádně), tím jí celou objedu z obou stran, pak beru magic brush a opět ji vezmu kompletně celou. Je z toho vždycky tak cca lopata chlupů. Dneska měla extra den, protože sem jí taky rozčesala hřívu a ocas a vyzkoušela podomácku vyrobený lesk s rozčesávačem, takže sem jí taky celou objela jemným kartáčem na rozleštění. Sem tam jí takhle objedu tím leskem, když se vyválí třeba v bahně, tak to jde z těch chlupů pak mnohem snáz a rychleji dolů, i na hřívě a ocase se tolik ta špína nějakou dobu tolik nedrží a jde snáz dolů.
Jinak už to máme za pár :) . Foceno 321 den březosti, termín máme cca 20 března.
lenacia
napsal(a):
Tak... a já si odpoledne dala zase cca hodinku na moje 6 let ověřené crcání se s línající kobylou... Začala sem furminátorem, (zřejmě fejkovým,sice má na sobě normálně logo a všechno, ale ten větší stál tenkrát dávno asi 200 korun na aliexpressu, ale funguje podle mě parádně), tím jí celou objedu z obou stran, pak beru magic brush a opět ji vezmu kompletně celou. Je z toho vždycky tak cca lopata chlupů. Dneska měla extra den, protože sem jí taky rozčesala hřívu a ocas a vyzkoušela podomácku vyrobený lesk s rozčesávačem, takže sem jí taky celou objela jemným kartáčem na rozleštění. Sem tam jí takhle objedu tím leskem, když se vyválí třeba v bahně, tak to jde z těch chlupů pak mnohem snáz a rychleji dolů, i na hřívě a ocase se tolik ta špína nějakou dobu tolik nedrží a jde snáz dolů.
Jinak už to máme za pár :) . Foceno 321 den březosti, termín máme cca 20 března.
Jsem zvědavá na hříbka. :) Držím pěsti, ať vše proběhne v pohodě.