Zdravím, mám takovy problém s koníkem. koupili jsme 13 letého valáška. Nejdříve jménem ho oddělili od našich dalších 3 koni (2 valaši, 1 pony kobylka). Když jsme je dali poprve k sobě byl na vsechny hrozně agresivní. Valaši se začali prát, až jsme je museli znovu oddělit.
Mají mezi sebou pasku s el. ohradnikem, ale nový valach je na nejen za ohradou i pod sedlem čím dal víc agresivní. I oni na něho nejsou moc milí, ale on je nejhorší. I na tu malou nekonfliktní poničku, která se boji. Začal ji napadat i pod sedlem a to u mě děsí, na ty dva valachy se pod sedlem jen za sklebí, ale ji opravdu napadá.
Nevím co s tím mám dělat, můžete mi poradit?
Kdybych je dala zas k sobě, tak mi ponicku pokouše, pokope a s valachama se hrozně popere. Nechci ho mít na samotce. Tak budu rada za každou radu.
Moc děkuji všem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jak může napadat druhého koně pod sedlem? To není přiježděný? Pokud ne, budete potřebovat zřejmě trenéra, když ho nezvládáte. Jestli na něm jezdí nezkušený jezdec, musí na něm začít jezdit zkušený. Pokud pro vás ten kůň není využitelný, asi bych ve vašem případě uvažovala o vrácení/prodeji.
Mimochodem - kryptorchid to není, že ne? Pokud je kůň agresivní na ostatní koně, určitě bych jako jednu z možností zvažovala zdravotní problém.
Nicméně otázka, jak dlouho byli spolu, aby si zvykli, je na místě. Byla by ještě šance s tím pošachovat tak, že byste ho mohli zkusit dát nejprve k jednomu valachovi, aby si to vyříkali, a pak k ostatním, a nebo naopak pro začátek oddělit poničku.
Teri tess
napsal(a):
Zdravím, mám takovy problém s koníkem. koupili jsme 13 letého valáška. Nejdříve jménem ho oddělili od našich dalších 3 koni (2 valaši, 1 pony kobylka). Když jsme je dali poprve k sobě byl na vsechny hrozně agresivní. Valaši se začali prát, až jsme je museli znovu oddělit.
Mají mezi sebou pasku s el. ohradnikem, ale nový valach je na nejen za ohradou i pod sedlem čím dal víc agresivní. I oni na něho nejsou moc milí, ale on je nejhorší. I na tu malou nekonfliktní poničku, která se boji. Začal ji napadat i pod sedlem a to u mě děsí, na ty dva valachy se pod sedlem jen za sklebí, ale ji opravdu napadá.
Kdybych je dala zas k sobě, tak mi ponicku pokouše, pokope a s valachama se hrozně popere. Nechci ho mít na samotce. Tak budu rada za každou radu.
Moc děkuji všem.
Takového koně bych vrátila - koní je jak sra..., tak proč sobě a ostatním koním ztrpčovat život s nějakým asociálním šmejdem...?!
arte.P

XXX.XXX.254.9
Teri tess
napsal(a):
Moc děkuji všem.
A jak se choval a v jakém prostředí byl u toho dobráka, co Vám ho prodal? Kupovali jste ho s tím, že je nějak problematický? Myslím, že takového koně netřeba řešit, ale třeba se ho rychle zbavit
Co to je, hrozně agresivní? Hrabání, kvičení, stavění se na zadní, kousání do krku ,točení se zadkem, vykopávání?
Tohle jsou běžné seznamovací rituály. Nic neobvyklého.
Můžete zkusit, jak radí Buggyra, seznamovat postupně. Pokud vám vyhovuje v ostatním, ještě bych to s ním zkusila.
Ale dotaz na předchozího majitele, na chování koně k ostatním, bych taky zvážila.