Jako beránkový amatér se ptám zkušenějších. Letos poprvé jsem si dovolila ten luxus a dopřála svému pozadí pravého beránka na posedlí. (chro chro)
Stejně tak moje madam dostal látkový podbřišník s pravým beranem.
Otázka zní, jak se toto udržuje? Že blbě, to vím
Je lepší případné bláto na podbřišáku nechat zaschnout a pak kartáčovat, nebo za mokra setřít? Jak to prát a v čem?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Řídila bych se třeba návodem na údržbu padů z pravého berana:
- zaschlé nečistoty vykartáčovat
- vyprat na 30 stupňů za použití pr. prostředku na vlnu
- nechat uschnout rozložené, ne pověšené (což asi u podbřišníku nevadí)
Beránek na posedlí mám 5 rokem a údržba jednoduchá - přesně jak píšete, nechat oschnout, okartáčovat a jedeme dál. Ještě ani jednou jsem neprala.
Beránek na podbřišák máme taky - tam už je to horší, jednou za čas musím vyprat, mám speciální prostředek na beránky od Christ, koupeno v EQS, vyperu v ruce, vymačkám vodu a pak cca 3 dny schne ;-) ale snad díky prostedku netvrdne, důležité je nechat schnout na vzduchu, ne na kamnech nebo na slunci. Z důvodu dlouhého sušení jsem pořídila ty návleky na podbřišák dva a když je jedn v lázních, druhý saje pot a chytá bláto od kopyt.
Mám ráda beránkové věci, ale z praktického hlediska mám všechny černé
Beranek na posedli v zadnem pripadne neprat!!!
Mluvim z me vlastni, pomerne cerstve zkusenosti.
Pokud ho namocite do vody, tak beranu jako takovemu se nic nestane, ale ta kuze, ze ktere to roste, tak cela zespod jakoby oslizne a nasledne se srazi a ztvrdne na desku tvrdou jako kamen. V tuto chvili ho uz nespasi nikdo a nic. Me tato zkusenost stala 2 tisice, tak budte prosim chytrejsi ;)

eenika: Speciální prostředek na kožešiny kožešině neuškodí. Také je třeba zvolit vhodný program na praní. Já peru jednou ročně svoje kožešiny (válí se po zemi) normálně v pračce, nepoužívám žádný prací prostředek, maximálně nadrobím do pračky glycerinové mýdlo. Berany následně vybrat z pračky (bez ždímání, pochopitelně), nechat odkapat, a jakmile začnou osychat, promazávat průběžně během schnutí tukem na kůži :-) (ehm... já mažu klidně i indulonou - pěkně to pak voní :-D

kallisto
napsal(a):
Jako beránkový amatér se ptám zkušenějších. Letos poprvé jsem si dovolila ten luxus a dopřála svému pozadí pravého beránka na posedlí. (chro chro)
Stejně tak moje madam dostal látkový podbřišník s pravým beranem.
Otázka zní, jak se toto udržuje? Že blbě, to vím
Je lepší případné bláto na podbřišáku nechat zaschnout a pak kartáčovat, nebo za mokra setřít? Jak to prát a v čem?
Já ho po sezóně dávala do čistírny. Bála jsem se ho vyprat.
Berany peru ve vaně v ruce v šamponu na vlasy buď rovnou s kondicionérem, nebo počas schnutí nastříkám glisskur rozčesávačem. Hodím do pračky vyždímat, po vyndání pročešu hřebenem. Kůži zespod mažu krémem na ruce nebo mazáním na sedla. Beranovi na posedlí už je snad deset let a vypadá k světu. Mokrá kůže se nesmí věšet těžká nasáklá vodou, natahovat a deformovat.
Peru i kožené rukavice, nandám na ruce a namydlím si ruce jako při mytí na sál:), vytřu je nandané do ručníku, opatrně sundám, nechám uschnout (jak jinak než u zdroje tepla, což je na většině věcí zakázáno), po vyschnutí nandám a namažu jako ruce.
napsal(a):
eenika: Speciální prostředek na kožešiny kožešině neuškodí. Také je třeba zvolit vhodný program na praní. Já peru jednou ročně svoje kožešiny (válí se po zemi) normálně v pračce, nepoužívám žádný prací prostředek, maximálně nadrobím do pračky glycerinové mýdlo. Berany následně vybrat z pračky (bez ždímání, pochopitelně), nechat odkapat, a jakmile začnou osychat, promazávat průběžně během schnutí tukem na kůži :-) (ehm... já mažu klidně i indulonou - pěkně to pak voní :-D
Ja tehdy prala v ruce v ekoprasku na detske obleceni.... kuzi zespod jsem namazala snad vsim pocinaje mazani na sedla sprejem na vystrikavani nadob na peceni konce a je po smrti
Myslím, že se může údržba beránků výrobce od výrobce lišit.
Mám osobně dobré zkušenosti s praním beranů Mattes dle jejich návodu ( https://www.equiservis.cz/mattes-pece-o-produkty-80978cz1109/ ). Vyperu na 30 st. program na jemné prádlo s Mattes pracím přípravkem. Během praní přidám ručně navíc cca 4 litry vody (dnešní EKO pračky s vodou hrozně šetří). Normálně nechám vyždímat (800 ot/min) a pak šoupnu do sušičky. Ta to ale neusuší úplně do sucha, jen předsuší a pak dosušuji normálně volně rozložené při pokojové teplotě (1-2 dny). Kůži berana ničím nepromazávám a je normálně měkká.

eenika
napsal(a):
Ja tehdy prala v ruce v ekoprasku na detske obleceni.... kuzi zespod jsem namazala snad vsim pocinaje mazani na sedla sprejem na vystrikavani nadob na peceni konce a je po smrti
V tom případě ví bůh, co to bylo zač... Já teda beránek na posedlí nemám, tak tohle neposoudím. Asi jukněte na stránky prodejců a najděte si takový, kde - jak píše Artemisia - bude návod na údržbu. A nakonec jak řečeno, ani prát nemusíte. Existují i prostředky na suché čištění (nevím, zda přírodních materiálů, ale třeba takové perské koberce potřebují taky určitě spešl přístup), tak se zkusit porozhlédnout. No a pokud nevadí, můžete koupit za pár šupů nějaký beránek na bazaru, na zkoušku nové techniky ošetřování :-)