Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.2.2021 19:34
Mindy

XXX.XXX.39.217

Dobrý večer, potřebovala bych poradit.
Po dlouhé době cca 4.mesice jsem mohla vzít ven moji skoro dvou ketou kobylu. Šlo o procházku s druhým koněm (rok staré hříbě).
Moje kobyla je klidná, nelekavá. Zvyklá chodit sama i s doprovodem. Teď k problému.. Nastávají situace kdy mi začne dělat bordel. Běhá dokola, kozlíkuje a celkově vyvádí. Údajně, že mě zkouší takže bych ji měla ukázat "kdo je pánem". Když nastane tato situace, tak ji vycukám, zvýšim hlas a snažím se jí vysvětlit, že takhle tedy ne. Někdy se uklidní a někdy se její chování ještě zhorší až dojde ke vzpinani. Jednou na krátkém vodítku mě bohužel kopla a abych pravdu řekla, mám teď strach když tato situace nastane. Jak bych měla reagovat a co dělat aby se to neopakovalo?
Nevím proč to dělá, zda mě jen zkouší, jestli chce běhat nebo jestli se chce radši pást a já ji v tom bráním. Zda ji nechat se vydovadet a doufat, že se nic nestane nebo si brát bicik nebo tusirku a hned ji ukázat, že takhle tedy ne. Budu ráda když mi dá někdo nějaké cenné rady, je to pro mne velmi důležité.
Děkuji.

20.2.2021 19:40
kallisto

XXX.XXX.132.56

Ma moznost se vybehat ve vybehu?

Idealne je temto situacim predejit, cili vypozorovat kdy se to stava. Je to u volneho prostranstvi? Je to po tom, co ji zatrhnete paseni? Je to reakce na nejaky podnet, zvuk? Jen na nekterem miste?

Pokud najdete spoustec, je dobre v tomto miste kobylu zabavit praci, ziskat si na voditku pozornost.

Druha vec kolik toho takto nachodite? Nechodite v dobe, kdy ostatni jdou na veceri?

20.2.2021 19:52
Mindy

XXX.XXX.39.217

Je to v místě kde je volné prostranství. Je hodně na trávu ovšem když ji to zákazu tak nežere.
Když vejdeme na louku začne hopsat jakmile ji dovolím past je v klidu. Když ji opět od zrání odtrhnu začne znovu. Ve výběhu moc neběhá. Mám ji v ustájení a nelíbí se jim to.
Co ji takhle zkusit vyběhat v kruhovce před procházkou?
Nemyslíte, že je tam chytá v respektu?

20.2.2021 20:35
Tasyrka

XXX.XXX.33.138

Proč pracujete s takto mladým koněm, pokud neumíte na koni rozpoznat jeho pocity a podle toho adekvátně reagovat? To považuji za nejdůležitější věc u mladých koní.

Chtělo by to video, ale obecně řvaní a vycukávání není vychovávání a nedivím se, že to není moc účinné. Kór pokud třeba koni nebylo dostatečně vysvětleno co se po něm chce (a ne, tím že na něj zařvete a vycukáte ho, mu to nevysvětlíte). Obecně lepší je koně naučit že když bude dělat bordel na vodítku, tak se nikam nedostane. Takže buď s ním začít chodit do kola a nebo s ním začít zastavovat, případně couvat. Ale to už je vyšší dívčí a na to už musí kůň něco umět.
Když jsem začínala se svou mladou kobčou, tak pokud dělala bordel na vodítku, tak jsem s ní okamžitě začala chodit na kruhu, případně jí korigovat tak, aby chodila kolem mě. Hlavně se u toho nevztekat, nevkládat do toho emoce, protože pokud je kůň z jakéhokoliv důvodu rozrušený aby kolem vás běhal, tak mu moc vztekáním nepomůžete. Vy chcete hlavně aby se uklidnil a jak se asi uklidní když na něj řvete a trháte mu s vodítkem. Když se uklidní, tak zkusit s ní chvilku jít a jakmile začne dělat bordel, tak znovu kroužit (v klidu, ideálně krokem, nechcete jí lonžovat, ale chcete aby se uklidnila) a tak dokola, dokud nezjistí že se jde dopředu jen pokud je v klidu a že se jí nevyplatí lítat na vodítku.
Při vodění dbejte na to, aby respektovala váš prostor, aby se nikam necpala a šla hezky vedle vás. Toho se docílí tak (metod je víc, já popíšu tu, kterou používám), že se vezme tušírka či klacek a dá se vedle kyčlí člověka před koně a jakmile se kůň začne tušírky/klacku dotýkat, tak zastavit, zacouvat tak, aby měl od tušírky odstup (hlavně v klidu). Tohle se dá ale dělat jen když je kůň v pohodě (pokud se předtím s ním moc nepracovalo nebo se pracovalo špatně). A opět zkusit jít, znovu se začne dotýkat, znovu opravit. Dokud nepochopí co po něm chcete.
Až bude umět tohle, tak můžete pokročit k tomu, že ho budete zastavovat a couvat jen pokud bude zrychlovat. Taky se dá naučit perfektní okamžité zastavení. Tímto se kůň učí soustavné práci, respektovat člověka (bez toho aby se člověk musel vztekat a koni ubližovat) a učí se soustředit na člověka.
Počítejte s tím, že se tím ze začátku procházky o dost prodlouží a nikam moc nedojdete, ale máte garantováno, že tímto postupem koni vysvětlíte co se po něm na vodítku chce a jak se má chovat. Taky se u toho nesmíte vztekat, ani být naštvaná. Prostě musíte být ve všem trpělivější než ten kůň.

Ale víc bych doporučovala si na to někoho pozvat. Nezníte jako moc zkušená osoba, co by se měla ochomýtat kolem mlaďocha.

20.2.2021 20:37
Tasyrka

XXX.XXX.33.138

Mindy napsal(a):
Je to v místě kde je volné prostranství. Je hodně na trávu ovšem když ji to zákazu tak nežere.
Když vejdeme na louku začne hopsat jakmile ji dovolím past je v klidu. Když ji opět od zrání odtrhnu začne znovu. Ve výběhu moc neběhá. Mám ji v ustájení a nelíbí se jim to.
Co ji takhle zkusit vyběhat v kruhovce před procházkou?
Nemyslíte, že je tam chytá v respektu?

Aha! Kůň se začne chovat na vodítku nevhodně a vy ho za to odměníte (tím že mu dovolíte se pást)! To se potom nedivte že to dělá.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.2.2021 21:58
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mindy napsal(a):
Dobrý večer, potřebovala bych poradit.
Po dlouhé době cca 4.mesice jsem mohla vzít ven moji skoro dvou ketou kobylu. Šlo o procházku s druhým koněm (rok staré hříbě).
Moje kobyla je klidná, nelekavá. Zvyklá chodit sama i s doprovodem. Teď k problému.. Nastávají situace kdy mi začne dělat bordel. Běhá dokola, kozlíkuje a celkově vyvádí. Údajně, že mě zkouší takže bych ji měla ukázat "kdo je pánem". Když nastane tato situace, tak ji vycukám, zvýšim hlas a snažím se jí vysvětlit, že takhle tedy ne. Někdy se uklidní a někdy se její chování ještě zhorší až dojde ke vzpinani. Jednou na krátkém vodítku mě bohužel kopla a abych pravdu řekla, mám teď strach když tato situace nastane. Jak bych měla reagovat a co dělat aby se to neopakovalo?
Nevím proč to dělá, zda mě jen zkouší, jestli chce běhat nebo jestli se chce radši pást a já ji v tom bráním. Zda ji nechat se vydovadet a doufat, že se nic nestane nebo si brát bicik nebo tusirku a hned ji ukázat, že takhle tedy ne. Budu ráda když mi dá někdo nějaké cenné rady, je to pro mne velmi důležité.
Děkuji.

Mě napadá jediná rada. Pozvat si zkušenějšího člověka. Z vašeho popisu vyplývá, že to sama nezvládnete. Trochu nerozumím - kobyla je klidná a nelekavá x dělá bordel. Ve výběhu neběhá - jak je velký a je tam s ostatními koňmi? Co znamená mám ji v ustájení a nelíbí se jim to? V kruhovce jí akorát odrovnáte klouby. Upustit páru by měla právě v tom výběhu.

22.2.2021 07:59
bona11

XXX.XXX.47.121

Doplním k Tasyrka - nepoužívejte vodítko, ale lonž a rukavice. Pozor lonž musíte mít ve volných smyčkách když začne kobyla poskakovat dle potřeb jí popustíte a rukavice zabrání abyste si spálila ruce. Úplný základ vodění je dobré nejprve nacvičit v ohrazeném prostoru ( jízdárně ). Obejdu 2 x na každou ruku - vše OK pochválím vypustím, když ne - postup viz. Tasyrka. Když toto zvládnu doma, začínám brát kobču ven zase na kratší vzdálenosti, které postupně prodlužuji, později přidávám bubáky - mostky, sněhuláky, plachty. V závěru procházky pochválím, nechám chvíli popást. Honěním v kruhovce si pouze vyrobíte magora

Přidejte reakci

Přidat smajlík