Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.2.2021 21:44
mortis

XXX.XXX.38.230

Tak tu máme opět další tituly :)

První bych zmínila KAVALETY od Klimke. Hodně lidí shánělo tuto knihu v prvním vydání. Nakladatelství Brázda si konečně všimlo po několika letech, že by bylo fajn ji dotisknout. Tak tu máme druhé přepracované vydání :)

Koně za odměnu - Na tuto knihu jsem zvědavá. Výcvik koní v pozitivce s klikrem. Poprvé jsem se s tím setkala u Františka Šusty, ale přece jen ten pracoval se psy.

Chachaři ze stajni - tato menší knížka plná osobních zážitků je velmi vtipně napsaná. Jen škoda, že ji máte za den přečtenou... A menší poznámka: nečekejte češtinu... ale ostravský dialekt - ano, dá se na něj zvyknout celkem rychle :D

Koně z naší republiky - jedním slovem: Atlas koní. Kniha bohatá na fotografie, ale za mne mi tam chybí typ fotky se zootechnickým postojem.

Zdravý kůň - kdo sháněl Přírodní léčbu koní od Wittekové, tak ten si přijde na své. Opět tu máme rozdělení podle lokalizace problému či samostatné bylinky.

Kdybyste nevěděli, zda vám kniha stojí za tu koupi, mohu doporučit www.konskeknihy.cz - nově u všech knih máte možnost nahlédnout do knihy a mrknout i na obsah.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.2.2021 23:13

Z Koní za odměnu jsem trochu zklamaná, očekávala jsem něco jiného, spíš návodnějšího, je to "přepsaný" z internetu...nebo takhle, najdete to i na internetu a nemusíte kupovat knihu.
ježíšek donesl Drezurní principy založené na biomechanice, tak se tím občas prokousávám...

22.2.2021 08:49

A já bych přihodila knihu, na kterou se třásli všichni, kdo chtějí rozumět kopytům, a má nadšené ohlasy:

Kopyta - kompletní průvodce
https://www.konskeknihy.cz/kopyta/

"... Kniha přitom není založená na kontroverzích. Autorky věří, že kopyta koní mohou být zdravá okovaná i bosá. Model ideálního kopyta podle nich neexistuje, a proto žádný takový v knize ani neprezentují."

22.2.2021 12:51
Terven

XXX.XXX.110.191

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Z Koní za odměnu jsem trochu zklamaná, očekávala jsem něco jiného, spíš návodnějšího, je to "přepsaný" z internetu...nebo takhle, najdete to i na internetu a nemusíte kupovat knihu.
ježíšek donesl Drezurní principy založené na biomechanice, tak se tím občas prokousávám...

To je divný...a četla jste to celý? Jako jasně, na začátku knihy je něco z teorie učení, je třeba počítat s tím, že čtenář nemusí mít ani šajnu o tom, co je pozitivní posilování. Ta teorie učení je samozřejmě dohledatelná různě po internetu a pro toho, kdo ji zná, je "furt stejná".
Ale zbytek knihy mi naopak přijde návodný úplně maximálně, krok za krokem, víc po lopatě už to snad ani nejde...a že já to potřebuju hodně ...je tam i to přistupování a ustupování, které se tu nedávno řešilo.
Drezurní principy máme doma taky, ale to se čte pomalu, není to zrovna oddychovka.

22.2.2021 13:01
mortis

XXX.XXX.38.230

A já bych přihodila knihu, na kterou se třásli všichni, kdo chtějí rozumět kopytům, a má nadšené ohlasy:

Kopyta - kompletní průvodce
https://www.konskeknihy.cz/kopyta/

"... Kniha přitom není založená na kontroverzích. Autorky věří, že kopyta koní mohou být zdravá okovaná i bosá. Model ideálního kopyta podle nich neexistuje, a proto žádný takový v knize ani neprezentují."

Ty jsem zmiňovala v předchozím příspěvku v prosinci minulého roku. Vyšly společně s Drezurními principy (ta kniha má nádherné ilustrace!). Ale zakládám vždy novou diskuzi. Sice to není na jednom místě, ale přijde mi to zase přehlednější.
Každopádně jsem ráda za jakoukoliv reakci na mé příspěvky. Aspoň vím, že to nepíšu jen pro sebe. Díky!

22.2.2021 13:04

Myslím, že si vzpomínám. Ale tahle kniha rozhodně neutrpí tím, že bude zmíněna víckrát

24.2.2021 20:13
mortis

XXX.XXX.38.230

Terven napsal(a):
To je divný...a četla jste to celý? Jako jasně, na začátku knihy je něco z teorie učení, je třeba počítat s tím, že čtenář nemusí mít ani šajnu o tom, co je pozitivní posilování. Ta teorie učení je samozřejmě dohledatelná různě po internetu a pro toho, kdo ji zná, je "furt stejná".
Ale zbytek knihy mi naopak přijde návodný úplně maximálně, krok za krokem, víc po lopatě už to snad ani nejde...a že já to potřebuju hodně ...je tam i to přistupování a ustupování, které se tu nedávno řešilo.
Drezurní principy máme doma taky, ale to se čte pomalu, není to zrovna oddychovka.

A kde už jste s těmi Drezurními principy? :)

28.2.2021 19:24
mortis

XXX.XXX.38.230

Tak ještě přidávám aktuální info o tom, co se připravuje :). Okopírováno z FB:

Něco pro vás chystáme ... kompletní dílo majora Josefa Dobeše v tištěné podobě na www.konskeknihy.cz ! Už brzy na našem FB uvidíte, jak to vypadá, když se vdechne historickým knihám nový život. #digitalizujeme #tiskneme

Takže se můžeme těšit na dostupné starší knihy v tištěné podobě

1.3.2021 07:08
Terven

XXX.XXX.110.191

mortis napsal(a):
A kde už jste s těmi Drezurními principy? :)

Tak já se přiznám bez mučení, že jsem to koupila pod stromeček dceři a sama to zatím nečtu.
Ale čuměla jsem do toho několikrát a musela jsem konstatovat, že to není zrovna oddychovka k večeři

20.5.2021 23:22
mortis

XXX.XXX.39.31

Terven napsal(a):
Tak já se přiznám bez mučení, že jsem to koupila pod stromeček dceři a sama to zatím nečtu.
Ale čuměla jsem do toho několikrát a musela jsem konstatovat, že to není zrovna oddychovka k večeři

Ano, to s vámi souhlasím . Ale člověku to občas nepřijde, když se zasekne u těch ilustrací :).

1.11.2021 12:23

Vřele doporučuji

https://www.knihykazda.cz/posledni-stoleti-koni/?fbclid=IwAR3FMEb4qMfOl3q3_2tV5qH0DGYPue286JMphIZeBN0_TsUk5VdAHlk7O6I

Skvělý sloh a styl, připomíná způsob psaní MVDr. Záliše.

1.11.2021 13:36

Vřele doporučuji

https://www.knihykazda.cz/posledni-stoleti-koni/?fbclid=IwAR3FMEb4qMfOl3q3_2tV5qH0DGYPue286JMphIZeBN0_TsUk5VdAHlk7O6I

Skvělý sloh a styl, připomíná způsob psaní MVDr. Záliše.

Mám objednáno, zaplaceno, ale zatím nedodáno. Děkuji za doporučení, těším se

8.11.2021 12:46

Tak už dodáno. Ale nevím, jestli jsem neudělala chybu.
Jen jsem prolistovala, koukla na obrázky a semtam přečetla pár řádků.
Války, nehezké smrti, špatná léčba, utrpení, smutek....no, snad tam budou i hezké věci

Ale taky obrázek s popisem: Malířství zapřažené od ocau - Théodore Géricault ve versailleských stájích - krásná malba krásných zadků

8.11.2021 13:37
Žofi

XXX.XXX.42.114

...a mě udělaly radost za posledních pár měsíců radost dvě knihy. První je kompletní dílo majora Josefa Dobeše a druhá je Akademické ježdění od mistra Benta Branderupa. Ta první pro mě měla hodnotu nostalgie a vzpomínek, ta druhá mě nadchla, motivovala a jako krásný bonus jsou zde nádherné fotografie. Knihy s koňskou tématikou miluji a již je nemám v knihovně kde dávat (celkově jsem knihomol, nejenom těch "koňských" knih). Snad mi manžel brzo dopřeje větší knihovnu :-)

11.11.2021 15:33
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Žofi napsal(a):
...a mě udělaly radost za posledních pár měsíců radost dvě knihy. První je kompletní dílo majora Josefa Dobeše a druhá je Akademické ježdění od mistra Benta Branderupa. Ta první pro mě měla hodnotu nostalgie a vzpomínek, ta druhá mě nadchla, motivovala a jako krásný bonus jsou zde nádherné fotografie. Knihy s koňskou tématikou miluji a již je nemám v knihovně kde dávat (celkově jsem knihomol, nejenom těch "koňských" knih). Snad mi manžel brzo dopřeje větší knihovnu :-)

Můžu se zeptat na dojem z té knihy B. Branderupa? Mám ji, ale jsem rozpačitá z těch obrázků - výrazy těch koní na mě působí strašně nešťastně a frustrovaně. Možná to čtu blbě, zajímal by mě váš dojem. Děkuji.

11.11.2021 17:54

Branderupa taky občas otevřu, jsem spíš jen na stránkách, kde se rovná kůň...dovnitř plec a.t.d.
Ono se to zdá trochu jiné od drezurního ježdění ...je to akademické ježdění. trochu jiná metodika postupů.
Koně mi nepřijdou nějak "znásilňovaní" většina fotek je na velmi jemném kontaktu, koně jsou maximálně soustředění. Myslím, že máte na mysli práci na ruce od str. 92, jo tam ti koně vypadají v tom cviku nešťastní a frustrovaní, ale jak píšu, myslím, že je to soustředění a pozornost, určitě námaha...vše dohromady je jistě stresující, ale dobře vycvičený kůň to zvládne. Já si ještě nepřehrála ta videa z QR kódů. Tam třeba bude po cviku uvolnění a "normální" výraz.

11.11.2021 18:12
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Branderupa taky občas otevřu, jsem spíš jen na stránkách, kde se rovná kůň...dovnitř plec a.t.d.
Ono se to zdá trochu jiné od drezurního ježdění ...je to akademické ježdění. trochu jiná metodika postupů.
Koně mi nepřijdou nějak "znásilňovaní" většina fotek je na velmi jemném kontaktu, koně jsou maximálně soustředění. Myslím, že máte na mysli práci na ruce od str. 92, jo tam ti koně vypadají v tom cviku nešťastní a frustrovaní, ale jak píšu, myslím, že je to soustředění a pozornost, určitě námaha...vše dohromady je jistě stresující, ale dobře vycvičený kůň to zvládne. Já si ještě nepřehrála ta videa z QR kódů. Tam třeba bude po cviku uvolnění a "normální" výraz.

Videa jsem ještě neviděla, měla jsem na mysli výraz třeba i na titulní stránce, výraz bílého koně ze strany 45 tak různě po knize, ten puntíkatý vidící koník (str. 102, 103), ten ryzák( třeba str. 87, 88, 100 atd.), působí to na mě značně truchlivě, rezignovaně, otráveně - nevím, jak to jinak nazvat. Ale jestli je to spíš výraz soustředění, to právě netuším.
EDIT: Na videa kouknu.

11.11.2021 19:44
Žofi

XXX.XXX.80.55

Dotaz napsal(a):
Můžu se zeptat na dojem z té knihy B. Branderupa? Mám ji, ale jsem rozpačitá z těch obrázků - výrazy těch koní na mě působí strašně nešťastně a frustrovaně. Možná to čtu blbě, zajímal by mě váš dojem. Děkuji.

…pro koně v určité fázi výcviku je těžké se nést, přirozeně nese kůň více váhy na předku, nikoliv na zadních nohách. Lze tedy některé výrazy přisuzovat námaze při provádění cviků ve shromáždění.
Za mou osobu však mohu říct, že flustrované koně nevidím (dovolila jsem si vyfotit dvě fotografie z knihy).
Za mě je kniha napsaná jasně, přehledně, ilustrace jsou povedené a fotografie ukazují přesně to co mají 😉.

P.S.: pro odlehčení - máte vidět mého španělského valacha, jak dostane do žlabu “o tři granule” méně, to je výraz naprosté rozladěnosti, zklamání a hněvu 😃

11.11.2021 19:55
Žofi

XXX.XXX.80.55

Samozřejmě u některých fotek je to kombinace soustředění, namáhavosti cviků a maximální pozornosti směrem k jezdci (ostatně, jak psala i výše Verun).

Dobrý jezdec by se za flustrovaného, chybně namotivovaného koně, bez radosti spolupráce s jezdcem, sám před sebou styděl.

Já když se soustředím, většinou vypadám (i vzhledem k mému věku) jako kombinace mrtvice a epileptického záchvatu, včetně jazyku ven. Dovolte koním také jejich výrazy 😉🙂.

18.11.2021 12:54
mortis

XXX.XXX.37.207

Žofi napsal(a):

Tak beletrii jsem přestala kupovat přesně z toho důvodu, že to nebudu mít kam dávat. Samozřejmě vybrané autory kompletuji, ale těch koňských, veterinárních a odborných je furt dost...

Přidejte reakci

Přidat smajlík