Orientační smysl koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.2.2021 09:24
JTK

XXX.XXX.168.237

Dobrý den,

zakládám téma, nad kterým už hodně dlouho uvažuji.

Vím, že orientační smysl koně je úžasný. I mně se stalo, že jsme se s kobylkou "ztratily" v mlze nebo ve vánici. V tu chvíli stačilo jen povolit otěže a ona moc dobře věděla kudy kam.

Ale jak přemýšlí kůň, když ztratí hlavu? Kůň vnímá stáj / výběh jako bezpečné místo. Takže strestová nebo nepříjemná situace jeho instinkt ještě posílí, ne?

Co se ale stane, když na každodenní vyjížďce (na trase, kterou kůň dokonale zná) jezdec spadne a koně neudrží? Co když je to několik kilometrů od domova? Běží kůň vždy domů? Nebo chce prostě utéct od nebezpečí a nepřemýšlí kam? A dokáže v panice vůbec "najít" cestu domů?

Tohle je můj největší strach u koní. Stalo se mi, že jsem spadla a kobylku neudržela, ale to jsme byly asi 200 m od výběhu. Chodíme na delší od výběhu vzdálenější vyjížďky. Mám sice z důvodu bezpečnosti dvounohý doprovod, ale v případě pádu a následného útěku bohužel nesvede nic.

Myslím, že tohle se může stát každému a nezáleží na zkušenostech a jezdeckých dovednostech. Zajímají mě všechny vaše názory a ještě lépe zkušenosti.

Děkuji
JK

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.2.2021 09:47

Ze zkušeností ostatních koní ze stáje (mně se naštěstí nestalo - ťuk ťuk) koně vždy běželi domů, někteří tryskem, někteří vycházkovým templem.

22.2.2021 10:34
kallisto

XXX.XXX.237.35

A někteří neběží nikam. Zůstanou stát, nebo uskočí jen pár metrů a stojí. Jinak většinou opravdu frčí domů.

22.2.2021 10:41

Jen ten náš trouba místo domů po louce zmizel v pravém úhlu do lesa. A to ho nic neděsilo, prostě jsem spadla. Musela jsem se za ním dobelhat do lesa, kde stál uprostřed cesty a rozjímal. Asi by se po té cestě časem vrátil, a možná by pak i zamířil domů (kudy je "domů" moc dobře ví, z lemry se v tu chvíli stává stíhačka). Pokud by ho něco nezaujalo. On je trochu zmatený občas - když ho něco zajímá, tak si to jde prohlédnout klidně i směrem od domova, a nemá pak problém směrem od domova pokračovat a pokračovat... zapomene, že jsme šli domů. Několikrát jsem ho takhle testovala.

22.2.2021 11:03
bassrock

XXX.XXX.251.2

Moje kobyla u mě zůstane a čučí na mě dolů jako "co tam děláš, nemáš být nahoře?" Stalo se mi 2x, jednou se lekla srny, co na nás z boku vyskočila z roští a doslova mě srazila z koně (srny jsou fakt hloupé, asi chtěla koně přeskočit nebo co) a podruhé z pod cválajících kopyt vyběhl zajíc. Pokaždé udělala oblouk a vrátila se ke mě.

Kamarádky kobyla v podobné situaci běžela domů. Šílené strachy jsme jí sledovaly, jak tryskem probíhá roklí, kde jinde opatrně jdeme a míří skrz vesnici domů. Naštěstí se nikomu nic nestalo a kobyla čekala doma.

A do třetice, spadla jsem rovnou na hlavičku, rovnou do bezvědomí a nic si nepamatuji, kůň (tenkrát jsem dělala b-reitera) doběhl do sousední vesnice, kde je velká stáj a konečně se mohl bez omezování jezdcem družit s těmi cizími koňmi ;-) tam ho odchytili, obtelefonovali okolí a vydali se mě hledat. Po cca dvou hodinách, co jsem se válela v trávě mě našli a zavolali záchranku. A tak jsem poprvé v životě letěla vrtulníkem, ale nevím tom ;-) Od té doby nejezdím ven sama a ten kůň běžel k sousedům, páč věděl, že u nás nikdo není kdyby běžel domů, začnou mě hledat možná až hodně pozdě večer.

Každopádně je nejlepší nepadat

22.2.2021 11:23

...se lekla srny, co na nás z boku vyskočila z roští a doslova mě srazila z koně (srny jsou fakt hloupé, asi chtěla koně přeskočit nebo co)...

Jo, mě takhle minulý týden srna srazila v autě - teda resp. se rozbila o bok jedoucího auta, do kterýho skočila...

22.2.2021 11:58

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
...se lekla srny, co na nás z boku vyskočila z roští a doslova mě srazila z koně (srny jsou fakt hloupé, asi chtěla koně přeskočit nebo co)...

Jo, mě takhle minulý týden srna srazila v autě - teda resp. se rozbila o bok jedoucího auta, do kterýho skočila...

Dehonestující výzva "skoč do zdi" nabývá nepříjemně konkrétních rozměrů... Fakt jsou v rozrušení asi srny "blbé". Asi si na ně budu dávat ještě trochu větší pozor

22.2.2021 12:42
bassrock

XXX.XXX.251.2

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dehonestující výzva "skoč do zdi" nabývá nepříjemně konkrétních rozměrů... Fakt jsou v rozrušení asi srny "blbé". Asi si na ně budu dávat ještě trochu větší pozor

Srny jsou opravdu hloupé, nestalo se to poprvý, ale poprvý to vzala takhle na férovku přímo do mě ;-)
Jinak mám zkušenosti s muflony, daňky, jeleny, prasaty a ty srny jsou fakt nejpitomější, řadím je až za bažanty

22.2.2021 14:01
Arbora

XXX.XXX.149.42

Kone idú vo väčšine prípadov rovno "domov", prípadne sa zaseknú pri výbehoch s kamarátmi, alebo ani neujdú... Ja som vytrénová z úskokov, takže sa nedržím za každú cenu v sedle a radšej kontrolovane vystúpim priamo na nohy s oťažami v ruke, ako držať sa za každú v sedle. V cudzom prostredí je to horšie, čo som tak videla na pretekoch, držia sa skôr "stáda" a idú s davom.
Samozrejme, sú prípady, keď kone šli niekam mimo domova blúdili aj niekoľko dní. To je ale zdriedkavé, stane sa to skôr vtedy, keď im niečo zabráni v pohybe (napríklad sa zamotajú do oťaží, zrania sa..)

22.2.2021 15:20
koně

XXX.XXX.174.63

Kdysi zamlada nás se dvěma koňmi vyvezli cca 20km ,na Huberta.Po skončení se nějak zadrhla doprava no a bylo nám řečeno,jeďte domů.Přes les to samozřejmě mělo být blíž než po silnicích.Rámcově jsme cestu znali,ovšem reálně to byl masakr .Cesty si podobné ,já mám orientační nesmysl a druhá jezdkyně na tom nebyla o moc líp.Kobyla pode mnou ,když jí došlo,že pokud to povedu já,svůj večerní oves asi neuvidí,převzala iniciativu a pěkně si šlapala .Valach šel za ní ,lesem,loukou,My seděly jak pěny a doufaly ,že ví co dělá
Věděla,měla namířeno jako holub ,vzdušnou čarou,nejkratší cestou.Jenže chudák nevěděla,že v cestě je řeka,přes kterou vede minimum mostů ,a v obrovských rozestupech.Tak jsme ,jak čtyřka mimozemšťanů vyjeli nad Berounkou v zahrádkářské kolonii.Tam jsem se vyptávala,kde to jsme a kudy dál Lidé si klepali na hlavy ,přeci jen už okraj města ,nicméně už jsem věděla kde jsme a k nejbližšímu mostu se muselo kousek zpátky.Jak ta kobyla chudák byla zakyslá,když jsem se zas ujala vedení já
Jinak,když jsem spadla,většinou kůň zůstal se mnou ,nebo poblíž ostatních.Jen jeden ,ten se vždycky sebral a mazal domů

22.2.2021 19:41
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tak to já zkusila zahodit otěže a nic, kůň taky bloudil. :)

22.2.2021 20:12

Můj rarášek moc dobře ví, jaký směr je domů. A tak jednou za 5, 6 měsíců mi řekne, že kašle na vyjížďku a že jde domů, a to o stupeň rychlejším chodem, než zrovna jedeme. Naštěstí se dá poměrně snadno překecat a vrátit do původního směru, tak "jdeme domů" trvá jen v řádu vteřin.

Ještě mě nezahodila, tak netuším, jak se bude po mém pádu chovat. Jednou mě opustila, když jsem ji vedla na hrázi na ruce a rozletěla se na nás labuť. Nečekala na mě a cválala domů. Jen po cestě jí to připadalo příliš jednoduché, tak seskočila z hráze několik metrů dolů mezi stromy do bažiny (doslova bažiny, přírodní rezervace). Dobře, seskočila kvůli dvěma cyklistům, co stáli na hrázi před námi a něco vytahovali z batohu. Ani nemusela. Už jí uvolňovali cestu skákáním z cesty pryč

Byla necelé 2 měsíce v novém ustájení. Do původní stáje, kde byla zhruba 1,75 roku, to bylo vzdušnou čarou cca 2,1 km. A dost po silnici. Do nové stáje to bylo cca 1,3 km. Úprkový směr stejný. Fakt jsem se obávala, že zvyk je železná košile a že pofrčí sama po silnici. A značně funící jsem se ptala náhodných chodců, jestli viděli koně a kam běžel. Zvolila novou stáj. Počkala na mě asi 50 metrů od brány na malé louce, kde se pásla. Moc hodná holka, že neutekla až domů

22.2.2021 20:20

Jo, a jedna "holka" od nás kdysi jezdila na tůry. Jednou se při převádění na ruce ve stáji, kde tu noc přespávala s další kamarádkou a koněm ze stáje, její hafling rozhodl, že půjde domů. A vytrhl se, opustil ji i stájového kámoše. Domů to bylo prý 30 km vzdušnou čarou. Přes státovku. Za hodinu byl doma. Co mu tenkrát přeletělo v hlavě, netuším. Měl se svojí majitelkou pěkný vztah, přibíhal na zavolanou atd.

22.2.2021 20:52
canka

XXX.XXX.215.5

Tak nás jednou na vyjížďce,když jsme byli krátce tady na svém(tuším,že asi 4 měsíce),zastihla šílená sněhová vánice...byli jsme zrovna na asi 3- hodinové pohodové objevovací vyjížďce po okolí...byli jsme asi 10 km od domova,jenže v naprosto neznámém prostředí,kde jsme spolu nikdy nebyli...viděla jsem,že se na nás žene nějaká sibérie,ale z dálky to vypadalo jako nevinné sněžení..přesto jsem si řekla,že už to otočíme směr domov a půjdeme jinudy,aby jsme si našli nějaký nový okruh..a v tom to přišlo..chumelenice s větrem,že nebylo vidět na krok..obě jsme po chvíli byly úplně promáčené,nic jsme neviděli...ja nevěděla,kudy domu,když jsem to neznala..normálně jsem se rozbrečela z těch nervů,jaká jsem kráva,že jsem to neotočila domů už dřív Kobyla všechen sníh navátý na očích a v uších..sundala jsem šálu,omotala to kobyle kolem hlavy a byla totálně bezradná...zastavila jsem jí a rozhlížela se,kam by jsme se schovali..jenže najednou jak když někdo zapne kompas a kobyla šla..nechala jsem jí a modlila se(nejsem věřící,ale strašně jsem chtěla do sucha a tepla), a kobuše nás opravdu dovedla domů,jakoby tu cestu znala odjakživa..nikdy jí to nezapomenu,že tu cestu našla...když jsme dorazili domů,vůbec jsem v tu chvíli nemyslela na to,jak je mě,ale vysušovala jsem kobušu,zahalila jí 3 teplýma dekama a dostala mega sváteční porci jídla...já to pak sice omarodila,ale kobyla se fakt zachovala jak frajerka..nechápu to dodnes

Přidejte reakci

Přidat smajlík