Vhodný podbřišník - poradíte?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lilo12343

22.2.2021 20:09
Lilo12343

XXX.XXX.118.249

Dobrý den, prosím o radu ohledně výběrů správného podbřišníku. Byl u nás fyzio a řekl, že naše jsou nevhodné - v určité části příliš úzké a překřížené nylonové pásy z vnější strany. Rozhoduji se mezi wintec elastic nebo bucas connect, ale ten má zvenku jeden rovný nylonový pás, tak nevím, zda to není také špatně. Někde jsem četla o tzv. žiletkovém efektu, ale pokud se materiál neshnuje, tak to prý nevadí, ale já si tím nejsem jistá. Poradíte prosím?
Děkuji za každou radu a zkušenost😉

22.2.2021 20:11
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Mohla byste, prosím, vyfotit (nebo dát odkaz) na ten nevhodný? Nevím, co si pod tím představit. Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.2.2021 20:37

Dotaz napsal(a):
Mohla byste, prosím, vyfotit (nebo dát odkaz) na ten nevhodný? Nevím, co si pod tím představit. Děkuji.

To bude něco podobného tomu na fotce. V reálu je tlak "rozprostřený" jen v oblasti nylonových pásů, takže sotva pár centimetrů na šířku. Prostě žiletka.

Wintec elastic je prima. Měkký. Nehrne se. Dobře rozkládá tlak. Je rovnoměrně široký. Mám dva kousky. Používám je ale málo. Mám ještě jeden široký beránkový podbřišník - v určitém místě se zužuje, ale stále je dost široký. A nejradši mám pletené mohairové. Pro anglické sedlo je uplete Sedlářství Spurný.

Lilo12343

22.2.2021 21:31
Lilo12343

XXX.XXX.118.249

Dotaz napsal(a):

Ano, přesně, jak píše šutřík. Jedná se o tento typ podbřišníku, jaký je na fotce.
Jinak děkuji za Vaše komentáře🙂

23.2.2021 07:21

ty mohérové od Spurných si chválí hodně lidí

23.2.2021 09:24
Arbora

XXX.XXX.233.1

Wintec elastic je super, najväčšia výhoa je, že má gumy vnútri, takže nehrozí, že by sa kôň šponoval pri doťahovaní gumou viac z jednej strany (za predpokladu, že sedlajúci nie je ignorant a nedoťahuje každú stranu ináč).
pokiaľ v tých prackách nie
Ten Bucas tiež nevyzerá zle, pokiaľ v tých prackách nie sú gumy, tak prečo nie.

24.2.2021 15:06

Jsem jednou přemýšlela , ale nic jsem nevymyslela , ty gumy , jaký je rozdíl, když ty gumy jsou uvnitř podbřišníku a ne navrch. wintec elastic jsem pohmatala i jiné, co mají ty popruhy nebo gumy vevnitř, přijde mi to nastejno, prostě dva popruhy...

24.2.2021 15:17
evcusik

XXX.XXX.145.236

Není guma, jako guma ;D mě se wintec Podbřišník (drezurní i klasika) neumí tak vytáhnout, jako podbřišníku co mají gumy u zapinek - ve staji asi u 6ks různých výrobců. Tak třeba je myšlen tento rozdíl?

Ono myslím že není potřeba démonizovat že jeden podbřišník je takový nebo makový. Každýmu koní sedne jiný a je fajn najít ten sedící a klidně to může být i ten gumový jednostranný navzdory všemu.

24.2.2021 19:48

já teď spíš myslím ty gumy uvnitř versus popruhy na podbřišníku, byla tu fotka, i když jsou ty popruhy přišité a zvenku na vrstvě materiálu tak vadí, měla jsem různé podbřišníky a koukala jsem že tam jsou gumy uvnitř volně a jen v takovém futrálu, což si myslím je horší.
Gumy na koncích podbřišníku upřednostňuju hodně tuhé, takže se prakticky nehnou.
Jeden mám taky s gumama na jedné straně a občas ho taky vytáhnu, zrovna asi zítra...
Například nejmenovaný echt drezurní gelový mi kobylu odřel- ostrá hrana...tak šel jak vraný koně.

24.2.2021 20:15
evcusik

XXX.XXX.145.236

Tyjo, tak to se mám co ještě učit, co nabízí trh :D takovou zkušenost jsem za pár dekád nezaznamenala, zajímavé :)

6.8.2021 08:18
funnyfjord

XXX.XXX.156.2

pokusím se obnovit vlákno řeším nákup nového podbřišníku pro naši kobylku, zatím jsme asi 3/4 roku měli půjčený podle aktuální kondice od majitelky stáje - fjordka, ne úplně sportovní typ a v "podpaží" se jí celkem hrne kůže. A teď babo raď - pevný bez gum, takový ten klasický třeba od Kerbla, tiším že píšou bavlna a jsou na něm dva rovné popruhy, nebo s gumami, rovný nebo anatomický a pokud gumy - tak jedna nebo dvě?
Máme vyzkoušený z decathlonu vykrojený, ten s těmi překříženými pruhy a gumou na jedné straně, ale po pročtení tady bych ho asi úplně nechtěla.
Pak ten klasický pevný od Kerbla, ten se sice hůř dotahuje ale zas mi přijde takový nějaký bezpečnější nebo jak to říct...
Ještě mě zaujal s nějakou paměťovou pěnou od Krebla nebo od HKM Teddy s podložením beránkem.
Jde mi o pohodlí koně - aby se neodírala, nějaké rozumné zapínání - protože s gumou zapnu 115cm, ale bez gum 125 na 4/4. Nerada bych někde havarovala, ale zase ten s gumami mi přijde variabilnější vzhledem k měnícímu se břichu v létě
Sedlo máme podle označení drezurní univerzál od Stubbenu, teď čerstvě ve fázi zkoušení, ale vypadá to že u něj zůstaneme.
Děkuji za reakce

6.8.2021 08:41

funnyfjord napsal(a):
pokusím se obnovit vlákno řeším nákup nového podbřišníku pro naši kobylku, zatím jsme asi 3/4 roku měli půjčený podle aktuální kondice od majitelky stáje - fjordka, ne úplně sportovní typ a v "podpaží" se jí celkem hrne kůže. A teď babo raď - pevný bez gum, takový ten klasický třeba od Kerbla, tiším že píšou bavlna a jsou na něm dva rovné popruhy, nebo s gumami, rovný nebo anatomický a pokud gumy - tak jedna nebo dvě?
Máme vyzkoušený z decathlonu vykrojený, ten s těmi překříženými pruhy a gumou na jedné straně, ale po pročtení tady bych ho asi úplně nechtěla.
Pak ten klasický pevný od Kerbla, ten se sice hůř dotahuje ale zas mi přijde takový nějaký bezpečnější nebo jak to říct...
Ještě mě zaujal s nějakou paměťovou pěnou od Krebla nebo od HKM Teddy s podložením beránkem.
Jde mi o pohodlí koně - aby se neodírala, nějaké rozumné zapínání - protože s gumou zapnu 115cm, ale bez gum 125 na 4/4. Nerada bych někde havarovala, ale zase ten s gumami mi přijde variabilnější vzhledem k měnícímu se břichu v létě
Sedlo máme podle označení drezurní univerzál od Stubbenu, teď čerstvě ve fázi zkoušení, ale vypadá to že u něj zůstaneme.
Děkuji za reakce

S podbřišníkem neporadím, každý přísahá na něco jiného. Já už léta jezdím (na různých koních) na rovném s gumami na obou stranách. A proti shrnutí kůže v podpaží protahuji koni před nasednutím nohy co nejvíc dopředu.

6.8.2021 09:32
evcusik

XXX.XXX.145.236

arabka: rovný wintec elastic (drezurka i klasika) s gumami uvnitř

pupíkový poník: neopren nebo bavlněný podbřišník ve tvaru banánu - proporce se v létě a zimě mění o 20 cm vzhledem k chlupům :D

6.8.2021 19:52

Už jsem to tu psala, přidám ještě fotku.

Z obyčejných podbřišníků vyhovuje rovný Wintec. Perfektní je beránkový tvaru moon (banánkový). A nej jsou pro mě z mohairu nebo alpaky. Roky využívám rovný mohair, loni jsem si pořídila od pana Spurného dva podbřišníky tvaru roper. A ty jsou nej. Vlna perfektně větrá, je schopná změnit trochu délku. V podstatě se každý provázek přizpůsobí délkou tvaru hrudníku.

Na fotce je z alpaky. Světlý z mohairu. Oba od pana Spurného. A třetí beránkový banánek.

Přidejte reakci

Přidat smajlík