Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.2.2021 08:48
TerezaSpisarová

XXX.XXX.60.96

Dobrý den,
jezdím koníka A1/1, ale má strašně tvrdé sedlové polštáře, a jemu to vadí a proto vyhazuje ( mě to tolik nevadí ale pak na něj můžu sednout jen já protože jiní co k pánovi jezdí se ho vesměs bojí). A já bych se chtěla zeptat, jestli jdou nějak změkčit?
Aniž by jsme museli kupovat nové sedlo (i když by to bylo optimální, má jaké si staré anonymní sedlo které se už trochu rozpadá), ale pokud to nějak nepůjde tak bychom zklusili najít nějaké jiné.
Ale byla bych ráda jestli by mi někdo poradil nebo jestli je tu někdo kdo s takovým problémem má zkušenosti.(ale samozřejmě pokud by to bylo nějaké řešení co by stálo víc než nové sedlo tak budeme volit spíše nové sedlo )

26.2.2021 08:54
kallisto

XXX.XXX.237.35

Leda zavést na přecpání k sedláři. Jinak žádným mazáním to nezachráníte.
Pokud koni sedlo způsobuje bolest, je něco špatně a není normální na něm takto jezdit!

26.2.2021 09:05
TerezaSpisarová

XXX.XXX.60.96

dobře děkuji moc,
často na něm nejezdím a když už tak se mu to snažím zpříjemnit/podecpat co nejvíce. Bohužel majite je tvrdohlavý a je těžké se s ním někdy domluvit. A děkuji moc za radu

26.2.2021 09:25
kallisto

XXX.XXX.237.35

TerezaSpisarová napsal(a):
dobře děkuji moc,
často na něm nejezdím a když už tak se mu to snažím zpříjemnit/podecpat co nejvíce. Bohužel majite je tvrdohlavý a je těžké se s ním někdy domluvit. A děkuji moc za radu

Tím podecpáním to možná ještě zhoršuješ, protože vycpeš přední část, která je pak úzká a tlačí na kohoutek.

Sedlo musí sedět, jinak to toho koně prostě bolí. Podecpávání beránkama není řešení. Zkus sem dát fotky.

26.2.2021 09:29
TerezaSpisarová

XXX.XXX.60.96

No já to potřebuju hlavně přecpat vzadu, ale nevím jestli na fotkách něco uvidíte teda.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.2.2021 09:30

No já to potřebuju hlavně přecpat vzadu, ale nevím jestli na fotkách něco uvidíte teda.

Na dobrých fotkách uvidíme.

26.2.2021 10:06
kallisto

XXX.XXX.237.35

To vypadá na nějakého staršího Kentaura. Ten by měl jít normálně přecpat, povolené švy zašít.
Zas v tak hrozném stavu mi nepřipadá. Záleží co řekne sedlář, jestli není třeba praská kostra.

Ještě by to chtělo fotky na koni, pohled zepředu do komory, z boku a zezadu. Nejlíp bez všech deček a těch blbin co pod to cpeš.

26.2.2021 10:25
TerezaSpisarová

XXX.XXX.60.96

kallisto napsal(a):
To vypadá na nějakého staršího Kentaura. Ten by měl jít normálně přecpat, povolené švy zašít.
Zas v tak hrozném stavu mi nepřipadá. Záleží co řekne sedlář, jestli není třeba praská kostra.

Ještě by to chtělo fotky na koni, pohled zepředu do komory, z boku a zezadu. Nejlíp bez všech deček a těch blbin co pod to cpeš.

Dobře, no dnes tam jedu, ale mám od kamrádky půjčeného Kentaura drezurního ale to jeho můžu tedy asi vzít s sebou taky
a zkusit to vyfotit

26.2.2021 10:35

Nejsem tedy vůbec odborník na sedla a jejich pasování, ale myslím si, že pokud sedlo koni opravdu sedí (šířkou, tvarem atd.), tak by tvrdost polštářů neměla mít na pohodlí koně vliv...?

26.2.2021 10:42
Arbora

XXX.XXX.233.1

Súhlasím z Efe, pokiaľ sedlo nie je vyložene krivé, či úzke, tvrdosť na funkciu vplyv nemá.

Sedlaním koňa nepadnúcim sedlom z neho vyrobíte nejazditeľného magora -a je úplne jedno, či to niekomu vadí, alebo nie. Nehvoriac o tom, že keď ho to tak bolí, že bráni, tak ho to skrátka bolí kua a neleziem na neho.

26.2.2021 11:16

Je to tak, jak píše efe, tvrdost sedla nemá vliv, máme vojenská sedla, kde pod dřevěnou nepružnou ližinou je akorát dvoumilimetrová vrstva filce, žádné měkčení. Sedlá se to pochopitelně na silnější podsedlovku, ale ta tam není kvůli měkčení. V GB a koloniích je dokonce tradiční sedlat bez podsedlovek, holé sedlo rovnou na koně.

Pokud kůň zlobí kvůli sedlu, nebude to tvrdou výplní polštáře. Bude to tím, že mu sedlo nesedí. Dejte fotku na koni - nafoťte jako je to v tomhle tématu, to jsou dobré vypovídající fotky https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3791011/sedi-sedlo?from-list=1#a3791264

26.2.2021 15:15

To sedlo je z prvního pohledu v komoře úzké, polštáře sahají poměrně vysoko, což může tlačit tam, kde sedlo vůbec nemá co dělat a má úzký páteřní kanál, to že to je třeba kohoutkatý plnokrevník nemusí znamenat , že bude mít komoru jedničku. Na Kamíru.cz je povídání jak napasovat sedlo, tři díly, trochu se do problematiky zasvěťte.
Edit: ten polštář může být i latexový a to máte s úpravou smůlu.

26.2.2021 20:22
TerezaSpisarová

XXX.XXX.60.96

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To sedlo je z prvního pohledu v komoře úzké, polštáře sahají poměrně vysoko, což může tlačit tam, kde sedlo vůbec nemá co dělat a má úzký páteřní kanál, to že to je třeba kohoutkatý plnokrevník nemusí znamenat , že bude mít komoru jedničku. Na Kamíru.cz je povídání jak napasovat sedlo, tři díly, trochu se do problematiky zasvěťte.
Edit: ten polštář může být i latexový a to máte s úpravou smůlu.

Dobře, velmi děkuji, on majitel když koně kupoval z dostihů tak mu ten pán co ho prodával prý strčil toto sedlo a on jelikož toho o pasování sedel a anglickém sedlání tolik neví tam mu to je tak nějak jedno tak se to právě snažím řešit. Děkuji moc

26.2.2021 22:28
Dotaz

XXX.XXX.7.78

Dobře, velmi děkuji, on majitel když koně kupoval z dostihů tak mu ten pán co ho prodával prý strčil toto sedlo a on jelikož toho o pasování sedel a anglickém sedlání tolik neví tam mu to je tak nějak jedno tak se to právě snažím řešit. Děkuji moc

A jinou péči, která by řešila koňův bolavý hřbet (veterina, chiro), to zvíře má za sebou?

27.2.2021 14:29
TerezaSpisarová

XXX.XXX.60.96

Dotaz napsal(a):
A jinou péči, která by řešila koňův bolavý hřbet (veterina, chiro), to zvíře má za sebou?

No pochybuji,on ho majitel zas tak dlouho nemá,a nějakou dobu se od té doby co ho koupil tak se nejezdil, ale v zítra se s ním zkusím pobavit, teď na něj mám půjené jiné sedlo co by mu mělo sedět smnad o trošku lépe a podle toho jak na něj bude zítra ještě reagovat tak se s ním pobavím, ale když mu projedu po hřbetu po vyjížďce tak většinou neukazuje žádný discomfort. Většinou jen dělá bordel ve cvalu na začátku a poté jede jak mílius takže mě už z něj jde trochu hlava kolem.

27.2.2021 14:55
Dotaz

XXX.XXX.7.78

No pochybuji,on ho majitel zas tak dlouho nemá,a nějakou dobu se od té doby co ho koupil tak se nejezdil, ale v zítra se s ním zkusím pobavit, teď na něj mám půjené jiné sedlo co by mu mělo sedět smnad o trošku lépe a podle toho jak na něj bude zítra ještě reagovat tak se s ním pobavím, ale když mu projedu po hřbetu po vyjížďce tak většinou neukazuje žádný discomfort. Většinou jen dělá bordel ve cvalu na začátku a poté jede jak mílius takže mě už z něj jde trochu hlava kolem.

Většinou neukazuje? Takže někdy ho hřbet bolí?
Kdo tedy pasuje to sedlo, nebo tedy jak, mimo protestů toho koně, zjišťujete, že sedlo nesedí, nebo naopak sedí?
Aspoň ty fotky se sedly už máte?

27.2.2021 15:02
TerezaSpisarová

XXX.XXX.60.96

Dotaz napsal(a):
Většinou neukazuje? Takže někdy ho hřbet bolí?
Kdo tedy pasuje to sedlo, nebo tedy jak, mimo protestů toho koně, zjišťujete, že sedlo nesedí, nebo naopak sedí?
Aspoň ty fotky se sedly už máte?

ještě bohužel ne, ale vím že když jsem kontrolovala nebo dívala se na to jeho sedlo už dřív, tak mezi jeho kouhoutek a sedlo jsem dala snad jen 1-2 prsty ani ne a když jsem sahala pod půjčené sedlo tak na přední rozsochu tak jsem tam dala 2-3 prsty a dozadu na zadní rosochu tak měl mezi sedlovími polštaáři místo, na jeho sedle by tam moc místa nebylo, takže ho ještě v neděli zkusím s půjčeným sedlem (včera jsemna něm seděla s půjčeným sedlem tak 10 minut ani ne, jinak jsme vesměs šli na ruce protože kamrádka vybrala trasu v lese kde to byl ještě docela zamrzlé)

27.2.2021 20:10

sedlo se nepasuje podle toho, jestli se vám vejdou do komory nad kohoutek 2 prsty ...já třeba do přední rozsochy strčím ruku do půl předloktí a mám pocit, že mi sedlo na kohoutku nesedí, prosím buď se podívejte na tento odkaz nebo si zavolejte někoho kdo tomu rozumí
https://www.kamir.cz/infoportal/pasovani-sedla-3-dil
https://www.kamir.cz/infoportal/pasovani-sedla-2-dil
https://www.kamir.cz/infoportal/pasovani-sedla-1-dil

27.2.2021 22:54
evcusik

XXX.XXX.145.236

A tak si někdo koupí koně, co nechápe chování koně, jak vykazuje kůň bolest či jak se vůbec aspoň trošku pozná nesedící sedlo.

A taky neznám dostihaka, co by neměl fyzio potíže jako věno že sportu. Fyzio vám i to sedlo umí zkontrolovat, říct kde jsou chyby. A nejlépe zavolat sedláře, na napasovani. Páč tady každá rada drahá, tipy na kamir.cz byly a nic. Fotky nic

Přidejte reakci

Přidat smajlík