Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kajusskaa

1.3.2021 10:17
Kajusskaa

XXX.XXX.70.104

Zdravím, mám v plánu si koupit koně. Jelikož máme 2 psy z útulku, napadlo mě že i koně bych mohla vzít z útulku. Nevíte někdo o nějakém útulku v okolí Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje?

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.3.2021 11:07

Z tvého dotazu vyplývá, že asi nevíš, jací koně končí v útulcích. Co s tím koněm plánuješ?

1.3.2021 11:24

Je lhostejno, z jakého útulku si koníka pořídíte. Pořizovací cena takového koně (útulky zpravidla koně neprodávají, ale pouze dávají do bezplatného pronájmu/adopce za nějaký iniciační poplatek - třeba pět - deset tisíc) plus cena za převoz budou s největší pravděpodobností nižší než jeho měsíční - dvouměsíční finanční náročnost

Nicméně v koňských útulcích toho mnoho k adopci s odvozem do vlastní stáje nebývá, drtivá většina koní tam zůstává na důchod, z důvodu jejich specifických potřeb, nejezditelnosti, kdy se zástupci útulků obávají, že by tyto podmínky nebyly u nového "majitele" splněny.

1.3.2021 19:11

Kajusskaa napsal(a):
Zdravím, mám v plánu si koupit koně. Jelikož máme 2 psy z útulku, napadlo mě že i koně bych mohla vzít z útulku. Nevíte někdo o nějakém útulku v okolí Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje?

Co s ním hodláte dělat? Máte pro něj ustájení ve stádě? A víte, kolik peněz vás to bude stát?

Kajusskaa

1.3.2021 22:51
Kajusskaa

XXX.XXX.70.107

Ustájení by bylo u strýce který má 2 koně, takže je možnost být s něma a nebo samostatně. Chtěla bych ho později na lehkou rekreaci. Znám útulky kde dávají koně k adopci, kteří byli třeba jen podvyživení a když byli v dobrém stavu tak se s něma dalo normálně pracovat. Jenže tyhle útulky jsou daleko, proto hledám nějaké ve věští blízkosti.

1.3.2021 23:07
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Kajusskaa napsal(a):
Ustájení by bylo u strýce který má 2 koně, takže je možnost být s něma a nebo samostatně. Chtěla bych ho později na lehkou rekreaci. Znám útulky kde dávají koně k adopci, kteří byli třeba jen podvyživení a když byli v dobrém stavu tak se s něma dalo normálně pracovat. Jenže tyhle útulky jsou daleko, proto hledám nějaké ve věští blízkosti.

Myslím, že si to moc malujete. Tam nejsou jen podvyživení koně, zdravotních problémů tato zvířata mají více, protože kdyby je stačilo jen nakrmit, tak neskončí odloženi. Péče bude o ně finančně náročná. A taky z dotyčného nemusí být ve výsledky jezdecký kůň. S tím počítáte?

2.3.2021 07:08
evcusik

XXX.XXX.145.236

Kajusskaa napsal(a):

Napíšete mi jména útulků (či odkaz), které znáte, že to takto mají? Děkuji

2.3.2021 07:11

evcusik napsal(a):
Napíšete mi jména útulků (či odkaz), které znáte, že to takto mají? Děkuji

To by mě také zajímalo, až budu shánět zdravého levného a ošahaného koně.

Kajusskaa

2.3.2021 07:55
Kajusskaa

XXX.XXX.70.107

Samozřejmě vím, že tam skončí i horší koně.
Třeba https://pamir.websnadno.cz/ jsou to třeba koně co měli skončit na jatkách nebo koně od překupníků.
Vím co to obnáší se něj postarat a další věci.
Chtěla jsem jen vědět jestli jsou nějaké útulky v okolí, abych se tam mohla třeba první zajet podívat a něco si zjistit.

2.3.2021 08:16

Jestli si myslíš, že tímhle ušetříš, tak radím rychle vystřízlivět. Péče o takového koně bude daleko (nejen) finančně náročnější, než u zdravého zvířete a ta pořizovací cena se tím více než prodraží.

arte.P

2.3.2021 08:22
arte.P

XXX.XXX.164.147

Kajusskaa napsal(a):
Třeba https://pamir.websnadno.cz/ jsou to třeba koně co měli skončit na jatkách nebo koně od překupníků.
Chtěla jsem jen vědět jestli jsou nějaké útulky v okolí, abych se tam mohla třeba první zajet podívat a něco si zjistit.

Pokud se podívám na stránky toho útulku, tak nevidím, že by nabízeli koně k adopci. Pro mně je to klasická neziskovka, která sežene pár zvířat se smutným příběhem a stojí s nataženou rukou - my děláme dobrou věc, vy nám na to dejte peníze. A když si pročtu pár příběhů "zachráněných" koní, tak jatka by byla vysvobozením.

Našetřete si a kupte normálního vlastního koně, bez milionu hloupých podmínek a omezení, které by Vám útulky daly do smlouvy.

2.3.2021 08:29
Arbora

XXX.XXX.233.1

Kajusskaa napsal(a):

A prečo je problém ísť sa pozrieť do útulku, ktorý je ďaleko? Veď benzín na cestu je tá najmenšia položka, to je tak jedno odčervenie.

2.3.2021 08:30

Vidím dobře, že tam ty koně navíc množí? Viz. tři koně, kteří "se narodili v útulku Šivě"...

arte.P

2.3.2021 08:47
arte.P

XXX.XXX.164.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vidím dobře, že tam ty koně navíc množí? Viz. tři koně, kteří "se narodili v útulku Šivě"...

Nejen koně, dívala jsem se na FB, kromě koní milion koz a podmínky dost otřesné

2.3.2021 09:01

Bezva, takže takový klasický útulek... jdu blejt velebnosti.

2.3.2021 09:18
evcusik

XXX.XXX.145.236

A vám se ty podmínky pro koně líbí? Příjde Vám to v pořádku? Máte vůbec představu, jak vypadá péče o koně, který má zvýšené nároky na péči?

Kajusskaa

2.3.2021 09:32
Kajusskaa

XXX.XXX.70.107

Na finance vůbec nehledím, jde mi jen o tom "zachránit" některému z koní život. A o benzín nejde, vlastní auto nemám. Ten odkaz byl jen příklad. Klidně bych si vzala i toho koně co by měl jít na jatka. Jen o žádných jatkách nevím.
Proto se ptám tady.

2.3.2021 09:33
evcusik

XXX.XXX.145.236

Kajusskaa napsal(a):
Na finance vůbec nehledím, jde mi jen o tom "zachránit" některému z koní život. A o benzín nejde, vlastní auto nemám. Ten odkaz byl jen příklad. Klidně bych si vzala i toho koně co by měl jít na jatka. Jen o žádných jatkách nevím.
Proto se ptám tady.

Máte 10tis měsíčně? Plus řekněme 50-100tis bokem na průsery (klinika)? Ono chtít zachránit je hezké, ale v případě koní je to především o prachách, neb ta kvalitní péče o nemocné něco stojí.

2.3.2021 09:37

Kajusskaa napsal(a):
Proto se ptám tady.

Pokud nemusíte řešit finance, tak jděte do toho. Bude vás to stát třeba 10 000 měsíčně a nesednete si na něj, ale pokud chcete udělat dobrý skutek...

2.3.2021 09:46

Hlavně nedávej peníze žádnému takovém spolku, jen podpoříš utrpení dalších koní, kteří tam skončí...

2.3.2021 10:01

jupí, tak si kupte tuhle. https://zvirata.bazos.cz/inzerat/131307794/kobyla-polsky-teplokrevnik-spolecnik.php Ta ani nebude stát moc peněz na péči, vypadá jinak zdravá. Chcete zachránit? Máte možnost. Jen tu sedínku si vozit nebudete. Když chcete zachránit koně, ne si vozit sedínku - pakliže byste si chtěla vozit sedínku, budete kupovat koně, kterého nikdo neodložil pro nejezditelnost do útulku.

Kontakty na jatka najdete na googlu. Nechte jim tam na sebe kontakt, kdyby k nim někdo chtěl vézt koně, aby ten kontakt předali.

2.3.2021 17:22
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Ten inzerát od Buggyra je pro účely zachraňování moc hezký...

Pokud se chceš podívat jak to vypadá na místech které si říkají "útulek", zajeď se podívat k Egerové do Chomoutova (je to za dědinou, směr na Horku nad Moravou). Nebo Ludéřov - tam mají i jiná "zachráněná" zvířata.
A množí a prodávají a o peníze i o materiální pomoc si umí říkat.... Ale slušný člověk takové spolky nepodporuje. Když nemají peníze na to aby poskytli opravdovou péči, nemají se do toho pouštět a pak žebrat. Hodně to poškozuje mínění veřejnosti o koňácích jako takových.
A sama jsem se takto slitovala nad poníkem a zachránila ho - ale už nikdy víc, je to moc drahé, časově náročné a nejisté (nevím jestli někoho neporaní, prostě kvůli vzpomínkám atd.) Příště podpořím slušného chovatele nákupem od něj.

eeeliskaaa

14.7.2021 13:07
eeeliskaaa

XXX.XXX.141.22

Dobrý den, obnovuju téma, potřebovala bych se jen trochu vypovídat
Chtěla jsem využít prázdninový čas trochu užitečně, kousek mám útulek Pamír, což jsem donedávna ani nevěděla, tak mě nadchla myšlenka, že bych vypomáhala v útulku. Jenže pak jsem si začala zjišťovat do čeho bych šla a je mi z toho hodně smutno.

Útulek je v areálu bývalého JZD - za vesnicí, je to desítky let nefunkční zřícenina, bez elektriky, bez vody, bez přístupové cesty..... o vše se stará jen paní s malou dcerkou. Zvířata jsou zavřený ve dvoře, bordel strašnej, spousta koní, koz, psů......a to se tam všechno zvesela množí. Paní sice píše, že kobyly zabřezly omylem, když jí někdo vypustil ročního hřebce, ale to asi není zdůvodněním proč porodily třikrát. V evidenci jsou nedohledatelný, kozy taky bez označení, na nic s nejsou peníze, ani na žrádlo....ale předpokládám, že jsou jako útulek pod kontrolami KVS a vše je tedy v pořádku. Ač na takové podmínky u soukromníka by bylo milion udání, tady lidi komentujou na FB, že krásně napapaný koníčci, to kolem asi neviděj.

Koně k adopci nedávají, což by podle mně měl být hlavní cíl útulku - pomoci a poslat dál a uvolnit tak místo pro další. Takhle prostě jenom hromadím zvířata, pak je to moje soukromá věc a neměla bych nikde zveřejňovat číslo účtu.

A asi hlavní myšlenka, co mi vrtá hlavou je, jestli takové lidi obdivovat za jejich úsilí a obětavost, nebo jestli už to je překročení hranice, kdy člověk nezvládá, ale nedokáže si to přiznat a prostě nabírá další a další zvířata, s tím, že to nějak dopadne. Máte s tímto útulkem někdo zkušenost? Několikrát se stěhovali, původně byli někde kolem Brna a bylo o nich i několik pořadů.

Děkuji, že jste dočetli.

14.7.2021 15:04

Vyjádřím se jen k tomu: Některé útulky svoje zvířata a nebo některá svoje zvířata vůbec k dalšímu umístění nenabízejí. Z různých důvodů (zdravotní, psychologické, obavy z nedostatečné péče, z nevyhovujících podmínek...). Nevidím na tom nic špatného, cílem útulku by mělo být spokojené dožití zvířat, ať už u nových majitelů nebo v péči útulku. Pokud je adopce riziková, prostě zvíře k adopci nedávám, to je jasné. Z tohoto konkrétního důvodu bych rozhodně finanční pomoc útulku neodpírala.

Vím z osobní komunikace nejméně o třech útulcích, které některé koně z ruky prostě nedávají, protože péče o ně vyžaduje vysokou angažovanost majitele, což by bylo náročné v soukromých podmínkách zajistit.

Obecně se vyjádřím i k tomu, že pokud množství zvířat dotyčný nezvládá a nemá prostředky na to, zajistit zvířatům adekvátní péči pomocí někoho jiného, potom má množství zvířat zredukovat. V některých případech to oprávněně může znamenat dotyčná zvířata utratit, právě kvůli jejich specifickým potřebám.

Pokud máte osobní pochybnosti o jakékoli državě zvířat, můžete pořídit dokumentaci a s ní se obrátit na veterinární správu, evidenci zvířat, plemenářskou inspekci, obec... Můžete pochopitelně vstoupit do kontaktu s majitelem zvířat a nabídnout pomoc nebo se dotázat na důvody a možnosti zlepšení. Pokud budete drsná, můžete případ medializovat.

14.7.2021 16:37
Arbora

XXX.XXX.233.1

Na FB majú fotky zo zimy, to prostredie žiadna hitparáda, ale kone sú evidentne nakŕmené, čisté - takže tam vo výbehoch zrejme nie sú 24/7 a majú pred sebou seno ad libitum. Čo je stále lepšie, než väčšina komerčných ustajnení. Neposúdim, či sú tam prvú zimu a majú v pláne to riešiť, alebo to takto trvá dlhšie. Každopádne, nie som fanúšikom týchto zariadení, od toho tu je tu faune Meifi, či ako sa teraz volá.

eeeliskaaa

15.7.2021 10:45
eeeliskaaa

XXX.XXX.229.218

Děkuji za reakce, nechci nikde posílat udání ani to medializovat, nemyslím, že by to mělo smysl a cokoliv se změnilo. Byla jsem z toho prostě zaskočená a chtěla si s někým popovídat

Útulek tam není nově, měl by tam být snad už třetím rokem, je to samota za vesnicí, takže nikdo moc neví, co se tam děje.

Co se týká umístění, souhlasím s neumístěním zvířat v případech, které uvádíte, ale tady většina zvířat žádné takové problémy nemá, jsou to zvířata, která se v tom útulku namnožila, čímž to pro mně přestává být útulek, ale "soukromý zájmový chov" maskovaný za dobročinnost, ale takových je asi spousta.

Hezký den všem

15.7.2021 11:18

Třeba Rolinka si produkcí hříbat na chod útulku přivydělávala. Sice měli plemeníka, ale mrskali s ním hříbata na všem, co bylo možné, a zřejmě to nějaké peníze útulku přineslo. Naštěstí přišla paní k rozumu, a uznala, že vyrábět nové koně do přesyceného trhu, aby se jí zubožení vrátili po pár letech zase do útulku, je kontraproduktivní. Pokud ovšem ti "vaši" množí a neprodávají, tak to pro mě ztrácí ekonomický smysl. Nicméně nebyla jsem tam, tak mohu skutečně okomentovat jen to, co tu píšete.

Pokud vám situace až tak nevadí, a chtěla jste se jen vypsat, tak nakonec od toho tu ta diskuse je :-)

15.7.2021 13:54
Arbora

XXX.XXX.149.42

Rolinka prišla k rozumu? Pred tým, alebo potom, ako sa stratili peniaze z verejnej zbierky?

15.7.2021 15:17

Já tam nebyla, když se ztratily :-D k tomu neumím nic říct. Já tam byla pár let potom, a sleduji průběžně. Potěšilo mě, že už to není množka sprsklotin

Karolína789

3.12.2021 18:26
Karolína789

XXX.XXX.30.254

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jestli byste mi doporučit útulek nebo nějako organizaci/soukromníka, kam bych mohla umístit starou kobylku na dožití, která je úžasná k dětem a pod sedlem pořád aktivní, přičemž bychom se na nákladech dále podíleli. Jde totiž o to, že je opravdu problém sehnat ustájení, kde jsou pro staršího koně optimální podmínky a lidi, co se o zvířata starají, vědí o potřebách takových koní, sledují jejich zdravotní stav opravdu bedlivě atd. Lokalita ideálně Morava nebo Vysočina, Pardubický nebo Královehradecký kraj.

Děkuji

4.12.2021 07:58

Karolína789 napsal(a):
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jestli byste mi doporučit útulek nebo nějako organizaci/soukromníka, kam bych mohla umístit starou kobylku na dožití, která je úžasná k dětem a pod sedlem pořád aktivní, přičemž bychom se na nákladech dále podíleli. Jde totiž o to, že je opravdu problém sehnat ustájení, kde jsou pro staršího koně optimální podmínky a lidi, co se o zvířata starají, vědí o potřebách takových koní, sledují jejich zdravotní stav opravdu bedlivě atd. Lokalita ideálně Morava nebo Vysočina, Pardubický nebo Královehradecký kraj.

Děkuji

Proč ji nenecháte dožít u sebe (ve stávajícím ustájení)? Nikdy bych nedala svého koně (psa, kočku...) někam, kde nad ním nemám přímou kontrolu.

4.12.2021 17:14
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Karolína789 napsal(a):
Dobrý den,

Děkuji

Z paměti teď nevím jméno, zkušenost s nimi nemám, ale ve FB skupině Jen daruji koně nabízejí ustájení pro staré koně, kde majitel platí a oni poskytují individuální péči. Ale jak říkám, vím jen, že to existuje, recenze neznám. Za zeptání se tam nic nedáte.

4.12.2021 17:50
vattunka

XXX.XXX.98.78

My také poskytujeme rodinné ustájení i pro důchodce s individuální péčí. Momentálně tu je nejstarší co mu bude za chvíli 31 let. Je vícemèně na kaších,dekuje se. …ale je to prostě dražší,protože ten kůň větší péči potřebuje a kaše stojí víc než jen seno. Majitelka tohohle koně je úžasná,dřív s ním sportovala a teď mu to vrací tímto důchodem. Sice za ním nejezdí,ale tomu koni to nevadí. Má stádo a péči co potřebuje. Ale teď bych důchodce opravdu nestehovala. ..zkuste počkat do jara a pak se klidně ozvěte. Jsme Dlouhomilov u Šumperka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík