Úprky uprostřed vyjížďky

Český teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

KarolínaR

3.3.2021 10:54
KarolínaR

XXX.XXX.33.31

Zdravím,
už tři roky mám valacha ČT, čerstvě osmiletý, v režimu 24/7 (v zimě na noc box), víceméně pouze na seně. Přijel nám v pěti letech z pastvin, chovatel tvrdil, že už byl v minulosti obsedlý a jezdilo se na něm, ale těžko říct, co je na tom pravdy. U nás jsme začínali od začátku - zvedání nohou, braní udidla, zapínání podbřišníku, atd., byl takový spíš "mouchy snězte si mě". Postupně se s ním začala pomalu pracovat - pár minut na jízdárně, procházky, vyjížďky. Vše naprosto bez problémů, postupně jsme začali chodit sami ven bez problémů a práce přibývala. Pořádně jezdit jsme začali až vloni, cca 5 týdně pod sedlem, z čehož maximálně jednou týdně náročnější trénink. V zimě a horším počasí má volnější režim, máme pouze travnatou jízdárnu. Valach je naprosto samostatný, není na nich nijak závislý.
Problém začal krátce před zimou. Šli jsme sami na vyjížďku jako obvykle a zhruba po deseti minutách otočka o 180 stupňů a běžel směr domov. Po cca dvaceti metrech se ale nechal zastavit a otočit. Když jsme došli na dané místo, úprk následoval znovu a takhle několikrát. Nakonec jsem slezla a úsek musela projít, po nasednutí šel opět dobu v klidu, ale pak se situace opakovala. V ten moment mu v otočení neumím zabránit, klidně poběží s vyvrácenou hlavou. Po tom dni to začal dělat na každé vyjížďce. Blízko k domovu to bylo horší, většinou to přestal dělat v lese, kde to ale zkoušel na křižovatkách, které vedly domů.
Původně jsem problém chtěla řešit jen s ním, ale nikam to nevedlo. Začali jsme tedy jezdit s ostatními a problém se zlepšil a točení tak nějak přestalo (od té doby jsem s ním sama nebyla). I přesto je ale schopný to na křižovatce domů zabalit a běžet i od koní. Po několika desítkách metrech se ale vždy zastaví, otočíme se a vrátíme se. Vždy to udělá z ničeho nic, běží směr domov, ale nikdy se tam nedostal a nakonec stejně zastaví, takže ve výsledku vždy dojdeme tam, kam chci já.
Na ruce je sám milionový, projde za mnou vším a ještě půlrok zpátky jsme chodili klidně na hodiny ven sami. Vím, že se nic neděje ze dne na den, ale tady to jinak říct nejde. Nikdo jiný ho nejezdí, já se za ty roky spíš zlepšila, dřív jsem ho normálně zvládala a moje "postupy" se nijak nezměnili, chovám se víceméně stále stejně a řekla bych, že dost čitelně.
V dané situaci ho nijak netrestám, samozřejmě mu nenechám volnou otěž a snažím se ho otočit, ale při pobídce bičem se spíš naštve a otočí se tak jako tak. Na jízdárně ho zvládne i začátečník, tam žádný problém není. Zdravotně by měl být v pořádku, kontrolován fyzio i zubařem, žádný problém nedává najevo.

Mám toho v hlavě strašně moc, určitě jsem neřekla všechno, ale doufám, že to nejdůležitější ano. Přiznám se, že nevím, proč to dělá. Někdy zvládneme vyjížďku úplně v klidu, někdy třeba se dvěma zkraty. Pomalu to začíná být nebezpečné mně i jemu, jednou blbě šlápne a poletíme oba. Budu vděčná za jakýkoliv názor nebo nápad, protože já v jeho chování zkrátka smysl nevidím.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.3.2021 11:33

Ten první spouštěč bylo zřejmě něco na tom onom daném místě (mrtvola v křoví, o které nemáte tušení, jen příklad). A zřejmě koníkovi seplo, že je to možnost, jak si udělat věci po svém. To bylo první, co mě napadlo. Pokud se nic jiného nezměnilo (cajky, délka třmenů, dečka, udidlo).

Když na něm jezdíte jen vy, zkuste na něj posadit jiného, ideálně zkušenějšího jezdce. Třeba si všimne něčeho, co vy nevidíte/necítíte.

Má tyhle zkraty i v klusu? V rychlejším chodu jsou koně ovladatelnější, a nemají tolik prostoru pro lumpárny. Můžete krizová místa zkusit během nápravy proklusávat.

Zamyslete se nad tím, jak se kůň tváří při sedlání, zkuste si třeba napsat deníček, abyste vypozorovala souvislosti. Do deníčku napíšete, jak se ten den choval doma, pak při čištění a sedlání, potom při nasedání, potom na vyjížďce (zda utekl nebo ne), jak se tvářil po vyjížďce, jak vypadal hřbet pod sedlem, zda neměl nateklé nohy atd. Také si můžete poznamenat, jaké bylo počasí, kteří koně s vámi na té vyjížďce byli, která to byla trasa. S odstupem času z toho možná něco vykoukáte.

3.3.2021 11:37

Mimochodem napadla mě kontrola zubů.

KarolínaR

3.3.2021 12:20
KarolínaR

XXX.XXX.33.31

Od té doby se na něm opravdu nic nezměnilo. Nepopírám možnost, že přišel na to, že prostě může a tak to dělá, ale přiznám se, že nevím, jak mu v tom zabránit.
Když už někde otočí v kroku a já to místo chci překlusat, tak se otočí i tak, ale rovnou z klusu to nikdy neudělal.
Jednou na něm jela kamarádka, která jezdí déle než já, a s tou to zabalil ještě dříve než se mnou, ale jinak jsem na něm nikoho jiného neměla.
Při sedlání se chová stále stejně, dokud nenasedlám, tak neví, zda jde na jízdárnu nebo ven a na jízdárně funguje bez problémů, tam nemám strach ho půjčit i nejezdci.
Zuby měl kontrolované vloni. Mohlo se za tu dobu něco změnit, ale nic tomu nenapovídá.

Každopádně moc děkuji za rady, minimálně zkusím to s tím klusem a poptám se někoho o pár úrovní výš, jestli by to nezkusil.

3.3.2021 12:33

Taky mohl z nějakého důvodu přesvalit, a nesedí cajky - zkontrolovat fyzio, zda nemá někde nějaké potíže?
U toho zkušeného jezdce se zaměřte hlavně na to, jaké dává kůň signály. Nejspíš to zkusí sbalit s každým, a jestli to dělá nečekaně, tak se mu to nejspíš i s každým napoprvé podaří. Ale důležité je zkusit vypozorovat, zda nedává najevo nějaký diskomfort.

4.3.2021 08:07

A pokud se vyloučí zdravotní problémy viz. výše, tak bych zkusila koně zaměstnat. Píšete, že zhruba víte, kde se to chování děje (křižovatky apod.). Tak prostě už dopředu koně zaměstnejte - stranová práce, dovnitř plec, dovnitř záď, klidně bych s ním dělala osmičky, kroužky, couvání, cokoliv aby neměl čas vymyslet další hova*inu. A hlavně to chce sebevědomí z vaší strany, jakmile začnete být před inkriminovaným místem nervózní, to, že to s váma kůň sbalí je pravděpodobnost hraničící s jistotou.

4.3.2021 14:42
Sabcula

XXX.XXX.83.44

Mám podobnou zkušenost. Ale udělal mi to jen jednou. Začala jsem chodit pod trenéra a s ním jsme začali pracovat od začátku. Taky jsem vyměnila sedlo, to původní nesedělo úplně dobře.
Nebyl moc přiježděný. Naučil se chodit s shromážděně a s hlavou dolů. Ale po tu dobu jen jízdárna a procházky na ruce.
Ven jsme šli až po 2 měsících. A pouze na krokovky. Postupně přidávám více klusu. Celou vyjížďku chodí shromážděně a s hlavou dolů.

Ale taky je fakt, že my trochu bojujeme se cvalem. Nejde pak zastavit. Proto jsem se vrátila zpět. A cválá jen na jízdárně.

Takže bych zkusila zaměstnat hlavu. Případně se vrátila o kus zpět. Občas je to ku prospěchu.. 🙂

Přidejte reakci

Přidat smajlík