a.vrbova
napsal(a):
Chtěla jsem deku spíše na hobby ježdění, mám deku s beránkem ale kobylce skoro vůbec nesedí.
Takže jsem chtěla nějakou co "přilne" na záda a nebude nějak víc popojíždět při jízdě.
Měla jsem tuto : https://www.potreby-jezdecke.cz/westernova-deka-lakota-s-pametovou-penou/
Má jednu obrovskou výhodu. Pokud jedete někam dál a na tom místě odsedláte a pak se vracíte zpět domů, nedáváte koni na zadá mokrou dečku. Tahle za chvilku uschne. Taky ji můžete po každém ježdění osprchovat a do příště bude opět suchá.
Což se u krásných, filcových nedá. A vlastně ani u těch levnějších s imitací beránka zespodu. Tyto schnou týden. Filcové snad neuschnou nikdy.
U nás na ranči nevidím jedinou westernovou dečku, kterou by někdo zespodu nějak udržoval. Což je velmi nechutné, škaredé a nemyslím, že by se to koním líbilo, když jim na záda někdo hodí deku s pevnou krustou z potu, prachu, chlupů a jiných nečistot.
Co ještě lze, pokud by se vám ty filcové líbili, koupit pod to podložku, která je pratelná. Já měla nastříhané kusy vlněné deky a ty jsem, po zašpinění, měnila a prala.
Ještě k vašemu dotazu ohledně nepasování. Tato pasovala, protože je tenčí a pružná. Nemusí se "vysedět".
Tato je na podobném principu, ale mnohem dražší:
https://www.horseandme.eu/podsedlova-decka-3d-spacer-memory-foam-ac-grip-gel-western-acavallo--cerna/
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jo, na extra špinícího koně dáváme pod milovanou plstěnku holt bavlněnou podsedlovku. Jednak se na té bavlněnce neudělá ta tvrdá krusta (ne tak rychle), za druhé se to dá prostě hodit do maltovníku a druhý den do pračky... Když jsem se pokoušela jednou za půl roku odrbat tu plstěnou podsedlovku, bohužel jsem s tím mazem z koně musela často oškrábat i kousek plsti, to by mi z toho pak nic moc nezbylo. Umýt to bez detergentů nešlo... Takže holt tohle řešení, ačkoli nesu nelibě :-) Ale neposouvá se to po sobě, a funguje to. Ale jo, ne uplně v tématu - jezdíme na anglii.
Jinak plstěné materiály mohu jedině srdečně doporučit, pokud je kůň nějak intenzivně nešpiní, tak je to asi to nejlepší (teda.. pravý beránek jsem na koni nikdy neměla, bojím se údržby třeba po vandru...).
napsal(a):
Jo, na extra špinícího koně dáváme pod milovanou plstěnku holt bavlněnou podsedlovku. Jednak se na té bavlněnce neudělá ta tvrdá krusta (ne tak rychle), za druhé se to dá prostě hodit do maltovníku a druhý den do pračky... Když jsem se pokoušela jednou za půl roku odrbat tu plstěnou podsedlovku, bohužel jsem s tím mazem z koně musela často oškrábat i kousek plsti, to by mi z toho pak nic moc nezbylo. Umýt to bez detergentů nešlo... Takže holt tohle řešení, ačkoli nesu nelibě :-) Ale neposouvá se to po sobě, a funguje to. Ale jo, ne uplně v tématu - jezdíme na anglii.
Jinak plstěné materiály mohu jedině srdečně doporučit, pokud je kůň nějak intenzivně nešpiní, tak je to asi to nejlepší (teda.. pravý beránek jsem na koni nikdy neměla, bojím se údržby třeba po vandru...).
Tak nějak to vidím taky. Zde odkaz na originál podložku:
https://www.obluk.cz/zbozi.php?zbkod=5721
Ty plstěnky se musí vytvarovat podle koně, což chvíli trvá. To se zprvu zdá, že dečka nepasuje.
Taky je to hodně tvarem zad koně. Western.plemena mají správná záda, pod plstěnky.

Měla jsem perfektní aeroprenovou deku z německého Silverado - něco jako sem dávala sisi. Obrovskou výhodou bylo, že měli zkrácené verze o délce 65 cm, mám hodně krátkou kobylu a klasické 80 cm deky jí dát nemůžu. Deka měla kapsy na výplně z paměťové pěny, když se vyndaly, deka se jen opláchla pod hadicí a za chvíli byla suchá. Po letech se paměťová pěna sesedla (ale daly se koupit nové) a roztrhala se kůže přes kterou se vede podbřišník. Chtěla jsem tedy koupit deku novou a s hrůzou zjistila, že Silverado už ji nenabízí. Jinde jsem ji nesehnala :(
Teď používám sympatexovou, taky zkrácenou verzi a jsem taky spokojená, ale na tu první vzpomínám s láskou.
(na foto 1 je ta deka trochu vidět)
(foto 2 je ta sympatexová)

sisi58
napsal(a):
Tak nějak to vidím taky. Zde odkaz na originál podložku:
https://www.obluk.cz/zbozi.php?zbkod=5721
Ty plstěnky se musí vytvarovat podle koně, což chvíli trvá. To se zprvu zdá, že dečka nepasuje.
Taky je to hodně tvarem zad koně. Western.plemena mají správná záda, pod plstěnky.
Akorát to je zase filc a asi se to nedá prát :-( A na využití výhod plsti (kompenzace nerovností, rozkládání tlaku) je to tenké... Ty anglické plstěnky si na koně "sednou" naštěstí od první minuty - když jsou dobře ušité, pochopitelně. Ty westernové jsou jen čtverce, tam se nejspíš skutečně musí čekat, než se to tu povolí, tu vytáhne...
napsal(a):
Akorát to je zase filc a asi se to nedá prát :-( A na využití výhod plsti (kompenzace nerovností, rozkládání tlaku) je to tenké... Ty anglické plstěnky si na koně "sednou" naštěstí od první minuty - když jsou dobře ušité, pochopitelně. Ty westernové jsou jen čtverce, tam se nejspíš skutečně musí čekat, než se to tu povolí, tu vytáhne...
Co toto?
https://equilist.cz/produkt/podlozka-pod-westernovou-deku-2/

Mmch kdybyste někdo náhodou narazil na tu aeroprenovou deku, prosím pošlete mi odkaz, hned beru!

sisi58
napsal(a):
Co toto?
https://equilist.cz/produkt/podlozka-pod-westernovou-deku-2/
To v podstatě používáme my - akorát v anglické verzi :-) Prostě obyčejná bavlněná podsedlovka pod plstěnkou.
Ale ta vaše nastříhaná vlněná deka je také skvělé řešení - mimochodem pod vojenským sedlem jsme měli prostě složenou vlněnou deku, jako ve vojsku, po sedmi letech se ta deka chudák úplně rozpadla - taky se ale krásně vytvarovala podle koňských zad, tu povytáhla, tu si posedla. Aby se neporušil při praní ten anatomický tvar, tak ji majitelka lehce sestehovala dratví, a deka se prala složená. Super věc :-)
A váš názor na tuto deku? Zdála se mi dle popisu docela v pořádku.
https://www.potreby-jezdecke.cz/deka-pod-sedlo-western-pools/

to mi přijde dooost podobné https://www.equiwest.cz/Podlozka-pod-sedlo-aeropren-d279.htm - hele, Lakota, ono to bude ono Teď jen otestovat dostupnost.
sisi58
napsal(a):
Měla jsem tuto : https://www.potreby-jezdecke.cz/westernova-deka-lakota-s-pametovou-penou/
Má jednu obrovskou výhodu. Pokud jedete někam dál a na tom místě odsedláte a pak se vracíte zpět domů, nedáváte koni na zadá mokrou dečku. Tahle za chvilku uschne. Taky ji můžete po každém ježdění osprchovat a do příště bude opět suchá.
Což se u krásných, filcových nedá. A vlastně ani u těch levnějších s imitací beránka zespodu. Tyto schnou týden. Filcové snad neuschnou nikdy.
U nás na ranči nevidím jedinou westernovou dečku, kterou by někdo zespodu nějak udržoval. Což je velmi nechutné, škaredé a nemyslím, že by se to koním líbilo, když jim na záda někdo hodí deku s pevnou krustou z potu, prachu, chlupů a jiných nečistot.
Co ještě lze, pokud by se vám ty filcové líbili, koupit pod to podložku, která je pratelná. Já měla nastříhané kusy vlněné deky a ty jsem, po zašpinění, měnila a prala.
Ještě k vašemu dotazu ohledně nepasování. Tato pasovala, protože je tenčí a pružná. Nemusí se "vysedět".
Tato je na podobném principu, ale mnohem dražší:
https://www.horseandme.eu/podsedlova-decka-3d-spacer-memory-foam-ac-grip-gel-western-acavallo--cerna/
Moje kobylka je docela citlivá na odření zad a mám strach, že když se pod neoprenem zpotí tak se nějak odře, nemůže to být u neoprenu problém??

a.vrbova
napsal(a):
A váš názor na tuto deku? Zdála se mi dle popisu docela v pořádku.
https://www.potreby-jezdecke.cz/deka-pod-sedlo-western-pools/
Jo, prostě plstěnka. Hodna nejlepších doporučení :-) Výborná volba Jen teda jak řečeno, počítat s tím, že schne věky a špatně se čistí od větší špíny.

Pod neoprenem bych spíš než odřeninu čekala zapařeninu. On když se neopren zapotí, tak celkem klouže, tak odřít by se snad neměla. Ale osobně neopren nemám ráda a mám s ním naprosté minimum zkušeností. Já ráda přírodní materiály.
napsal(a):
To v podstatě používáme my - akorát v anglické verzi :-) Prostě obyčejná bavlněná podsedlovka pod plstěnkou.
Ale ta vaše nastříhaná vlněná deka je také skvělé řešení - mimochodem pod vojenským sedlem jsme měli prostě složenou vlněnou deku, jako ve vojsku, po sedmi letech se ta deka chudák úplně rozpadla - taky se ale krásně vytvarovala podle koňských zad, tu povytáhla, tu si posedla. Aby se neporušil při praní ten anatomický tvar, tak ji majitelka lehce sestehovala dratví, a deka se prala složená. Super věc :-)
Vypadalo to asi jako na fotce. Kousek kouká. Jednu dobu jsem mela i poddečku s medvídky.

napsal(a):
to mi přijde dooost podobné https://www.equiwest.cz/Podlozka-pod-sedlo-aeropren-d279.htm - hele, Lakota, ono to bude ono Teď jen otestovat dostupnost.
Nj, jenže ta Lakota má 80 cm na délku, to je to, co právě na koně dát nemůžu.

sisi58
napsal(a):
Já měla původně značku ProTech a ta je dlouhá jen 72cm.
Aeroprenovou nikde nevidím

napsal(a):
Nj, jenže ta Lakota má 80 cm na délku, to je to, co právě na koně dát nemůžu.
jo, pardon, to mi nedošlo. Já kdybych měla tenhle problém, tak bych tu deku ustříhla

sisi58
napsal(a):
Obávám se, že už není k prodeji. Taky jsem ji hledala a našla jsem jen tu Lakotu. Nemáte někoho, kdo by vám ji upravil? Není to problém. Jen to chce trochu zkušeností.
Možná by to mohl opravit sedlář... Našít tam novou kůži. A ty panely z paměťové pěny by se snad sehnat daly.

No anebo to vyřeším časem třeba takovouhle dekou:
https://www.mikyfarm.cz/eshop/jezdecka-podsedlova-decka-burioni
(a to už se teď děsím, až budu něco pasovat na morgáně, protože Dadla je sice krátká, ale malá je teda ještě vyšší - kratší - level )

sisi58
napsal(a):
Myslela jsem, že jde o délku zad, ne přes hřbet. Nebo mi něco ušlo?
Ano, o délku zad. Mám na mysli, že by tu starou, kde je roztrhaná kůže pod fendry, opravil sedlář. Plus bych koupila nové výplně a deka může sloužit dalších x let

napsal(a):
Ano, o délku zad. Mám na mysli, že by tu starou, kde je roztrhaná kůže pod fendry, opravil sedlář. Plus bych koupila nové výplně a deka může sloužit dalších x let
Jj, to je dobrý nápad. Já svou obyč. western. dečku měla 14 let. A ještě ji mám schovanou. Pod australské, na kterém teď jezdím, se nehodí.

Objevuje se to tu opakovaně, tak se vyjádřím k plstěnkám. Mám dvě Diamondky. Když koně odsedlávám, jsou suché, i když je kůň lehce zpocený. Umím si představit, že by byly vlhké až mokré, kdyby kůň byl zpocený hodně. Ale neumím si představit, že by měly usychat v řádu dnů nebo dokonce týdnů.
Když je vezmu proudem vody, namydlím, zase poctivě umyju, vodou u toho nešetřím. Hodím je do stínu. Tak jsou při teplotě 20°C (a víc) druhý den suché. za vedra ve stínu ještě ten den. Až na kožené části, ty schnou ve stínu několik dnů. Ale filc je suchý, úplně.
Možná hraje velkou roli kvalita vlny. Diamondky jsou dost drahé. Ty levné filcovky ani nebudou z vlny ovcí, natož novozélandských - použít se dá srst i jiných zvířat, jsou i umělé filcovky.

"Věky" u nás znamená do druhého dne - ale v zimě v nevytopené místnosti třeba taky tři dny, a ještě hrozí riziko napadení třeba plísní :-) Znamená to pro uživatele, že pokud má plstěnku na koni propocenou (což ten náš kůň spolehlivě zvládne i přes tu obyčejnou bavlněnou podsedlovku), tak na výletě na sluníčku to prostě za hodinu neuschne. Na rozdíl od té obyčejné podsedlovky, případně nějakého umělého materiálu. Včera se koně spotili, tak schválně když si vzpomenu, tak zítra napíšu, jestli naše plstěnka byla ještě dneska vlhká. V té nevytápěné místnosti.
Mýdlem (jiným detergentem) plstěnku myju pouze v nouzi, kdy nic jiného nepomáhá (stalo se mi dvakrát za dvacet let). Detergenty rozvolňují vazby mezi vlákny v plstěnce (v té ze srsti).
Moderní plstěné materiály jsou zřejmě nějak ošetřené, aby to ustály (už jsem o tom slyšela), ale my nemáme plstěnky vyrobené v moderní době :-)
Ale máte pravdu, vycházím jen ze své zkušenosti, přičemž dnes je již technologie jinde. Možná tu diamondwoolku, kdybych ji měla v ruce, bych se také nebála ošetřovat jinak... Dobře, že jste napsala, budu si pamatovat, že je víc možností :-)
napsal(a):
Neopravil by i tu moji? Ať ji můžu prodat? Už nepoužívám, koník odešel za duhový most.

sisi58
napsal(a):
Neopravil by i tu moji? Ať ji můžu prodat? Už nepoužívám, koník odešel za duhový most.
No přesně takto to mám roztrhané. Zkusím ho nějak kontaktovat.
A nevíte, kde sehnat ty výplně do toho?

napsal(a):
"Věky" u nás znamená do druhého dne - ale v zimě v nevytopené místnosti třeba taky tři dny, a ještě hrozí riziko napadení třeba plísní :-) Znamená to pro uživatele, že pokud má plstěnku na koni propocenou (což ten náš kůň spolehlivě zvládne i přes tu obyčejnou bavlněnou podsedlovku), tak na výletě na sluníčku to prostě za hodinu neuschne. Na rozdíl od té obyčejné podsedlovky, případně nějakého umělého materiálu. Včera se koně spotili, tak schválně když si vzpomenu, tak zítra napíšu, jestli naše plstěnka byla ještě dneska vlhká. V té nevytápěné místnosti.
Mýdlem (jiným detergentem) plstěnku myju pouze v nouzi, kdy nic jiného nepomáhá (stalo se mi dvakrát za dvacet let). Detergenty rozvolňují vazby mezi vlákny v plstěnce (v té ze srsti).
Moderní plstěné materiály jsou zřejmě nějak ošetřené, aby to ustály (už jsem o tom slyšela), ale my nemáme plstěnky vyrobené v moderní době :-)
Ale máte pravdu, vycházím jen ze své zkušenosti, přičemž dnes je již technologie jinde. Možná tu diamondwoolku, kdybych ji měla v ruce, bych se také nebála ošetřovat jinak... Dobře, že jste napsala, budu si pamatovat, že je víc možností :-)
Tak "věky" do druhého dne, tomu věřím :-) Sice jsem psala namydlit, ale používám přípravek na beránky. Už ani nevím, jak dlouho ty filcovky mám. Jednu letos asi šestým rokem, tu ale kromě prvního roku používám méně, druhou pátým, tipuji. Zatím drží. První roky jsem dávala pod ně při jarním línání vištuch, už na to prdím. Já nikdy nedojela s mokrou ani vlhkou Diamondkou, přísahám. Ale je fakt, že jezdím couračky. Ale i přes ty couračky byly jiné deky minimálně vlhké.

Jo, přípravek na beránky je myslím daleko šetrnější, rozhodně je vyrobený tak, aby nerozpouštěl lanolin, takže to by mohlo být bez následků.
My máme pár koní, kteří se sem tam nervujou, a pak propotí fakt i tu plstěnku (1,5-2 cm tlustou) - naskrz - že je sedlo zespoda mokré. Výkony žádné zázračné nepodávají, ale občas je pohoní hlava, no. Například, když toho chudáka plnokrevníka nutím jít posledního, a nebo daleko za druhým koněm. Včera mu nebožákovi ten první kůň dokonce na pár minut zmizel z dohledu, no to bylo něco. Ale trénovat se musí