Prosím o názor na sedlo.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.3.2021 20:15
sisi58

XXX.XXX.191.1

https://www.aurashop.cz/anglie/pro-kone/sedla/skokova-a-vsestranna-sedla/krosove-sedlo-premier-equine-bordeux-monoflap-22544.html?v=119900
Mám australské sedlo, které kobyle většinou sedí( pokud hodně nezhubne). Ovšem ona nemládne a sedlo je docela těžké. Na kožené, tohoto typu, nemám peníze. Navíc nevím dne ani hodiny, kdy koby nebo já už nebudeme sto jezdit. Jako nové, nebude křivé. Stačí, když jsem křivá já.
Ale protože jsem měla dosud jen 2 sedla, jeden western a jedno australské, nevyznám se v sedlech vůbec.
Proto prosím o posouzení. Pro kobylku na fotce.

4.3.2021 20:33
kallisto

XXX.XXX.135.204

Z austrálie do skočky bude celkem změna, ne? Wintec Pro Stock by se snad dal sehnat... Austrálii bude asi nejblíž drezurka, tak nějakou syntetiku? Isabelu?

4.3.2021 20:36
sisi58

XXX.XXX.191.1

kallisto napsal(a):
Z austrálie do skočky bude celkem změna, ne? Wintec Pro Stock by se snad dal sehnat... Austrálii bude asi nejblíž drezurka, tak nějakou syntetiku? Isabelu?

Jde mi o ty opěrky na krosovém sedle.Mám problém s kolenem, potřebuji oporu, což australské sedlo splňuje. Má "uši". Nemám problém s anglií, učila jsem se na ní.

4.3.2021 20:40
kallisto

XXX.XXX.135.204

To jo, ale kroska je skoková, bude potřeba kratší třmeny aby se koleno opřelo o opěrku. Ty drezurky mají přece taky pěkné opěrky, jsou na delších třmenech, syntetiky si mohou opěrku šoupnout na suchém zipu pod bočnicí tam, kde budou nejlépe sedět

Wintec Pro Stock, nevim jestli by byl někde bazarový třeba. Nový je drahý. Případně má wintec i westerna.

4.3.2021 20:43
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Z westernu a australa nevím jestli budete nadšena z toho přechodu na skokové. Jinak já na tohle sedlo koukala taky, jednoduše se mi líbí a ráda jezdím cvalem, skokem kolena nekolena.
Na kobylu bych tipla, že bude sedět například Kentaur Seneca, je to pohodlné sedlo jak pro koně tak pro jezdce a na bazoši lze pořídit v pěkném stavu kolem te samé ceny. Váha kolem 8kg.
Nebo chcete výměnou komoru?

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.3.2021 20:48

Vybírala bych spíš sedlo podle polštářů, pokud je zhublá tak ne rovné, ale šikmo skosené...pokud má hřbet rovný tak rovné....

4.3.2021 21:00
sisi58

XXX.XXX.191.1

Rif Du Madon napsal(a):
Z westernu a australa nevím jestli budete nadšena z toho přechodu na skokové. Jinak já na tohle sedlo koukala taky, jednoduše se mi líbí a ráda jezdím cvalem, skokem kolena nekolena.
Na kobylu bych tipla, že bude sedět například Kentaur Seneca, je to pohodlné sedlo jak pro koně tak pro jezdce a na bazoši lze pořídit v pěkném stavu kolem te samé ceny. Váha kolem 8kg.
Nebo chcete výměnou komoru?

Výměnná komora by byla fajn. Jistě víte, jak rychle dokáže "spadnout" starý kůň, při jakémkoliv problému.
Určitě by šlo sehnat starší, kvalitní sedlo, ale mám docela obavu, z toho, aby bylo rovné. Kobyla je, dle fyzio, trochu horší na levou stranu a já mám levou nohu kratší. A k tomu mít ještě křivé sedlo? To nové by bylo rovné určitě.
Ten přechod by nebyl problém. Měla jsem půjčené krosové sedlo a docela jsem si chrochtala. Mělo také nižší zadní rozsochu, což bylo fajn, protože neustále narážím vestou vzadu do rozsochy u australského. Kvůli tomu se dosti často předkláním.
Mě se líbí. Šlo mi o to, aby někdo znalý napsal, zda je toto sedlo slušné a nezpůsobím kobyle nějakou újmu, když o na ni dám.

4.3.2021 21:47

je rozdíl, jestli dáte na střechovitý hřbet ty první polštáře nebo ty druhé....

4.3.2021 21:49
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
je rozdíl, jestli dáte na střechovitý hřbet ty první polštáře nebo ty druhé....

Je.

4.3.2021 21:56

Tak hledejte podle toho, typ polštáře , stávající sedící na kulatějšího koně neprodávejte a dokupte jen na koně opadlého, někde jste psala, že vám teď kobyla zhubla...
PS : ty druhé jsou zrovna wintec pro stock.

5.3.2021 07:14

To sedlo z odkazu neznám. "Vypadá" pěkně. A má i rovné polštáře, mohly by být na rovný hřbet... Nemám důvěru k plastovým kostrám - určitě bych to sedlo zkusila v ruce zkroutit a prohnout, pokud by se hnulo, tak nic moc - zejména v tom podélném prohnutí mezi přední a zadní rozsochou.

Hmotnost sedla vůbec neřešte. Pokud vám i kobyle vyhovuje, nechala bych to tak. Natož když je kobča starší. Starší organismy si na změny hůř zvykají, nehrabala bych do toho :-) Ušetřenou grešli možno vrazit do fyzio :-)

Výměnnou komorou se ovšem nedá řešit u jednoho a téhož koně kondice nebo nasvalení. Úhel lopatky u toho koně totiž zůstává pořád stejný (pokud by tedy nezhubnul i svaly pod lopatkou, to už by byl ale extrém, a nejezditelný), zatímco výměnou komory se úhel ramen přední komory bohužel mění, alespoň u těch systémů, které jsem já viděla. Řešením není výměnná komora, ale napasovat sedlo blízko "nejtlustší/nejsvalnatější" kondici, a v případě opadnutí docpávat.

A nebo teď čtu návrh verun, to je asi optimální řešení. Mít dvě sedla, každé na jinou kondici, sedící. V mezikondici bych raději volila větší sedlo a docpávala.

5.3.2021 07:39
Rif Du Madon

XXX.XXX.61.10

Taky hlasuji za nechat staré sedící a vycpávat.
Ty polštáře jak radí Verun, souhlas. Pořídila jsem si pár let dozadu fungl nového KT Olympica vlna a mělo tento pořádneho koně do zad dloubající polštáře. Doufala jsem, že si vlna sedne, jeté sedla je mívají placatější. Prd. Koni to strašně vadilo a sedlo šlo z domu. Sem tam něco koupím, jestli nebude pasovat líp, ale pasující široké je pořád nejlepší.
Z plasťáků velmi mile překvapilo Norton rexin, dobře se v tom sedělo, mělo placaté polštáře vzadu, výměnou komoru. I jsme právě z poníka na starého dávali užší, ale ta širší s pěnovkou seděla a uží už ne.
Australa rozhodně nepouštějte. Kolik sedlo váží? Kobyle pár kg sem tam asi nevadí. Nebo je těžké pro Vás na manipulaci? Tento problém už pociťuju já, jak u dek tak u sedel.

5.3.2021 07:56

Jo, to mě nenapadlo, že by mohlo být těžké na manipulaci To je fakt.
Tak říct mladšímu členovi výpravy. A nebo rumpál (resp. kus provazu a kladku :-)

5.3.2021 07:58
Rif Du Madon

XXX.XXX.61.10

Ohledně vesty se v ní v mělčím posedlí asi bude jezdit líp. Přistříhnout do vesty malý oblouček na spodku by to nevyřešilo? Lidi si ten spodek vesty ohrnují, na ten rantel bych pak ale nechtěla dopadnout.

5.3.2021 13:02
sisi58

XXX.XXX.191.1

To sedlo z odkazu neznám. "Vypadá" pěkně. A má i rovné polštáře, mohly by být na rovný hřbet... Nemám důvěru k plastovým kostrám - určitě bych to sedlo zkusila v ruce zkroutit a prohnout, pokud by se hnulo, tak nic moc - zejména v tom podélném prohnutí mezi přední a zadní rozsochou.

Hmotnost sedla vůbec neřešte. Pokud vám i kobyle vyhovuje, nechala bych to tak. Natož když je kobča starší. Starší organismy si na změny hůř zvykají, nehrabala bych do toho :-) Ušetřenou grešli možno vrazit do fyzio :-)

Výměnnou komorou se ovšem nedá řešit u jednoho a téhož koně kondice nebo nasvalení. Úhel lopatky u toho koně totiž zůstává pořád stejný (pokud by tedy nezhubnul i svaly pod lopatkou, to už by byl ale extrém, a nejezditelný), zatímco výměnou komory se úhel ramen přední komory bohužel mění, alespoň u těch systémů, které jsem já viděla. Řešením není výměnná komora, ale napasovat sedlo blízko "nejtlustší/nejsvalnatější" kondici, a v případě opadnutí docpávat.

A nebo teď čtu návrh verun, to je asi optimální řešení. Mít dvě sedla, každé na jinou kondici, sedící. V mezikondici bych raději volila větší sedlo a docpávala.

Děkuji za názor.

5.3.2021 13:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jo, to mě nenapadlo, že by mohlo být těžké na manipulaci To je fakt.
Tak říct mladšímu členovi výpravy. A nebo rumpál (resp. kus provazu a kladku :-)

Tak to už ten rumpál i na mě.
Mám naštěstí nasedací lavičku. Takže to zatím jde. Sedlo ale opravdu ztěžklo (váží 12,5 kg). Ale pokud si koně nenasedlám, tak to snad abych toho nechala úplně?

5.3.2021 14:39

Máme tady jednu členku, která také potřebuje občas s něčím pomoci, ale je chytrá, a když není nikdo po ruce, dokáže si poradit i sama :-) umím si představit, že by si koně k nasedlání postavila třeba do ďolíku a nebo naopak si třeba z palet udělala sedlací rampičku. A nebo by naučila koně stát přímo u sedlovny, aby se sedlem nemusela daleko :-) Už teď tahle známá nasedá ze stolu, protože se jí špatně přehazuje noha přes koně.

Také by se třeba dalo pokonzultovat se sedlářem, jak sedlo odlehčit? Vyměnit fendry s dřevěnými třmeny za celoplastové (když vám to neva), třeba by šlo snížit zadní část posedlí, pokud by to nezasáhlo do konstrukce sedla, sundat nějaké ozdobné kování... Dávat na koně sedlo bez řemení (podbřišníky) a řemení zapnout v druhé fázi? Stejně tak deky si přinést zvlášť... Ono se s tím westernem i špatně manipuluje kvůli té objemnosti a těm třmenům, se kterými člověk nemůže nic udělat (!!! bych vraždila)

5.3.2021 15:02
Arbora

XXX.XXX.233.1

sisi58 napsal(a):
Jde mi o ty opěrky na krosovém sedle.Mám problém s kolenem, potřebuji oporu, což australské sedlo splňuje. Má "uši". Nemám problém s anglií, učila jsem se na ní.

Wintec má opierky na suchý zips, môžete si ich tam hodiť koľko chcete. tiež si myslím, že drezúrka bude z austrálskeho lepší prestup, aj čo sa týka pohodlia kolien. Drezúrne kentaury bývajú tiež dosť polstrované.

Ak syntetika, tak určite wintec, v koži, na rovnakej kostre s ním jazdí austálsky tím vytrvalosť (asi povinne, neviem :D ) pod značkou Bates, ale tam je myslím aj vyššia váha a cena. Výraznejšie opierky majú aj niektoréďalšie vytrvalostné univerzály, ako prestige athena, kieffer distanz, ale tam už sme v iných cenových reláciách. Nové koženné kvalitné sedlo nebude stáť 12.000.

https://www.kieffer.net/de/saettel/trekking-und-distanzsaettel/91-distanz.html

5.3.2021 17:30
sisi58

XXX.XXX.191.1

Arbora napsal(a):
Wintec má opierky na suchý zips, môžete si ich tam hodiť koľko chcete. tiež si myslím, že drezúrka bude z austrálskeho lepší prestup, aj čo sa týka pohodlia kolien. Drezúrne kentaury bývajú tiež dosť polstrované.

Ak syntetika, tak určite wintec, v koži, na rovnakej kostre s ním jazdí austálsky tím vytrvalosť (asi povinne, neviem :D ) pod značkou Bates, ale tam je myslím aj vyššia váha a cena. Výraznejšie opierky majú aj niektoréďalšie vytrvalostné univerzály, ako prestige athena, kieffer distanz, ale tam už sme v iných cenových reláciách. Nové koženné kvalitné sedlo nebude stáť 12.000.

https://www.kieffer.net/de/saettel/trekking-und-distanzsaettel/91-distanz.html

Co všechno se člověk nedozví, když se zeptá. Ale je potřeba si rozšiřovat obzory i když na ta sedla, co píšete, opravdu cenově nedosáhnu.
Ale neva. Nekoupím sedlo, můžu koupit nějakou pěknou podsedlovku. Černou. Ty mám ráda.

5.3.2021 17:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

Máme tady jednu členku, která také potřebuje občas s něčím pomoci, ale je chytrá, a když není nikdo po ruce, dokáže si poradit i sama :-) umím si představit, že by si koně k nasedlání postavila třeba do ďolíku a nebo naopak si třeba z palet udělala sedlací rampičku. A nebo by naučila koně stát přímo u sedlovny, aby se sedlem nemusela daleko :-) Už teď tahle známá nasedá ze stolu, protože se jí špatně přehazuje noha přes koně.

Také by se třeba dalo pokonzultovat se sedlářem, jak sedlo odlehčit? Vyměnit fendry s dřevěnými třmeny za celoplastové (když vám to neva), třeba by šlo snížit zadní část posedlí, pokud by to nezasáhlo do konstrukce sedla, sundat nějaké ozdobné kování... Dávat na koně sedlo bez řemení (podbřišníky) a řemení zapnout v druhé fázi? Stejně tak deky si přinést zvlášť... Ono se s tím westernem i špatně manipuluje kvůli té objemnosti a těm třmenům, se kterými člověk nemůže nic udělat (!!! bych vraždila)

Nn, nebudu do toho nikterak zasahovat. To zvládnu.
Nic měnit nebudu. Navíc jsem právě koupila nové třmeny, staré, dřevěné, praskly. A ano podbřišník přidělávám na kobyle, dávám na něj návlek. Ty australské podbřišníky se těžko shání, musím si ho šetřit.
Koupit nové sedlo byl okamžitý nápad. Asi ne docela dobrý.
Pokud je takový názor, že 4 kg rozdílu kobylku nezničí, nechám jí to australské sedlo a nebudu experimentovat.
Navíc už mám vychytané, jaké dečky dát v té které fázi přibírání či shazování, tak nebudu s novým sedlem začínat odznova.

Všem děkuji za rady a názory.

6.3.2021 07:31
sisi58

XXX.XXX.191.1

Rif Du Madon napsal(a):
Ohledně vesty se v ní v mělčím posedlí asi bude jezdit líp. Přistříhnout do vesty malý oblouček na spodku by to nevyřešilo? Lidi si ten spodek vesty ohrnují, na ten rantel bych pak ale nechtěla dopadnout.

Kus vesty jsem ustřihla. Jsem malá a baculatá. Takže pokud mi vesta pasuje přes hruď,sednu si s ní jen na stoličku bez opěradla.

6.3.2021 19:31
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

sisi58 napsal(a):
Kus vesty jsem ustřihla. Jsem malá a baculatá. Takže pokud mi vesta pasuje přes hruď,sednu si s ní jen na stoličku bez opěradla.

A v sedle teď lepší?

6.3.2021 19:52
sisi58

XXX.XXX.191.1

Rif Du Madon napsal(a):
A v sedle teď lepší?

Jen o trochu. Pokud bych to zkrátila víc, bude to bolerko, ne vesta. Bohužel se kvůli tomu v sedle dosti vrtím, protože vestou zachytávám. Nepříjemné.

6.3.2021 21:32
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

sisi58 napsal(a):
Jen o trochu. Pokud bych to zkrátila víc, bude to bolerko, ne vesta. Bohužel se kvůli tomu v sedle dosti vrtím, protože vestou zachytávám. Nepříjemné.

Jestli si ve vestě nesednete ani na židli, tak asi neexistuje sedlo, v kterem si pohodlně sednete. Možná delší posedlí by udělalo místo, ale zas nebudou pasovat nohy. Prostě s tou vestou se tam nevejdete. Ten camfrňous co tam vadí je zrovna ten jeden dílek. Když ho dáte pryč, bude vesta až nad rozcochou. Bude míň chránit záda, ale nebude Vás tlačit.
A už jste ve tehle vestě seděla v nějakém sedle, kde by nepřekážela?

7.3.2021 07:06
sisi58

XXX.XXX.191.1

Rif Du Madon napsal(a):
Jestli si ve vestě nesednete ani na židli, tak asi neexistuje sedlo, v kterem si pohodlně sednete. Možná delší posedlí by udělalo místo, ale zas nebudou pasovat nohy. Prostě s tou vestou se tam nevejdete. Ten camfrňous co tam vadí je zrovna ten jeden dílek. Když ho dáte pryč, bude vesta až nad rozcochou. Bude míň chránit záda, ale nebude Vás tlačit.
A už jste ve tehle vestě seděla v nějakém sedle, kde by nepřekážela?

Ano. Právě v krosovém. Tuším nějaký KenTaur. Mě pasovalo fanfárově. Bohužel kobyle tlačilo na kohoutek. Byla to 3 ková komora.

7.3.2021 08:43
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Doufám, že vesta neutrpěla mím nápadem.
To crosové premiere jí asi kolem kohoutku nebude pasovat. Na první fotce je albion k2 jump, pasuje v letné kondici a v zimě vycpané. Druhá je kt charon a mrkněte, jak má udělané polštáře u toho šroubku nahoře, přesně to místo je kritický bod, kde sedlo tlačí, když se podloží, aby nelehlo na kohoutek. Tento problém jsme měli se všemi kontaktnějšími moderními sedly. Na stránkách "o sedlech" je super popis tvaru komor a polštářů.

7.3.2021 08:59
sisi58

XXX.XXX.191.1

Rif Du Madon napsal(a):
Doufám, že vesta neutrpěla mím nápadem.
To crosové premiere jí asi kolem kohoutku nebude pasovat. Na první fotce je albion k2 jump, pasuje v letné kondici a v zimě vycpané. Druhá je kt charon a mrkněte, jak má udělané polštáře u toho šroubku nahoře, přesně to místo je kritický bod, kde sedlo tlačí, když se podloží, aby nelehlo na kohoutek. Tento problém jsme měli se všemi kontaktnějšími moderními sedly. Na stránkách "o sedlech" je super popis tvaru komor a polštářů.

Četla jsem to a teď jsem docela popletená.
Jo a tu vestu mám zkrácenou už roky.

7.3.2021 19:56
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Koukejte na fotkách na místo označené na tom sedle premiere equine červenou šipkou - foto 1. Systém jakým je polštář přidělaný k sedlu. Je tam takový rantel a je to přidělané šroubem. Foto 2 - kt charon systém připevnění polštáře, opět rantel a šroub, to samé má vlněný naxos, olympic. Když jsou latexové, je tam ten šroub a kolem toho skoro nic. Je to vždy nejužší místo komory. Foto 3 - Barnsby, stejně to má i Albion, polštář přišitý k sedlu bez čehokoli co trčí nebo dělá ďolík.
Foto 4 - charon bez jezdce, zdánlivě ok, to kritické místo se koně nedotýká. Foto 5 - charon s jezdcem v sedle, to místo s rantlem a šroubem klesne a koně tlačí. Foto 6 - po odsedlání je rantel otisklý na koni.
Ten charon je 3 komora, koni pasuje uhel a to sedlo mu hezky sedí v létě ve stádiu vzducholodě. Fotky jsou teď po zimě. Tohle nelze podložit, protože v tom místě je ta komora nejužší a vše co tam narvu to blbé místo ještě zhorší. Když podložím Barnsbyho nebo Albiona, zvedne se to a protože polštář je přidělán bez vyfikundací, nic tam netlačí.
Další problém u skokových nebo krosových sedel budete mít, že kobyla má ten kohoutek i hodně dlouhý a když vyberete mělké posedlí kvůli vestě, hodně sedel má nízkou komoru. Např. Albiony mají variantu high head - vysokou komoru, kde se ta kostra vepředu zvedá, jenomže pak je i hlubší posedlí a bude vadit vestě.
Staré stubbeny malí přišité polštáře normálně poctivou sedlařinou a placaté posedlí a počítají i z kohoutkem. Kvůli kohoutku jsem zkoušela i skokové Hauzry, skočky měli bočnice šíleně vystrčené dopředu, nejen na lopatku, ale až koni za uši. Staré Kieffery s otevřenou a vysokou komorou zas nejsou na rovná záda ( na rovných dělají houpačku).
Ale ten premiere equine se mi hodně líbí. Ne, neměla jste zakládat to téma :) furt na to sedlo koukám...

7.3.2021 21:07
sisi58

XXX.XXX.191.1

Znáte to přísloví o hloupém sedláku a velkých bramborách? Ta to jsem já. Měla jsem ruského koně, nějaký stepní plemeno. Anglie mu vůbec nepasovaly, ale známá dovezla western a s ním jsme 14 let jezdili skoro denně.
Fjordovi pasovalo taky, ale chtělo to jinou dečku. Ani Lokiho ani dečku už nemám.
A kobyla? Koupil si jí syn. Měl na ní od Luboše Vrtka (dvojnáanásobný vítěz Zlaté podkovy, několikanásobný vítěz ČR ve všestrannosti, jen podotek) krosové sedlo. Bylo bezvadné. Jenže ho známý zlomil. Jezdili jsme hodně do jesenických lesů a já si koupila australské, protože western jí nepasoval.
Takže co jsem koupila sedlo, to sedlo a já neřešila.
Na fotce (trošku našikmo) je Linda před 6 roky, bez korekčních deček a vlastně v nejlepší kondici. Dokonce jsem na ní pak jela Huberta, o čemž jsem nikdy nesnila. A s vestou.

7.3.2021 21:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

Hele zrovna jeden Barnsby! Ta komora by pasovat mohla. A ještě se zeptám, proč 4 zápinky?
https://www.a-sedla.cz/univerzalni-sedlo-barnsby-barnsby-gp-vwekw

Ráda k ním nakukuji.

8.3.2021 07:30

Rif: skvělé povídání, zase jsem se něco nového dozvěděla, děkuji :-) Stránky dsp-pferde znám, ale nikdy jsem se nedostala k tomu, si to všechno řádně nastudovat, řešila jsem hlavně ve chvíli, kdy jsem sháněla sedlo na toho našeho (pár let už to bude), a máte pravdu, Kieffer je krásně do kolíbky, koupila jsem hned dva, a rovnohřbetý KT Seneca, který mi doporučil Libich (!!) letěl z domu :-)

8.3.2021 11:58
Rif Du Madon

XXX.XXX.93.204

sisi58 napsal(a):
Hele zrovna jeden Barnsby! Ta komora by pasovat mohla. A ještě se zeptám, proč 4 zápinky?
https://www.a-sedla.cz/univerzalni-sedlo-barnsby-barnsby-gp-vwekw

Ráda k ním nakukuji.

Bacha, tohle je křivé, někdo nasedal pouze zleva a vytahoval se za zadní rozsochu nahoru.
Měli jsme na kobylu přesně tento typ, bylo perfekní, jen z něj vyrostla. 4 zápinky jsou paráda. Volíte podle toho, jak máte břichatého koně a jak sedlo sedí, kde ho potřebujete připlácnout.

8.3.2021 12:03
kallisto

XXX.XXX.237.35

sisi58 napsal(a):
Znáte to přísloví o hloupém sedláku a velkých bramborách? Ta to jsem já. Měla jsem ruského koně, nějaký stepní plemeno. Anglie mu vůbec nepasovaly, ale známá dovezla western a s ním jsme 14 let jezdili skoro denně.
Fjordovi pasovalo taky, ale chtělo to jinou dečku. Ani Lokiho ani dečku už nemám.
A kobyla? Koupil si jí syn. Měl na ní od Luboše Vrtka (dvojnáanásobný vítěz Zlaté podkovy, několikanásobný vítěz ČR ve všestrannosti, jen podotek) krosové sedlo. Bylo bezvadné. Jenže ho známý zlomil. Jezdili jsme hodně do jesenických lesů a já si koupila australské, protože western jí nepasoval.
Na fotce (trošku našikmo) je Linda před 6 roky, bez korekčních deček a vlastně v nejlepší kondici. Dokonce jsem na ní pak jela Huberta, o čemž jsem nikdy nesnila. A s vestou.

Tak zkuste sehnat zase stejné to krosové, co vám sedělo... co to bylo?

8.3.2021 12:04
Rif Du Madon

XXX.XXX.93.204

sisi58 napsal(a):

Kobyla je pěkná. Tyhle koně by se měli klonovat.
Své první sedlo jsem kupovala přes inzerci, když byla ještě pouze tištěná a bez fotek. "Predám sedlo na koňa. Hnedé." Jiné v nabídce nebylo a zrovna tolik, kolik stálo, jsem dostala za první brigádu. Pasovalo na všechny koně, co jsem zrovna jezdila:) Nechápu, proč teď dělají sedla za 100táců, co nelze napasovat:)

8.3.2021 12:10
Rif Du Madon

XXX.XXX.93.204

Rif: skvělé povídání, zase jsem se něco nového dozvěděla, děkuji :-) Stránky dsp-pferde znám, ale nikdy jsem se nedostala k tomu, si to všechno řádně nastudovat, řešila jsem hlavně ve chvíli, kdy jsem sháněla sedlo na toho našeho (pár let už to bude), a máte pravdu, Kieffer je krásně do kolíbky, koupila jsem hned dva, a rovnohřbetý KT Seneca, který mi doporučil Libich (!!) letěl z domu :-)

Ty stránky žeru, je tam spousta práce, vše názorně nafoceno. Čistá morfologie. Úskalí je v momentě, kdy se sedlo napasuje na rovné jízdárně a pak se vyjede do terénu. Nebo jako já, napasovala jsem asi na stý pokus sedlo na manželovu kobylu, měřím 160cm, sedělo super i do kopců a z kopců. Slavnostně jsem ho předala chlapovi, 180cm, sednul a jelikož má dlouhé hnáty, seděl hrozně vzádu a zadní část kobylu tlačila do zad.
Ve formě mě udržují kamarádky ze Slovenska, zakázky typu "Prestalo mi sedieť sedlo. Kúpiš mi iné? A čierne hej? Lebo mám čiernu uzdečku...":) Tak posíláme, zkoušíme každá na všechny koně, co máme a rozšiřujeme si obzory.

8.3.2021 12:18
Rif Du Madon

XXX.XXX.93.204

kallisto napsal(a):

Jenomže starému koni už nemusí pasovat to, co sedělo kdysi. Už jsem to zkoušela. Jestli měla namakané svaly kolem kohoutku a nosila nějaké kontaktnější, to už pasovat nebude. Ty svaly ubydou i kousek za kohoutkem a to sedlo klesne a nepasuje ani kolem kohoutku, ani hloubž v komoře. A nejde to ani vycpat.
Potřebuje vyšší vlněné měkké polštáře s prostornou komorou v letné kondici a tyto sedla pak lze i bez ujmy podložit v zimě.
Mému valachovi v mládí seděla každá kontaktní placka, co jsem na něj hodila. Teď už to nejde. Zkoušela jsem mu ty svaly i "doplnit" podle toho, jak vypadal kdysi. Různě připevněnými kusy molitanu na podsedlovku atd :) Konfekční gelovky, berany, pěnovky, motýle měli vždy nějaký detail, který vyhodil sedlo z rovnováhy.

8.3.2021 15:13
sisi58

XXX.XXX.191.1

kallisto napsal(a):

Nemůžu se na paní dovolat, abych se jí zeptala.

8.3.2021 15:34
sisi58

XXX.XXX.191.1

Rif Du Madon napsal(a):
Jenomže starému koni už nemusí pasovat to, co sedělo kdysi. Už jsem to zkoušela. Jestli měla namakané svaly kolem kohoutku a nosila nějaké kontaktnější, to už pasovat nebude. Ty svaly ubydou i kousek za kohoutkem a to sedlo klesne a nepasuje ani kolem kohoutku, ani hloubž v komoře. A nejde to ani vycpat.
Potřebuje vyšší vlněné měkké polštáře s prostornou komorou v letné kondici a tyto sedla pak lze i bez ujmy podložit v zimě.
Mému valachovi v mládí seděla každá kontaktní placka, co jsem na něj hodila. Teď už to nejde. Zkoušela jsem mu ty svaly i "doplnit" podle toho, jak vypadal kdysi. Různě připevněnými kusy molitanu na podsedlovku atd :) Konfekční gelovky, berany, pěnovky, motýle měli vždy nějaký detail, který vyhodil sedlo z rovnováhy.

Asi jsem něco špatně napsala.

To krosové sedlo jsem zkoušela v listopadu 2020. Na můj zadek velmi dobře a kdybych měla 60 kg tak bych ho nejspíš ani nepřisedla ke kohoutku.
Mělo komoru 3, alespoň dle majitelky a to je moc.Mé priority jsou: napřed záda kobyly a pak můj zadek.

To australské sedlo pasovalo od první chvíle, má ho sedmým rokem. To až teď, jak jí kolísá váha a hubne, jsem začala přemýšlet nad něčím ne tak humpoláckým.

8.3.2021 15:35

Rif Du Madon: s těmi starými sedly to je záhada - jakto, že pasovaly na všechny? Mám stejnou zkušenost se stoletou (opravdu) dámičkou - pasovala na plnokrevníka s kohoutkem a komorou 1 a zároveň na mojí plnotučnici bez kohoutku, které byla komora 5 malá. A jak bylo božsky vysezené! Jak je to možné?

8.3.2021 17:15
sisi58

XXX.XXX.191.1

kallisto napsal(a):

Tak jsem paní sehnala. Byl to Kentaur EVENTER I.

8.3.2021 18:27
kallisto

XXX.XXX.135.166

sisi58 napsal(a):
Tak jsem paní sehnala. Byl to Kentaur EVENTER I.

Tak pak tohle by tomu mohlo být podobné https://www.a-sedla.cz/skokove-sedlo-kentaur-kentaur-performer-tqaq8 případně se paní Dohnalové zeptejte, co by tomu odpovídalo. Nebo napsat do Kentauru, které sedlo je Eventeru "střihem" podobné.

8.3.2021 18:47
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

sisi58 napsal(a):
Asi jsem něco špatně napsala.

To krosové sedlo jsem zkoušela v listopadu 2020. Na můj zadek velmi dobře a kdybych měla 60 kg tak bych ho nejspíš ani nepřisedla ke kohoutku.
Mělo komoru 3, alespoň dle majitelky a to je moc.Mé priority jsou: napřed záda kobyly a pak můj zadek.

To australské sedlo pasovalo od první chvíle, má ho sedmým rokem. To až teď, jak jí kolísá váha a hubne, jsem začala přemýšlet nad něčím ne tak humpoláckým.

Jo ahá, já to pochopila, že crossové měla za mlada.
Jestli seženete eventera a bude pasovat na zimní kondici, tak neusnu, dokavaď ho neprůbnu taky:)
Austral není humpolácký. A myslím, že na ježdění v terénu na rekre starším koni i vhodnější než cross, kvůli rozložení váhy. Rozhodně ho neprodávejte.

8.3.2021 18:56
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Rif Du Madon: s těmi starými sedly to je záhada - jakto, že pasovaly na všechny? Mám stejnou zkušenost se stoletou (opravdu) dámičkou - pasovala na plnokrevníka s kohoutkem a komorou 1 a zároveň na mojí plnotučnici bez kohoutku, které byla komora 5 malá. A jak bylo božsky vysezené! Jak je to možné?

Nevím. Až se dostanu domů, omrknu staré sedlo kamarádky mámy. Ta jediná nechce nové, protože ho neprodala a na koně jí sedí přes 25 let. Na toho samého koně, asi taky lepší oddíl:)

8.3.2021 18:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

Rif Du Madon napsal(a):
Jo ahá, já to pochopila, že crossové měla za mlada.
Jestli seženete eventera a bude pasovat na zimní kondici, tak neusnu, dokavaď ho neprůbnu taky:)
Austral není humpolácký. A myslím, že na ježdění v terénu na rekre starším koni i vhodnější než cross, kvůli rozložení váhy. Rozhodně ho neprodávejte.

Určitě neprodám. Kolik bych za něj dostala? 3 nebo 4 tisíce?
To nestojí za tu námahu. Navíc, jak bude tráva nebo až dojde seno a bude se krmit senáží, Linda se spraví.

8.3.2021 22:25

Myslím, že kentaur sedět nebude, nešla bych do něj, kort starší, krátká ramena komory a sedlové zápinky vzadu, kdy pak k podbřišníku jdou šikmo, kentaury nesedí všem koním. Moje oblíbené sedlo K.Apollon -starší typ, také jsem ho musela prodat, chtěla jsem si ho nechat, ale kobyle už by nikdy nebyl, tak šel...
Lindu dokrmte řízkama, nemusí se tolik kousat a dají energii jako lehce stravitelný objem nemusí být ani pravidelný příkrm jako jádro, až půjdete donesete, po ježdění nebo v padoku nakrmíte...

8.3.2021 22:35

Rif : Slavnostně jsem ho předala chlapovi, 180cm, sednul a jelikož má dlouhé hnáty, seděl hrozně vzádu a zadní část kobylu tlačila do zad.

...to není o nohách ale o twistu sedla a rozdílnosti pánve mužů a žen...myslím. holky sedí víc na pipině, což u chlapů kvůli "scrotu" moc nejde(pytlík), tak se válí po zadní rozsoše(raněný indián) a pak různé zlozvyky...

8.3.2021 22:38
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Rif : Slavnostně jsem ho předala chlapovi, 180cm, sednul a jelikož má dlouhé hnáty, seděl hrozně vzádu a zadní část kobylu tlačila do zad.

...to není o nohách ale o twistu sedla a rozdílnosti pánve mužů a žen...myslím. holky sedí víc na pipině, což u chlapů kvůli "scrotu" moc nejde(pytlík), tak se válí po zadní rozsoše(raněný indián) a pak různé zlozvyky...

Tak ona hlavně mužská a ženská pánev je jiná, nejde o to, že si chlap nemůže sednou na genitá.

8.3.2021 22:49

Dotaz napsal(a):
Tak ona hlavně mužská a ženská pánev je jiná, nejde o to, že si chlap nemůže sednou na genitá.

...píšu, rozdílnost pánve mužů a žen, dotaz, že vás zaujal ten genitál a nějak jste to zasklila?

8.3.2021 23:02
Dotaz

XXX.XXX.235.225

...píšu, rozdílnost pánve mužů a žen, dotaz, že vás zaujal ten genitál a nějak jste to zasklila?

Píšete, že chlapi nejsou tak klopení dopředu, protože jim to scrotum neumožňuje. Ale příčinou je jiné úhlení pánve. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=YOhFhn1nPKY&ab_channel=SCHLEESESADDLERY

8.3.2021 23:32

Dotaz napsal(a):
Píšete, že chlapi nejsou tak klopení dopředu, protože jim to scrotum neumožňuje. Ale příčinou je jiné úhlení pánve. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=YOhFhn1nPKY&ab_channel=SCHLEESESADDLERY

Dotaz, poposedněte si.... já to nerozporuju, jen to jiné úhlení pánve podpoří i ten pytlík...bože...

8.3.2021 23:37
Dotaz

XXX.XXX.235.225

holky sedí víc na pipině, což u chlapů kvůli "scrotu" moc nejde

Ale ony na té pipině sedí, protože mají jiný úhel těch kostí. Vždyť to v tom videu je. Chlapi sedí prostě jinak a nemá to co se skrotem dělat. Je to dáno stavbou pánve. Prostě vy se domníváte, že tam skrotum hraje roli, já si to nemyslím.

8.3.2021 23:50

dotaz, ..vzdávám se, já to přežiju....vina ve všech bodech obžaloby...ale poposednout by jste si mohla...

9.3.2021 00:10
Dotaz

XXX.XXX.235.225

dotaz, ..vzdávám se, já to přežiju....vina ve všech bodech obžaloby...ale poposednout by jste si mohla...

Asi jste si to video nepustila, tam sedí mužská kostěná pánev celkem snadno sama v rovnováze. Tam roli skrotum prostě nehraje, protože tam jednoduše není. Fajn, nesouhlasíte, to stačí napsat slušně.
Mimochodem motorář sedící teď vedle mě, co jezdí proti nám koňákům překloněně, necítí kvůli skrotu potřebu se na motorce zaklánět. To jen tak na okraj. Prý se máte podívat na moto GP, jak se tam ti "pytlíkáři" "zaklánějí". :D

9.3.2021 07:07
sisi58

XXX.XXX.191.1

Myslím, že kentaur sedět nebude, nešla bych do něj, kort starší, krátká ramena komory a sedlové zápinky vzadu, kdy pak k podbřišníku jdou šikmo, kentaury nesedí všem koním. Moje oblíbené sedlo K.Apollon -starší typ, také jsem ho musela prodat, chtěla jsem si ho nechat, ale kobyle už by nikdy nebyl, tak šel...
Lindu dokrmte řízkama, nemusí se tolik kousat a dají energii jako lehce stravitelný objem nemusí být ani pravidelný příkrm jako jádro, až půjdete donesete, po ježdění nebo v padoku nakrmíte...

Lindu krmím 2 x denně, když tam jsem a to je 5 x týdně. KD jsem tu, v jiné diskuzi konzultovala. Změna váhy je vždy způsobena výpadky objemového krmiva. Opadnutí svalů tím, že nejezdí. Ne vždy se dostanu do sedla vícekrát za týden.
Samozřejmě nekoupím sedlo, které by jí nepasovalo, kvůli svému pohodlí.

9.3.2021 08:10
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Twist máme vyřešený. Asi na tom sedle s větším posedlím bude delší, ale vždy šlo o totožný model sedla, tak zas tak jiný ohledně úhlu a šířky nebyl. Od momentu kdy jsem zjistila, že do 17,5 chlapa nezastrčím, koupím nejdřív 17,5, kobylu v tom chvíli pojezdím a pak koupím to samé v 18,5 a jezdí chlap. Vyzkoušeno na KT apolon, seneca, barnsby GP, albion. Konkrétně u albionu mě mrzí, že jsem si ta sedla nenafotila pečlivě vedle sebe a s měřítky a i s jezdci v nich. Ale toho 17,5 má teď kamarádka, až vyjede tráva, předpokládám, že sedlo dorazí zpátky :), dofotím.

Ohledně pohlavního dimorfizmu, kostěná pánev jiná je, ale ještě jsem neslyšela chlapa, že by řekl "vadí mi v tom sedle jiné zauhlení pánve". Vždy když jim oboum říkám, ať si sednou víc dopředu a nevystrkují zadek, řeknou že jsem kráva :)

9.3.2021 14:05
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Prohrábla jsem staré vzpomínky. Stará sedla měla komoru tvaru U, dřevěnou kostru, vlněné polštáře a žádné moderní prvky typu úprava pro lopatku...Podle vyžranosti koně si to sedlo buď výš nebo níž. Co si pamatuji, když jsem sundala sedlo, koně byli opocené všude stejně (někdy jakože fakt všude, takže nějaké neopocené fleky neměli šanci :).
Starší Kentaury typu Hanulay ještě tohle kouzlo měli. Eventer I asi bude tato éra, ale nevím. Vše Kentauří skokové novodobé má komoru ostrého V.

Sisi jestli máte chuť a čas, udělejte si maketu kobyly z profilu a zepředu aby byl vidět obrys hrudníku a kohoutku (podle fotek) a přikládejte si jí k fotkám sedel z inzerce, na stránkách prodejců atd. Jako byly ty papírové panenky a hadříky, co se na ně nandavalo vystříhlé. A suňte maketu do toho sedla víc nahoru a dolů a sledujte, kde se co přibližuje nebo odstává. Když už se mi sedlo líbí tak, že ho prostě musím zkusit a na koni sedí na pohled dobře, v terénu si všímám, jestli je uvolněně hlava krk, v klusu kůň nezkracuje krok (ukazatel přední části sedla) a v úsecích, kde rád a sám od sebe nacválá, cválá ochotně i s novým sedlem (většinou u problému s tvarem zadní části polštářů, místo nacválání natáhne ztulhý klus). 25 letou kobylu asi nejezdíte do spocena, aby šlo posoudit suché fleky, tak prostě hleďte na pohodlí. Když se sedlo líbí i koni, jezdím v novém pár týdnů a pak se vrátím zpátky k starému kalibračnímu. Vynikne pak rozdíl, jak se kůň pod sedlem tváří a hlavně jak se mu upraví svaly kolem kohoutku. U těch nových skokových Kentaurů s V komorou, i když kůň chodí zdánlivě dobře, mu vždy zmizí svaly po stranách kohoutku. A když se pak vrátím ke kalibračnímu starému sedlu s komorou U, je mu širší než bylo. Po pár týdnech ježdění zpátky v starém ty svaly zas dorostou. Si teď říkáte chudák můj kůň, ale kdybych nezkoušela jiná sedla, nenašla bych nikdy to nejlepší :)

9.3.2021 17:20
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nemyslím, že váš kůň je chudák. Když víte, co má mít na zádech a jdete si za tím.
Se sedlem jsem nikdy neexperimentovala. Ovšem pokud jsem správně zvolila podsedlovku, ten pocit, že se kobyle jde lépe, tu byl. Stejně tak poznám, že jsem přetáhla o dirku. A že je nutno povolit. Kobyla to dá najevo. Což je fajn, když se furt mění.
Má nějaký význam to, že kobyle sedí sedlo na zádech tak, že ho musím sundávat silou?
Nápad s vystřihovánkami není špatný, bohužel prodejci fotí sedla blbě. Tedy mimo a-sedla.cz.

9.3.2021 21:57
10.3.2021 06:20
sisi58

XXX.XXX.191.1

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/133327713/vytrvalostni-sedlo.php
Asi ale malý zadek

To v mém případě nehrozí.

10.3.2021 12:45
Arbora

XXX.XXX.233.1

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/133327713/vytrvalostni-sedlo.php
Asi ale malý zadek

niee, tento norton je mor! neechesituje sedlo, ktorému by toto sedlo sadlo, pretože je od výrobcu ušité tak, aby tlačilo na kohútik.

10.3.2021 16:50
sisi58

XXX.XXX.191.1

Rif Du Madon napsal(a):

A co toto?
Stále jsem ve fázi "rozhoduji se". Ovšem pokud mohu konzultovat s odborníky, je to fanfárové, než když na to koukám sama. Aspoň se něco přiučím.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/133349178/kentaur-priamos-ii.php

10.3.2021 18:43
koně

XXX.XXX.174.63

sisi58 napsal(a):
A co toto?
Stále jsem ve fázi "rozhoduji se". Ovšem pokud mohu konzultovat s odborníky, je to fanfárové, než když na to koukám sama. Aspoň se něco přiučím.

Tak nevím,ale oproti australáku je tohle naprostá placka ,myšleno pro vlastní pozadí
Jsem zvyklá být pěkně usazená v hlubokém posedlí za ušima a přesun do téhle, od pohledu kluzké placičky, by mě určitě uvrhl do zmatku
Australák je přeci extrém, ale kam celkem nemám problém se z něj taky usadit jsou hodně hluboká sedla ,spíše drezúrního typu

10.3.2021 18:43
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

sisi58 napsal(a):
A co toto?

Priamose jsme měli na kobylu na obsedání. Nepasovalo jí, protože byla úzká jak žížala (mezi přední nohy se jí nevešlo hřbílko), v předu sedělo nízko a vzádu se zvedalo. Mělo opravdu dost kontaktní nízké polštáře, hlavně vepředu a také uprostřed pod jezdcem. Ale na dospělém nasvaleném koni bude sedět uplně jinak. Navíc není vyfocené zespod, jak vypadají polštáře a páteřní kanál, tak to neumím ani hrubě odhadnout.
Já bych hledala něco s tlustějšími polštářemi, které budou měkké a lze je pak i upravit sedlářem. V kontaktu je sice super pocit, ale tolerance změn koňského těla je menší než na naducaném nekontaktu. To je hlavní důvod, proč pořád zkouším nějaké sedlo. Ten pocit jízdy na tenkém polštáři je závislost a vždy doufám, že to sedlo starému bude pasovat, prd, vžy se musím vrátit k albionu na půl metru tlusté vrstvy vlny. Jinak dost výrazně pomáhalo pod tenké polštáře používat klasickou filcovou podsedlovku, sem tam se mihnou na bazoši i v super stavu (nové stojí 3 tisíce a materiál na samodomo výrobu o moc levněji nevychází), ale tu údržbu si asi pamatujete.
A jste si jistá tou dvojkovou komorou? Kobyly je kus. Můj starý i když opadne na minimum, do kentaurovské dvojky se nanarve.

10.3.2021 18:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

Rif Du Madon napsal(a):
Priamose jsme měli na kobylu na obsedání. Nepasovalo jí, protože byla úzká jak žížala (mezi přední nohy se jí nevešlo hřbílko), v předu sedělo nízko a vzádu se zvedalo. Mělo opravdu dost kontaktní nízké polštáře, hlavně vepředu a také uprostřed pod jezdcem. Ale na dospělém nasvaleném koni bude sedět uplně jinak. Navíc není vyfocené zespod, jak vypadají polštáře a páteřní kanál, tak to neumím ani hrubě odhadnout.
Já bych hledala něco s tlustějšími polštářemi, které budou měkké a lze je pak i upravit sedlářem. V kontaktu je sice super pocit, ale tolerance změn koňského těla je menší než na naducaném nekontaktu. To je hlavní důvod, proč pořád zkouším nějaké sedlo. Ten pocit jízdy na tenkém polštáři je závislost a vždy doufám, že to sedlo starému bude pasovat, prd, vžy se musím vrátit k albionu na půl metru tlusté vrstvy vlny. Jinak dost výrazně pomáhalo pod tenké polštáře používat klasickou filcovou podsedlovku, sem tam se mihnou na bazoši i v super stavu (nové stojí 3 tisíce a materiál na samodomo výrobu o moc levněji nevychází), ale tu údržbu si asi pamatujete.
A jste si jistá tou dvojkovou komorou? Kobyly je kus. Můj starý i když opadne na minimum, do kentaurovské dvojky se nanarve.

Zkusím vyfotit australáka zepředu. A pak to porovnat. Zatím jsem ve vybírání laik. Poznám, když sedlo sedí či ne, ale rozhodně nedokážu posoudit, který typ sedla by kobyle pasoval, podle názvu. Ale zajímá mě to. A chci o tom vědět víc.

10.3.2021 20:25
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Co mě na bazoši zaujalo:
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/133259377/kvalitni-drezurni-sedlo-v-top-stavu.php
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/133276991/universalni-stubben-roxane-hnedy-175-komora-145-sirsi-2.php
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/132858798/krasne-drezurni-sedlo-stubben-scandica.php
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/131231830/univerzalni-sedlo-albion-k19.php

Do těch skokových kontaktů placatých bych se opravdu z australa nehrnula i kvůli kobyle.
Z těch odkazů, to pslední Albion už na prodej není, to je to, co jsem ukořistila pro kamarádku :)
To hnědé roxane vypadá pěkně. Má vzádu odběh polštářů - sedí to i na kratší záda, ale na delší záda hodně záleží, jak sedí zbytek sedla, aby tam zbytečně nechyběla plocha pro rozkládání váhy.
Nějak instinktivně vybírám drezurní nebo uni. Ale pro místo na vestu nevím, o kolik lepší než austral.
Jo a nevím, jak kobyla vypadá ze zadu, ale předpokládám, že jako normální mohutnější teplokrevník, nemá střechu ne?

Mrkněte na stránky equiservisu na blog
https://www.equiservis.cz/blog/videa/?strankovani=10&pos=10
jsou tam dobrá videa, na co bacha při kupování ojetiny, pasování sedla. Když už koukáte po bazoši.

10.3.2021 20:26

Arbora napsal(a):
niee, tento norton je mor! neechesituje sedlo, ktorému by toto sedlo sadlo, pretože je od výrobcu ušité tak, aby tlačilo na kohútik.

Aha, to inzerent neuvádí-značku.

10.3.2021 20:53
sisi58

XXX.XXX.191.1

Rif Du Madon napsal(a):
Co mě na bazoši zaujalo:
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/133259377/kvalitni-drezurni-sedlo-v-top-stavu.php
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/133276991/universalni-stubben-roxane-hnedy-175-komora-145-sirsi-2.php
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/132858798/krasne-drezurni-sedlo-stubben-scandica.php
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/131231830/univerzalni-sedlo-albion-k19.php

Do těch skokových kontaktů placatých bych se opravdu z australa nehrnula i kvůli kobyle.
Z těch odkazů, to pslední Albion už na prodej není, to je to, co jsem ukořistila pro kamarádku :)
To hnědé roxane vypadá pěkně. Má vzádu odběh polštářů - sedí to i na kratší záda, ale na delší záda hodně záleží, jak sedí zbytek sedla, aby tam zbytečně nechyběla plocha pro rozkládání váhy.
Nějak instinktivně vybírám drezurní nebo uni. Ale pro místo na vestu nevím, o kolik lepší než austral.
Jo a nevím, jak kobyla vypadá ze zadu, ale předpokládám, že jako normální mohutnější teplokrevník, nemá střechu ne?

Mrkněte na stránky equiservisu na blog
https://www.equiservis.cz/blog/videa/?strankovani=10&pos=10
jsou tam dobrá videa, na co bacha při kupování ojetiny, pasování sedla. Když už koukáte po bazoši.

Ty drezurní jsou vzadu vysoké. Albion má širokou komoru.
To hnědé Roxane mi přijde nejlepší.Je i hezké.
Vyloženě střechu nemá. Krmím ji jak jateční. Ale páteř jí teď vystupuje. I tak stále vypadá jako to klasické ČT. Oddílové. Má v kohoutku 164 cm.Starší fotka, kdy na ní jezdil syn v angl.sedle. Mělo 18 ku posedlí.

10.3.2021 21:04

Rif- tak ten Albion se mi taky líbí, škoda že už ho máte v pařátech , já jsem teď koupila Karl Niedersusse Symfonii, chtěla jsem si jí taky vyzkoušet, nemáte zkušenost? https://equestrianimports.com/shop/new-saddles/dressage-saddles/karl-niedersuss-symphonie-dressage-saddle/

K těm Albionům, nechala jsem si jednoho přecpat a přestal sedět, se známou stájové kolegyně jsme se shodli, že Albiony jsou spíš rozpláclé a méně naducané a to přiducání jim škodí...mám A. GP Tzar, potřebovala bych ho vzadu trochu zvednout ale bojím se ho nechat docpat...
https://www.saddlesdirect.co.uk/product/albion-tzar/

11.3.2021 06:26
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Rif- tak ten Albion se mi taky líbí, škoda že už ho máte v pařátech , já jsem teď koupila Karl Niedersusse Symfonii, chtěla jsem si jí taky vyzkoušet, nemáte zkušenost? https://equestrianimports.com/shop/new-saddles/dressage-saddles/karl-niedersuss-symphonie-dressage-saddle/

K těm Albionům, nechala jsem si jednoho přecpat a přestal sedět, se známou stájové kolegyně jsme se shodli, že Albiony jsou spíš rozpláclé a méně naducané a to přiducání jim škodí...mám A. GP Tzar, potřebovala bych ho vzadu trochu zvednout ale bojím se ho nechat docpat...
https://www.saddlesdirect.co.uk/product/albion-tzar/

KN jsem zkoušela pouze Trio, taková příjemná neomezující klasika, bohužel bylo oboum koním úzké.
Albion z bazoše bude k mání, až kamarádce dosvalí kůň po marodění, už říkala, že tomu dává tak dva měsíce.

Docpávání řeším už jenom v equiservisu. Pozkoušela jsem různé "firmy" a jednoznačný vítěz. Albiona K2 jump koupeného na bazoši jsem nechávala docpat, protože mi odstával vzadu a lehce mě předkláněl. Chtěla jsem ho dofouknout vepředu. Naštěstí mě Hakr odchyt ještě na prodejně a u dělal mi supr školení. Sedlo bylo od předchozího majitela nadměrně docpané jak vzádu tak i v místech pod jezdcem. Takže mi naopak ubral vlnu vzádu a uprostřed a to sedlo krásně sedlo. Říkal, že tyto typy vlněných prostě nesmí být narvané do tuha.
Starého Stubbena, takové ty nízké super tuhé polštáře, jsem tam nechala před prodejem komplet přecpat, objednal mi origo vlnu od Stubbenů (rozdíl v ceně asi 300kč) a docpal to tak fajnovo, že bych to sedlo i dala koni na záda.
Z docpávání sedla, které mám zrovna jako "už nafurt", mám hrůzu. Nechala jsem jednou docpat kobyle Barnsbyho, v dobré víře, že se to má a šlo. Ale stejně by z něj byla rychle vyrostla.

11.3.2021 23:42
SarahEquestrian

XXX.XXX.172.166

sisi58 napsal(a):
https://www.aurashop.cz/anglie/pro-kone/sedla/skokova-a-vsestranna-sedla/krosove-sedlo-premier-equine-bordeux-monoflap-22544.html?v=119900
Mám australské sedlo, které kobyle většinou sedí( pokud hodně nezhubne). Ovšem ona nemládne a sedlo je docela těžké. Na kožené, tohoto typu, nemám peníze. Navíc nevím dne ani hodiny, kdy koby nebo já už nebudeme sto jezdit. Jako nové, nebude křivé. Stačí, když jsem křivá já.
Ale protože jsem měla dosud jen 2 sedla, jeden western a jedno australské, nevyznám se v sedlech vůbec.
Proto prosím o posouzení. Pro kobylku na fotce.

Nemyslím si, že je to zrovna rozumné, byla by to opravdu VELIKÁ změna, nemuselo by to vyhovovat jak Vám, tak kobyle.

12.3.2021 01:12
Dotaz

XXX.XXX.235.225

12.3.2021 06:18
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dotaz napsal(a):
Sisi, vaquera by byla mimo?

Krásné a bílé! V čem by bylo zlepšení proti australskému? Neznám tato sedla.

12.3.2021 07:12

Dotaz napsal(a):
Sisi, vaquera by byla mimo?

Vysoká zadní rozsocha - vesta. To by nefungovalo :-( To už ten australan je lepší.

Mimochodem já taky šmrncám spodním krajem vesty o sedlo. Většinu roku mám přes vestu bundu, tak to nevadí (vesta je bundou připlácnutá k tělu). Ale na léto už jsem uvažovala např. o tom, že si na vestu přidělám řemínky do třísel, jako mají dostihoví jezdci (ne, že by ta vesta byla extra dlouhá, mám pocit, že mám stejnou dokonce, jako Zuzka - s těmi suchými zipy přes spodní žebra), a nebo na tu spodní část nad kostrč prostě bederní pásek (gumu?), která by mi to držela taky připláclé k tělu. Vzhledem k možnému pádu na spodní část zad a k mé sebelásce jsem neuvažovala o krácení vesty, nadto mi to holt v té anglii zase tak moc nevadí. Vlastně si toho všimnu hlavně při vysedávání.

12.3.2021 08:37
Dotaz

XXX.XXX.235.225

sisi58 napsal(a):
Krásné a bílé! V čem by bylo zlepšení proti australskému? Neznám tato sedla.

Na to se dávají pracovní návleky. :)

Nevím, co s kolenem přesně potřebujete, psala jste o oušcích.

Ale teď jsem jukla pro jistotu, kolik váží, a beru zpět, je těžké, i když mi to při sedlání kdysi nepřišlo. Sedělo se mi v tom dobře.

12.3.2021 09:59
Arbora

XXX.XXX.233.1

sisi58 napsal(a):
https://www.facebook.com/commerce/listing/486896318973478/?media_id=0&ref=share_attachment

toto vyzerá fajn, ale chýba mi pohľad odzadu na sedlo, aby nebol ten kanál príliš úzky.

Skúste popozerať staršie stubbeny siegfried trebárs, jednu dobu som mala staršie sedlo z inzercie, komora tiež snád 20 cm, síce skokové, resp. skokový univerzál, ale celkom pohodlné. Začínala som jazdiť v kentauroch, z nich by som si vybrala asi skôr toho priamosa, alebo hanuaja jednotku. Dvojka už bola z inej kože a v podstate úplne iné sedlo.

12.3.2021 14:51
sisi58

XXX.XXX.191.1

Vysoká zadní rozsocha - vesta. To by nefungovalo :-( To už ten australan je lepší.

Mimochodem já taky šmrncám spodním krajem vesty o sedlo. Většinu roku mám přes vestu bundu, tak to nevadí (vesta je bundou připlácnutá k tělu). Ale na léto už jsem uvažovala např. o tom, že si na vestu přidělám řemínky do třísel, jako mají dostihoví jezdci (ne, že by ta vesta byla extra dlouhá, mám pocit, že mám stejnou dokonce, jako Zuzka - s těmi suchými zipy přes spodní žebra), a nebo na tu spodní část nad kostrč prostě bederní pásek (gumu?), která by mi to držela taky připláclé k tělu. Vzhledem k možnému pádu na spodní část zad a k mé sebelásce jsem neuvažovala o krácení vesty, nadto mi to holt v té anglii zase tak moc nevadí. Vlastně si toho všimnu hlavně při vysedávání.

Když vidím tu vestu, musím se smát.
V takové bych mohla jezdit jen endurance. Ti v sedle taky pořád stojí!

13.3.2021 07:41
sisi58

XXX.XXX.191.1

Rif Du Madon napsal(a):
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/133481738/celokozene-sedlo-kentaur-odysseus.php
Co tohle? Tam by se vesta nevešla?

Je pro širší koně.
Stále bych dala přednost krosovému nebo alespoň skokovému s velkými opěrkami. Ty drezurní či podobné drezurním, mi moc nesedí.
Pěkné je to ze Slovenska.

13.3.2021 10:24
Arbora

XXX.XXX.233.1

Ten odyseus je pekne ťažké sedlo. To príliš nepomôže. Sisi, skúste pozrieť na toto. https://zvirata.bazos.cz/inzerat/133413100/prodam-sedlo-wintec-500-vsestranne.php
Ja teda na wintecy nedám dopustiť, máme ich odskúšané na rôznych koňoch v medzinárodnej vytrvalosti (a nielen my), nikdy v živote nikto z našich koní nemal za chrbát horšiu známku ako A, takže sú naozaj dôkladne preverené. Červená komora je cca trojka a ešte stále sa dá rozšíriť na modrú a bielu.

13.3.2021 10:33
sisi58

XXX.XXX.191.1

Arbora napsal(a):
Ten odyseus je pekne ťažké sedlo. To príliš nepomôže. Sisi, skúste pozrieť na toto. https://zvirata.bazos.cz/inzerat/133413100/prodam-sedlo-wintec-500-vsestranne.php
Ja teda na wintecy nedám dopustiť, máme ich odskúšané na rôznych koňoch v medzinárodnej vytrvalosti (a nielen my), nikdy v živote nikto z našich koní nemal za chrbát horšiu známku ako A, takže sú naozaj dôkladne preverené. Červená komora je cca trojka a ešte stále sa dá rozšíriť na modrú a bielu.

Na to jsem taky koukala.
Nechci rozšiřovat. Kobyla je teď ve stavu spíše dvojkové komory (možná trochu širší dvojky) s tím, že by to chtělo více místa na výšku v té komoře. Podkládám teď podložky Acavallo vpředu zesílené a je to tak, tak.

13.3.2021 10:37
sisi58

XXX.XXX.191.1

Arbora napsal(a):

A co tento Wintec?
https://www.sbazar.cz/Sedlaa/detail/127181728-182-3__anglicke-sedlo-wintec-pro__
Dle Rif jste přes Wintec sedla odborník Vy.

13.3.2021 11:00
Arbora

XXX.XXX.233.1

Toto je dokonca nejaký vytrvalostný špeciál, ak sadne, prečo nie. Akurát to sedlo je fakt veľké, akože tak, že aj na môjho 1.70m valacha bolo také, že by zniesol kratšie. Ona tá zadná časť je tak odveci dlhá.

13.3.2021 11:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

Arbora napsal(a):
Toto je dokonca nejaký vytrvalostný špeciál, ak sadne, prečo nie. Akurát to sedlo je fakt veľké, akože tak, že aj na môjho 1.70m valacha bolo také, že by zniesol kratšie. Ona tá zadná časť je tak odveci dlhá.

Kobyla je dlouhá dosti. Celkově je větší.
Jde mi spíše o to, abych nekoupila nějakou ojetinu, kterou pak nebudu moci, když nebude pasovat, poslat dál.
Teď mi odpověděli, že je k mání. A jak je to s výměnnými komorami? Nechat dvojku? Okozpytně se mi zdá, že by pasovat mohla. A přikoupit trojku? I když na kobylu v kondici má australské.

13.3.2021 11:25
kallisto

XXX.XXX.237.35

A nechtělo by to spíš turistické sedlo?
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/133481738/celokozene-sedlo-kentaur-odysseus.php
Ty budou pohodlné. Ale pořád kůže, čili nic výrazně odlehčeného.

13.3.2021 11:28
sisi58

XXX.XXX.191.1

kallisto napsal(a):
A nechtělo by to spíš turistické sedlo?
Ty budou pohodlné. Ale pořád kůže, čili nic výrazně odlehčeného.

Je pro širšího koně, což Linda teď opravdu není.

13.3.2021 11:35
sisi58

XXX.XXX.191.1

kallisto napsal(a):
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/132465552/kozene-sedlo-kentaur-odysseus.php

Není křivé? Pohled zezadu na páté fotce.

13.3.2021 12:22
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Arbora napsal(a):

Ten Odyseus je fakt až tak ťažký? Jasne že proti wintecu ano, ale by voko váží nad 10kg? Mám to vo výbere ako alternatívu pre chlapa, keby kobyla vyrástla z albiona.

Ani winteca som ešte neskúšala. Ako prosím ťa vyzerajú tie nafukovacie vankúše po čase? A naozaj sa to dá prifúknuť podla kondície?
Tie bez cair systému sú vypchaté syntetickou vlnou alebo čím?

13.3.2021 14:03

sisi58 napsal(a):
A co tento Wintec?
https://www.sbazar.cz/Sedlaa/detail/127181728-182-3__anglicke-sedlo-wintec-pro__
Dle Rif jste přes Wintec sedla odborník Vy.

Sisi, to sedlo je těsně před "rozpadnutím", a 5 tisíc bych za něj nedala...1500-2000tis, zkuste smlouvat, musíte mít rezervu , když ho budete muset poslat dál...

Pořiďte tu podložku Acavalo vepředu tlustší, zkuste dopasovat vaše stávající sedlo, na které je kobyla zvyklá a došetřete na nějaký lepší model.

13.3.2021 14:11
sisi58

XXX.XXX.191.1

Sisi, to sedlo je těsně před "rozpadnutím", a 5 tisíc bych za něj nedala...1500-2000tis, zkuste smlouvat, musíte mít rezervu , když ho budete muset poslat dál...

Pořiďte tu podložku Acavalo vepředu tlustší, zkuste dopasovat vaše stávající sedlo, na které je kobyla zvyklá a došetřete na nějaký lepší model.

Mám dvě podložky a 4 různě tlusté dečky, některé s vyměnitelnými vložkami.
Nemusím sedlo kupovat, pokud dobře zvolím podložku a dečku, jedu bez problémů. Ale, jak píše Rif, je možné mít sedla dvě, jedno na koně v kondici, a to druhé.

13.3.2021 14:21

sisi58 napsal(a):
Mám dvě podložky a 4 různě tlusté dečky, některé s vyměnitelnými vložkami.
Nemusím sedlo kupovat, pokud dobře zvolím podložku a dečku, jedu bez problémů. Ale, jak píše Rif, je možné mít sedla dvě, jedno na koně v kondici, a to druhé.

Já už vám to také psala, že si máte sedlo stávající nechat, a jen dokoupit jiné, když máte potřebu, ale ne za každou cenu kdejakou práskačku, co je i zadarmo drahá,to pak buď nevíte , co s penězi nebo jste zoufalá.
Dejte aktuální fotku a bude vyřešeno, co kobyle padne, a jestli je hodně opadlá za kohoutkem, určitě bych jí winteka nedávala, ta vyměnitelná komora nebude to pravé ořechové.
Pokud nemá aktuálně objem, dokrmujte objem řízkama...koně je žerou i samotné,samozřejmě máčené.

13.3.2021 14:51
sisi58

XXX.XXX.191.1

Já už vám to také psala, že si máte sedlo stávající nechat, a jen dokoupit jiné, když máte potřebu, ale ne za každou cenu kdejakou práskačku, co je i zadarmo drahá,to pak buď nevíte , co s penězi nebo jste zoufalá.
Dejte aktuální fotku a bude vyřešeno, co kobyle padne, a jestli je hodně opadlá za kohoutkem, určitě bych jí winteka nedávala, ta vyměnitelná komora nebude to pravé ořechové.
Pokud nemá aktuálně objem, dokrmujte objem řízkama...koně je žerou i samotné,samozřejmě máčené.

A já znovu píšu, že si sedlo nechám a budu na něm jezdit.
A také, že kobylu krmím, ale dost dobře jí nemůžu jít vybojovat místo u krmelce, když tam nebydlím.
5 x týdně ji beru z ohrady do boxu, kde může žrát v klidu, kolik sežere, dostane kyblík když přijdu ráno a pak než odcházím. KD jsem konzultovala s Rif, které věřím.Když tam nejsem, krmí oška tím, co nachystám.
A ne nemusím kupovat kdejakou plečku.
Ta sedla sem dávám, a to už jsem taky psala, abych získala příslušné znalosti od lidí, kteří mají přehled, neboť já jsem měla na jednom koni jedno westernové sedlo 14 let a na kobyle mám australáka 7 let.
Takže o anglických sedlech vím prd.
Celá kobyla je vyfocená hned v úvodu. Pokud nebude hnusné počasí, jako bylo celý týden, můžu zkusit nafotit víc zblízka nebo třeba vylízt na ohradu a vyfotit ji shora a zezadu. Popřípadě jí dát něco do kybíku a zkusit vyfotit zepředu. Najdu si židli, neboť přes ni zepředu nevidím, neb má 164 cm.
Další možnost je, poprosit paní Dohnalovou, aby přijela.
Ale nechci být za hlupáka, tak se snažím, se o anglických sedlech dopředu něco dozvědět.
Stejně tak jsem to udělala se schvácenými kopyty druhého koně.
Pokud nemám alespoň elementární znalosti k věci, může mi kdokoli, cokoli nakukat. A to nechci.

13.3.2021 15:32
koně

XXX.XXX.174.63

Kentaur Odysseus vůbec není těžký
Kamarádka ho měla ,nechávala si šít ,na exota s jedničkovou komorou ,pro sebe měkčené posedlí .
Za mě super sedlo.Jen už nemáme koně s jedničkovou komorou,tak šlo z domu.Ani ne za třetinu, původní ceny

13.3.2021 18:25
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

A ženský bez emocí! Je to hezká debata. Sisi má prostě náladu na zkoušení něčeho jiného, než co má doma. A kdo má náladu taky surfovat po bazoši a dohazovat jápady a ještě lépe zkušenosti, tak se přidá, ne? Na kabelky nekoukáme, tak budeme na sedla. Window shopping :) Akorát doufám, že odolám a zas něco nekoupím :)

Neregistrovaný uživatel

14.3.2021 11:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.207

Hele a Baloun by řešením nebyl? Expert nejsem ale má to být nak flexi či co?

14.3.2021 12:16
šimlík

XXX.XXX.215.18

Pokud stávající sedlo s vhodnou dečkou sedí, zaměřte se na vhodnější ustájení pro starého koně, nebo ve stávajícím pouze s vhodným partˇákem, kde se dostane k senu stále a kyblík sežere v klidu. Neříkám tím, že se nestaráte.

14.3.2021 15:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

šimlík napsal(a):
Pokud stávající sedlo s vhodnou dečkou sedí, zaměřte se na vhodnější ustájení pro starého koně, nebo ve stávajícím pouze s vhodným partˇákem, kde se dostane k senu stále a kyblík sežere v klidu. Neříkám tím, že se nestaráte.

Jediné ustájení v okruhu 30 kilometrů. A věřte, že jsem hledala velmi pečlivě,měla jsem na to rok. Znám každého majitele v okolí. Telefonováním jsem trávila velmi velice moc času. A ke konci jsem z toho, že není kam jít, špatně spala.
Tam, kde jsme, jsme jen díky tomu, že majitel změnil ošetřovatele, před tím to byla hladomorna. Jinak jsem taky mohla mít kobylu buď někde mezi krávama nebo pod oknem, uvázanou u klepače na koberce.
Musím pracovat s tím, co mám. Záměrně nic nepopisuji, jen jsem psala, že je občas problém se senem. A ani nic víc psát nebudu.

14.3.2021 15:36
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Hele a Baloun by řešením nebyl? Expert nejsem ale má to být nak flexi či co?

Koukala jste na jejich cenu?
Po jiném sedle, než australském, které máme, jsem koukala s tím, že by mohlo sloužit právě v těch přechodných obdobích, kdy se něco pokazí, a kobyle opadnou svaly/zhubne. Teď to byla moje nemoc a pokračuje to nemocí kobyly. Takže nejezdí. A když nejezdí, opadávají ji svaly. Je starší a to je hned. Ve 14 mohla nejezdit měsíc a nic. Teď stojí týden a hned je to vidět. Opravdu nemusím kupovat nic. Byl to prostě jen nápad.

15.3.2021 06:51

A co tak pozvat tu paní Dohnalovou čistě na edukativní návštěvu, pokud by souhlasila? Nakoukat totiž něco po fotkách (přičemž my máme taky k disp. pouze fotku koně) je jedna věc. Ale vidět ta sedla na koni, s člověkem, který vám ukáže, kudy máte projet rukou pod sedlem, a co máte/nemáte cítit, to je jiné kafe. Myslím si, že budete mít násobně informací za jednu hodinu s deseti sedly. Nehledě na to, že si do několika hnedle můžete sednout, a říct "tyhle opěrky jo, tyhle ne", porovnat velikosti posedlí, úhlení kyčlí a tak.

Když paní Dohnalové řeknete, že nebudete kupovat, pouze zaplatíte výjezd se sedly, to by nešlo? Nevím, nikdy jsem nezaregistrovala, že by to tak někdo udělal. Ale za zeptání nic nedáte :-) Případně jestli takhle ještě jezdí někdo další (Hakr, sedlovna.cz, pasujeme-sedla.cz nebo jak se všichni jmenují).

Jen nápad :-)

15.3.2021 15:35
sisi58

XXX.XXX.191.1

A co tak pozvat tu paní Dohnalovou čistě na edukativní návštěvu, pokud by souhlasila? Nakoukat totiž něco po fotkách (přičemž my máme taky k disp. pouze fotku koně) je jedna věc. Ale vidět ta sedla na koni, s člověkem, který vám ukáže, kudy máte projet rukou pod sedlem, a co máte/nemáte cítit, to je jiné kafe. Myslím si, že budete mít násobně informací za jednu hodinu s deseti sedly. Nehledě na to, že si do několika hnedle můžete sednout, a říct "tyhle opěrky jo, tyhle ne", porovnat velikosti posedlí, úhlení kyčlí a tak.

Když paní Dohnalové řeknete, že nebudete kupovat, pouze zaplatíte výjezd se sedly, to by nešlo? Nevím, nikdy jsem nezaregistrovala, že by to tak někdo udělal. Ale za zeptání nic nedáte :-) Případně jestli takhle ještě jezdí někdo další (Hakr, sedlovna.cz, pasujeme-sedla.cz nebo jak se všichni jmenují).

Jen nápad :-)

Měla jsem nápad stejný. Jen jsem chtěla mít nějaký přehled, než by přijela.Abych já, když bude něco říkat, nemyslela, že mluví latinsky.
Navíc je to velmi zajímavé téma.

17.3.2021 09:30
17.3.2021 09:37
sisi58

XXX.XXX.191.1

Velmi děkuji všem, kteří věnovali čas mému dotazu.
Zavolala jsem paní dohnalové do https://www.a-sedla.cz/ a svěřila se do jejich rukou.
Po objasnění situace udělala hm, hm a prohlásila, že zkusí něco vybrat či sehnat.
Tak uvidíme.

17.3.2021 10:33
Arbora

XXX.XXX.233.1

A ona už zase jazdí po klientoch so sedlami? Niekto tu v diskusii písal, že už nestíhala, tak s tým prestala.

17.3.2021 10:40
sisi58

XXX.XXX.191.1

Arbora napsal(a):
A ona už zase jazdí po klientoch so sedlami? Niekto tu v diskusii písal, že už nestíhala, tak s tým prestala.

Nevím, jsme domluvené zatím pouze předběžně. Navíc já nesháním sedlo třeba na závody nebo na mladého, perspektivního koně, ale "jen" sedlo, které, jak doufám, použiji jen několikrát za rok, jako přechodní.

17.3.2021 10:52
Žofi

XXX.XXX.80.55

Paní Dohnalovou doporučuji všemi deseti. Už hodně přes deset let od ní beru sedla (cenová relace nad 20tis) a vždycky vyšla maximálně vstříc. Díky ní jsem si mohla napasovat sedlo vždy jak na koně tak na mou maličkost (a že jsem echt atyp). I nedávno se se mnou zapotila, ale nakonec jsme sedlo sehnaly. Akorát já si vždycky sjedu k ní domů, byť to také nemám kousek.
Držím Vám, Sisi, pěsti, ať jste spokojená vy i Váš kůň. 👍

17.3.2021 11:03
sisi58

XXX.XXX.191.1

Žofi napsal(a):
Paní Dohnalovou doporučuji všemi deseti. Už hodně přes deset let od ní beru sedla (cenová relace nad 20tis) a vždycky vyšla maximálně vstříc. Díky ní jsem si mohla napasovat sedlo vždy jak na koně tak na mou maličkost (a že jsem echt atyp). I nedávno se se mnou zapotila, ale nakonec jsme sedlo sehnaly. Akorát já si vždycky sjedu k ní domů, byť to také nemám kousek.
Držím Vám, Sisi, pěsti, ať jste spokojená vy i Váš kůň. 👍

Děkuji. Ať Vám koně jdou!

Přidejte reakci

Přidat smajlík