Očkování proti EHV-1 - jak moc velká pras*rna to je?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.3.2021 19:27
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Ahoj všem,

Pokud letos nějaká amatérská závodní sezona vůbec bude skrz covid, tak kůň bude muset být očkování na EHV-1 (info SVS z dneška).

Nemám s očkováním na EHV-1 nijaké zkušenosti. Mohl by mi někdo znalejší napsat, jak moc velké je to svinstvo pro koně v rámci očkování? Jsou po tom moc silné vedlejší příznaky a jaké, případně může ho to nějak doživotně hendikepovat?

Jaké je očkovací schéma?

Díky za každou zkušenost.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.3.2021 20:41

alfi pav napsal(a):
Ahoj všem,

Pokud letos nějaká amatérská závodní sezona vůbec bude skrz covid, tak kůň bude muset být očkování na EHV-1 (info SVS z dneška).

Nemám s očkováním na EHV-1 nijaké zkušenosti. Mohl by mi někdo znalejší napsat, jak moc velké je to svinstvo pro koně v rámci očkování? Jsou po tom moc silné vedlejší příznaky a jaké, případně může ho to nějak doživotně hendikepovat?

Jaké je očkovací schéma?

Právě jsem to zkoumala. Našla jsem zatím schéma vakcinace: 1., pak po 4 týdnech, pak dvakrát ročně. A na jedněch stránkách informaci, že podle některých může opakovaná vakcinace na EHV- 1 zvyšovat riziko neurologických potíží. Jinde to nepsali, ale zatím jsem koukla jen na několik stránek.

5.3.2021 20:50
6.3.2021 14:43
lina225

XXX.XXX.160.80

V naší stáji se očkuje už delší dobu a žádné reakce po očkování nebo vedlejší příznaky jsme nezaznamenali. Jedná se o nějakých 40 koní různého věku a využití, všichni ok :)

6.3.2021 15:46
alfi pav

XXX.XXX.30.253

lina225 napsal(a):
V naší stáji se očkuje už delší dobu a žádné reakce po očkování nebo vedlejší příznaky jsme nezaznamenali. Jedná se o nějakých 40 koní různého věku a využití, všichni ok :)

Díky moc

Jestli to víte, jak zhruba vychází cena toho očkování? Stejně jak chřipka?

6.3.2021 16:25
Moyda

XXX.XXX.147.89

Herpes je dražší +-800. Ale hlavně je to momentálně nedostatkové zboží.

6.3.2021 18:43
Arbora

XXX.XXX.233.1

alfi pav napsal(a):
Ahoj všem,

Jaké je očkovací schéma?

Očkujú sa žrebné kobyly, takže asi to nebude žiadna brutálna záťaž.

Tí, čo si už priniesli nejaké kašle a sople zo súťaží, očkujú ehv-1 už preventívne.

6.3.2021 19:26
koně

XXX.XXX.174.63

http://www.svupraha.cz/vysetreni-zvirat/kone/herpesviry-koni-ehv-1-ehv-2-ehv-4
Tady je vícero typů,ale herpesviry se očkují běžně ,nejvíc březím,jak píše Arbora,tak bych se toho nebála

6.3.2021 20:34
lenacia

XXX.XXX.214.117

Asi tak, Sáruši sem musela očkovat několikrát herpesem... To naopak očkování na chřipku udělalo Sáře bouli na krku.

7.3.2021 09:24
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Děkuji všem za příspěvky

7.3.2021 11:08
bongani

XXX.XXX.45.91

U nás ve stáji se teď tohle očkování taky řeší. Mě by zajímalo, jestli ho potřebuje i kůň, co nikdy nevytáhne paty z domovské stáje, na vyjížďky jezdíme na blízkou louku a neopustíme ani hranice obce.

7.3.2021 11:34
Terven

XXX.XXX.110.191

bongani napsal(a):
U nás ve stáji se teď tohle očkování taky řeší. Mě by zajímalo, jestli ho potřebuje i kůň, co nikdy nevytáhne paty z domovské stáje, na vyjížďky jezdíme na blízkou louku a neopustíme ani hranice obce.

Záleží, jestli ty paty vytahuje zbytek osazenstva stáje.

7.3.2021 11:53
bongani

XXX.XXX.45.91

Terven napsal(a):
Záleží, jestli ty paty vytahuje zbytek osazenstva stáje.

Jsme rekreační stáj, většina jezdí na vyjížďky po okolí, jinak moc nikam. Holky plánují očkovat, tak se přidat klidně můžeme.

7.3.2021 16:12

bongani napsal(a):
Jsme rekreační stáj, většina jezdí na vyjížďky po okolí, jinak moc nikam. Holky plánují očkovat, tak se přidat klidně můžeme.

Jsem na tom obdobně, já rekreuju, ale do stáje jezdí na treninky do haly a pořádají se zde závody...prostě se zde koně různě míjí a vyjíždí na závody jinam.... tak také asi budu očkovat.

7.3.2021 18:56
Moyda

XXX.XXX.147.89

Tak ja vždy očkovala jen chovný a bez problémů. Včera ráno naočkováno 9 kteří pracují, dnes dva zvýšená teplota, jedna teď večer 39.

7.3.2021 19:29

Moyda napsal(a):
Tak ja vždy očkovala jen chovný a bez problémů. Včera ráno naočkováno 9 kteří pracují, dnes dva zvýšená teplota, jedna teď večer 39.

A děláte s tím něco? žerou? mají deku, dát pak na noc při teplotě deku, když už jsem jí sundala? abych věděla, na co se můžu připravit, kdyby náhodou....

7.3.2021 20:43
Moyda

XXX.XXX.147.89

Jsou dekované, žerou naštěstí normálně, jen jsou takové zpomalené hlavně ta s 39' ta je i taková ztuhlá a špatně se hýbe. Klidně bych jim deku i vrátila když už nemají. A každopádně min dva dny klid po očkování já nepustila ani na výběh když ráno mrzne.

7.3.2021 20:56
Moyda

XXX.XXX.147.89

Moje vetka říkala že v pátek jich očkovala asi 100 a nikdo nic neohlásil.taky prý mluvila s lidmi co byli na těch závodech a jsou dost vystrašení. Prý to bylo strašný všude zaplachtovaný koně, něco v závěsech. Když odjížděli tak mrtvých bylo asi dvanáct. Inkubační doba asi čtyři dny a po dvou dnech většinou konec.

7.3.2021 23:23

Asi mi něco uniklo...jaké závody?
klid po normální chřipce s tetanem dávám standartně týden...

8.3.2021 02:43

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Asi mi něco uniklo...jaké závody?
klid po normální chřipce s tetanem dávám standartně týden...

Pravděpodobně toto: https://www.jezdci.cz/clanky/pribehy-z-valencie-zasazene-virem-ehv-1-je-to-peklo-rikaji-jezdci/

8.3.2021 09:03
Moyda

XXX.XXX.147.89

Jo jo ve Valencii.

8.3.2021 10:18
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pravděpodobně toto: https://www.jezdci.cz/clanky/pribehy-z-valencie-zasazene-virem-ehv-1-je-to-peklo-rikaji-jezdci/

Já mám info z francouzských zdrojů, že to až taková katastrofa nebyla byť nesnižuju utrpení zvířat. Info je taky od jezdců (belgie, francie) co tam byli. Po prvním náběhu se veterináři hodně rychle zmobilizovali a organizátor to udržel v rámci adekvátních mezí. Těch nakažených koní tam nebylo moc. Podle těch lidí spíš extrémně panikařili lidé z některých ekip.
Viděla jsem z tama i záběry na equideu, koně oddělení, spec. pravidla pro přístup do jednotlivých stájí, dezinfekce komplet všeho pokud člověk z jedné stáje šel do druhé stáje (i kováři museli desinfikovat komplet nářadí a měnit oblečení a mýt se mezi stájemi)

Mě spíš docela překvapuje, že toto onemocnění nepovažuje naše SVS za nic "vážného", co se co do výskytu na našem území ani nesleduje.

8.3.2021 10:21
evcusik

XXX.XXX.145.236

Tak ono i výskyt hříběcí pár let nazpět také nebyl "alarmující", aby se to trošku systémově řešilo. (Co chceme, to je vidět i na tom koncepčním řešení Covidu - ironie :) )

8.3.2021 10:33
Arbora

XXX.XXX.233.1

alfi pav napsal(a):
Já mám info z francouzských zdrojů, že to až taková katastrofa nebyla byť nesnižuju utrpení zvířat. Info je taky od jezdců (belgie, francie) co tam byli. Po prvním náběhu se veterináři hodně rychle zmobilizovali a organizátor to udržel v rámci adekvátních mezí. Těch nakažených koní tam nebylo moc. Podle těch lidí spíš extrémně panikařili lidé z některých ekip.
Viděla jsem z tama i záběry na equideu, koně oddělení, spec. pravidla pro přístup do jednotlivých stájí, dezinfekce komplet všeho pokud člověk z jedné stáje šel do druhé stáje (i kováři museli desinfikovat komplet nářadí a měnit oblečení a mýt se mezi stájemi)

Mě spíš docela překvapuje, že toto onemocnění nepovažuje naše SVS za nic "vážného", co se co do výskytu na našem území ani nesleduje.

Nemci sú z toho celkom zdesení a čítala som pomerne dosť vyjadrení o tom, že zlyhal prvotne organizátor - vraj trvalo dosť dlho, kým vôbec izolovali prvé nakazené kone. Ale nebola som tam, ťažko povedať. Francúzi si podobným scenárom prešli cca. tri roky dozadu, keď sa im po dostihových dráhach na južnom konci krajiny šírila Rhinopneumonia, odvtedy sa dostiháci očkojú, rovnako aj v Nemecku.
Blbé je, že dosť veľa účastníkov sa rozlietalo na rôzne ďalšie eventy, kde už sa hlásia prvé prípady. Stále som sa však nikde nedočítala releventné infomrácie o tom, či kone, ktoré umreli, prípadne boli/sú vo vážnom zdravotnom stave, mali očkovanie, to by ma naozaj zaujímalo.

SVS aspoň vydala povinnosť očkovať, keď už hlásiť nie. http://www.ikun.cz/?fbclid=IwAR2vkApu0UG_QWQI_8uq3EqmujIQLdz1piT87jj23BwzFqCfvoGyj88GL5Q# !/aktualita?itemId=3331

8.3.2021 23:00

alfi pav napsal(a):

Neproběhlo to i někdy kdysi v Kladrubech...hromadné aborty klisen?

9.3.2021 08:34
Arbora

XXX.XXX.233.1

To je jedna z vecí, ktorá by ma zaujímala, ale horsana tu dávno nebola, takže sa asi k tomu nevyjadrí. ale, zaujímala by súvislosť medzi abortami kobýl a rhinopneumóniou. Spôsobuje ju teda rovnaký kmeň, ak o správne chápem. Ale, či sú aj tie kobyly takto infekčné a či trebárs môžu preniesť na iné kone ten vírus, ktorý sa u nežrebných prejaví práve tými horúčkami a neurologickými obtiažami...

Přidejte reakci

Přidat smajlík