Co vše potřebuji vědět a čím se řídit při koupi 1,5 leteho hříběte
Paint Horse
Dobrý den,
Chtěla bych poprosit o pár rad co se koupi hříběte týče, nevím čím se řídit, tohle bude můj první kůň, takže v koupi nemám žádné zkušenosti. Kůň mě okouzlil a zamilovala jsem se do něj. Dnes tam budeme volat a domluvíme návštěvu. Ale ještě než tam pojedu potřebuji opravdu vědět čím se řídit, na co si dávat pozor atd.
Předem děkuji za odpovědi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.51
Jaké. Máte zajištění na ustájení a jaké máte zkušenosti s koňmi vy? Aby vám do roka neskakal po hlavě a nešel o dům dál jako zkažený. Jak se běžně stava
Dobrý den. Pokud nemůžete uspokojivě odpovědět na příspěvky uvedené již dříve, zkuste se "odmilovat". Neučte se chovat koně na svém koni, ve své stáji. Sama to s největší pravděpodobností nezvládnete. Choďte pomáhat - učit se - ke zkušenému chovateli. Jinak k Vašemu dotazu několik bodů:
- kůň musí být označený a zaregistrovaný v ústřední evidenci. Společně s koněm musíte IHNED převzít i průkaz koně.
- koně můžete přesouvat jen na hospodářství, které je zaregistrované v ústřední evidenci. Na hospodářství se musí vést předepsaná evidence - blíže o evidenci na webu www.uek.cz a www.cmsch.cz
- kůň by neměl být ve stáji sám!!! Potřebuje parťáka!!!
Úplně nejhorší kombinace je nezkušený člověk a mladý kůň.
Kůň v tomhle věku potřebuje stádo, které ho vychová a dovolí mu být koněm. Pokud bude někde na dvorečku, buď sám a nebo jen s nějakou kozou/ovcí, případně jedním dalším koněm, vyroste z něho psychicky narušený jedinec. Navíc novopečený majitel prvního koně často v dobré víře doslova a do písmene koně zahltí svou láskou a péčí. A to je úplný opak toho, co mladý kůň potřebuje - tam se učí a oprašují jen základní návyky, jinak si užívá dětství.
Začátečníci často s mladými koňmi pracují neustále a zbytečně moc - myslí si, že čím víc toho koně naučí v hříběcím věku, tím bezpečnější na něm bude jezdit v dospělosti. Opak je pravdou - koně si otráví, a navíc rychle prokoukne, jak se otravného člověka zbavit. Naopak nejlépe se pracuje s koňmi, kteří vyrůstali ve stádě a třeba se jim nikdo ani tolik nevěnoval - práce je pro ně nové a zajímavé zpestření, s člověkem nemají zkušenosti, tak se rychle naučí ho respektovat.
Navíc počítejte s tím, že nikdy nevíte, co vám z mladého koně vyroste. Můžete mít štěstí srovnatelné s výhrou v loterii, že kůň bude sám o sobě hodný a charakterní, a i začátečníka snese. No a s vysokou pravděpodobností to tak nebude a bude to tak nějak "průměrný" kůň, který s nezkušeným člověkem převezme velení, a bude problém ho i nějak ošetřovat, natož jezdit. Takový kůň se pak přeučuje dost špatně, a končí pak v inzerci. Kdokoli trochu zkušený se pak drží od takové koupě dál. Takže si projde maximálně dalšími a dalšími rukami nezkušených lidí, kteří budou mít pocit, že to nějak zvládnou, až nakonec končí svou pouť někde v Polsku.
Promyslete si dobře své zkušenosti a podmínky, které koni můžete nabídnout. Myslete na to, že svou zamilovaností a opičí láskou můžete i jinak nadějnému koni úplně zničit život.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Natallii
napsal(a):
Dobrý den,
Chtěla bych poprosit o pár rad co se koupi hříběte týče, nevím čím se řídit, tohle bude můj první kůň, takže v koupi nemám žádné zkušenosti. Kůň mě okouzlil a zamilovala jsem se do něj. Dnes tam budeme volat a domluvíme návštěvu. Ale ještě než tam pojedu potřebuji opravdu vědět čím se řídit, na co si dávat pozor atd.
nikam nevolejte a prostě si tenhle špatný nápad zakažte. uděláte tak nejlepší službu jak sobě, tak tomu koni.
kůň není pes.

Natallii
napsal(a):
Dobrý den,
Kolik vám je? Proč si jako naprostý amatér chcete koupit hříbě?

Jsem jediná kdo z příspěvku nevycetl že paní nemá žádné zkušenosti s koňmi? Píše pouze že nemá zkušenost s koupí koně, že se do toho konkrétního zamilovala, nikde není psáno že kolem koní nic nedělala, že je začátečník apod.
A co si Budem, kdo koně nikdy nekupoval, nemá patřične zkušenosti i kdyby nakrasno jezdil v klubu deset let.

napsal(a):
Jsem jediná kdo z příspěvku nevycetl že paní nemá žádné zkušenosti s koňmi? Píše pouze že nemá zkušenost s koupí koně, že se do toho konkrétního zamilovala, nikde není psáno že kolem koní nic nedělala, že je začátečník apod.
A co si Budem, kdo koně nikdy nekupoval, nemá patřične zkušenosti i kdyby nakrasno jezdil v klubu deset let.
Máte pravdu, není to tam. Ale stejně, kdybych šla kupovat koně, neptám se na netu. A vyberu si ve svém okolí někoho, kdo se vyzná a komu věřím.

Natallii
napsal(a):
Dobrý den,
Dáte nám odkaz na inzerát? Ne že bych ho chtěla také, ale chci vidět toho "šampiona" krasavce Doubravu.

Ono těch jedenapůlročních APH zase tolik v inzerci není. Třeba ten https://zvirata.bazos.cz/inzerat/131967973/aph-walach.php
Další, co by měl mít kůň určitě hotové, je vakcinace na chřipku, prodávající by vám pro převoz měl udělat krve.
Vezměte s sebou někoho zkušeného, kdo se podívá na postoj koně, pravidelnost pohybu, posoudí zběžně zdravotní stav, podívá se na náležitosti do průkazu, a určitě bych chtěla vidět doklady o původu od chovatelské organizace. Možná by neškodilo si pozvat na prohlídku i místního (nezávislého) veterináře.

napsal(a):
Máte pravdu, není to tam. Ale stejně, kdybych šla kupovat koně, neptám se na netu. A vyberu si ve svém okolí někoho, kdo se vyzná a komu věřím.
Tak jako není vyloučeno, že to tak bude, ono víc hlav víc ví, tak třeba paní/slečna doufala, že se dozví nějaky fígl, tip, na co se zamerit, co by třeba mohla přehlédnout i zkusena osoba.
Nevím. Jen mě překvapilo, jak se všichni do paní pustili, jak si může vůbec dovolit chtít koně.

Buggyra: kde se píše, že to má být APH?

napsal(a):
Buggyra: kde se píše, že to má být APH?
je to zařazeno pod tímto plemenem v diskusi - pod tématem diskuse je plemeno (pokud ho zadavatel tématu vybral)

ahaaaa
napsal(a):
Ono těch jedenapůlročních APH zase tolik v inzerci není. Třeba ten https://zvirata.bazos.cz/inzerat/131967973/aph-walach.php
Další, co by měl mít kůň určitě hotové, je vakcinace na chřipku, prodávající by vám pro převoz měl udělat krve.
Vezměte s sebou někoho zkušeného, kdo se podívá na postoj koně, pravidelnost pohybu, posoudí zběžně zdravotní stav, podívá se na náležitosti do průkazu, a určitě bych chtěla vidět doklady o původu od chovatelské organizace. Možná by neškodilo si pozvat na prohlídku i místního (nezávislého) veterináře.
Text inzerátu je taky super - mj. může se pohybovat dozadu.
K tomu, jestli jsem proti. Z dotazu cítím nezkušenost majitele, proto jsem se ptala, jestli má slečna někoho zkušeného k ruce. Ten scénář se tu opakuje až příliš často - samotné hříbě na dvorku a náctiletá majitelka, rodiče, co o koních nic neví. Dotyčná nemá žádné konkrétní dotazy, takže se prostě nad situací ani nezamýšlela. A hlavně je to láska a musí ho mít. Tohle dělají děti a tam je potřeba, aby za toho koně někdo dospělý převzal odpovědnost.

Tak jestli hříbě bude američan, určitě bych chtěla "panel test" ....

napsal(a):
....inzerát je řečí jiného kmene, translejtr- překladač....

Dotaz
napsal(a):
Text inzerátu je taky super - mj. může se pohybovat dozadu.
K tomu, jestli jsem proti. Z dotazu cítím nezkušenost majitele, proto jsem se ptala, jestli má slečna někoho zkušeného k ruce. Ten scénář se tu opakuje až příliš často - samotné hříbě na dvorku a náctiletá majitelka, rodiče, co o koních nic neví. Dotyčná nemá žádné konkrétní dotazy, takže se prostě nad situací ani nezamýšlela. A hlavně je to láska a musí ho mít. Tohle dělají děti a tam je potřeba, aby za toho koně někdo dospělý převzal odpovědnost.
Mě zaskočilo, že je slečna "zamilovaná", ale vlastně toho koně ještě neviděla... Vycházím z informace "budeme volat a domluvíme návštěvu" Rozhodnout se pro nákup koně na základě fotky v inzerátu (není-li to vzácné plemeno nebo nějaký konkrétní požadavek třeba na výcvik), to je odvaha - nebo spíš právě ta nevědomost

napsal(a):
Mě zaskočilo, že je slečna "zamilovaná", ale vlastně toho koně ještě neviděla... Vycházím z informace "budeme volat a domluvíme návštěvu" Rozhodnout se pro nákup koně na základě fotky v inzerátu (není-li to vzácné plemeno nebo nějaký konkrétní požadavek třeba na výcvik), to je odvaha - nebo spíš právě ta nevědomost
já si kobylu taky takhle koupila, fotka hříběte, původ, skoro za rohem....vám se to nikdy nestalo? pak jsem jí viděla naživo a podruhé už jsme jeli s vozíkem a už jí mám 7 let...
Ten inzerát by mě spíš odradil kvůli textu...ale nevíme, zda je to on ...
Edit: a vlastně psinu taky, ta měla tak ňuňavou fotku, že jseme se na ní pořád koukali...a jeli se podívat a koupili...

Já jsem nikdy koně osobně nekupovala. Vždycky jsem jela jen jako poradce s někým jiným. A protože už o tom něco vím, tak bych kupovala koně, u kterého si můžu ověřit spoustu věcí, na základě toho, na co bych ho kupovala. Jenže já už právě vím, co slečna ne. Třeba předevčírem mi kamarádka volala, že si k sobě bere koníka, na kterém kdysi jezdila, a teď se o něj nemá kdo starat. A vlastně ji nenapadlo, že by si měla obstarat kupní smlouvu pro přepis na evidenci, ověřit, zda je kůň čipovaný...
Známá takhle v raných devadesátkách kupovala prvního poníka 130 cm KV. Tenkrát byli huculové, tečka. Ti byli ve státních podnicích, neexistovalo prodat soukromníkovi. Nehledě na to, že nejbližší hucul byl 150 km a jet tam méblákem od lesáků... Ono už jen dojet se autobusem na toho koně podívat....
Kupovala na inzerát v Tipservisu Takže tam byly tři řádky. Jela se podívat, ovšem kupovala ročka, takže tam nebylo moc co řešit, stačilo, že má 4 nohy a dá se vodit na ohlávce. Dědek prodával prostě velké poníky, měl jich tam na štontě pod vlnitoplechovou stříškou asi deset (rodiče neznámí, doklady žádné, chovatel neznámý). A pak pro něj jela už ta avie.
Ale samozřejmě rozhodnutí, to koupit, padlo až při návštěvě :-) Ono nakonec z těch 3 řádků v novinách uplně nebylo do čeho se zamilovat
Taky se nám stalo, že jsme na inzerát jeli 150 km se podívat na koně, kterého si dotyčná vybrala, a oni ho "už neměli" Ale dědek povídal "ale máme tu na prodej jiného, dívejte"

Tak já sjezdila kvůli koni Neměcko a u druhého jsem se naštěstí strefila na poprvé a pořídila v Rakousku, ale i tak jsem tam byla 3x, než jsem dovezla domů.
Já třeba vůbec nechápu, že si někdo koupí koně podle fotky a videa a prostě ho předem nevidí naživo...

Možná to jen slečna špatně napsala. To se taky může stát. Třeba chtěla říct něco ve smyslu "vybrali jsme koníka a jedem se na něj podívat, možná koupíme" :-) Ale z té formulace na mě prostě dýchla neznalost a naivita, nemohu si pomoci. Určitě by koníka nikdo nekoupil, aniž by si ho předem prohlédl. Snad leda skutečně nějaký plemenný materiál (ze vzdálenější ciziny třeba), nebo koně s výkonností (dostihového, drezurního... tam jsou zpravidla ale zase záznamy ze závodů apod.), nebo přes zprostředkovatele, kdy zprostředkovatel toho koně vidí, a ručí za výběr zvířete. To jsem se jen nad tím zamyslela na základě právě té formulace. No a samozřejmě útulku jsem jezdila pro koně, které provozovatel útulku neviděl. Ale byl připraven na vše, tam je to jiná situace.
napsal(a):
Tak já sjezdila kvůli koni Neměcko a u druhého jsem se naštěstí strefila na poprvé a pořídila v Rakousku, ale i tak jsem tam byla 3x, než jsem dovezla domů.
Já třeba vůbec nechápu, že si někdo koupí koně podle fotky a videa a prostě ho předem nevidí naživo...
Přesně. Třeba takový dovoz ze Španělska apod., kdy koně člověk uvidí a pozná až doma, to si neumím představit.
napsal(a):
Ehem, Ehem....