Andy125

XXX.XXX.40.199
Dobrý den, potřebuji poradit. Mám 10 měsíčního hřebečka miniappaloosy cca 85cm, po minulém koni mi zůstaly vojtěškové granule. Hřebeček dostává cca 0,4kg granulý pro pony, seno má cca 2,5kg, ale zůstává mu to poházené po zemi a vypadá moc dobře, není ani tlustý ani hubený. Zátěž moc nemá chodíme jen na procházky. Chtěla bych mu tedy dávat ty vojtěškové granule, zase když mi asi 5-6kg zůstalo tak by bylo zbytečné aby to tady jen tak leželo a ani nevim komu bych to dala.
Moje otázka tedy zní, kolik mu mám dávat těch vojtěškových granulý? Je lepší je namáčet nebo je dávat suché? Je to vůbec dobrý nápad mu je dávat?
Andy125
napsal(a):
Dobrý den, potřebuji poradit. Mám 10 měsíčního hřebečka miniappaloosy cca 85cm, po minulém koni mi zůstaly vojtěškové granule. Hřebeček dostává cca 0,4kg granulý pro pony, seno má cca 2,5kg, ale zůstává mu to poházené po zemi a vypadá moc dobře, není ani tlustý ani hubený. Zátěž moc nemá chodíme jen na procházky. Chtěla bych mu tedy dávat ty vojtěškové granule, zase když mi asi 5-6kg zůstalo tak by bylo zbytečné aby to tady jen tak leželo a ani nevim komu bych to dala.
Moje otázka tedy zní, kolik mu mám dávat těch vojtěškových granulý? Je lepší je namáčet nebo je dávat suché? Je to vůbec dobrý nápad mu je dávat?
Není to dobrý napad mu je dávat.
Andy125

XXX.XXX.40.199
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Není to dobrý napad mu je dávat.
Mohu se jen zeptat proč?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Andy125
napsal(a):
Mohu se jen zeptat proč?
Možná proto, že na fotkách je vidět už teď obézní jedinec. A...jsou mizerné, ale jak vypadají kopyta? Zdají se mi přerostlá.
Andy125

XXX.XXX.40.199
napsal(a):
Možná proto, že na fotkách je vidět už teď obézní jedinec. A...jsou mizerné, ale jak vypadají kopyta? Zdají se mi přerostlá.
Já vím, koupili jsme ho asi před necelým měsícem od lidí, které se o něj nestarali (do doby co jsme si ho koupili na něj ani nesáhli, jen mu dávali žrát), teď ho učíme zvedat nohy už nám přední jdou a zadní učíme, aby mohl co nejdříve přijet kovář :)

Andy125
napsal(a):
Já vím, koupili jsme ho asi před necelým měsícem od lidí, které se o něj nestarali (do doby co jsme si ho koupili na něj ani nesáhli, jen mu dávali žrát), teď ho učíme zvedat nohy už nám přední jdou a zadní učíme, aby mohl co nejdříve přijet kovář :)
Tak to jo. A jak píše Pišišvor - nastudujte něco ohledně schvácení. A krmení vůbec.

Osobně se zdráhám z těch fotek spekulovat o výživové kondici, ale určitě jsem pro, se vzdělávat. A sehnat si zkušeného člověka (ideálně se zkušeností s poníky), kterého budete mít po ruce při jakýchkoli dotazech, potížích. Co se týče podávání vojtěšky, nic proti němu nemám, v jogurtokelímkovém množství nic moc neovlivní, a nějaká ta bílkovina pro rostoucího koně nemusí být blbě. Ale je třeba na to nahlížet komplexně, a na posouzení KD je to málo informací.
Nechte si koně na místě posoudit někým, kdo má letité zkušenosti a dobré reference. Třeba by vám poradil i jeho chovatel, pokud to teda zároveň není jeho bývalý majitel. V každém případě vám poradí někdo z chovatelů miniaturních koní, konkrétně předsedkyně paní Jarmila Podzemská je velice příjemná a ochotná paní https://www.achmk.cz/