Zákon

XXX.XXX.22.173
Mám dotaz,budu chovat koně samotného, jelikož se budu stěhovat.
Ale když je kůň s jiným koněm, dělá strašně kraviny a když jsme na jízdárně s jiným koněm tak nechce vůbec pracovat.
Je to zakázané, aby se kůň choval o samotě ?
Je to zlatíčko a s ostatními koňmi se moc nesnese.
Kamarádka bude mít koně, ale až tak za rok.
Tak jak někteří z vás píšou, že je nový zákon zakazující chovat koně o samotě🤔přijde mi to jako blbost, např. když se kůň nesnese s jiným koněm a musí být sám, tak jak to muže být týrání 🤯nechapu to 🤦♀️Některé zákony mě fakt už lezou na nervy 🙅♀️
Zákon
napsal(a):
Ale když je kůň s jiným koněm, dělá strašně kraviny a když jsme na jízdárně s jiným koněm tak nechce vůbec pracovat.
Tak jak někteří z vás píšou, že je nový zákon zakazující chovat koně o samotě🤔přijde mi to jako blbost, např. když se kůň nesnese s jiným koněm a musí být sám, tak jak to muže být týrání 🤯nechapu to 🤦♀️Některé zákony mě fakt už lezou na nervy 🙅♀️
No... Není to zákon, ale výmysl😆Kůň by se o samotě chovat neměl, i kdyby se s ostatními koňmi nesnesl. U sportovních koní je tohle velice časté, ale nesmíme zapomiňat, že kůň je stádové zvíře a potřebuje sociální kontakt. Za mě by se kůň neměl chovat o samotě. Znám jednoho koně - od sousedky. Je to barokní pinto a byl tam i takový černý pony(nevím plemeno). Ponymu už bylo něco kolem 30 let a zemřel. Ta Klisna barokního pinta si toho ponyho nikdy moc nevšímal, ale jakmile odešel do věčných lovišť, začala vyvádět. Nechtěla k sobě nikoho pustit, utékala z ohrady a pořád běhala jako šílená a stále řechtala(chci dodat, že to vždy byl kůň, který by na sobě nechal v pohodě svézt 90 letého člověka, a nebo i 2 leté dítě. Dva měsíce ten kůň stále dělal tyhle,, opičárny", a když po dvou měsících přivezli jiného-nového ponyho(poníka, protože majitelka pravděpodobně čeká dítě). Klisničja se okamžitě uklidnila a teď tam žijou v souznění. Za mě by kůň neměl být sám.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zákon
napsal(a):
Možná lezou, ale zohledňují potřeby koně, který je stádovým zvířetem. Chov o samotě JE týráním. Co znamená - ve výběhu s jiným koněm dělá kraviny? A na jízdárně s jiným koněm nechce pracovat?
Zákon
napsal(a):
Jaké kraviny dělá? To že nechce pracovat, když má na jízdárně jiného koně, ještě neznamená že se s koňmi nesnese. Jen málo který kůň se fakt s koňmi nesnese a to vypadá trochu jinak. Tady bych to spíš typovala na lenost majitele řešit problémy, přičemž jednoduchou cestu vidí v tom, koně izolovat od ostatních.

Tasyrka
napsal(a):
Jaké kraviny dělá? To že nechce pracovat, když má na jízdárně jiného koně, ještě neznamená že se s koňmi nesnese. Jen málo který kůň se fakt s koňmi nesnese a to vypadá trochu jinak. Tady bych to spíš typovala na lenost majitele řešit problémy, přičemž jednoduchou cestu vidí v tom, koně izolovat od ostatních.
Dělá to na mě stejný dojem. Koně v přítomnosti jiných nezvládám, šup s ním na samotku! Fakt skvělý nápad. Tam se zblázní určitě.
Tedy, já znám koně, který se s ostatními koňmi také "nesnese". Ve výběhu s ostatními jim jde doslova po krku, na koně v boxech vedle agresivně útočí. Ale přitom, čím více je izolovaná od ostatních, tím se její chování zhoršuje. Je zlá i na lidi, kouše přes mříže. V poslední době jsem s ní zkoušela trochu pracovat, a zjistila jsem že je vlastně velmi komunikativní. Miluje lidskou společnost a je nerudná pouze když od ní odcházím. To klopí uši a cení zuby. I přesto že ostatní koně vlastně nenávidí, myslím, je kdyby se od nich odloučila úplně, bylo by to ještě horší. To je moje zkušenost
Znám koně, kteří v přítomnosti jiných koní chřadnou, schválně vlastně žijou na druhé straně výběhu a tedy izolace od nich jim velmi prospívá.
Ale je pravda, že takových koní je velmi málo a u mnoho z nich taková izolace může teprve problémy způsobit. Sama bych si to nelajzla, zkuste se podívat třeba po nějakém poníkovi či po nějakém koníkovi společníkovi. Nebo některým koním opravdu stačí jako kamarád ovečka či koza, ale také je to kůň od koně.
Zákon
napsal(a):
Že nezvladate koně v přítomnosti druhého není stav, že se kůň s druhým nesnese. Nemáte zvládnutou manipulaci a to taky není během jednoho dne.
Že se kůň nesnese s druhým, dopadá většinou, že teče krev či kůň neúměrně chřadne.

Taky jsme měli koně, který se "nesnesl". Vypadalo to, že ostatní koně nesnáší, a nejraději by byl sám, jak byl v jeho přítomnosti kůň, tak ho běžel napadnout (ve výběhu).
Byl to totiž kůň, který byl chovaný od hříběte v samotě (s krávama. Čtrnáct let). Neuměl "koňskou řeč" a ostatní koně byli pro něj "divní", a tak raději rovnou útočil, než by počkal, zda se dohodnou.
A že naši koně nebyli ořezávátka, tak mu to rychle vysvětlili (když si dovoluješ, dostaneš za uši, až přijdeš slušně, tak se s tebou budeme bavit). Za měsíc byli nerozluční, a naopak tenhle nováček nebyl rád, když měl jít někam sám.
Když jsme ho dávali pryč, tak už uměl koňskou řeč, ale ještě si nebyl mezi cizími koňmi jistý. Šel do stáda beganích kobyl. Ale choval se diametrálně odlišně, než když přišel ze samoty k nám. Uklidil se na opačnou stranu ohrady, než byly kobyly, a tam vyváděl. Když zjistil, že si ho nevšímají, tak začal být zvědavý a nabízet dialog, a tu si s ním kobyly začaly povídat. Myslím, že to pro něj byl kulturní šok
Zákon
napsal(a):
Koni nezbyde,než to brát,jak je.Takže bude někde sám.
Na vás je,abyste poznala,jestli je tak v pohodě,nebo není. Na to neplatí zákony,ale zdravý rozum a hlavně znalost,problematiky.
Strčíte li do samoty mladého koně,který byl doteď povětšinou ve stádě a řádil si s podobně založenými kolegy ,rozhodně spokojený nebude.Je to pro takového změna k horšímu.
A vám to dá sežrat ,až budete po něm něco chtít.Bude mu chybět zázemí a jistota ,stáda. Bude vystresovaný,přehnaně lekavý,bude jen běhat a řvát po koních.Vy budete ten poslední, s kým by se chtěl zabývat .
Měla jsem 2 koně, co se nesmesli. Nemohli být spolu ve výběhu, kobyla vždy valacha pokopala. Ale nedej bože, když šel na vyjížďku jen jeden, nebo když byl valach měsíc na klinice a kobyla zůstala doma sama. Nejdříve řehtání na celou dědinu že se sousedi chodili ptát, co se stalo, postupěé smutek a rezignace. Samota koně vždy nějakým způsobem poznamená.
Akini

XXX.XXX.181.244
Mně by zajímalo, jestli nějak vadí, že by byl kůň, max dva koně s ponikama? Není to problém? Vždycky co jsem byla ve stájích je měli oddělené, nebo více koní a více pony. Ale byl by problém pro jednoho koně, než mu přibude parťák, být s ponikama? Chtěla jsem s nákupem koně počkat 2*3 roky a koupit rovnou dva. Ale naskytla se mi od známého úžasná koupě za super cenu... A druhý by přibil až podle možností během roku...Máte s tím někdo prosím zkušenosti? 😁 O ty dva mi ani nejde, spíš by mě zajímalo jestli by to kůň zatím s ponikama zvládl 😁
arte.P

XXX.XXX.186.52
Akini
napsal(a):
Mně by zajímalo, jestli nějak vadí, že by byl kůň, max dva koně s ponikama? Není to problém? Vždycky co jsem byla ve stájích je měli oddělené, nebo více koní a více pony. Ale byl by problém pro jednoho koně, než mu přibude parťák, být s ponikama? Chtěla jsem s nákupem koně počkat 2*3 roky a koupit rovnou dva. Ale naskytla se mi od známého úžasná koupě za super cenu... A druhý by přibil až podle možností během roku...Máte s tím někdo prosím zkušenosti? 😁 O ty dva mi ani nejde, spíš by mě zajímalo jestli by to kůň zatím s ponikama zvládl 😁
Ano, můžou být spolu. Důvodem proč se oddělují je to, že poník potřebuje trochu jiné podmínky než velký kůň - hlavně co se týká pastvy a celkově krmení.
Akini

XXX.XXX.13.90
arte.P
napsal(a):
Ano, můžou být spolu. Důvodem proč se oddělují je to, že poník potřebuje trochu jiné podmínky než velký kůň - hlavně co se týká pastvy a celkově krmení.
Já to myslela spíš tak, aby mi kůň (Quarter) nestrádal s poníky. Jestli třeba není lepší nechat ho v ustájení s koňmi a dovést ho, až bude další kůň. Momentálně jsme dělali venkovní boxy a dávali dokupy pastviny a bude se toho ještě dost dodělávat, takže to úplně nevidím, že bych si za měsíc mohla koupit dalšího koně...

Proč by strádal? Pokud mu zajistíte u poníků podmínky, ve kterých nebude fyzicky strádat, tak vězte, že s bandou poníků nebude strádat ani psychicky :-) Poník je pro koně prostě malý kůň. Parťák jako každý jiný kůň :-)
arte.P

XXX.XXX.186.52
Akini
napsal(a):
Já to myslela spíš tak, aby mi kůň (Quarter) nestrádal s poníky. Jestli třeba není lepší nechat ho v ustájení s koňmi a dovést ho, až bude další kůň. Momentálně jsme dělali venkovní boxy a dávali dokupy pastviny a bude se toho ještě dost dodělávat, takže to úplně nevidím, že bych si za měsíc mohla koupit dalšího koně...
A ty poníky už máte?
Akini

XXX.XXX.181.194
arte.P
napsal(a):
A ty poníky už máte?
Ano máme. Momentálně v ustájení, až bude hotovo (počítám cca měsíc max) , budou se stěhovat domů. Naskytl se nám koupit krásný pozemek kousek od domu, takže je teď budeme mít doma.
Jenom je potřeba uhlídat rozdílné výživové nároky - aby kůň neměl hlad a poníci byli překrmení.
Máme poníky s tažáky v hladomorně. Paseme omezeně 2, 4 až 6 hodin - podle stavu porostu. A zbytek je dávkování sena v hladomorně. Nezdá se ale je to časově náročné. Prostě není možné nechat jim přístup k senu neomezený.
Ad jeden osamocený koník a dvoreček.
Šířím, třeba se najde někdo, kdo by si ji vzal.
https://m.facebook.com/groups/1648926992025860/permalink/2956043554647524/