Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.3.2021 14:10
Terula132

XXX.XXX.234.159

Dobrý den, mám kobylu 12ti letou skoro 13ti letou a budu jí mít půl roku. Začínáme dá se říct od 0 je dobře přiježděna při cvalu je nadupaná. Bylo v plánu ji předělat na Drezůráka předtím jezdila spíše western. Moje ,,trenérka" říká, že zní bude dobrý Drezůrák, akorát teď nemám tréninky s normální trenérkou kvůli COVIDU. Hlavu jakože Balí, ale není to nejlepší při klusu fakt jen občas, ale ani ne a cval už vůbec ne.
Chci se zeptat pokud máte zkušenosti s výchovou Drezůráka nějaké rady, aby jste mi napsali tady. Ať už lonžováni, průvlečky, balení hlavy při vyjížďkách a tak dále. Děkuju moc za jakékoliv rady a tipy. Tady fotky, aby jste měli představuje jak vypadá.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.3.2021 14:46

Terula132 napsal(a):
Dobrý den, mám kobylu 12ti letou skoro 13ti letou a budu jí mít půl roku. Začínáme dá se říct od 0 je dobře přiježděna při cvalu je nadupaná. Bylo v plánu ji předělat na Drezůráka předtím jezdila spíše western. Moje ,,trenérka" říká, že zní bude dobrý Drezůrák, akorát teď nemám tréninky s normální trenérkou kvůli COVIDU. Hlavu jakože Balí, ale není to nejlepší při klusu fakt jen občas, ale ani ne a cval už vůbec ne.
Chci se zeptat pokud máte zkušenosti s výchovou Drezůráka nějaké rady, aby jste mi napsali tady. Ať už lonžováni, průvlečky, balení hlavy při vyjížďkách a tak dále. Děkuju moc za jakékoliv rady a tipy. Tady fotky, aby jste měli představuje jak vypadá.

Mé postřehy. Jediná trochu vypovídající fotka je ta prostřední a stejně kus koně chybí. Co je to za plemeno? Je v tom přimíchaný nějaký began? Podle krku mi to tak připadá. Ad ježdění. Lonžovat můžete, pokud to umíte. Jinak naděláte víc škody než užitku. Na průvlečky se vyprdněte stejně jako na balení hlavy - to přijde samo se správným ježděním. Základem je jezdit odzadu. Ale bez dobrého trenéra, obávám se, to asi sama nezvládnete. Než se situace ohledně covidu uklidní, jezdila bych ven a zkoušela třeba slalom mezi stromy, strouhy nahoru a dolů, zkusit "šněrovat" širší cestu (ustupování na holeň)...

16.3.2021 14:52
Terula132

XXX.XXX.234.159

Kříženka Čt×hucul

16.3.2021 15:16

Pokud chcete koně, který nic neumí, přiježďovat, tak v první řadě se musíte sama naučit jezdit na koni, který už to umí, za dopomoci někoho, kdo ví, jak to má vypadat.

Pokud nemáte možnost se naučit na koni, který už umí, potřebujete skutečně dobrého trenéra, který zvládne předcházet nedorozumění mezi vámi a kobylou, protože učit něco nového dvojici, z které to neumí ani jeden, je velice náročné.

Zajímalo by mě, co se skrývá ve vašem případě pod pojmem "dobře přiježděná" - má nějakou výkonnost? Pokud je dobře přiježděná do westernové drezury, potom nemáte problém. Pokud je ovšem dobře přiježděná na rychlostní disciplíny nebo pleasure, tak "předělávka" na "drezůráka" bude celkem náročná.

Proč svou trenérku dáváte do uvozovek? Je to skutečná trenérka, má nějakou kvalifikaci? Nebo je to jen holčina, co jezdí déle, než vy? Pokud budete chtít s kobylou dosáhnout nějakých měřitelných výsledků, skutečně bude potřeba zaplatit si kvalifikovaného trenéra (kvalifikace není nutně jen papír, může to být vlastní výkonnost a nebo vynikající reference od mnoha jezdců v okolí, kterým chodí koně tak, jak byste si představovala, aby chodila vaše kobyla).

Lonžovat můžete maximálně na vypohybování. Jinak to bude ve vašem případě kontraproduktivní.
Neprůvlečkujte a nedávejte na kobylu ani žádné jiné pomocné otěže. To může udělat leda ten kvalifikovaný trenér, pokud sezná, že to kobyla z nějakého důvodu potřebuje, a bude tím napravovat konkrétní situaci s krátkodobým použitím těch pomůcek.
Nebalte koni hlavu. Snažte se na kobyle získat pocit, že sedíte "do kopce" - a to lze i když bude mít kobyla hlavu nahoře a nebo naopak vytaženou před sebe.

Abyste zvýšila gymnastické schopnosti svého koně, jezděte vyjížďky pokud možno v kopcích, po terénních nerovnostech (úvozy, rigoly - ale bezpečné, kde nemůže kůň šlápnout do díry, sklouznout po skále, zaklínit si nohu mezi kamení nebo kořeny), můžete jezdit zmíněné slalomy v alejích nebo si dát párkrát osmičku na louce ve svahu.

Doporučuji se podívat, co to je stranová práce, pokonzultovat s trenérkou, a začít na jízdárně (a pak klidně i venku) s ní. Jakákoli stranová práce je prospěšná, a to dokonce s rozumem i ta, která není prováděná zcela správně - zvyšuje schopnost koně pohybovat se do všech stran a pracovat s rovnováhou.

Návody na internetové diskusi asi úplně nečekejte, od toho jsou různé knihy či články na Equichannelu, doporučuji na Equichannelu počíst například v tématické řadě https://www.equichannel.cz/teorie-jezdeni

Bez trenéra jezděte prosím hlavně tak, abyste kobylu neotrávila a neobolavěla. Aby vám to oběma přinášelo něco pozitivního :-) Pod dohledem trenéra pak můžete začít i něco náročnějšího, u čeho trenér pohlídá, abyste si zbytečně navzájem nepily krev Protože zpruzelý nakrknutý kůň (půl hucul) je něco, co vážně nechcete :-)

16.3.2021 15:16

Jééj, jsem se zase rozepsala...

16.3.2021 15:51

Terula132 napsal(a):
Kříženka Čt×hucul

Tak proto ten krk.

16.3.2021 15:56

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jééj, jsem se zase rozepsala...

Ale moc hezky. A nahlas jste napsala otázky, které jsem si řekla jenom v duchu. Tak snad bude mít zadavatelka dost trpělivosti, aby váš text přečetla (nejlépe několikrát) a dost sebereflexe, aby se podle něj zařídila.

xxxyyy

16.3.2021 19:36
xxxyyy

XXX.XXX.97.199

... kobyla je to ale moc krásná :)
Ať dělá radost!

17.3.2021 06:46

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale moc hezky. A nahlas jste napsala otázky, které jsem si řekla jenom v duchu. Tak snad bude mít zadavatelka dost trpělivosti, aby váš text přečetla (nejlépe několikrát) a dost sebereflexe, aby se podle něj zařídila.

děkuji

17.3.2021 08:53

Terula132 napsal(a):

Nejdříve si nakupte odpovídající literaturu, aby jste zjistila, že za půl roku z huculo x čt drezuráka neuděláte...starat se o pozici hlavy, je hluboko zakořeněný nešvar, raději pro začátek přemýšlejte, aby vám koník reagoval na holeň-dopředu(klus cval), do strany a dopředu , holeň vydržující...to máte na půl roku co dělat. Prostě z toho smrdí prachsprostá jízdárna ve stylu, jaký máte na prostřední fotce- s uvolněným koněm. A švindlovat se nesmí, ono to pak nefunguje, tak za půl roku se optejte zas...

17.3.2021 09:12
Arbora

XXX.XXX.233.1

Terula132 napsal(a):

pokiaľ vám trénerka radí baliť hlavu, tak bežte od takého trénera čo najďalej. Pozícia hlavy je absolútne nepodstatná, potrebujete mať koňa uvoľneného, reagujúceho na pomôcky. Sadnite na koňa a urobte v kroku kruh. Padá dnu plecom, krúti sa, je ohnutý do oblúka, alebo nie? To je úplny základ. Potrebujete najskôr naučiť tie základné veci, v kroku. Potom môžete premýšľať ďalej. Predstavte si výcvik ako stavať dom. Vy chcete strechu a nemáte možno ani základ, ani obvodové múry.

17.3.2021 09:31

Zase jednou jsem se koukla http://nakobylce12.org/Index/ukaz.cfm?pg=jizdarna/index a myslím, že by mohlo pomoct ;-)

17.3.2021 11:25
radula

XXX.XXX.161.41

Zdravím kobylku i novou majitelku. Kobylku znám, měla jsem ji 6 let.
Je to šikovný teréňáček.
Obsedala se ve výběhu, pak ji zaučovala výborná jezdkyně a já jsem si pak jen vozila prďku v terénu.
Tolik jen, že v mládí žádnou průpravu na jizdárenskou práci neabsolvovala, jen občas jsem ji na louce trošku ohýbala na velkém kruhu ve cvalu a jezdila slalom mezi stromky.
Kdybyste si pořizovala koníka s lepšími drezurními předpoklady a kobylku byste prodávala, velice ráda ji koupím zpět.
Mějte se hezky. J

17.3.2021 11:52
Terula132

XXX.XXX.234.159

radula napsal(a):
Zdravím kobylku i novou majitelku. Kobylku znám, měla jsem ji 6 let.
Je to šikovný teréňáček.
Obsedala se ve výběhu, pak ji zaučovala výborná jezdkyně a já jsem si pak jen vozila prďku v terénu.
Tolik jen, že v mládí žádnou průpravu na jizdárenskou práci neabsolvovala, jen občas jsem ji na louce trošku ohýbala na velkém kruhu ve cvalu a jezdila slalom mezi stromky.
Kdybyste si pořizovala koníka s lepšími drezurními předpoklady a kobylku byste prodávala, velice ráda ji koupím zpět.
Mějte se hezky. J

Dobrý den, máte Messenger? Chtěla bych se dozvědět od vás něco o ní obsedání, atd... pokud máte třeba fotečky když byla hříbátko byla bych ráda o nějaké ty fotečky a informace když tak napište nebo Facebook Tereza Jesková
Děkuju moc jinak🙂

17.3.2021 11:57
koně

XXX.XXX.174.63

Terula132 napsal(a):

Na první mizerné fotce shora zpředu ,fuksa s prokvetlým čelem je ta stejná ,co má lysinu , na ostatních mizerných fotkách ?
Kobylka na dvou pod sedlem,s lysinou je hezká,moje krevní skupina,krkatá prde...atá.
Ale kde jakási balicí trenérka zrovna na ní viděla, drezúrní předpoklady?
Pokud tedy nemyslí drezúrou něco na úrovni "hobby bez úrovně " ,u někoho doma na plácku.Kde se plahočí více či méně obrácení zoufalci,tam by tahle vynikla,to je fakt.
Ale jestli chcete přijezdit syrovou 12ti letou ,skutečně k soutěžím v drezúře,měla byste to umět především vy.
Tzn. umět a poznat,kdy se kůň podsazený,kdy se nese odzadu,kdy potřebuje povolit,kdy přidržet.Měla byste mít zkrátka naježděno,v tomhle odvětví.
Rady tu padly ,ohýbat v terénu,chodit kopce a hlavně,zapomenout na nesmysl,tahání a vázání hlavy ,k prsům a mezi přední nohy
Hlavu na kolmici musíte dostat naježděním,odzadu,nikoli vyvazovacími pomůckami.

17.3.2021 14:18
Terula132

XXX.XXX.160.121

Děkuju 😻
Vše jsem si pečlivě přečetla a budu se toho držet

Přidejte reakci

Přidat smajlík