Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.3.2021 17:24
Bambi277

XXX.XXX.172.2

Ahoj, včera jsem rozdelala nový balík a občas v něm narazím na tuhle rostlinu, nevi někdo co to je? Co si pamatuji trezalka vypadá jinak, na starček se mi to taky nezdá ale přeci jen se raději zeptám. Dekuju :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.3.2021 18:13

Bambi277 napsal(a):
Ahoj, včera jsem rozdelala nový balík a občas v něm narazím na tuhle rostlinu, nevi někdo co to je? Co si pamatuji trezalka vypadá jinak, na starček se mi to taky nezdá ale přeci jen se raději zeptám. Dekuju :)

Mně to připadá jako řepík, ale naprosto bez záruky.

16.3.2021 19:26
Bambi277

XXX.XXX.172.2

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mně to připadá jako řepík, ale naprosto bez záruky.

Taky mě napadl, možná ještě šťovík kadeřavý? Ma to v sobě takova semínka, stejně jako ten šťovík

16.3.2021 20:05

Taky vidím nějaký šťovík , takový ten lupen , co koně ani krávy nežerou a množí se to rychlostí světla, když to necháte dokvést a vysemenit.

17.3.2021 07:09

Šťovík to není, pokud dobře vidím, ten se rozvětvuje nerovnoměrně - větvičky nevycházejí ze stvolu proti sobě, ale střídavě.

Takto rozvětvují hluchavky - do hvězdy z jednoho "kolínka". Jestli to má čtyřhranný stonek, je to nějaká hluchavkovitá. Hluchavkovité obecně nebývají jedovaté ani problematické, bývají to byliny (šalvěj, levandule...).

Mohl by to být odkvetlý zběhovec...

Ale jen odhaduji z fotky, ony suché rostliny se vůbec špatně určují, natož přes fotku

17.3.2021 08:10

Šťovík to není, pokud dobře vidím, ten se rozvětvuje nerovnoměrně - větvičky nevycházejí ze stvolu proti sobě, ale střídavě.

Takto rozvětvují hluchavky - do hvězdy z jednoho "kolínka". Jestli to má čtyřhranný stonek, je to nějaká hluchavkovitá. Hluchavkovité obecně nebývají jedovaté ani problematické, bývají to byliny (šalvěj, levandule...).

Ale jen odhaduji z fotky, ony suché rostliny se vůbec špatně určují, natož přes fotku

zběhovec i štovík roste určitě po víc než jedné rostlince. ...v tom senu toho bude vic a zběhovcové stvoly nedřevnatí oproti šťovíku a je spíše plazivý výška do 15 cm oproti šťovíku kde i okolo metru ....detailní obrázek rozvětvení u šťovíku na jednotlivých "větvičkách"
https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=tLyNQXWo&id=655521E56F7C9FC2131CC591AAA44E280EFD7727&thid=OIP.tLyNQXWo6rFXjL7a43czdgHaIr&mediaurl=https%3a%2f%2fth.bing.com%2fth%2fid%2fRb4bc8d4175a8eab1578cbedae3773376%3frik%3dJ3f9DihOpKqRxQ%26riu%3dhttp%253a%252f%252fwww.botanickafotogalerie.cz%252fhighslide%252fimages%252flarge%252f51%252fRumex_obtusifolius2.jpg%26ehk%3daoy58xtQ5H%252b%252bcXfgyQQhuQI8qu5cU8J%252fx7grBi5I5f4%253d%26risl%3d%26pid%3dImgRaw&exph=600&expw=512&q=%c5%a1%c5%a5ov%c3%adk+tupolist%c3%bd&simid=608042824474691455&ck=A43B93C41B2FC67D58F0ABB264AE7A64&selectedIndex=13&FORM=IRPRST&ajaxhist=0

17.3.2021 09:44
canka

XXX.XXX.249.200

Řepík to není určitě,roste mi na pastvině v obrovském množství a takhle sušený nevypadal..já to na té fotce špatně vidím,ale má to podlouhlé listy nebo spíše oválné?

17.3.2021 11:46
Bambi277

XXX.XXX.172.2

canka napsal(a):
Řepík to není určitě,roste mi na pastvině v obrovském množství a takhle sušený nevypadal..já to na té fotce špatně vidím,ale má to podlouhlé listy nebo spíše oválné?

Malé podlouhle, schované v těch kvetech, či co to je 😁

17.3.2021 11:49
Bambi277

XXX.XXX.172.2

Já tomu prd rozumím, ještě jak je to slisované ale stonek mi přijde spíše kulatý 😁 par kousku je i rozvětvenych nerovnoměrně, jen opět, jak je to slisovane nejde to vidět :/

18.3.2021 13:47

Zkuste toho nafotit víc :-) Zkusit se podívat, zda u toho nenajdete v tom seně i listy. Nebo se zeptejte toho, kdo vám seno prodal. Určitě by bylo vhodné, aby věděl, co je to zač. Nebo vám aspoň ukázal louku, z které to narval :-)

18.3.2021 15:38

Je to rezaté nebo spíš do červeno-hněda, , koně to nežerou - bude to ten šťovík...

H.o.

27.2.2023 10:01
H.o.

XXX.XXX.3.57

Ahoj, taky se pridam, kdyz uz se tu probira starcek v sene.. je to ono, nebo by to mohlo byt neco jineho? Diky

27.2.2023 10:26

Dělá to na mě dojem, že ty dvě nalevo (druhá fotka, světlejší) jsou řebříček (podle zbytků listů - rozemněte to v ruce, mělo by to vonět jako řebříček) a ta napravo (tmavší - beru jen ty s květem) by mohl být eventuálně ten starček (nebo taky řebříček). Chtělo by to najít v seně u té kytky její listy, a porovnat ty listy. Podle mě by měl mít starček delší ty "větve" ke květenství... Ale to taky může být olámané. Z těhle kousků se to prostě nepozná na jisto.

H.o.

27.2.2023 11:00
H.o.

XXX.XXX.3.57

Dekuji za odpoved, material na identifikaci mam bohuzel nic moc, vetsinou jsou v baliku videt jenom ty nafialovele stvoly, bez listu, sem tam nejake ty kvety.. neco z toho by asi mohl ten rebricek byt, neco pak ma na sobe kvety s chmyrim jako u pampelisky, jeste jsem cvakl par detailu

27.2.2023 12:17

H.o. napsal(a):
Dekuji za odpoved, material na identifikaci mam bohuzel nic moc, vetsinou jsou v baliku videt jenom ty nafialovele stvoly, bez listu, sem tam nejake ty kvety.. neco z toho by asi mohl ten rebricek byt, neco pak ma na sobe kvety s chmyrim jako u pampelisky, jeste jsem cvakl par detailu

Viděla bych to spíš na ten starček, zkuste kouknout, taky nejsem odborník. https://www.botanickafotogalerie.cz/fotogalerie.php?lng=cz&latName=Senecio%20jacobaea&czName=star ček%20př%C3%ADmětn%C3%ADk&title=Senecio%20jacobaea%20%7C%20starček%20př%C3%ADmětn%C3%ADk&showPhoto_variant=photo_description&show_sp_descr=true&spec_syntax=species&sortby=lat

27.2.2023 12:28

H.o. napsal(a):

Jop, tohle vypadá jako starček, tady asi není pochybnost. Ten šedivý list bude mít těžko něco jiného, a chmýří v květech určitě nemá nic z toho, co mě napadá.

No a míra jedovatosti pak záleží na míře zastoupení kytky v seně...

27.2.2023 12:37
Pipilota

XXX.XXX.153.199

H.o. napsal(a):

No mě se zdá že by to mohl být vratič. Sem tam ho mám v seně taky a naštěstí mi ho nežerou.

27.2.2023 16:41
Horsana

XXX.XXX.40.140

Starčekov je mnoho, či je to akurát Jakobov, to neviem.
Otravy sú chronické, dajte pre dobrý pocit spraviť koňom pečeňový profil.
Ale bez obáv, sú ním kontaminované takmer všetky čaje a čajové zmesi, pre ľudí aj pre zvieratá 😁

27.2.2023 16:52
Horsana

XXX.XXX.40.140

V roku 2022 vyšiel článok o tom, že kone starček v sene neselektujú, ani ak je kŕmené ad libitum, no zahrnutých do štúdie bolo iba 6 valachov. Postnem odkaz, keď prídem domov.

Kotys, zdraviiiim

27.2.2023 17:51

Horsano, také moc, moc zdravím🍀🍀. A všechny koníky. Garon, Lini, Floriška, Bonita jsou stále s vámi?

28.2.2023 10:29
Horsana

XXX.XXX.40.140

Horsano, také moc, moc zdravím🍀🍀. A všechny koníky. Garon, Lini, Floriška, Bonita jsou stále s vámi?

Samozrejme, stále, tí všetci dožijú cez 30, o tom som pevne presvedčená, lebo veď čo by som inak robila s peniazmi? :D
A pribudla k nim aj norička, 14 rokov strávila na škole, tak teraz má čas na to, byť koňom. Samozrejme po odprataní dvoch dominantnejších koní to tam ovládla a všetci sa jej boja, Garon najviac :D

Nutné povedať, že teda hlavne ak ide o žrádlo, inak je to zlatíčko, aj si adoptovala žriebä, len naposledy, keď som tam bola, tak tri kone, mladíci, tak tí ani vôbec neprišli :D

A čo vaše koňstvo?

28.2.2023 10:40
Valérie22

XXX.XXX.241.5

Mě to připadá jako pelyněk pravý. Také mívám občas v seně. Koně ho nežerou je moc hořký.

H.o.

28.2.2023 11:03
H.o.

XXX.XXX.3.57

Diky moc vsem za konzultaci :).. Mam toho jen par baliku na vyzkouseni od noveho dodavatele a je to asi nejlip udelane lucni seno ktere jsem kdy videl, tak jsem si chtel jeste potvrdit jestli by to nemohlo byt neco jineho nez starcek, protoze pan rika ze v tom nic jedovateho sbalene nema a sehnat u nas hezke seno neni zrovna jednoducha zalezitost..
No co se da delat, za to riziko to nestoji..

28.2.2023 12:15

Horsana napsal(a):
Samozrejme, stále, tí všetci dožijú cez 30, o tom som pevne presvedčená, lebo veď čo by som inak robila s peniazmi? :D
A pribudla k nim aj norička, 14 rokov strávila na škole, tak teraz má čas na to, byť koňom. Samozrejme po odprataní dvoch dominantnejších koní to tam ovládla a všetci sa jej boja, Garon najviac :D

Nutné povedať, že teda hlavne ak ide o žrádlo, inak je to zlatíčko, aj si adoptovala žriebä, len naposledy, keď som tam bola, tak tri kone, mladíci, tak tí ani vôbec neprišli :D

A čo vaše koňstvo?

Horsano, to mám radost, ať se stále daří, vám i jim🌺🌸.
U mě odešla Polynka ( lipicánka) za duhový most, welšík je u jedné úplně malé slečny, která se na něm učí jezdit a spokojení jsou oba a zbyl mi tu z mých dědek lipicán a shagya dcery. Ti jsou oba ve formě, dědek se stále tváří, že je mladík, klepu na dřevo, nemá žádné problémy, tak věřím, že tu třicítku dá🤗. Řady už nerozšiřuju, naopak, síla pomalu ubývá😀.

Omluva za OT.

28.2.2023 12:59
Horsana

XXX.XXX.40.140

Horsano, to mám radost, ať se stále daří, vám i jim🌺🌸.
U mě odešla Polynka ( lipicánka) za duhový most, welšík je u jedné úplně malé slečny, která se na něm učí jezdit a spokojení jsou oba a zbyl mi tu z mých dědek lipicán a shagya dcery. Ti jsou oba ve formě, dědek se stále tváří, že je mladík, klepu na dřevo, nemá žádné problémy, tak věřím, že tu třicítku dá🤗. Řady už nerozšiřuju, naopak, síla pomalu ubývá😀.

Omluva za OT.

Polynka

Ale tak jasné, že som sa chcela spýtať hlavne na Dědka :D
Tak nech mu to slúži, koľko má do tridsiatky?

H.o.

28.2.2023 23:09
H.o.

XXX.XXX.3.57

Dekuji za clanek

1.3.2023 05:14

Horsana napsal(a):
Polynka

Ale tak jasné, že som sa chcela spýtať hlavne na Dědka :D
Tak nech mu to slúži, koľko má do tridsiatky?

Podobně jako vaše Floriška, ta je myslím ještě o rok starší.
Letos mu je 26 a stále šéfuje :-).

1.3.2023 11:24
Horsana

XXX.XXX.40.140

Podobně jako vaše Floriška, ta je myslím ještě o rok starší.
Letos mu je 26 a stále šéfuje :-).

Jj, Floriška o mesiac 27, už nemá 4 zuby a obávam sa, že ešte o niečo príde, uvidíme čo zubár, ale drží sa a stále je to matka pluku :))

Bonita myslím 29 toho roku, alebo iba 28, behá ako zamlada, nuž, človek by nepovedal, ako sa vzchopí trojnohý kôň :D

26 rokov, to je lipicánsky mladíček :D

1.3.2023 12:41

To jsem nevěděla, že Bonitka je ještě starší. Spokojené babušky.

26 rokov, to je lipicánsky mladíček :D

Však si to taky stále myslí😃. Jen já okolo něho chodím jako kolem křehkého seniora😀.

Přidejte reakci

Přidat smajlík