Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.3.2021 21:57
Terula132

XXX.XXX.234.159

Mám problém poznat koně ve cvalu co jde od zádi. V kroku a klusu vím musí došlapovat, ale cval mi dělá problém
Dám jsem video kde cválám na kobče.
O chybách vím, to sedlo bylo nepříjemné, ale teď mám lepší.
Šla tady od zádi? Jak to poznám ze sedla a když nesedím.
Hlavu má pořád dolů protáhlou
viz. Obrázek

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.3.2021 22:19

Terula132 napsal(a):
Mám problém poznat koně ve cvalu co jde od zádi. V kroku a klusu vím musí došlapovat, ale cval mi dělá problém
Dám jsem video kde cválám na kobče.
O chybách vím, to sedlo bylo nepříjemné, ale teď mám lepší.
Šla tady od zádi? Jak to poznám ze sedla a když nesedím.
Hlavu má pořád dolů protáhlou
viz. Obrázek

Oceňuji, že jdete s kůží na trh. Málokdo má takovou odvahu. Ze sedla poznáte - musíte mít pocit, že kůň cválá do kopce, i když je to na rovině. Více v SZ.

18.3.2021 08:37

Z toho třesoucího se videa a celkového výrazu koně to na mě dělá dojem, že cválá uvolněně a v klidu. Uvolněný kůň nemusí nutně znamenat, že jde od zadu a nese se. Nějaké velmi podsazené to cválání nebylo, ale kobyla vypadá, že cválá rovně, v přirozené rovnováze, takové té remontní. Za mě takovéhle předvedení v rámci vyjížďky naprosto v pořádku, koni takové dlouhodobé rekre ježdění nebude škodit.

18.3.2021 09:11

Vytáhla jsem vám z videa dva obrázky. Ten, kde jste pěkně zboku, je v sestavení koně lepší, než ten, kde už odjíždíte od kamery. Poznáte to mj. podle toho, že má kobyla zadní nohy blíže u sebe - obě jsou blíže těžišti. A rámec koně je zkrácený. Když si projedete video pomalu, zjistíte, že ve chvíli, kdy jedete ke kameře, sedíte celkem slušně, v klidu - a ve chvíli, kdy projíždíte kolem kamery, vás to rozhodí, vytáhnete paty, vytáhnete ramena (vidno na tom odjíždějícím obrázku), a to má vliv na kobylu a její projev. Kobyla v tu chvíli musí balancovat vaše rozhozené těžiště a "rozkročit se", aby si to pohlídala. Může se stát, že i zrychlí, protože čím rychleji se soustava pohybuje, tím hůře se vyvede z rovnováhy (fyzika, působení sil) - v rychlejším pohybu se koním lépe balancuje. Oba obrázky ukazují koně, který víceméně "jde do kopce", což by měl být pocit, který hledáte - ale vidíte, jaký je v nich v tom "kopci" rozdíl. Na druhou stranu v téhle fázi pohybu to jaksi o moc jinak nejde, než "jít do kopce", protože ve cvalu prostě ta zadní noha musí hamtnout pod tělo. Záleží pak samozřejmě na tom, jak jde kůň zbytek nohosledu, zda se drží hřbet pořád v sestavení "do kopce" - tedy s prodlouženou horní linií (zvednutý kohoutek) na úkor té spodní, či chcete-li zkrácenou spodní linií (zatažené břišní svaly) na úkor té horní.

Pokud chcete vidět nepodsazené rozplizlé koně, pusťte si nějaký mistrák western pleasure. Uvidíte cválat koně s hlavou na kolmici a prodlouženým krkem, ale jejich cval je houpačka (hlava lítá, kůň se "překlápí" z nohy na nohu). Když si pustíte naopak záběr z vídeňské španělské školy, uvidíte, že se hřbet lipicánů skoro nehne, koně jsou zpevnění, přestože mají hlavu nahoře. Došlap je v podstatě stejný (pořád ale ten lipicán šáhne tou odrazovou nohou blíž pod jezdce, než appa), ale výsledek je jinde. Vidíte pěkně rozdíl v těch rámcích koní - kůň do ležatého obdélníku vs. kůň do čtverce až do stojatého obdélníku. Jsou to extrémy, ale napoví, co hledat.

O tom, že když kůň tahá zadek za sebou, je to uplně špatně, asi mluvit nemusím. To jsou ty klasické záběry z rollkurů například - kdy kůň ryje hubou v zemi nebo ve vlastních prsou, ale zadek lítá do vesmíru - celkový cval koně je potom velká houpačka, a to taková, že se jezdci musejí přehnaně zaklánět a držet za otěže, aby to useděli. A jejich cval není "do kopce" ani ve fázi došlapu zadní odrazové nohy na zem, protože noha došlapuje kamsi pod zadnici koně, nikoli pod břicho.

Můžete si zkusit sama - čím výše budete zvedat kolena k břichu, tím více narovnaná musíte být a mít zatažené břišní svaly, a také poběžíte pomaleji, a taky když do vás hrkne kamarád, tak budete mít co dělat neupadnout. Naopak čím plošší a delší budete mít kroky, tím můžete utíkat rychleji, není to tak náročné na přitahovače nohou a břicho, a když do vás kamarád hrkne při rychlém běhu, ani si nevšimnete.

18.3.2021 09:34
Arbora

XXX.XXX.233.1

Kobylka cvála celkom ok, žiadna hrúza to nie je. Vyzerá, že ide pekne v rovnováhe. Ten pocit cvalu na podsadenom koni je úplne iný, ťažko to popísať, ale budete sa cítiť, že vás kôň vezme na crhbát a cval bude taký, guľatejší a viac do kopca.

Jazdec sedí dosť na koni, nie v koni. Ako píše Buggyra a na fotkách to je pekne vidieť, máte strašne nohy v predu a hrozne vysoko koleno. Vyzerá to na takýto kŕčovité držanie kolenami, pričom vám päta ide hore. Ramená, bedrá a päta by mali tvoriť zvislú priamku. Ja teda rada v tejto priamke vidím aj lakeť, ruka mierne pridvihnutá, ale voľne položená, ako hovorí rada moja dobrá kamarátka, nemávať krídlami. Na spomalených záberoch je vidieť, že ruky nie sú v rovine. Priložte si lakťe viac k trupu. V podstate celá spodná polovica vášho tela hovorí kobyle, že má bežať a hore ju ruka drží a brzdí. Tým len ťažko dosiahnete nejaké uvoľnenie a podsadenie. Na začiatok by som volila naozaj dôkladnú prípravu v kroku a v kluse, ohýbanie- oblúky, vlnovky, možno pár kavaliet, cviky v zastvení, cúvanie, obraty, atď. A cval len na záver, keď budete mať pocit, že je kobyla uvoľnená. A nezabudnite meniť ruky, resp. nohy v cvale.

A veľký palec hore za odvahu zverejniť video.

18.3.2021 11:14

Já už k řečenému přidám jen poznámku. To, že se kůň v kroku a klusu došlapuje, nemusí znamenat, že kůň používá aktivně zadek. I když se to tvrdí. Může pod sebou nechávat přední - přední nohy pak jsou víc pod tělem (blíž zadku), než by měly být, a zadní nohy i při nízké aktivitě došlápnou do stop předních.

Přidejte reakci

Přidat smajlík