Prasklá průdušnice

Slovenský teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

adigojdi

18.3.2021 11:50
adigojdi

XXX.XXX.13.31

Dobrý den,
prosím, pokud jste někdy řešili problém podobného charakteru nebo mi můžete podat objektivní pohled na věc, bude to pro mě velkým přínosem. Vlastním 18l kobylku Slovenského teplokrevníka. V polovině února jsem začala registrovat kašel, suchý, kašlala nejčastěji po ránu, když se ve stáji rozdávalo seno. Management fungoval tak, že po snídani se koně pustili do výběhu, kde konkrétně tato kobylka stála celý den se zabořenou hlavou v balíku sena. Po vyšetření - poslechem byla nasazena atb a léky na odhlenění. Lehčím pohybem na lonži odcházel hlen.
Minulý týden, kdy byla na atb skoro dvacet dní, jsem ji vzala pod sedlo, abych ověřila, jak bude reagovat. Lehčí klusová práce. Kobylka se netvářila. Po té půl hodině ji z nozder vytekl hlen s příměsem krve. Ihned jsem kobylku převedla do boxu, naměřila 38,5, hyperventilace, propotila odpocku. Zklidnění po Atroventu. Zkontrolována veterinářem, odběry krve, sono srdce a plic. Edém vyloučen. Nateklé uzliny pod hlavou a celkově krk vykazoval známky otoku. Naordinován absolutní klid v boxe a do svalu Norocillin. Aagent. A 2x denně inhalace pomocí inhalátoru Flexineb s medikací. Výsledky krve v pořádku.
Dva dny na to zkontrolována endoskopem. Výrok veterináře: “nevyšetřitelná, větší množství hlenu, endoskop se dostal max do hrtanu”. Přidán Cobactan a Rapidexon do žíly. Podotýkám, že od situace na jízdárně uběhly dva dny. Následující den při pětiminutové procházce kobylka apatická, sotva došla do boxu. Velký otok na krku. Ráno otok menší, dech v pořádku. Denně inhalovala a byla na tom atb protokolu. Po pěti dnech od nepovedené endoskopie se při kontrole vet.zjistil vzduch pod kůží. Pohmatem to šustilo. Otok přes celý krk až mezi přední nohy. Okamžitý převoz na kliniku.
Vyloučena klostr. infekce. Zkontrolovány vzdušné vaky. A po precizní kontrole endoskopem zjištěna protržená průdušnice. Důvod toho vzduchu. Snažím se přijít na to, jak takové trauma vznikne. Měkká tkáň nikde v okolí neporušena (vyloučeno kopnutí ve výběhu, ve kterém byla naposledy před 10 dny). Během práce na jízdárně, kde se objevila krev v hlenu se kobylka o nic neuhodila. A byla by vůbec schopná s protrženou průdušnicí klusat?
Jak dlouho je pro koně tento stav slučitelný se životem? Mohlo se stát, že k protržení došlo při vyšetření endoskopem? Budu ráda za každý názor. Může průdušnice prasknout například silnějším kašlem? Pokud vezmu v potaz věk kobylky, může být elasticita již snížena. Opravdu jsem z celé situace zmatená a chci přijít na příčinu.
Děkuji.

18.3.2021 11:57
canka

XXX.XXX.249.200

A můžu se zeptat,proč jste na ní jezdila ve stavu léčby?

Ja si myslím,že to mohlo být způsobeno tím,že nějaký problém už tam byl,tzv. ,,načatý,, a pravě tím ježděním,kdy musela v klusu namáhat dýchací aparát,vznikl tento problém....

Pokud si dobře pamatuji,tak mi vet kdysi říkal,že nejlépe na kapacitu plic je právě klus,protože je pro dýchací ústrojí koně ,,nejtěžší,, na celý proces....

adigojdi

18.3.2021 12:05
adigojdi

XXX.XXX.13.31

Čistě z toho důvodu, abych vysledovala, jak se po mírné zátěži bude cítit. Stála jsem na zemi, jezdilo ji dítě. Veterinář pohyb doporučil. Aby se po zahřátí a uvolnění, kdy skloní hlavu k zemi, vyčistila od hlenu.

18.3.2021 13:08
Arbora

XXX.XXX.233.1

Prekvapuje ma postup veterinára, sono srdca a pľúc (je to vôbec v teréne možné?) a endoskopia až po krvácaní...

Čo sa týka príčiny a následkov, to vám určite objasnia najlepšie na klinike, kde pravdepodobne budú mať pacientov s podobnou anabázou.

Zo života - môjmu prvému koňovi po upchatí jícnu, následnemu zápalu plúc a opuchnutej hlave, zostala na jednej strane obrna hlasivky, takže asi sú môžné všelijaké diagnózy.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.3.2021 13:22

Po kopnutí z dřívějška, nic nedělala nenamáhala se, nic moc se neprojevilo, projevilo se až po větší zátěži...

18.3.2021 13:31
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Nejsem vet ale humánní patolog. Popustím uzdu nejbujnější fantazii:
Jestli se vet dostal endoskopem opravdu pouze do hrtanu, tracheu protrhnout nemohl, to je jednoduchá anatomie.
Jestli došlo k protržení při klusové práci, nepoškozená trachea spontánně jen tak nepraskne, je to dost silná trubka. Musela by být načatá. Načít jí může například hluboká mykóza, nádor primárně z trachey nebo do ní prorůstající z okolí. Nebo vdechnuté cizí těleso, které se zapíchlo do sliznice a následným zánětem poškodilo stěnu, to by ale asi kobyla reagovala hned po zapíchnutí dramatičtěji.
Dejte vědět vývoj situace a jak to dopadlo. Lehce mám z toho husí kůži...

adigojdi

18.3.2021 13:38
adigojdi

XXX.XXX.13.31

Ano, paní doktorka je vybavena. Vyholila ji a vyšetřila sonem. Obava edému a selhání srdce byla po té krvi z nozder. Mockrát děkuji za Vaši zkušenost. Na klinice se přiklánějí k zranění z vnějšího prostředí (kopnutí, náraz do bariery), ale koník je sledovaný. Neregistrovala jsem žádný otok měkké tkáně. Čistím ji každý den. Proražená průdušnice je velmi bolestivé trauma. Nenechala by se jen tak přes to místo pohladit. To je má úvaha. Předpoklad je roztržení vnitřkem. Dvacet dní léčena atb kvůli kašli (pravděpodobně zánět průdušnice). Ale léčba asi dostatečně nezareagovala. Ten infekt mohl chrupavku “poleptat” a tím opohybováním pod sedlem a tlakem z plic to prasklo. Možná je to hloupost. Ale já si opravdu vnější prostředí nepřipouštím.

adigojdi

18.3.2021 13:53
adigojdi

XXX.XXX.13.31

Děkuji i za reakci humánního patologa. Velmi přínosné. Souhlasíte se mnou, že se mohla roztrhnout zánětem? Proto ten přetrvávající (suchý, hluboký kašel)? Ten chrupavku “načal” a na jízdárně při klusu praskla úplně? Nejvíce mě trápí ten plyn v těle. Hlava je úplně stlačená, vzdušné vaky zdeformované, na rtg jsou vidět ty vlásečnice plynu v celém krku. Kobylka je zafačovaná, stažená tejpem od hlavy až ke kohoutku, pod břichem. Jinak dýchá pravidelně, teplotu nemá, žere, pije, vyměšuje. Zajímá se.

18.3.2021 14:40
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Píšete, že nejvíc kašlala, když se rozdávalo seno a hlava v balíku. Tomu bych přisuzovala původní kašel. To by mělo odpovídat takovým dg jako RAO, COPD a co já vím, jak se tomu zrovna říká. Ale nevím, jestli to až tak může oslabit tracheu, aby praskla při klusání. Jestli má kobyla potíže v rámci týdnů. Spíš bych čekala nějaký destruktivnější proces, zánět s výraznějším podílem hnisání nebo nekrózy.
Z festovní rány zvenčí na hrtan, kde by se mohla zlomit chrupavka nebo i kdyby dostala takovou šlehu na tracheu, že by tam něco ruplo, myslím, že by se akutně začala dusit ihned po zranění.
Tolik vzduchu, aby se pod tlakem hrnul do podkoží na takovou vzdálenost jen z prasklé trachey, bych skoro čekala, že jí tam kolem díry něco vlaje nebo dělá záklopku a ventilový mechanizmus - že při výdechu nejde vzduch ven ale cpe se dírou mimo tracheu. Při nádechu je jen nasáván a nevím, proč by se hrnul v takovém množství mimo.
U lidí vídám díry v trachee pouze jako dekubitus po delší intubaci, nebo nádorový proces, nebo nekróza zánětem vyvolaná u těžce imunitně kompromitovaných. Proč mívají koně díry v trachee, na to nemám soubor pozorování :).

adigojdi

18.3.2021 14:56
adigojdi

XXX.XXX.13.31

Děkuji. U toho endoskopického vyšetření na klinice jsem byla. “Díra” je čistá, neohraničená, prostě, jak když se protrhne žvejka. Kolem žádná stopa po otoku. Krve byly čisté, CRP, tumorové hodnoty - obávala jsem se lymfomu. Ale mohly to zkreslit ty atb. Ve stádě je respektována, nikdo si na ni nedovolí. Před pěti lety se mi převrátila v boxe, když šlápla do otěží. Má panickou hrůzu, když je někde přivázaná. Okamžitě hysterčí. Kdyby ji praskla trachea před těmi pěti lety, vůbec bych se nedivila. Zůstal ji na krku důlek, jak se tou otěží i přiškrtila. Ale tohle je mi stále záhadou...

18.3.2021 15:37
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Tak další teorie, že tam měla jizvu z před pěti let a ta teď praskla. Jizva je vždy oslabené místo. Ale nevím, jestli se dá bez příznaků rozchodit prasklá tráša. A na klinice nějaký nápad nemají?

18.3.2021 16:45
jbb

XXX.XXX.107.140

No, taky nejsem veterinář, ale dle mého ten locus minoris tam mohl být už dost dlouho.

Co se týče léčby u lidí... ATB (riziko mediastinitidy), event. stent - ideálně spíše dočasně. Resekční operace pouze v krajním případě, není to nic hezkého, bezpečného ani rutinního.

O koně nevím, zda ten stent je vůbec reálný. Resekční operace určitě nikoliv.

A speciálně pro Rif - stenózu trachey jsem viděl (uspával) už po anamnesticky "jen" několikadenní intubaci. Vše je možné, jen ne moc pravděpodobné.

18.3.2021 18:09
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

jbb napsal(a):
No, taky nejsem veterinář, ale dle mého ten locus minoris tam mohl být už dost dlouho.

Co se týče léčby u lidí... ATB (riziko mediastinitidy), event. stent - ideálně spíše dočasně. Resekční operace pouze v krajním případě, není to nic hezkého, bezpečného ani rutinního.

O koně nevím, zda ten stent je vůbec reálný. Resekční operace určitě nikoliv.

A speciálně pro Rif - stenózu trachey jsem viděl (uspával) už po anamnesticky "jen" několikadenní intubaci. Vše je možné, jen ne moc pravděpodobné.

"Několikadenní intubaci" už beru jako " dost dlouho" v kontextu možnosti dekubitů, ale nesleduji přešně. Buď tam je nebo ne.
Z jakého materiálu jsou prosím ty stenty? Ještě jsem neměla tu čest. Lze to stříhat nůžkami?

18.3.2021 18:13
jbb

XXX.XXX.107.140

Úhel pohledu. Několikadenní intubace by problémy způsobit neměla (jako tracheostomovat každého, kdo je 2-3 dny na plicní ventilaci? No to potěš koště).

Stenty jsou taková síťovina, je to aplikováno na místo a po odstranění aplikátoru se to samo rozepíná. Není to principem zas tak odlišné od koronárních stentů. Takže ano, ustříhnout by to jistě šlo. A koukal jsem že na webu jsou i veterinární stenty, ale to bude asi na psy, hádám.

18.3.2021 18:16
Horsana

XXX.XXX.40.140

A to na klinike iba diagnostikovali ruptúru priedušnice a išli ste domov, tam ste možnosti liečby a prognózu nediskutovali?

Nikde ani zmienka o rozsahu poškodenia a jeho lokalikácii, nie sú informácie, nebude výstup, už si na to konečne ľudia zvyknite.

Najčastejšou príčinou ruptury priedušnice je trauma.

Rif- normálne sa dáva taký ten stomický bazmek, nerezový, ale kone tolerujú aj dvacku striekačku, aj dlhodobo.

adigojdi

18.3.2021 18:48
adigojdi

XXX.XXX.13.31

Paradoxně je prasklá průdušnice tolik nevyděsila. Spíše se řeší ten vzduch pod kůží. Zregenerovat by se chrupavka dle slov veterináře na klinice měla zhruba za týden až deset dní. Je stažená obvazem od uší přes celý krk až po kohoutek, za předníma nohama pod břichem. Domu nám ji z úspor financí dát chtěli, ale neumím si představit, kdyby se začala dusit, tak provádět tracheostomii. Zůstala tedy na pozorování a předpokládám, že za ten týden zkontrolují průdušnici endoskopem. Jaké si ponese následky, nechci momentálně domýšlet. Jsem ráda, že je stabilizovaná. Ráda bych ji nechala už jen na pastvě. Budu mít samozřejmě obavu s ní jakkoli hýbat. Já se moc omlouvám, že některým odborným termínům absolutně nerozumím. Znalosti anatomie se zastavily ve čtvrťáku Biologie na Gymnáziu. Ale je tedy reálné, že se nějakým způsobem “otevřela” rána stará pět let (kdy mi skutečně na ten krk takto shora upadla?). A že to kobylka před těmi lety ustála bez vzduchu pod kůží a celkově nevykazovala známky traumatu? Kromě té prohlubně na krku od otěže... Mohla se na té jizvě teď například “uhnízdit” infekce dýchacích cest (proto kašel), jizvu oslabit a následně se tím klusovým pohybem protrhla?

18.3.2021 19:12

koně mívají prohlubně na krku ve svalovině z důvodu ztráty inervace určitého svalu
koukněte , zda ve výběhu nemáte něco ve výšce té ruptury- kruh na seno, hrazení, nějaký šťouchanec násadou od stájníka....

adigojdi

18.3.2021 19:19
adigojdi

XXX.XXX.13.31

Ta “díra” v průdušnici je shora. Proto mě dnes napadla ta souvislost s tím zraněním z minulosti. Nemáme skruže, opravdu by se neměla o co zranit. Jestli ji někdo uhodil lopatou, ta představa je šílená a ta stopa po traumatu by tam asi v současnosti byla.

18.3.2021 20:13
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Horsana napsal(a):
A to na klinike iba diagnostikovali ruptúru priedušnice a išli ste domov, tam ste možnosti liečby a prognózu nediskutovali?

Nikde ani zmienka o rozsahu poškodenia a jeho lokalikácii, nie sú informácie, nebude výstup, už si na to konečne ľudia zvyknite.

Najčastejšou príčinou ruptury priedušnice je trauma.

Rif- normálne sa dáva taký ten stomický bazmek, nerezový, ale kone tolerujú aj dvacku striekačku, aj dlhodobo.

Ten materiál skúmam čiste aby som si nezrasila obľúbené nožnice...:) Na kovové stenty mám staré.

A trauma ako penetrujúca rana zvonka, alebo fakt stačí silný úder?

18.3.2021 20:41
Horsana

XXX.XXX.40.140

Rif- najčastejšie kopačka - krčný úsek chráni iba chatrná vrstvička svalov, úder, pád, cudzí predmet, iatrogénne (sondáž žalúdka - zlá diera, intubácia- zriedkavé, ale v literatúre to píšu).

Pred 3 dňami kamoška vytiahla valachovi z nosa 46 cm konár, že sa niečo udialo si všimla tak, že druhý valach mal krvavú hlavu, no na ňom nič nenašla, tak zúfalá prezrela aj druhého, mal trošku krvi v nozdre, tak mu tam strčila prst a niečo nahmatala, myslela si, že si zlomil chrupavku, kúsok to ohmatkala, potom potiahla...a vytiahla ten konár a ten kôň ani nekašlal, ani sa nedusil, ani brvou nemihol a tváril sa ok.
Oni sa vedia zrasovať takými spôsobmi, že to jeden fakt nechápe...

Podkožný emfyzém je po ruptúre trachei bežná vec, to sa deje aj pri ranách úplne bežne, najmä ak sú na hrudi, alebo trupe, odozneje to samo, dáva sa niečo proti anaeróbom, najčastejšie metronidazol, na tracheu sa aplikuje zvonku tlak.

18.3.2021 20:50

Horsana napsal(a):
Rif- najčastejšie kopačka - krčný úsek chráni iba chatrná vrstvička svalov, úder, pád, cudzí predmet, iatrogénne (sondáž žalúdka - zlá diera, intubácia- zriedkavé, ale v literatúre to píšu).

Pred 3 dňami kamoška vytiahla valachovi z nosa 46 cm konár, že sa niečo udialo si všimla tak, že druhý valach mal krvavú hlavu, no na ňom nič nenašla, tak zúfalá prezrela aj druhého, mal trošku krvi v nozdre, tak mu tam strčila prst a niečo nahmatala, myslela si, že si zlomil chrupavku, kúsok to ohmatkala, potom potiahla...a vytiahla ten konár a ten kôň ani nekašlal, ani sa nedusil, ani brvou nemihol a tváril sa ok.

Podkožný emfyzém je po ruptúre trachei bežná vec, to sa deje aj pri ranách úplne bežne, najmä ak sú na hrudi, alebo trupe, odozneje to samo, dáva sa niečo proti anaeróbom, najčastejšie metronidazol, na tracheu sa aplikuje zvonku tlak.

To trénoval na nosojícnovou sondu? I když to se ten kořen za nosní dutinu asi nedostal, když si tak vybavuji velikost průměrné koňské hlavy.

18.3.2021 20:51
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Horsana napsal(a):

Ježiši fuj, konár z nosa. 😱

18.3.2021 21:02
Horsana

XXX.XXX.40.140

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To trénoval na nosojícnovou sondu? I když to se ten kořen za nosní dutinu asi nedostal, když si tak vybavuji velikost průměrné koňské hlavy.

Našťastie nedostal, ale zato som videla nie jednu endoskopiu, kde mali kone v hrtane a trachei najrozmanitejšie cudzie predmety, tŕňové ruže, ostnaté drôty, rôzne konáre.

Raz som tak našla na pastvine kobylu, ktorá si konár vrazila rovno do čeľustnej dutiny, trčal jej v pravom uhle z hlavy dobrých 40 cm a ona sa spokojne pásla..

18.3.2021 21:02
Horsana

XXX.XXX.40.140

Rif Du Madon napsal(a):
Ježiši fuj, konár z nosa. 😱

adigojdi

18.3.2021 21:04
adigojdi

XXX.XXX.239.249

Velmi Vám děkuji za zkušenosti. Před těmi pěti lety, když se mi převrátila na tu hlavu, tak k žádnému otoku ani podkožnímu plynu nedošlo. Pravděpodobně tedy tracheu neprorazila. Nebo to zázračně zvládla bez symptomů. Koníček s klackem v nose je taky speciální případ. Pochvala kamarádce za to, jak byla pohotová.

18.3.2021 21:07
Horsana

XXX.XXX.40.140

adigojdi napsal(a):
Velmi Vám děkuji za zkušenosti. Před těmi pěti lety, když se mi převrátila na tu hlavu, tak k žádnému otoku ani podkožnímu plynu nedošlo. Pravděpodobně tedy tracheu neprorazila. Nebo to zázračně zvládla bez symptomů. Koníček s klackem v nose je taky speciální případ. Pochvala kamarádce za to, jak byla pohotová.

Pokiaľ chodí do výbehu s inými koňmi, mohla schytať kopačku, ale človek tam nie je, tak sa často príčinu ani nedozvie...

Kone si dokážu vyrobiť nepredstaviteľné zranenia

18.3.2021 22:08

Horsana napsal(a):

Naštěstí to je slovensky. Kdyby byla horsana Češka a psala bez interpunkce, to by teprve byla ta správná haluz Koňař v nozdře :-)

18.3.2021 22:13
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Naštěstí to je slovensky. Kdyby byla horsana Češka a psala bez interpunkce, to by teprve byla ta správná haluz Koňař v nozdře :-)

Jako že by si ho našňupnutej kůň vlastně šňupnul? :D

Přidejte reakci

Přidat smajlík