Ahoj,
má tu někdo zkušenost se zkrácením sedlových polštářů? Mám na valacha drezurní sedlo pasované sedlářem. Bohužel dle fyzioterapeutky sedlo nesedí. Je hodně široké (ale valach bude ještě mohutnět, tak by se to dalo prozatím řešit korekční dekou) a zároveň je hodně dlouhé a zasahuje do beder. Posedlí mám 17, menší mít už nemůžu.
Co jsem volala sedláři, tak prý je schopný zespod polštáře přicpat tak, aby se zad dotýkaly jen v délce, která valachovi bude sedět a poslední cca 3 - 4cm polštářů nechá bez přicpání takové, jaké jsou teď. Tedy polštáře se ve většinové délce zvednou a kousíček bude vzadu ,,plandat".
Napadají mě otázky, jak moc takový zásah změní vyváženost sedla, zda bude sedlo pro koně pohodlné - část váhy, která je teď rozprostřena po celé délce polštářů v zadní části bude po úpravě končit tím novým vycpáním i když můj zadek bude působit svojí vahou dál za koncem nové úpravy sedla (je to srozumitelné ? :D) , takže zadnice bude pákovým efektem tlačit na poslední bod kontaktu polštářů se sedlem ( jen má teorie, proto se ptám na zkušenosti).
Zvažuji, jestli do té úpravy jít nebo raději ne. Naše sedlo mám fakt ráda a jezdí se mi v něm moc dobře a je mi jasné, že když je valachovi posedlí 17 s krátkým polštářem dlouhé, tak už žádné nenapasujeme. Na druhou stranu bylo sedlo fakt drahé a pokud by ani po úpravě nesloužilo, tak jak by mělo, tak budu mít doma neprodejný krám...
Pokud se rozhodnu sedlo prodat, po čem jiném mám koukat? Příští týden budu zkoušet Hidalgo s koženou kostrou (jedno jsem už měla, valachovi sedělo, mě ne, ale zkusím jiný typ), doma mám na leso ježdění i sedící bezkostry. Brzy začnu po letech znovu pořádně jezdit pod trenérkou, která se věnuje akademické drezurní práci a pokud by mi to hidalgo nesedlo, tak nemám v čem jezdit. Bezkostry (ty moje hodně vycpané) na to úplně nejvhodnější nebudou...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Když bezkostry padnou a jsou dobré na couračky, co jim dát šanci i na tréninky? I to Hidalgo je bezkostra, nemá pevnou kostru.
Co se domluvit na vyzkoušení třeba Barefoot Wellingtonu? Zkouška zase tak moc nestojí. A Wellington a Merlyn jsou pocitově dost odlišné od dalších Barefoot sedel. Užší (i když ne tak jako kostra), se slušným kontaktem, jednobočnicové, bez vrstvy beránku na bočnicích.
http://www.zdravazvirata.cz/cs/sedla/339-wellington-barefoot-drezurni-sedlo.html
PS: Mně se v Hidalgu taky nesedělo dobře, zkoušela jsem dva modely Venice. Jezdím V Barefoot Atlantě, poslední rok střídám s Barefoot Merlynem.

Do takové úpravy bych nešla, zkouněte různá videa o pasování sedel, vemte křídu a vyznačte si na koně, kde má sedlo sedět.
Určitě by pomohla fotka.
Bezkostra vám do beder nezasahuje?

Velikost posedlí má s délkou polštářů jen omezenou spojitost. Pochopitelně u konfekčních sedel je to v nějaké přímé úměře, pokud právě nejsou varianty na výběr. Pokud si necháte udělat sedlo na míru, měl by být sedlář schopen vyrobit sedlo tak, aby polštáře vyhovovaly koni, a posedlí zase vám - od toho se ta sedla vyrábějí, k ničemu jinému nejsou.
Pokud by vám sedlář místo přecpání nabídnul sedlářskou úpravu sedla - tj. úpravu tvaru polštářů tak, aby vyhovovaly zádům, mělo by to být ok. Nebude to ale stát dva tisíce jako přecpání.
Popisované přecpání na mě nedělá šikovný dojem. Stejně jako vy bych se bála toho, že bude sedlo nevyvážené (mimochodem extrémně docpané sedlové polštáře na mě taky nedělají pozitivní dojem). Být vámi to zkonzultuji především s tou fyzioterapeutkou, můžou se u sedla a koně sejít nakonec se sedlářem oba, aby si pošpitali, a vybrali nejlepší variantu.
Oslovila jsem ještě jednoho sedláře a ten navrhnul změkčení zadní hrany sedla s tím, že tlak se posune mírně dopředu, tedy odlehčí zadní části sedla.
Když jsem se ptala, zda to koně pak nebude v tom místě tlačit, tak mi odpověděl, že dopředu to říct nemůže - takže výsledek operace nejistý :)

Bohužel je to tak, že je-li sedlo nějakým způsobem ušito (analogie třeba u bot), bude rozkládat váhu určitým způsobem, těžiště bude mít v určitém místě a kostra se bude nějak chovat. Pokud botu na malou nohu vepředu prostě uřízneme a zkrátíme, bude končit noha v nejširším místě boty, podpěra kleneb bude posunutá dopředu, podpatek bude zasahovat příliš daleko pod střed chodidla, bota bude relativně více z kopce, a ve finále může nohu ještě poškodit. Do takové úpravy sedla bych se prostě nehrnula. Pokud by vám někdo navrhnul skutečně přešití spodní části sedla kompletně, pak ano, tomu bych rozuměla. Nevím, do jaké míry by to šlo.
Zdá se, že jako mnoho z nás budete muset hledat jiné sedlo To vám ale vážně nezávidím. Vím, co je to za martyrium.

nyin
napsal(a):
Celý spodek prý předělat nejde.
Hledání nového sedla bude zábava, tohle je sedlo č.13 (bezkostry do toho nepočítám :D ) . Jelikož jsem nebyla schopná si sedlo dopasovat sama, tak na tohle poslední jsem si pozvala odborníka - výsledek je, jaký je .... No ale to se nedá nic dělat :)
Možná tedy reklamace? Pokud odborník nepozná, že sedlo je moc dlouhé (??!!), tak kdo tedy?

Zkuste kontaktovat www.otavaj.cz, je to poměrně nová firma, a pán presentuje mému oku lahodící výrobky a sympatické názory, třeba by s ním byla nějaká domluva, ať už na vytipování a dopasování dobrého sedla a nebo na zakázkovou výrobu na míru. Osobní zkušenost nemám, ale i ohlasy na fb na mě dělaly příznivý dojem :-)
Aneb jednou, až vyhraju ve Sportce...
A nemali by ste fotku nasedlaného koňa? Stačí len orez s časťou sedla, čisto zo zvedavosti. Z profilovej fotky to nevyzerá na nejaký neštandarnde krátky chrbát.
Určite by som nešla do riešenia sedlára, vankúše majú za úlohu rozkladať váhu rovnomerne, ak ich dopchá iba z 2/3, tá váha sa bude aj tak rozkladať po celej dĺžke. Presne toho by som sa obávala, že takouto úpravou sedlu rapídne znížite hodnotu.

Jestli hledáte sedlo na poníka a nemáte na něj proporce, vhodné sedlo nenajdete nikdy. Ta fotka stále chybí...
Foto zde ;) valach je welsh cob, 8 let, 147 KVH. Já mám 158 cm, ale bohužel pozadí s velikostí kalhot 40-42, takže menší sedlo než 17 znamená, že sedím na zadní rozsoše.

Hledejte sedlo s jiným typem polštářů. Moudřejší budou vědět, jak se ty polštáře jmenují (francouzské, německé, tak nějak), vy máte na sedle polštáře, které vybíhají za sedlo, ale potřebujete (a to jsou přesně ty 3 cm) polštáře, které končí pod sedlem.
Jukněte na http://www.dsp-pferde.eu/?p=1033 je to tam pěkně vysvětleno, a i další poučky týkající se krátkého hřbetu :-)
Francúzske. Skúsila by som osloviť pani Dohnalovú z a-sedla, určite vám dobre poradí. Niečo ako to Prestige drezúrne sedlo by ste potrebovali. https://www.a-sedla.cz/drezurni-sedla/vsechny-znacky/vsechna-posedli/vsechny-komory/vsechny-ceny
Měli jsme na mladého welsh of cob type ,starého Passiera,univerzála jakéhosi.Měl nízké polštáře ,nikam nevyčuhující a otevřenou komoru .Koník tak snesl i 17,5 posedlí a nijak zle mu to nedělalo, ani nevypadalo
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/133136945/sedlo-passier.php takový nějaký typ

To sedlo z odkazu bych brala jen jako ilustrační, protože každá půlka sedlových polštářů pod posedlím a vzadu za zadní rozsochou je rozdílná. Koník si to natvaroval asi podle sebe...
napsal(a):
To sedlo z odkazu bych brala jen jako ilustrační, protože každá půlka sedlových polštářů pod posedlím a vzadu za zadní rozsochou je rozdílná. Koník si to natvaroval asi podle sebe...
Jasně,moje to není a nikomu ho nenutím.
Tohle má i úzkou komoru bych řekla.Ten nás byl ještě o dost placatější,proto na welšíka seděl .
Třeba ,aby zadavatelka měla motivaci a pohledala staré typy Passierů