Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.3.2021 11:42
Šramčíková Ema

XXX.XXX.247.19

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda nevíte co dělat když vás kůň ochňapáná. Moc ráda bych se svou klisnou (irský cob) trénovala nějaké triky, ale skoro vůbec ji nemůžu pamlskovat. Vždy chce víc a ani se nesoustředí na práci.
Vůbec nevím co s tím mám dělat a jak tento zlozvyk omezit. Předem děkuji za jakékoliv tipy či rady.
Šramčíková

20.3.2021 12:51
jesie

XXX.XXX.224.37

Já jsem pamlsky úplně vyřadila z treninku ,maximálně dávám na konci...Přijde mi to jako cesta do pekel. Všichni koně se pak snažili nenapadne dostat ke kapsám a i když jsem dala ruku do kapsy pro kapesník,řešili jen to. Mnohem víc se mi osvědčila slovní pochvala a podrbani na jejich oblíbeném místě

20.3.2021 13:16
helas

XXX.XXX.116.228

To se liší kůň od koně. Záleží, co chceš.
Pokud pamlskovat chceš (ona funguje i metoda jesie), mělo by stačit si uvědomit, že koni se jednoduše osvědčilo jeho chování a pokud nedostane potřebnou odpověď, bude svou snahu stupňovat až ke kousání či jiné agresi.
Mělo by stačit vymezit mu mantinely (ve smyslu "když to přeženeš, nechci to a stejně nedostaneš nic"). Například: když překročí tebou stanovenou mez, tiše syknout a klepnout ho po nose. A znova. mělo by stačit dvakrát třikrát.
A pak důsledně - jakmile to přežene, postačí jen to syknutí. Ovšem on to samozřejmě zkusí znovu.
A takhle vždycky, jakmile se bude chystat (!!) šacovat, příliš se přiblíží nosem k tobě, dá uši přitom dozadu... odměna žádná.
Časem se mu syknutí spojí s jakýmkoliv nežádoucím chováním - sice neví a nechápe, proč něco nechceš, ale bude to respektovat.

Jistě, můžeš to zesílit tím, že mu dáš pamlsek, jakmile dá hlavu tam, kde ty chceš, aby ji měl (i když žebrá). Je to dost o citu... A kůň si snadno najde nějaké náhradní žebrací chování; například cvakání pysky, hrabání... na to pozor.
A ještě jedna věc: jeho chování k jiným pamlskovačům se nezmění vůbec. Na tohle je pak jediná rada: všem ostatním to totálně zakázat. Hrozí úraz.

20.3.2021 19:03
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Pro mě je nejlepší řešení koně naučit, že pamlsek dostane tehdy, kdy neotravuje. Pokud ho například čistím a on mě zkouší šacovat okřiknu ho (nebo mu to nějakým způsobem zatrhnu).

Pokud jsme něco trénovali a chci ho pochválit tím, že mu dám pamlsek, tak ho vyndám z kapsy, počkám, až kůň odvrátí hlavu ode mě pryč a pak mu ho podám.

Je to velice příjemné, když se kůň dožaduje pamlsku tak, že ode mě o kousek ustoupí, nebl odvrátí hlavu a neotravuje.

21.3.2021 12:25
Šramčíková Ema

XXX.XXX.247.19

Dobře, děkuju za rady. Hned dnes to začneme trénovat. Šramčíková

21.3.2021 12:34
sisi58

XXX.XXX.191.1

Máme na ranči ošetřovatelku, která pamlsky nedává. Má na starosti 30 koní, to by prodělala kalhoty.
A víte co? Koně ji poslouchají.
Takže pamlsků netřeba. Ale pokud už chcete dát, tak pouze za odměnu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.3.2021 10:06

Ještě jedna rada: Takovému koni házet pamlsky na zem :-)

22.3.2021 14:11

Pokud chcete koně odměňovat za určité chování, tak musíte nejdřív natrénovat jiné přesně dané chování-braní pamlsků , jinak se vám z toho stane ta divočina, co máte teď.
Že je to pozitivka R+ na to nekoukejte, koukejte, jak si vymezit, kdy koník dostane pamlsek a kdy ne. Bez toho by vám další výcvik s pamlsky nefungoval. Najděte vhodné slovo, které budete používat k označení vhodného chování nebo i ten klikr a hlavně nic neuchvátejte. Několikrát si video i jiná prohlédněte, snažte se i zjistit něco víc a pak začněte.
http://konecesky.cz/index.php?kat=44&id=109

Přidejte reakci

Přidat smajlík