Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.3.2021 11:51
Šramčíková Ema

XXX.XXX.247.19

Dobrý den, mám 6 letou klisnu irského coba a chtěla bych ji naučit nějaké lehké triky. Např. hrabání, pusinka, usmát se, poklona atd.
Viděla jsem spoustu videí ohledně triku HRABÁNÍ a moc jsem to z toho nepochopila.
Jestli znáte nějaké triky a jejich postup byla bych moc ráda kdyby jste mi je napsali.
Děkuji Šramčíková

22.3.2021 17:03
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Lehké triky snadno sklouznou ke zlozvykům.. proto asi taky nikdo nereaguje. (zvláště hrabání může být nejen nepříjemné a nebezpečné pro okolí, ale i zdravotně poškozující zlozvyk pro koně).
Doporučuji nejdříve se naučit něco o učení(Šusta)

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.3.2021 08:41
Uživatel s deaktivovaným účtem

Místo hrabání naučte koně radši pokládat nohu na různé předměty - například na podkovářskou stoličku. To bude i užitečné. My na to máme povel "na stoličku", zároveň kůň vidí stoličku, tak už nohu natáhne dopředu při podávání. Na povel "dej nohu" nebo "nožku" podává dozadu :-) I zadní nohy.

Místo pusinky zase dotknout se předmětu, na povel žrát, na povel se napít. Zejména ty dvě konzumní dovednosti mohou být náramně užitečné.

Poklona je výborná na protahování, stejně tak naučit koně i různé jiné protahovací cviky.

Pozorujte svého koně a nacházejte způsoby, jak s ním komunikovat tak, aby vám rozuměl. Každý mírný náznak správného odměňujte nadšeným hlasem, za nesprávně namířenou snahu netrestejte - to je základ úspěchu. Pokud koně potrestáte za nepochopení, likvidujete jeho snahu spolupracovat. Snažte se vyhýbat konfliktním situacím - například koně nepruďte požadavky dlouho, neunavte ho. Stačí deset minut učení, a kůň, který není zvyklý se soustředit, toho bude mít dost. Naučte se pozorovat známky, kdy situace pro koně už není příjemná. Končete vždy tak, aby to pro koně příjemné bylo. To znamená ideálně ještě ve chvíli, kdy ho to baví, a ještě není zpruzelý, i když už může být trochu unavený. A zároveň vždy končete něčím, co kůň hravě splní, za co můžete pochválit a zanechat celkový příjemný dojem z cvičení. Vždy musíte podmínky při cvičení uzpůsobit tak, aby vykonání požadovaného pro koně bylo tou co možná nejsnazší, a nebo aspoň ne nepříjemnou cestou. Musíte mu připravit podmínky, v nichž může uspět (analogie třeba - učitel by vám neměl dát písemku z látky, kterou jste se neučili - tam jste prostě předurčeni k neúspěchu. Naopak pokud s vámi učitel dá desetiminutové opakování na začátku hodiny a pak vám dá na stejnou látku testík, udělal vše pro to, aby vám připravil podmínky k úspěchu). Pokud budete překračovat jeho momentální možnosti, nebude s vámi chtít spolupracovat.

Návody tu nečekejte, je jich na internetu dost, a je třeba vzít v potaz, že každý kůň chápe jinak rychle a každý kůň bude potřebovat danou věc trochu jinak vysvětlit. Až budete umět dobře komunikovat se svým koněm a odhadovat jeho reakce, budete mít už ponětí, jak ho začít učit nové věci.

Přidejte reakci

Přidat smajlík