Uživatel s deaktivovaným účtem

sandulik
napsal(a):
Řešili jste někdo u svého koně nadbytek manganu? Projevovalo se to na vašem koni nebo mělo to nějaké následky? Rozbor krve mě celkem vyděsil, máme ho více jak 10-ti násobek.
Jak k tomu přišel, proboha? Kdysi se mangan přidával do piva kvůli pěnivosti, ale předávkovat se jím při běžném krmení? To snad ani nejde.

Napájecí voda?
Čím napájíte? Z jakého zdroje?
A jedná se skutečně o Mn? Nebo Mg?

Horsana
napsal(a):
To je zvláštne, lebo čím viac mangánu kôň prijíma, tým viac sa ho vylučuje v truse, v tele sa ani veľmi nehromadí, vstrebáva sa asi 30 % prijatého managánu.
Právě. Já četla o zvýšených hodnotách u lidí, kteří si dávali svých 10 a více piv denně v dobách, kdy se přidával mangan kvůli pěnivosti. U koně stále nechápu. A vlastně - jak vás vůbec napadlo nechat zjistit hladinu zrovna tohoto mikroprvku? Běžně se to nedělá. Nestala se chyba v laboratoři?
napsal(a):
Právě. Já četla o zvýšených hodnotách u lidí, kteří si dávali svých 10 a více piv denně v dobách, kdy se přidával mangan kvůli pěnivosti. U koně stále nechápu. A vlastně - jak vás vůbec napadlo nechat zjistit hladinu zrovna tohoto mikroprvku? Běžně se to nedělá. Nestala se chyba v laboratoři?
Ešte sa občas ľudia predávkovali manganistanom draselným, napríklad pri liečbe plesňových ochorení a ústnej kandidózy, veľa mangánu môžu obsahovať aj kadejaké spešl soľné lizy, vo forme hračiek, také tie veci, čo sa niekam zavesia a kôň to líže, minerálku sa mi nechce študovať, bolo by vhodné uviesť množstvo.
Mangán dali zrejme stanoviť v paneli mikroprvkov, lebo bol v ponuke :D
napsal(a):
Kůň mi poslední dobou odmítal žrát minerálku. Tak jsem si říkala, že jen tak ze zvědavosti nechám udělat rozbor krve na základní minerály (makroprvky, mikroprvky), abych mu minerálku nedávala zbytečně a třeba i neškodila. Krev se posílala do laboratoře v, Německu. Nepředpokládám, že by udělali chybu.

sandulik
napsal(a):
Kůň mi poslední dobou odmítal žrát minerálku. Tak jsem si říkala, že jen tak ze zvědavosti nechám udělat rozbor krve na základní minerály (makroprvky, mikroprvky), abych mu minerálku nedávala zbytečně a třeba i neškodila. Krev se posílala do laboratoře v, Německu. Nepředpokládám, že by udělali chybu.
Rozumím. Ale stejně pořád nechápu - ten zvýšený mangan. Záhada.

As ibych odběr zopakovala, ten oves má celá stáj nebo jen vy?

Já bych tedy taky asi nechala ty výsledky ještě někde ověřit...

No, a ideálně poslat na rozbor i tu minerálku (kontaminace samozřejmě možná), dál bych ji koni v žádném případě nedávala.

sandulik
napsal(a):
Jenom nápad. Zkuste oslovit a poprosit fikovnici (na psech nebo na kočkách). Myslím, že se pohybuje v oblasti biochemie, třeba by měla nějaké vysvětlení. Já zkusím vyzpovídat kolegu přes chemii.
napsal(a):
As ibych odběr zopakovala, ten oves má celá stáj nebo jen vy?
Černý oves dostávají jen někteří. Taky mě napadlo, že by mohl být příčinou. Ostatní koně, kterým se rozbor dělal, ho zrovna nedostávají. Nicméně prozatím to řeším tím, ze jsem okamžitě Perfect equi vysadila a dále to budu konzultovat s více vety.

Já se divím, že v dnešní době jsou lidi tak zdrženliví s přidáváním faktů. Třeba tohle jsou ty běžné prvky u mého koně, žádné lékařské tajemství tím neporušuji, je to kůň ;)
Hoďte nám sem pro ilustraci jak to vyšlo vám, jsem sama zvědavá, která laborka ten Mn dělá. Idexx nebo Laboklin asi ne?