Velká pastvina - kolik koní

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.3.2021 14:58
uuu

XXX.XXX.35.122

Ahoj, zvažuji teď několik variant, jak naložit s velkou loukou 4ha. Mám pouze dva koně a cizí si na ustájko brát nechci ( kupovat dalšího už vůbec ne ).

Co vím počítá se cca 1ha na pasení na koně, což mi při téhle louce vychází dvojnásob (rovinatá slunná louka s kvalitní luční trávou) takže teď otázka, když to oplotím celé a budu tam mít dva koně 24/7 bude to moc? Bude se muset zbytečně dosekávat nedopasky ? Vyjde lépe oplotit půlku a druhou si nechat třeba na sena s tím, že by mi někdo za úplatu udělal ? Nebo 4 ha pro 2 koně je paráda a budou to stačit spásat? (2 teplokrevní koně cca 500kg, dobře krmitelní bez sklounů ke schvácení atd.. )

Díky za rady :)

22.3.2021 15:17
Nezzie

XXX.XXX.70.88

Já bych prepulila, a delala na pulce seno...nekdo kdo dělá tyto služby v okolí určitě bude a dost na tom ušetříte. Nam dva koně nestihly vypasat ani necelé dva ha. Kobyla pak vypadala jak sud.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.3.2021 07:43

Buď se také kloním k tomu přehrazení a sekání na seno a nebo můžete zvážit ještě možnost pronajmout ty pozemky dál - třeba zrovna nějakému koníčkáři. Je to obyčejný pronájem nemovitosti, nestaráte se o nic, ve smlouvě si můžete vymínit péči o pozemek, jakou si navymýšlíte. Nebo pronajmout zemědělci na dotace za seno, abyste to sekání a balíkování nemusela platit (nevím, jak moc se to oplatí na dotacích, ale třeba by to za to tomu zemědělci stálo, že by balíky aspoň nemusel svážet domů, kdyby nic jiného). :-) Když se to bude jen sekat, tak tam přes zimu můžou být beztak klidně puštění :-)

23.3.2021 09:10
Arbora

XXX.XXX.233.1

Nezzie napsal(a):
Já bych prepulila, a delala na pulce seno...nekdo kdo dělá tyto služby v okolí určitě bude a dost na tom ušetříte. Nam dva koně nestihly vypasat ani necelé dva ha. Kobyla pak vypadala jak sud.

Na tomto ešte nikdy nikto neušetril. Kým nemáte vlastnú techniku, je to náklad navyše. Okrem toho, kosí sa v rovnakom období, ste závislí od toho, či tá osoba, ktorá vám bude kosiť už má svoje pokosené. S obracaním a balením je to rovnaké a treba myslieť aj na to, že balíky treba niekde niekde skladovať.

Ale určite súhlas, spravila by som základný/zimný výbeh so spevneným povrchom aspoň v jednej časti a nechala dvom okoňom 1,5 ha na pasenie. To sa dá rôznymi oplôtkovými systémami meniť tak, aby kone vyžierali čo najviac, aby ste nemuse liešte kosiť nedopasky. A z tých dvoch ha seno.

23.3.2021 21:11
Nezzie

XXX.XXX.70.170

Arbora napsal(a):
Na tomto ešte nikdy nikto neušetril. Kým nemáte vlastnú techniku, je to náklad navyše. Okrem toho, kosí sa v rovnakom období, ste závislí od toho, či tá osoba, ktorá vám bude kosiť už má svoje pokosené. S obracaním a balením je to rovnaké a treba myslieť aj na to, že balíky treba niekde niekde skladovať.

Ale určite súhlas, spravila by som základný/zimný výbeh so spevneným povrchom aspoň v jednej časti a nechala dvom okoňom 1,5 ha na pasenie. To sa dá rôznymi oplôtkovými systémami meniť tak, aby kone vyžierali čo najviac, aby ste nemuse liešte kosiť nedopasky. A z tých dvoch ha seno.

No ja celkem jo...kdyz jsem platila služby, vyšel mě balík 130cm do 250kč. Situace se mi změnila a musím seno kupovat, balík mě vyjde na 600kc. A to už je celkem dost rozdíl. Skladují venku pod plachtou, na letošní seno jsem si mohla dovolit postavit přístřešek.

23.3.2021 22:31
makki

XXX.XXX.0.41

Řešte to podle situace. Každý rok je jiný. Vloni bylo pastvy dost, předloni jen suchá step.

24.3.2021 07:56
kallisto

XXX.XXX.237.35

Já bych to nepůlila, seno můžete udělat z celého, však to nemusí být půlka sežraná a půlka vyrostlá na seno. Zbytečně si tu půlku s koňma budete rozdupávat, i když i tak dva hektary jsou teda super.

24.3.2021 08:25

kallisto napsal(a):
Já bych to nepůlila, seno můžete udělat z celého, však to nemusí být půlka sežraná a půlka vyrostlá na seno. Zbytečně si tu půlku s koňma budete rozdupávat, i když i tak dva hektary jsou teda super.

Počkat, když bude dělat seno z celého, kde bude mít koně? To jsem asi nějak nepochopila?

15.4.2021 09:56
uuu

XXX.XXX.35.122

Děkuji za reakce. Necháme asi oplocené 2ha a zbytek na seno

Přidejte reakci

Přidat smajlík