Měkké patro - dědičné?

Anglický plnokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jana48

23.3.2021 12:35
Jana48

XXX.XXX.168.34

Dobrý den, mám klisnu po hřebci Age od Jape.
Od narození problém s dýcháním a měkkým patrem. Jakožto rekreačního koně ji to naštěstí neomezuje. Vím, že Age od Jape skončil na dráze právě z důvodu problému s měkkým patrem a dýcháním. Shodou okolností teď nabízí k prodeji potomka stejného otce se stejnými problémy a vím ještě o dalším koni po stejném otci, který byl opět vyřazen ze stejného důvodu. Dřív jsem se nikdy s podobným problémem nesetkala, netušila jsem, zdali je problém dědičný.
Klisnu jsem v budoucnu plánovala připustit, s tím se předpokládám mohu rozloučit?
Znáte někdo další koně po tomto hřebci se stejnými problémy? Děkuji všem za odpověď a váš čas.

23.3.2021 13:04
Arbora

XXX.XXX.233.1

Hm, nespomínam si, že by mal Age of Jape tento problém, po šiestich rokoch na dráhe už mohol končiť z akéhokoľvek dôvodu.

Spýtala by som na FB v skupine Dostihy, láska na celý život. Sú tam majitelia dostihových koní, chovatelia, veterinári, určite vám túto teóriu potvrdia, alebo vyvrátia. Nemyslím si ale, že by mal dostihový plemenník v chove šancu uspieť s dedičnou vadou tohto typu.

Jana48

23.3.2021 13:19
Jana48

XXX.XXX.168.34

O jeho problémech jsem četla tady, kde je rozhovor s panem Holčákem.
Za typ na skupinu děkuji, určitě zkusím.

23.3.2021 14:10
Arbora

XXX.XXX.233.1

To by som videla skôr na nejakú získanú vadu, než vrodenú. Nemyslím si, že by vydržal toľké roky na dráhe, keby tým trpel celý život. Ale tak polemizujem, netvrím, že je to pravda.

Tu napríklad o dedičnosti nič nepíšu. https://www.vetweb.cz/dorzalni-dislokace-mekkeho-patra-u-koni/

Přidejte reakci

Přidat smajlík