Připouštění

Fjordský kůň
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.3.2021 10:15
Lilith31

XXX.XXX.123.112

Dobrý den měla bych pár otázek. Mám kobylku fjord x hucul, starou 21 let. Je zdravá, plná elánu bez velkých zdravotních problémů, jedině nás trápí artróza, kterou jsme ale podchytili včas .
Otázky mám dvě.
Zajímá mě jestli není už moc strará na hříbátko. U bývalých majitelů prý měla hříbátko, takže by neměla být prvorodička, ale nejsem si jistá. Samozřejmostí by byla prohlídka veterinářem.

A další má otázka je zda nevíte jestli jsou majitelé plemenných hřebců ochotní připustit kobylku křížence. Kobylka ovšem nese všechny znaky fjordského koně a hucul na ní není vůbec poznat.
Děkuju za odpovědi. Přeji hezký zbytek dne.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.3.2021 10:45

Na hříbátko stará je, navíc množit křížence je nesmysl.

Jak který majitel plemeníka je ochotný připouštět křížence - to je individuální, musíte se podívat na připouštěcí podmínky jednotlivých hřebců.

Odchov hříběte žádná sranda, ideál členité veliké pastviny pro dostatek pohybu, stádo kamarádů, nula práce - jen díra na peníze.

Kupte si hotové hříbě, budete ho mít hned, v případě křížence levnějc (věřte nevěřte), a nebudete muset řešit komplikace při porodu, komplikace po porodu, špatný vývoj atd. Koupíte si prostě rovnou hotové hříbě přesně podle svých představ. Když si koupíte tříletka, můžete s ním začít rovnou hned pracovat.

24.3.2021 12:58

V čem je ta kobyla tak zázračná a pro chov koní přínosná, že ji potřebujete množit? Není nutné připouštět vše, co má pod ocasem dvě díry.

24.3.2021 13:01

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Jak který majitel plemeníka je ochotný připouštět křížence - to je individuální, musíte se podívat na připouštěcí podmínky jednotlivých hřebců.

Odchov hříběte žádná sranda, ideál členité veliké pastviny pro dostatek pohybu, stádo kamarádů, nula práce - jen díra na peníze.

Kupte si hotové hříbě, budete ho mít hned, v případě křížence levnějc (věřte nevěřte), a nebudete muset řešit komplikace při porodu, komplikace po porodu, špatný vývoj atd. Koupíte si prostě rovnou hotové hříbě přesně podle svých představ. Když si koupíte tříletka, můžete s ním začít rovnou hned pracovat.

Aneb jak se říká - vlastní hříbě je nejdražší způsob, jak si pořídit koně.

24.3.2021 13:05

a nejrizikovější...

Vím, co to bylo za nervy, když jsme měli připuštěnou kobylu, a to už vlastně v podstatě ani nebyla naše, ani hříbě nebylo naše, a byla v komerčním ustájení s nepřetržitým dohledem...

25.3.2021 01:09
lenacia

XXX.XXX.173.31

samozřejmě vím, že v tom sou další zahrnuté věci a ve výsedku s vámi v tomto souhlasí, ale vzhledem k současným cenám odstávčat kategorie 'český chov', jsem v celé pořizovací záležitosti zatím ušetřila desetitísice (a nejspíš je ušetřím i dál, protože vzhledem k situaci ohledně virů pochybuji, že se vůbec dostaneme na nějaký svod... Nemluvě o tom, že mi kobyla nejspíš tímhle tempem porodí to hříbě až za 3 roky odrostlé na remontu )... Ale je trochu rozdíl 16 letá kobyla po 2 potvrzených hříbatech, zapsaná v plemené knize ČT a CS, s mnohaměsíčním rozhodováním jakým hřebcem vůbec pustit....
Letos už to bude snažší, druhého frajera mám vybraného už rok.

25.3.2021 07:38

Našla jsem jediné hříbě křížence 8 měs. za 15 tisíc. To by tak mohlo odpovídat ceně toho, co si vypěstuje tazatelka sama (připuštění, rok zvýšeného obstarávání kobyly plus půl roku hříběte), pokud bude z levného kraje a "nechá to na přírodě". Ale 8měs hřebeček za 15 bude doma prostě hned, další 3 dá za kastraci (to by musela i u svého hřebečka), a má koně hotového, s daleko nižším rizikem.

A když na to přijde, nějaký noname kříženec se dá sehnat v podstatě zadarmo, když ví člověk, kde se poptat (útulky, množky, aukce, depozity). To by byl aspoň dobrý skutek, místo zaplnění místa novým křížencem.

25.3.2021 09:18
lenacia

XXX.XXX.173.31

Našla jsem jediné hříbě křížence 8 měs. za 15 tisíc. To by tak mohlo odpovídat ceně toho, co si vypěstuje tazatelka sama (připuštění, rok zvýšeného obstarávání kobyly plus půl roku hříběte), pokud bude z levného kraje a "nechá to na přírodě". Ale 8měs hřebeček za 15 bude doma prostě hned, další 3 dá za kastraci (to by musela i u svého hřebečka), a má koně hotového, s daleko nižším rizikem.

A když na to přijde, nějaký noname kříženec se dá sehnat v podstatě zadarmo, když ví člověk, kde se poptat (útulky, množky, aukce, depozity). To by byl aspoň dobrý skutek, místo zaplnění místa novým křížencem.

No kříženci jsou absolutně o ničem řešit podle mě 🤷‍♀️.
To mě umí vytočit takový to jak prostě musí mít hříbě po tyhle kobyle protože.... Prostě pro to...
A výběr hřebce je též omezený. Takže na to hodí nějakého quartera, painta nebo coba, obávám se že Irského.... Ti jediní pouští i klisny mimo jejich pp.

25.3.2021 09:27
Misa12345

XXX.XXX.243.253

Me nepřijde moc stará, znám plno kobyl co do od 20 do 24 byly používány jen hříbata 🤷‍♀️

25.3.2021 09:53

lenacia napsal(a):
No kříženci jsou absolutně o ničem řešit podle mě 🤷‍♀️.
To mě umí vytočit takový to jak prostě musí mít hříbě po tyhle kobyle protože.... Prostě pro to...
A výběr hřebce je též omezený. Takže na to hodí nějakého quartera, painta nebo coba, obávám se že Irského.... Ti jediní pouští i klisny mimo jejich pp.

Protože je to jeho kobylka a ten člověk chce hříbě od ní, protože ona je přece ta úžasná. Případně "potřebuji nového koně a mám doma kobylu a nevadí mi čekat na nového koně čtyři roky" - takhle to dělá jeden člověk tady v okolí. Jedna slečna tím taky řeší "aby kobyla nebyla sama, protože kůň je stádové zvíře, a měli by být aspoň dva" - tak kobylu pustila, a tím to jakože vyřeší

25.3.2021 10:21
lenacia

XXX.XXX.173.31

Protože je to jeho kobylka a ten člověk chce hříbě od ní, protože ona je přece ta úžasná. Případně "potřebuji nového koně a mám doma kobylu a nevadí mi čekat na nového koně čtyři roky" - takhle to dělá jeden člověk tady v okolí. Jedna slečna tím taky řeší "aby kobyla nebyla sama, protože kůň je stádové zvíře, a měli by být aspoň dva" - tak kobylu pustila, a tím to jakože vyřeší

Ach bože....
Jakože jo no, taky si dělám nástupce po Sáře 🤷‍♀️... Ale aspoň k tomu mám trochu víc důvodu... Teda jasně, to, že je tam asi 50% šance, že to bude nějak žlutý roli hraje taky, ale taky chci koně mohutnější konstituce, Sára má super kontaktní charakter a je chytrá...
Nemluvě o faktu, že už teď mám asi tři zájemce o hříbě z tohoto spojení, pokud budu prodávat.

25.3.2021 10:40
kallisto

XXX.XXX.237.35

Misa12345 napsal(a):
Me nepřijde moc stará, znám plno kobyl co do od 20 do 24 byly používány jen hříbata 🤷‍♀️

To že byly, neznamená, že to tak je vždycky správně.

25.3.2021 14:04
lenacia

XXX.XXX.164.238

Je 20 a 20.... Taky si pamatuju 20 leté haflingerky chovný kobyly. Chovnou kobylu Hannovera... Jenže to všechno byly kobyly v rukách mnohaletých zkušených chovatelů kteří vpodstatě nedělali nic jiného než přímo profesionální chov... Měli ty kobyly od mládí a věděli o nich první poslední. To prostě se nedá srovnávat s 'mám už starou kobylu, mám jí ráda a chci po ní hříbě a někde sem zaslechla že asi možná pravděpodobně měla kdysi hříbě.'

Neregistrovaný uživatel

25.3.2021 17:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.11.60

Pamatuji achalu co snad v 27? Dala evropskýho šampiona ale na to člověk musí sakra vědět umět a premejslet a počítat s rizikem. A tam ta kobyla byla sakra dobre krve a původu v Evropě po ní snad tři hribata. Možná ani to ne tehdy. Takže tam ten risk chápu.

25.3.2021 19:05
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A Sára pořád nic?

25.3.2021 19:10
lenacia

XXX.XXX.214.182

Dotaz napsal(a):
A Sára pořád nic?

..... Co bys řekla

25.3.2021 19:11
Dotaz

XXX.XXX.235.225

lenacia napsal(a):
..... Co bys řekla

Že jsem sázku projela a vzducholoď se stále vznáší.

25.3.2021 19:57
Lilith31

XXX.XXX.123.112

Opravdu jsem nechtěla nikoho pohoršit nebo naštvat, pouze mě zajímal názor veřejnosti.
Plně chápu, že připouštět kříženku není nejmoudřejší. Ovšem zalíbila se mi myšlenka, že bych po ní mohla mít hříbátko. Rozhodně bych to nechtěla z důvodů, že je sama či něco podobného. Kobylka je na velkých pastvinách ve velkém stádě. Takže pohybu i kamarádů má dostatek. Přemýšlela jsem o tom z důvodu toho, že je to dosti srdeční záležitost, má suprovou povahu a ani bych neměla v plánu kdykoliv do budoucna hříbě či kobylu prodávat.
A jsem ráda i za cizí názor, moc děkuju. A nebojte, přemýšlela jsem nad připouštěním pouze fjordským hřebcem, aby se z hříběte nestal ještě větší kříženec. Ovšem to ani nevím jestli by na to přistoupili. Takže šlo spíše informačně.
Takže ještě jednou děkuji za názory a vaše zkušenosti.

25.3.2021 20:01
lenacia

XXX.XXX.214.182

Lilith31 napsal(a):
Opravdu jsem nechtěla nikoho pohoršit nebo naštvat, pouze mě zajímal názor veřejnosti.
Plně chápu, že připouštět kříženku není nejmoudřejší. Ovšem zalíbila se mi myšlenka, že bych po ní mohla mít hříbátko. Rozhodně bych to nechtěla z důvodů, že je sama či něco podobného. Kobylka je na velkých pastvinách ve velkém stádě. Takže pohybu i kamarádů má dostatek. Přemýšlela jsem o tom z důvodu toho, že je to dosti srdeční záležitost, má suprovou povahu a ani bych neměla v plánu kdykoliv do budoucna hříbě či kobylu prodávat.
A jsem ráda i za cizí názor, moc děkuju. A nebojte, přemýšlela jsem nad připouštěním pouze fjordským hřebcem, aby se z hříběte nestal ještě větší kříženec. Ovšem to ani nevím jestli by na to přistoupili. Takže šlo spíše informačně.
Takže ještě jednou děkuji za názory a vaše zkušenosti.

Kupte si odstávče a strčte ho k ní, a uvidíte tak po ní tu povahu získá...

25.3.2021 20:23
lenacia

XXX.XXX.214.182

Dotaz napsal(a):
Že jsem sázku projela a vzducholoď se stále vznáší.

Nějak tak 😅

25.3.2021 20:34
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ja nie som proti úžitkovému kríženiu, užitočný, zdravý kríženec je super, ale kto ho vie vyrobiť a dobre zaškoliť, to už je iná otázka.

21 rokov na huculu veľa nie je, artróza by však bola pre mňa stopka.

Mimochodom, začala pripúšťacia sezóna, prvá mrcina čo dorazila je akási skoková hviezda od už neviem akej jazdkyne z ČR pôvodne, vyzerá tak, že by ste o to neopreli vidly, rozhodne si to nemaľujte tak, že super pôvodové a výkonnostne špičkové kobyly sú nejaké super úžasné kúsky, po kariére to ledva lezie a dýcha a ľudia na nich úplne kašlú, pokiaľ sa dá každý rok vytiahnuť žriebä, tak super, pokiaľ nie, tak darujeme, alebo necháme zdochnúť od hladu, lebo kto už by sa zaoberal nejakými zubami, alebo výživou chovnej kobyly po kariére?

Pranierujete tu majiteľov, čo chcú toho svojho koníka zo svojej kobyly, dajú mu zrejme prvé posledné, no môžem vám garantovať, že super chovný materiál, ktorý každoročne vídam, to je niečo príšerné , nech už prichádzajú tie kobyly z akéhokoľvek konca sveta a skákali baráky.

Edit - tak som si kobylu našla, mala len s českými jazdcami 163 štartov, najvyššia výkonnosť T, majiteľ je milionár a teraz ju kriesime kašičkami, hlavne že je už pod ňou mesačné žriebä, je mi z toho na zvracanie

26.3.2021 08:10

Kdyby těch koní bylo míň, třeba i ti chovní by byli cennější, proto se snažím apelovat na majitele, aby nepodporovali křížení, protože to jsou koně, kteří především zůstávají potom bezprizorní. Útulky jsou plné bezpůvodových směsek. Koní s PP je tam skutečně minimum.

Kobyla, o které mluví Horsana, se dostala za něčí peníze na kliniku, jakkoli by třeba spíš zasloužila zabít, je to kůň, u kterého se řeší, když je na tom špatně, a asi ještě někomu za pár korun (euro) stojí. Hloupé je, když to nechají majitelé dojít tak daleko, bohužel to je spíš otázka nevědomosti a domácích hokusů pokusů (jak to udělat "levně", aby to zase fungovalo).

Anonym31: nikoho jste nepohoršila ani nenaštvala (vy konkrétně). Vám bylo poraděno, a pak se tu rozjela prostě obyčejná diskuse, která se vás dotýkala pouze tématem, nikoli osobním zaujetím :-) I tak si z ní můžete něco vzít.

26.3.2021 12:06
Arbora

XXX.XXX.233.1

Asi ako v ktorom útulku, trebárs Bianka si privyrábala tým, že brali kone z Levína, trochu s nimi popracovali a predali ich. Väčšina koní po dostihovej kariére, žiadne kúsky pred umretím. Niektoré so špičkovými pôvodmi, kobyly, ktoré by v zahraničí chovatelia oprašovali. Tá bláznivá ženská, ktorá ukradla zbierku na strechu, predsa tiež odniekiaľ mala stádo trakénov, ktorých potom veselo množila ďalej. Žrebčín Křenek, špičkový chovný materiál za naozaj veľké peniaze, kobyly aj žrebce, všetko sa to tam niekde trápi hladom. U nás najskôr stádo noniusov, ktoré nechali vyhladovať, neskôr kamióny plné mladých a zdravých lipicanov s pôvodmi z Piberu a Lipice, zmizli niekde v Poľsku. Vôbec to nie je iba záležitosť krížencov, práve naopak.

26.3.2021 20:34
Horsana

XXX.XXX.40.140

Kdyby těch koní bylo míň, třeba i ti chovní by byli cennější, proto se snažím apelovat na majitele, aby nepodporovali křížení, protože to jsou koně, kteří především zůstávají potom bezprizorní. Útulky jsou plné bezpůvodových směsek. Koní s PP je tam skutečně minimum.

Kobyla, o které mluví Horsana, se dostala za něčí peníze na kliniku, jakkoli by třeba spíš zasloužila zabít, je to kůň, u kterého se řeší, když je na tom špatně, a asi ještě někomu za pár korun (euro) stojí. Hloupé je, když to nechají majitelé dojít tak daleko, bohužel to je spíš otázka nevědomosti a domácích hokusů pokusů (jak to udělat "levně", aby to zase fungovalo).

Anonym31: nikoho jste nepohoršila ani nenaštvala (vy konkrétně). Vám bylo poraděno, a pak se tu rozjela prostě obyčejná diskuse, která se vás dotýkala pouze tématem, nikoli osobním zaujetím :-) I tak si z ní můžete něco vzít.

Na klinike je iba kvôli inseminácii, je to len chodiaca maternica, slúži na produkciu žriebät, na nič iné, pokiaľ ich dáva, tak super, pokiaľ prestane, zdochne na pastvine od hladu, ako mnoho iných pred ňou.

KD sme jej nastavili, lebo je nám z jej stavu do plaču a stavím sa o čo chcete, že milionár to odmietne zaplatiť, chudák.

Kôň predsa nemusí mať PP, aby ho mal niekto rád a staral sa o neho.

V útulku často končia kone po kariére, ktoré niečo v športe dokázali, dokonca boli veľmi úspešné, prípadne aj dobrý chovný materiál, lenže prestali byť užitočné, sú chromé a nič z nich. Pravda, niečo si rozoberú bývalí jazdci, no väčšina sa vyšupuje na 24/7 a buď tam prežijú, alebo nie, pokiaľ sa v sra.kách po karpy s artrózou nedobrodia k senu, nuž, smooola.

Predstava, že PP a výkonnosť znamená pre koňa super život a dôchodok je strašne naivná a nezodpovedá realite.

26.3.2021 20:38
Horsana

XXX.XXX.40.140

Arbora napsal(a):
Asi ako v ktorom útulku, trebárs Bianka si privyrábala tým, že brali kone z Levína, trochu s nimi popracovali a predali ich. Väčšina koní po dostihovej kariére, žiadne kúsky pred umretím. Niektoré so špičkovými pôvodmi, kobyly, ktoré by v zahraničí chovatelia oprašovali. Tá bláznivá ženská, ktorá ukradla zbierku na strechu, predsa tiež odniekiaľ mala stádo trakénov, ktorých potom veselo množila ďalej. Žrebčín Křenek, špičkový chovný materiál za naozaj veľké peniaze, kobyly aj žrebce, všetko sa to tam niekde trápi hladom. U nás najskôr stádo noniusov, ktoré nechali vyhladovať, neskôr kamióny plné mladých a zdravých lipicanov s pôvodmi z Piberu a Lipice, zmizli niekde v Poľsku. Vôbec to nie je iba záležitosť krížencov, práve naopak.

Kamión chovných huculiek z Muráňa v Poľsku....huculiari to dodnes vnímajú ako genocídu a že sa to stalo viem priamo od riaditeľa, vraj nemal inú možnosť, lebo štátny podnik...

Motešický chov - pravdepodobne tam už vzniká nové plemeno, Slovenský zakrslý furioso....

27.3.2021 15:49

Arbora napsal(a):

To byl hřebčín Chvojen, koně skončili v v té době už hodně "populární" a minimálně mezi koňáky kontroverzní Rolince,
u slečny Zuzany Polákové, pak je Rolinka rozprodávala..a já prosím důrazně nesouhlasím, že by slečna Poláková byla "bláznivá ženská",myslím si pravý opak.:-)
https://www.equichannel.cz/rolinka-plna-zmen?fbclid=IwAR3BRru9oa-Tyf9LQKCLMm9UZmBco6SsP1hyEj8pOAHeysV2XQS9QYm6R5w
To máme rok 2010.

První volání o pomoc z Rolinky přišlo 2007, peníze v řádu milionů posbírané koňáky na koně došly na osobní účet slečny Polákové.
https://www.equichannel.cz/rolinka-a-jeji-kone-volaji-sos-konsky-domov-duchodcu-vyhorel
https://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1203693/4

Rolinka jede stále ve starých kolejích, očividně, po koních "zachráněných" tam z " ranče Miata"
2015
https://www.equichannel.cz/jeste-jednou-ranc-miata-aktuality-a-pribeh-plnokrevne-lamelky

je dodnes ověřeným rájem pro "zachráněné", očividně:
https://www.uzsvm.cz/tyrani-kone-salome-a-schevy-nasli-novy-domov
UZSVM, no hezké, stát jsme my.

Źádní voříšci nebyli ani achalové:
https://www.equichannel.cz/prilis-stihli-achaltekinci

Bianka a její nejen klusáci byl myslím jiný příběh, můj osobní názor je, že emoce a přání předstihly schopnosti.

14 let. Boj o řešení vzdali KatkaL, elza, megera, EvaH,kerry, 3M, mnoho dalších.
Osobně vidím jádro pudla v hysterickém českém folkloru "zachraňování" a "fuj jatka" a možná naučené bezmoci té kohorty lidí z doby před 14 lety.. Noví bojovníci nevstali, od té doby jsem krom ojedinělých mediálně vděčných výkřiků žádný soustavný organizovaný pokus o smysluplné systemové řešení otázky "kam s ním" nezachytila, ale u koní už nejsem.

Tak aby nebyly zapomenuty, causy a jejich lidé:-).
.

27.3.2021 16:05

Lilith31 napsal(a):
Dobrý den měla bych pár otázek. Mám kobylku fjord x hucul, starou 21 let. Je zdravá, plná elánu bez velkých zdravotních problémů, jedině nás trápí artróza, kterou jsme ale podchytili včas .
Otázky mám dvě.
Zajímá mě jestli není už moc strará na hříbátko. U bývalých majitelů prý měla hříbátko, takže by neměla být prvorodička, ale nejsem si jistá. Samozřejmostí by byla prohlídka veterinářem.

A další má otázka je zda nevíte jestli jsou majitelé plemenných hřebců ochotní připustit kobylku křížence. Kobylka ovšem nese všechny znaky fjordského koně a hucul na ní není vůbec poznat.

Fjordhucul bylo užitkové křížená na Muráni, neosvědčilo se, víc možná horsana.

Artrosu nejde podchytit, jen na ni brát ohled, březí kobyla =+ 100kg, na ty klouby, + hormonální změny pojiva a chrupavek v březosti. Pro kobylu riziko, pokud se vám zhorší v půli k trvalé bolesti, co pak, budete udržovat trpící inkubátor?

PK fjordských koní je uzavřená, nikdy žádný kříženec s 0,0001 cizí krve nepůjde ani do žádné PK.

Nový křížený prakoník může žít 30 let, jaká je šance, že takový koník se sklonem k metabolickým chorobám , nízkou výškou, využitím pro malou skupinu lidí, bude v zemi, která za rok začne řešit sekeru státního dluhu, těch 30 let žít spokojeně?

Jen k úvaze.Prakoníky mám moc ráda.

27.3.2021 17:21
lenacia

XXX.XXX.214.182

347 dní... Jako s takovou to nebude upečený dozlatova, ale na křupku

27.3.2021 18:47
sisi58

XXX.XXX.191.1

Lilith31 napsal(a):
Otázky mám dvě.

Před 10 léty jsem byla taky čupr ženská, vlastně ve stejném věku, jako vaše kobylka. Tedy když se to přepočítá.
A ujišťuji vás, že o žádného dalšího potomka jsem už zájem neměla.
Ale vážně.
Jsou desetitisíce různých kříženců koní, o které nemá nikdo zájem. A nebude mít. Lidi budou mít jiné starosti a vám to hříbě zůstane na krku.
Buďte ráda, že je kobyla ok a nemá žádné velké nemoci. Může se to obratem změnit. Pak budete mít nemocnou kobylu a ještě nepojízdné hříbě.

29.3.2021 08:24

Vlastně nemám tak zcela představu, že koně s PP nemohou trpět, je to kůň jako každý jiný. Pouze je větší šance, že se to nestane, pokud budou koně obecně vzácnější. Stopka křížencům je jen první krok. To platí i u dalších zájmových zvířat. Zbytečně množená zvířata jsou prostě ku škodě těm samotným zvířatům. Všeobecně vzato.

29.3.2021 17:07
sisi58

XXX.XXX.191.1

Vlastně nemám tak zcela představu, že koně s PP nemohou trpět, je to kůň jako každý jiný. Pouze je větší šance, že se to nestane, pokud budou koně obecně vzácnější. Stopka křížencům je jen první krok. To platí i u dalších zájmových zvířat. Zbytečně množená zvířata jsou prostě ku škodě těm samotným zvířatům. Všeobecně vzato.

Jak vyrobit hříbě, které není potřeba.
Na ranči, kde mám kobylu, jsou ještě další soukromí koně. Tedy vlastně kobyly. Jedna z nich, hezká, mladá ryzka, je "živá". Kůň vhodný pro jezdce, co má rád akčního koně a nebojí se ho jezdit. Majitelka z ní ošklivě spadla. Cca 2 roky jí "zpomaluje". Říká, že dělají pokroky. No a teď si majitelka řekla, že tu kobylu připustí, aby se zklidnila úplně. Koby je kříženka apaloosy a paní ji chce připustit místním plemeníkem APH.
Majitelka o hříbka velký zájem nemá, přijde na svět proto, že jí někdo nakukal, že se kobyly, po hříběti, zklidní. Některé ano. No já se spíše obávám, že z kobyly, která prohání své stádové kolegyně z přebytku energie, se po porodu stane krokodýl, nejspíš nebezpečný všemu okolo. Jako 3 leté jí sebrali hříbě a ona to těžce nesla.
Máte s něčím takovým zkušenosti?

29.3.2021 19:15
lenacia

XXX.XXX.214.59

No... Nechci paní brát iluze. Během březosti může být, že je klisna klidnější. Nemá říje, víc se o sebe bojí. Ale narodí se to a z kobyly bude nervní mamina co si bude hříbě hlídat jako oko v hlavě. Taky už se křižuji, jaký bič sem si na sebe upletla já se Sárou.
Nicméně to hříbě alespoň bude mít nějakou 'hodnotu'. Pořád se to drží okolo té americké krve.
Já s kříženci nemám problém. Sama sem dlouho přemýšlela, že Sáru připustím QH, pak sem se zamilovala do hřebce španěla. U obojího si myslím že by hříbě mohlo vyjít pěkně.
Ale tady máme huculfjorda. Co na to jako můžeme pustit? Aby to teda vytvořilo 'užitkového křížence'? Většina kvalitních chovatelů nepustí svého hřebce na křížence... A ti co pustí... No... Tak to je tedy sem tam nějaký Quarter, Paint či Appa... Možná irský Cobové někteří pouští. WPBr by možná připustili? Možná i ti španělové někteří myslím nabízí i ostatní plemena, a pak možná ještě ten puntíkatej knappstruper nebo jak to plemeno zní....
Ani jedno mi nepřijde jako hřebec, který by se hodil na huculfjorda. S odřenýma ušima možná nějakej specifickej jedinec u těch welšů.

Neregistrovaný uživatel

29.3.2021 20:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.113

V případě nouze když už fakt. Musím bych zkusila sehnat araba nebo spanela. Celé stovky l ba déle let jsou to zlepsovatele napříč plemen takže vyloženě hybrid by z toho bejt neměl pokud kobyla sama není echt krpatec. Lenacio co je vlastně Sára zač a čím pustena? Přiznávám že jsem pozapomnela

29.3.2021 20:41
lenacia

XXX.XXX.173.31

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
V případě nouze když už fakt. Musím bych zkusila sehnat araba nebo spanela. Celé stovky l ba déle let jsou to zlepsovatele napříč plemen takže vyloženě hybrid by z toho bejt neměl pokud kobyla sama není echt krpatec. Lenacio co je vlastně Sára zač a čím pustena? Přiznávám že jsem pozapomnela

Sára je ČT, jen po jedné prababičce jí tam chybí původ tak jen PPK, a puštěná je Tarzanem, to je Kwpn uchovněný pro ČT

Neregistrovaný uživatel

29.3.2021 21:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.113

lenacia napsal(a):
Sára je ČT, jen po jedné prababičce jí tam chybí původ tak jen PPK, a puštěná je Tarzanem, to je Kwpn uchovněný pro ČT

To by byla škoda prznit jiným než uznanym plemenem i když... Papírová babička jistě kobylky měla v prvních několika generacích 9plemen🤣 Teda když počítám některá podobná ale výskyt se tam Arab, kladrubak, lipican, budonci, další rusaci a pár neznámých a plnasi a poloplnasi. Docela psina

29.3.2021 21:06

No nevím, na tvrdohlavého huculofjorda pustím temperamentního araba nebo španěla? To aby si zadavatelka zvýšila životní pojistku.

29.3.2021 21:23
koně

XXX.XXX.174.63

No nevím, na tvrdohlavého huculofjorda pustím temperamentního araba nebo španěla? To aby si zadavatelka zvýšila životní pojistku.

Já bych zadavatelce ,když už ,radila hřebce welše,ale čistého.
Ne ,už míchaného, part breda.
Welšové dokážou hodně opravit.I z hrůzných matinek padají celkem schopní kříženci
Každopádně zadavatelka jistě neví,jestli její stará kobylka už někdy nějaké hříbě měla ,tak proto bych připouštění v tomhle případě nedoporučovala.

29.3.2021 21:43
lenacia

XXX.XXX.173.31

To by byla škoda prznit jiným než uznanym plemenem i když... Papírová babička jistě kobylky měla v prvních několika generacích 9plemen🤣 Teda když počítám některá podobná ale výskyt se tam Arab, kladrubak, lipican, budonci, další rusaci a pár neznámých a plnasi a poloplnasi. Docela psina

https://www.allbreedpedigree.com/sara278
ona je teda hodně vysoko v krvi a i ten Gidran je spíš plnokrevný nicméně Gidran jako takový je založený na přikřížení španělských koní, má tam Przedswity, Furiosa, skrze Boleslawa v polsku se člověk dostane na trakény. 100 let zpátky tam má dokone čistokrevného araba Amuratha, jako jo no, strávila sem hooodně času projížděním jejího rodokmenu :D.
Nicméně má strašně pěký krk když nasvalí. Když se zaplete vypadá fakt jak španěl, pro to sem nějakou dobu nad ním uvažovala. Quartera sem přemýšlela úplně z prvopočátku, protože sem měla možnost připustit ji QH hřebcem, kterého sem znala, a věděla sem, že měl několik hříbat i po teplokrevých klisnách a všechna byla opravdu nádherná a charakter milionový.
Mohla sem mít křížence s APH, protože nám hřebec přeskočil do ohrady, ale nechala sem to tenkrát vzít.
Nakonec sem zmoudřela a řekla si, že chci přecijen ty PP . Ale taky to předloni mohlo být zajímavé, opět prorvaná ohrada a udajně březí Sára, s největší pravděpodobností po koni co byl kříženec Appy a P.R.E (Nějaká Azteca či jak se takový kříženec jmenuje)... No, to byl funny story sám o sobě, protože veterinářka dvakrát potvrdila březost sonem s tím ale, že tam prej vidí podezření na dvojčata, ale pak nás furt ignorovala a ne a ne přijet, až nám druhý veterinář řekl, že ta březí ani nebyla.... (Stejná veterinářka letos dostala kamarádky koně, kterého kastrovala, na kliniku s píštělí a zánětem ).

29.3.2021 22:19
Lilith31

XXX.XXX.123.112

Děkuji všem za názory a zkušenosti. Vše jsem si pečlivě pročetla a zvážila, nakonec tedy docházím k názoru, že kobylku připouštět nebudu. Chtěla jsem připouštět když už tak jedině fjordem, aby se z hříbátka nestal ještě větší kříženec, ale to není možné. A i vzhledem k nejistotě jestli měla už hříbátko, jejímu věku a artróze, jsem se rozhodla od toho upustit.

30.3.2021 07:23

lenacia napsal(a):

teď toho Tarzana někdo hodil na fb skupinu Hříbata... a to je teda KUS koně! Vůbec jako ti nohatí KWPN, co znám ze svět. žebříčků. Tak jsem moc zvědavá, co ti z toho vyroste, myslím, že jsi psala, že chceš koně se silnějším fundamentem, tak tohle je tedy za mě dobrá volba - ale co se chovu týče, jsem lajka.

30.3.2021 07:28

Lilith31 napsal(a):
Děkuji všem za názory a zkušenosti. Vše jsem si pečlivě pročetla a zvážila, nakonec tedy docházím k názoru, že kobylku připouštět nebudu. Chtěla jsem připouštět když už tak jedině fjordem, aby se z hříbátka nestal ještě větší kříženec, ale to není možné. A i vzhledem k nejistotě jestli měla už hříbátko, jejímu věku a artróze, jsem se rozhodla od toho upustit.

Jste úžasná, že nad tím takhle přemýšlíte, ostatní odpustí moje naivní křepčení, ale potřebuji vám zatleskat, protože málokdy se stává, že by sem uživatel dorazil skutečně o radu a nikoli potvrdit si nějaké svoje teorie a nebo hledat nejlevnější řešení. Jeden jediný ušetřený koňský život stojí za celou bláznivou ifaunu Přeji vám, ať najdete skvělého parťáka, se kterým budete oba spokojení

30.3.2021 07:36
Varaxi

XXX.XXX.1.226

teď toho Tarzana někdo hodil na fb skupinu Hříbata... a to je teda KUS koně! Vůbec jako ti nohatí KWPN, co znám ze svět. žebříčků. Tak jsem moc zvědavá, co ti z toho vyroste, myslím, že jsi psala, že chceš koně se silnějším fundamentem, tak tohle je tedy za mě dobrá volba - ale co se chovu týče, jsem lajka.

https://www.equichannel.cz/teplokrevni-hrebci-v-ceskem-chovu-tarzan

Co se týče chovu, jsem ještě lajkovější lajka, ale taky se mi líbí.

30.3.2021 09:35
lenacia

XXX.XXX.173.31

Jojo, chci pořádný kus koně na silné holeni....
I ten další vybraný hřebec na letošek je kus... Colorit Z.

30.3.2021 16:08

lenacia napsal(a):
Jojo, chci pořádný kus koně na silné holeni....
I ten další vybraný hřebec na letošek je kus... Colorit Z.

Můžu se jen ze zvědavosti zeptat, jaký má význam tahat z kobyly každý rok hribata?
Nic ve zlém, jen mi nedává moc smysl mít jezdeckého koně v ustájení a místo ježdění se věnovat chovu (a platit hříšné prachy za tři koně). Budu ráda za rozšíření obzoru

30.3.2021 16:13
lenacia

XXX.XXX.173.31

Můžu se jen ze zvědavosti zeptat, jaký má význam tahat z kobyly každý rok hribata?
Nic ve zlém, jen mi nedává moc smysl mít jezdeckého koně v ustájení a místo ježdění se věnovat chovu (a platit hříšné prachy za tři koně). Budu ráda za rozšíření obzoru

to je složitější, sem si před 3 lety řekla, že to peču, že nikdy stejně jezdit nebudu, tak to připustím. Loni se to konečně povedlo.... a pak sem začala jezdit
Letos sem si i říkala, že nepřipustím, ale Zangersheide má zase akci a ten Colorit mě prostě fakt láká.
Tak tam teď jezdím na jiných koních, azjišťuju že sem absolutní nemehlo.

Neregistrovaný uživatel

30.3.2021 18:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.113

lenacia napsal(a):
to je složitější, sem si před 3 lety řekla, že to peču, že nikdy stejně jezdit nebudu, tak to připustím. Loni se to konečně povedlo.... a pak sem začala jezdit
Letos sem si i říkala, že nepřipustím, ale Zangersheide má zase akci a ten Colorit mě prostě fakt láká.
Tak tam teď jezdím na jiných koních, azjišťuju že sem absolutní nemehlo.

A co s hribatama? Všecko prodej?

30.3.2021 18:54
lenacia

XXX.XXX.173.31

A co s hribatama? Všecko prodej?

podle toho jestli tedy letos připustím nebo ne a co se narodí příští rok chtěla bych si jedno nechat a druhé nejspíš vyrazí do světa

Přidejte reakci

Přidat smajlík