Velikost udidla a věk koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.3.2021 12:27

Já mám takový pocit, že kobyle "vyrostla" huba.
Jezdíme na 13.5 cm udidlech od obsednutí (respektive všechny koupené pro 13,5 cm), jen jedno mám 14- nevím jestli je tam ten půl centimetr., je na lonžovací uzdečce a mám pocit, že jí lépe sedí, že jako by do něj dorostla?
Je to možné? Že jí hlava ještě v osmi letech "zmohutněla" .
Vím že ukončený vývoj kostry a tak je kolem 8 roku, ale až tak? když vidím její hubu a hubu jiných koníků, má ji prostě širší.

31.3.2021 12:54
evcusik

XXX.XXX.145.236

Co by ne, růst je do 7 let. Taky jsem začínala na 12,5 a v 7,5r měnili na 13,5.

31.3.2021 15:02

že jo, nejsem blázen, no tak to budem muset vyměnit cingrlátka za větší, no a že mám i nová nepoužitá, ale chtěla jsem je mít, tak teď je mít zase nebudůůů

31.3.2021 15:11

Změny probíhají i na zubech, takže se klidně mohl koni upravit tvar čelisti, může být. Teď si říkám, že jsem asi dobře udělala, když jsem poníkům vybrala o chlup větší udidla Já jsem to vlastně u koně nikdy nezažila, nikdy jsem žádného neměla od malinka před očima. Ale poníci asi do těch udidel trochu zmohutněli, to asi ano.

1.4.2021 12:31
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Určitě ano, dle mých zkušeností se koně dodělávají do 8-9let co do mohutnosti.

Já jsem obsedala na 11,5 udidlech oba hřebce v jejich 4l, po dvou letech jsem šla na 12,5 a teď v jejich 8 + 9l jsou oba na 13 a ta snad už bude konečná.
Mohutnět mi festovně začali až po 8. roce a ten jeden je řekla bych teprv v 9l opravdu hotový v těle.

Když jsem měla shagya kobylu, tak ta se taky dodělala nahotovo až po 8. roce

1.4.2021 14:27

Tý jo, nad tímhle jsem se nezamýšlela. Brala jsem jako fakt, že zhruba tříletý kůň má už velikost hlavy stabilní.

Setkala jsem se jen s tím, že udidla označená stejnou délkou ve skutečnosti měřila jinak.

Ta má má od dvou let stejné ohlávky. Od tří a čtyř let stejné uzdečky. Od čtyř let stejné udidlo. Vše zapnuté na stejných dírkách, udidlo v hubě sedí stejně. Letos jí bude 9. Musím se zeptat u nás ve stáji, jak to mají další, kteří mají koně od "pubescentů".

Díky za zajímavé téma.

Přidejte reakci

Přidat smajlík