Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Sisi.

2.4.2021 13:07
Sisi.

XXX.XXX.28.219

Zdravím,
chci se zeptat, pony si začal odrbávat ocas, nic jiného, jen ocas. Čím to muže být?
Je možné že je to muchař? Mám ho měsíc.
Děkuji 💞

2.4.2021 15:35
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Opakovaně odčervit + očistit prostředí (nastudovat si roupy).

Muchaři mívají potíže i u hřívy. A v tuhle roční dobu pokousané pupky a vnitřek uší.

Taky se může více drbat pod vlivem línání...

Chtělo by to fotky - i pod ocasem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.4.2021 12:49

Pro akutní zmírnění následků, případně dlouhodobou podporu při letní vyrážce mohu doporučit mazání kořene ocasu rostlinným olejem, a pro zatírání oleje do žíní použít kovový hřeben, kterým zároveň ohon podrbete.

Správná diagnostika je ale potřeba ještě před aplikací jakéhokoli řešení.

6.4.2021 13:23
bassrock

XXX.XXX.251.2

U nás muchařina začala ocasem takže nespoléhat na to, že je to vždy hříva.

Jinak teď jak přesrsťuje, drbe si ocas i druhá kobyla, vyloženě jí to svědí - muchařka není, roupy nemá, odčervená je - stačí promazat kořen ocasu mastí nebo olejem, mě se osvědčila měsíčková indulona z Dm - poměr cena - kvalita je super, je hodně mazlavá, takže jde vetřít až na kůži a zklidní podráždění. Na nemuchařku stačí, jakmile vylíná, je pokoj.

Muchařka má svoje extra mazání, ta má kosmetiky víc než já

6.4.2021 13:30
bassrock

XXX.XXX.251.2

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pro akutní zmírnění následků, případně dlouhodobou podporu při letní vyrážce mohu doporučit mazání kořene ocasu rostlinným olejem, a pro zatírání oleje do žíní použít kovový hřeben, kterým zároveň ohon podrbete.

Správná diagnostika je ale potřeba ještě před aplikací jakéhokoli řešení.

Zrovna ten kovový hřeben bych nedoporučovala - při letní vyrážce je kůže pod žíněmi citlivá, zarudlá, různě oteklá, pokud do toho vjedu kovovým hřebenem, jenom jí poruším a vstupní místo pro infekci je na světě. A strašně špatně se to hojí.
Lepší je vmasírovat mast, krém, emulzi pěkně ručně.
Beru to i z osobní zkušenosti - jsem atopik - a jakmile do citlivé a svědivé kůže rýpnu, okamžitě se mi to zanítí a jako bonus se můžu udrbat. Takže mám pochopení pro kobylu a co se nelíbí mě, nedělám jí. Přežíváme třetí sezonu, vloni už jsme byly tak sehrané, že nikdo nepoznal, že je muchař

6.4.2021 14:49

Dobrá, pro jemnějšího koně by asi posloužil i jemnější hřeben nebo kartáč - cílem je podrbat koně kontrolovaně dosyta tak, abych následně narušenou kůži zalila pěkně olejem, a znepřístupnila vzduchu, hmyzu, potu a dalším dráždivým substancím (i infekci). Mám s tím osobní zkušenost. Když jsme kobylu podrbali my, a řádně omastili, pak se neměla potřebu podrbat sama. Týkalo se i hřívy a oblasti kohoutku. My to takhle jeli vlastně od začátku, co si poprvé rozdrbala ocas tak, že jí z něj žíně trčely v pravém úhlu. Jeden rok majitelka ošetření zanedbala, a kobyla skončila před podzimem s hroší plecí, bez hřívy a ocas začínal ve dvou třetinách výšky. Když jsme se výše uvedeným způsobem starali, normálně jí žíně na kořenu dorůstaly i během sezony. V našich podmínkách se obešla bez repelentů, masek a dek (no, v té době ostatně ani takové věci u nás na trhu nebyly).

Určitě je dobré vypozorovat, co vyhovuje víc kterému koni. Pokud nemá tendenci si dotyčnou část těla kůň drbat, tak mu ji samozřejmě nedrbu ani já :-) Což zpravidla u naší kobyly nastalo během měsíce, a pak stačilo už jen patlat olejem. Olej máme rádi, protože neobsahuje žádnou vodní složku, parfém, ani jiné potenciálně dráždivé látky. Naopak báječně lepí a vytváří kýženou vrstvu mazu, přes kterou se následně nedostane nic. Je to taková hnusokrustička V boxe měla kobyla ve výši kořene ocasu mastnou černou čáru kolem dokola

Přidejte reakci

Přidat smajlík