Yup, ta moje žlutá máma je sice velice, velice starostlivá máma, ale současně je na všechny totální krokodýl, myslela sem si bůhví jk už sem na ní za 7 let nenašla všechny přezdívky, ale má novou, krokodýl
Dneska sme je chtěly odvést z výběhu a Sára na mě nabíhala s ušima u hlavy.... nakonec teda přišla na kýbl s ovsem....
Jak bych teď měla postupovat v práci s ní? V boxu se též xichtí a je nerví a pořád se točí aby od nás malou odstrčila a přes mříže když stojíme jen u ní po nás jakoby vyráží.
Jen aby bylo jasno, tak mě v boxe aspoň nechá projít, když jí tam nesu například seno a jádro. Jakmile je na vodítku už chycená tak už taky není krokodýl, ale jakmile je navolno tak začíná bejt... no... začíná bejt Passy v angličtině.
měla jsem taky takovou klisnu - lepší se to pouze časem - jakože stářím hříběte. U nás to bylo až takové, že když jsme chtěli hříbě prohlédnout, ošetřit, nasadit ohlávku, klisna musela dostat uzdečku, neb na ohlávce by nás odtáhla V cca ve stáří měsíce, měsíce a půl se to začalo lámat a pak už byla defacto "normální"
Uživatel s deaktivovaným účtem

Taky se nám kobyly uklidňovaly se stářím a samostatností hříběte. Když byly prckovi 4 měsíce, už nám ho i podávaly, aby se ho na chvíli zbavily a odpočinuly si :-)
Momentálně bych jí nechávala ohlávku imrvére prostě (pro dobrý pocit třeba bezpečnostní). Aby bylo za co chytit a do čeho cvaknout vodítko.
Mimochodem, kůň v boxe by měl být 100% naučený na pokyn "ke žlábku" nebo podobný. Buď automaticky, jak se otevřou dveře boxu, tak si stoupnout ke žlabu, a nebo na povel. Na to je teď už ale pozdě, to se mělo nacvičit ještě před porodem.
napsal(a):
Taky se nám kobyly uklidňovaly se stářím a samostatností hříběte. Když byly prckovi 4 měsíce, už nám ho i podávaly, aby se ho na chvíli zbavily a odpočinuly si :-)
Momentálně bych jí nechávala ohlávku imrvére prostě (pro dobrý pocit třeba bezpečnostní). Aby bylo za co chytit a do čeho cvaknout vodítko.
Mimochodem, kůň v boxe by měl být 100% naučený na pokyn "ke žlábku" nebo podobný. Buď automaticky, jak se otevřou dveře boxu, tak si stoupnout ke žlabu, a nebo na povel. Na to je teď už ale pozdě, to se mělo nacvičit ještě před porodem.
No vida, to s tím boxem sem netušila. Ona ho Sára nemá ráda, hodinaří. A já jí 6 let měla permanentně venku...
Ohlávku jí necháváme. Tu měla na sobě když na mě dělala nálety jak japonský bombardér.
Moje norička se po porodu vždy změnila v šelmu,tygra ,lva a zuřivého
První hříbě měla v boxu .
Zadržela lůžko,tak jsem jí,ještě zblblou vytáhla ven,doktor do ní sáhl .Ona zjevená se dobývala do boxu ,protože hříbě.Pak jsme kobylu nechali venku ,pronikli s doktorem dovnitř ,hříbě píchli na ochromu .Přičemž se šílená matka dobývala za námi
První kydání probíhalo ,jako u šelem v ZOO.Kobylu šílenou s hříbětem jsem vypustila ven ,zavřela se v maštali a šla kydat .Když jsem chtěla ,aby šla domů ,ukázala jsem kýbl a ona s malým zalezla .
Bezkontaktně.
Do boxu k ní,to by bylo o život.
Nicméně po nějakém tom měsíci,kdy kobylu už prcek začal štvát ,se vrátila do normálu .Nechala se bez hříběte vyvést,vyčistit,což jí dělalo dobře.tím jsme začali.
Druhé hříbě dala venku,tam se akorát píchlo,do kobyly nikdo nesáhl,ani se jí nedotkl.Ale situace se zase brzy uklidnila .

Jo, mně to s tím "ke žlábku" taky došlo teď nějak náhodou, pravda je, že tuhle rutinu už asi deset patnáct let vůbec nevedeme. Na povel "ke žlábku" jsou naši naučení si stoupnout ke svému kyblíku, když se rozdává krmení. Ale v boxe by to neuměli. Nicméně kdyby se boxovali, naskočilo by mi to, a během měsíce by vystřelili ke žlabům jak bych vešla do stáje

napsal(a):
Jo, mně to s tím "ke žlábku" taky došlo teď nějak náhodou, pravda je, že tuhle rutinu už asi deset patnáct let vůbec nevedeme. Na povel "ke žlábku" jsou naši naučení si stoupnout ke svému kyblíku, když se rozdává krmení. Ale v boxe by to neuměli. Nicméně kdyby se boxovali, naskočilo by mi to, a během měsíce by vystřelili ke žlabům jak bych vešla do stáje
U mas to bylo " na žlab" a ukazat rukou nechapavym.v dobe krmeni tam stali vsici u sveho zlabu😊ve svem boxe.
Tu ohlavku bych kobyle dala na.hlavu ale dost na fest.aby si tam hribe nestrcilo nohu.nebo radeji vubec.

hříbata jsou největší svině. Známe :-D
napsal(a):
hříbata jsou největší svině. Známe :-D
Když se to rovná od začátku - tak je člověk jenom pořád ve střehu a úrazům předejde... ALE opravdu hned je potřeba vymezit co se nesmí na lidi dělat a ani naznačovat, pak je to s nimi v pohodě... (zas trocha veselosti nezaškodí a k mládí to patří)
Pipilota
napsal(a):
Když se to rovná od začátku - tak je člověk jenom pořád ve střehu a úrazům předejde... ALE opravdu hned je potřeba vymezit co se nesmí na lidi dělat a ani naznačovat, pak je to s nimi v pohodě... (zas trocha veselosti nezaškodí a k mládí to patří)
Jako většina maličkých hříbátek co sem znala byly týden po porodu tvární kulíšci... Ale Tinka je vyloženej Kraken

lenacia
napsal(a):
vpodstatě sme jí nebyli schopni píchnout druhou ochromu, protože by tam všechny zabila
Asi měla jen veselou chvilku :-)