V chladnom počasí sa používa na odvedenie potu z tela. V teplom počasí, ak je kôň mokrý, tak neslúži vôbec k ničomu. Ak je chladnejšie počasie a kôň je suchý, môže zahriať. Treba ale sledovať, či sa pod ňou kôň nezačína potiť, vtedy už stráca zmysel dávať ju na koňa, akurát by sa prehrial.
Uživatel s deaktivovaným účtem

I když je léto, ale třeba je větrno, může odpocka taky zabránit ofouknutí svalů po práci. Také ji dávají lidé do přepravníku, kde se kůň při vychládání nehýbe a ještě na něj může fouknout při jízdě.
Když je vyloženě vedro nebo fouká teplý vítr, tak kůň oschne rychleji bez ní, než s odpockou :-)
napsal(a):
I když je léto, ale třeba je větrno, může odpocka taky zabránit ofouknutí svalů po práci. Také ji dávají lidé do přepravníku, kde se kůň při vychládání nehýbe a ještě na něj může fouknout při jízdě.
Když je vyloženě vedro nebo fouká teplý vítr, tak kůň oschne rychleji bez ní, než s odpockou :-)
Ještě se může dát koně po ježdění ve stáji. V těch starých stájích bývá i v létě chladno a velmi často průvan. Ten je mnohem horší, než zima.

sisi58
napsal(a):
Ještě se může dát koně po ježdění ve stáji. V těch starých stájích bývá i v létě chladno a velmi často průvan. Ten je mnohem horší, než zima.
Zvažovala jsem, zda tuhle možnost vypsat, ale musela bych k ní jedním dechem přidat "to dělají ti, kterým se nechce koně vykrokovat", a do toho se mi moc nechtělo :-D Přišlo mi to trochu jako návod. To bych nerada. Průvan ve stáji je zlo.

Když je koník nemocný, Kobyla měla na konci léta - ještě bylo teplo, náběh na koliku (nemela střevní pohyby- bylo ticho ), doktor jí "něco" píchl na uvolnění bolestí a nakázal dát odpocku, aby se celkově prohřála, s tou jsem jí vodila do pozdních nočních hodin a nechala na ní do druhého dne.
napsal(a):
Zvažovala jsem, zda tuhle možnost vypsat, ale musela bych k ní jedním dechem přidat "to dělají ti, kterým se nechce koně vykrokovat", a do toho se mi moc nechtělo :-D Přišlo mi to trochu jako návod. To bych nerada. Průvan ve stáji je zlo.
Já tedy do stáje vždycky v kroku. Na něco rychlejšího máme po cestě mnoho možností, netřeba směrem domů. Ovšem několikrát se mi stalo, že se kůň v boxe znovu zpotil.

Zajímavé, nám koně ve stáji dopocovali vlastně jen v zimě. V létě nikoliv. A to jsme tam měli od begana po oslíky :-) Ale tak v té době o žádných odpockách nemohla být řeč :-) pokud byl kůň mokrý ve stáji, tak se nastoupilo se slámou... Určitě lepší zadekovat než riskovat ofouknutí, o tom žádná.
napsal(a):
Zajímavé, nám koně ve stáji dopocovali vlastně jen v zimě. V létě nikoliv. A to jsme tam měli od begana po oslíky :-) Ale tak v té době o žádných odpockách nemohla být řeč :-) pokud byl kůň mokrý ve stáji, tak se nastoupilo se slámou... Určitě lepší zadekovat než riskovat ofouknutí, o tom žádná.
Může být. Mám kobylu 24/7. Zmíněná zkušenost je staršího data.
A víchování si opravdu pamatuji. Teď je to, s odpockami, lepší pro majitele. Koně si nejspíš to víchování užívali více.