Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj, jdu se zeptat na Vaše na zkušenosti.
Mám mladou kobylu, která strávila život na pastvinách, pak jsem si jí koupila já a dala jsem si jí na podzim do ustájení, které se mi líbilo už od začátku. Péče byla od začátku velice dobrá, až jsem byla překvapená. Osm koní bylo spolu v padocku řekněme velikosti třetiny velké jízdárny, přes den od rána do tří odpo ve výběhu, vše se poklízí, padock taky, žraní u balíku je řízené, aby se nažrali i ty nejpodřízenější. Kobyla spokojená, pastva až do prvních sněhů. Když opravdu prší, tak koně od výběhů nechodí, aby si pastvu nerošlapali. Jak povolily velké mrazy, začalo být dost bahna a koně přestali chodit do výběhů a i když se půda trochu zmátořila, zase nevyrostla tráva atd. atd...
Výsledkem je, že mi kobyla stojí už dva měsíce v tom malém padocku, kde je sice s ostatními, je tam čisto a sucho, jelikož stojí na písku, v rámci mezí se tam také proběhnou, ale pokud je nevytáhnu, tak se ten kůň nedostane ven. Je skvělé, že se můžou pást do listopadu, ale ti koně už začínají být nervozní, jinak klidná kobyla se venku leká blbostí a celkově už mě to začíná pěkně dožírat. Majitelka je jinak velmi kompetentní a je to velmi dobrá trenérka, koním rozumí, už jsem se několikrát ozvala, a vždycky jsem se dozvěděla, že ještě týden počkáme. A ještě týden. A stále nic.
Teď už to přečkáme, než kobylu pustí a nerada bych změnila jinak dobré ustájení, ale opravdu reálně zvažuju, že se budu muset během roku porozhlédnout po něčem jiném, i když vzhledm k ostatním kvalitám ustájení jen velmi nerada, neb je mi jasné, že všude je něco. Ale já mám opravdu za to, že tohle je neskutečně dlouhá doba (pozemků je dost, jsou předělené na díly a prostě by jeden zprasili, no bože).
Nebo zbytečně vyšiluju? Nebo je to takhle normální? Teď ale zase začalo pršet a je mi jasný, že to takhle bude zase další týden. Bohužel nemám šanci se za koněm dostat každý den, abych ho vypohybovala. Já nevím. Jinak je o koně postaráno dobře, ale fakt už nevím, jak to řešit.
Dobrý den, u nás v ustájení je to podobné. Přes sezonu jsou koně 24/7 na velké pastvině, na zimu se "uklízí" ke stáji do menších výběhů. Koně mají zpevněné přístřešky a místo u sena. V tomto období všem koním "hrabe" jsem na to již několik let zvyklá a už mi to ani tak nepřijde. Když chci jít na procházku, tak si koně vyběhám ve výběhu tomu určeném, nebo v kruhovce a jedeme na pohodu :)
Musím tedy říci, že mé kobyle "hrabe" i třeba už v říjnu/listopadu jak se ochladí a to je většinou ještě na louce. Ustájení bych neměnila, pokud je postaráno, zimu musíme vždycky tak nějak všichni přežít.

Dobrý den, tak to moc děkuji za názor. Jako já jsem zase ráda, že kůň nestojí po karpy v bahně, že je nažranej, že není jen v boxe, že mám vedení v tréninku, že netsojí v hnoji....mám před trenérkou uznání, jen už mi tohle přijde moc. A taky vím, že si můžu i dost pohoršit.
napsal(a):
Dobrý den, tak to moc děkuji za názor. Jako já jsem zase ráda, že kůň nestojí po karpy v bahně, že je nažranej, že není jen v boxe, že mám vedení v tréninku, že netsojí v hnoji....mám před trenérkou uznání, jen už mi tohle přijde moc. A taky vím, že si můžu i dost pohoršit.
Já tu zimu prostě neřeším, pokud má kůň nonstop seno, kámoše, vyhřívané napáječky, zpevněný výběh, přístřešek, tak má dle mě vše potřebné k životu. Stejně u nás většina koní stojí v zimě u žrádla. A to mají dle mě dost velký výběh, aby tam mohli běhat - a neběhají

koně
napsal(a):
Tak hlavně,že chodí aspoň začátkem
Název tématu mě dostal
jo, jsem střevo :D

Nevím, co si představit pod přirovnáním prostoru k asi třetině velké jízdárny. Pokud tam mají přístřešek a dostatek místa se jeden druhému vyhnout, nebrala bych to jako tragédii. Mají prostor, žrádlo i pro slabé, vodu, stádo, jsou venku.
Spíš než málo pohybu bych řešila, jak to bude s navykáním na trávu. Na jak dlouho se budou první dny a týdny do výběhů pouštět. Kvůli trávicím potížím a schvácení.
Harašment může být z jara. Nebo taky ne.
Určitě by bylo lepší, kdyby koně měli motivaci k pohybu. Třeba přehrazením obvodu jednoho z výběhů, na vzniklou cestu po obvodu naházením kupek sena. Tak by trochu chodili, přitom neudupali moc trávy, postupně si na trávu zvykali. Ale na to jste malý pán.
Super by byly obrovské travnaté výběhy i v zimě. Nebo ustájení typu paddock paradise. Ale to standard (tj. běžné) v ČR není.
PS: u nás mají koně v největším stádě (cca 16 kusů) v zimě k dispozici malý, zpevněný plácek s přístřeškem. A dva zimní výběhy, velikost nedokážu odhadnout, možná dva hektary. Víceméně se drží na tom plácku. Akorát teď s jarem chodí omrknout, jak roste tráva. Někteří několik hodin denně, jiní málo.
Myslím, že máte ještě tu lepší variantu z dostupných ustájení. Pokud pastva je, ustajovatelé si ji pečlivě hlídají. Mnohde se koně nepouštějí v mokru vůbec, nebo třeba jen prostřídat na jízdárnu. Případně bývají sice výběhy zimní, ale vysloveně bahnité, mnohdy i bez sena. Případně jsou výběhy celoroční,v zimě ne úplně rozbahněné, ale pastva v létě tam není.
Okoukněte jiná dostupná ustájení, třeba najdete něco, kde by se vám líbilo víc. Teď je ideální doba, když víte, že je to období, kde to v současném ustájení není dle vašich představ. No a nebo zjistíte, že jinde je hůř. Bohužel ideální ustájení neexistuje, taky si pod tím pojmem představí každý něco jiného.

napsal(a):
Mám mladou kobylu, která strávila život na pastvinách, pak jsem si jí koupila já a dala jsem si jí na podzim do ustájení, které se mi líbilo už od začátku. Péče byla od začátku velice dobrá, až jsem byla překvapená. Osm koní bylo spolu v padocku řekněme velikosti třetiny velké jízdárny, přes den od rána do tří odpo ve výběhu, vše se poklízí, padock taky, žraní u balíku je řízené, aby se nažrali i ty nejpodřízenější. Kobyla spokojená, pastva až do prvních sněhů. Když opravdu prší, tak koně od výběhů nechodí, aby si pastvu nerošlapali. Jak povolily velké mrazy, začalo být dost bahna a koně přestali chodit do výběhů a i když se půda trochu zmátořila, zase nevyrostla tráva atd. atd...
Výsledkem je, že mi kobyla stojí už dva měsíce v tom malém padocku, kde je sice s ostatními, je tam čisto a sucho, jelikož stojí na písku, v rámci mezí se tam také proběhnou, ale pokud je nevytáhnu, tak se ten kůň nedostane ven. Je skvělé, že se můžou pást do listopadu, ale ti koně už začínají být nervozní, jinak klidná kobyla se venku leká blbostí a celkově už mě to začíná pěkně dožírat. Majitelka je jinak velmi kompetentní a je to velmi dobrá trenérka, koním rozumí, už jsem se několikrát ozvala, a vždycky jsem se dozvěděla, že ještě týden počkáme. A ještě týden. A stále nic.
Teď už to přečkáme, než kobylu pustí a nerada bych změnila jinak dobré ustájení, ale opravdu reálně zvažuju, že se budu muset během roku porozhlédnout po něčem jiném, i když vzhledm k ostatním kvalitám ustájení jen velmi nerada, neb je mi jasné, že všude je něco. Ale já mám opravdu za to, že tohle je neskutečně dlouhá doba (pozemků je dost, jsou předělené na díly a prostě by jeden zprasili, no bože).
Nebo zbytečně vyšiluju? Nebo je to takhle normální? Teď ale zase začalo pršet a je mi jasný, že to takhle bude zase další týden. Bohužel nemám šanci se za koněm dostat každý den, abych ho vypohybovala. Já nevím. Jinak je o koně postaráno dobře, ale fakt už nevím, jak to řešit.
Kamarádka ve své rodinné stáji to má v zásadě stejné. Travnaté výběhy od jara do podzimu - když je hezky, jsou tam koně 24/7 (s vodou), když pár dní po sobě prší, jdou na noc do boxu. Od podzimu do jara chodí přes den do zpevněných padoků 6x15 metrů?, neměřila jsem, každý kůň má svůj, seno a voda je samozřejmostí, na noc box. Po dohodě a za příplatek pohybuje i nájemní koně. Myslím si, že vaše ustájení patří k těm hodně lepším.

Tak moc děkuji. Jsem ráda za názory a hodně to samozřejmě zvážím. Na své ustajovatele nemůžu jinak říci půl slova, jsou to opravdu profíci a péče o areál je vidět, když s ezeptám, vždy se dozvím rozumnou odpověď, ale rozhodně mi ji necpou. Ale prostě jsem se s tímto ještě nikdy nesetkala, a že jsem těch stají za 20 let prošla. Ale možná si ty koně moc idealizuju/polidšťuju. Rozhodně mám v této stáji pocit, že když zmizím na měsíc, tak to kobyla úplně v pohodě zdárně zvládne, a to je asi důležité + mám odborné vedení. Děkuji.

Koně by opravdu z travnatého výběhu udělali oraniště a ubyl by prostor k pasení. Zprasený porost se dohromady sám nedá- je to pracné a drahé(osivo, uvláčení a pokud na semínka a mladé rostlinky nezaprší je to stejně na nic) nehledě třeba na podlomy- sama píšete že se každý den nedostanete, kdo kobyle očistí nohy od bláta a zkontroluje....? vše má něco pro i proti, vaši ustajovatelé hledají kompromis.
napsal(a):
Já jsem tedy moc nepochopila,jestli kobyla chodí do paddocku nebo do výběhu....To je dost velký rozdíl.
Protože provozuji celkem velikou stáj,tak u nás to máme takto: do paddocku chodí koně,kde jsou podkovy na 4 nohách,popřípadě,že si majitel nepřeje pouštět do stáda. Pro tažné koně máme samostatné paddocky. Velký výběh je pro velké stádo - cca 14 koní stabilně. Všichni ti koně chodí takhle ven do 12 hodin,pak ošetřovatelky zavírají do boxů.
Pokud si majitel chce koně pustit odpoledne,může sám na jakoukoliv plochu,ale musí i sám si zavřít.
Ad mokro a déšť. Pokud má majitel pastvu na dotace nebo jinak zanesenou v zemědělském fondu,vím,že musí mít pastvinu v nějakém stavu,aby o ně nepřišli. Pak samozřejmě nejde pouštět koně ven. U nás to tak nemáme,takže koně chodí ven za jakéhokoliv počasí (pokud majitel neřekne jinak).
Paddocky máme zprovozněné celoročně,tam ani neočekávám,že by se tam udělala pořádná tráva,navíc zavřít paddocku na měsíc kvůli trávě a nechat koně doma...to radši nebudu mít tu trávu :)
A ještě dovětek...pastvina,kterou koně rozdupou za mokra,se většinou dáva do pořádku tak 2 sezony...kdy by musela být prázdná....

jesie: diskuse je z loňska, jen ji vytáhl nějaký bot přidáním nepovedeného odkazu...