Prosím,
nemáte někdo zkušenost a nejlépe i kdyby jste měli pro inspiraci foto výroby vlastní sulky doma?
Pídila jsem se po něčem opravdu lehounkém,aby se dalo použít za miniponičku..potřebuji pro ni pravidelný pohyb,aby netloustla...hodně teď ,,taháme,, takovou malou kládičku(spíš špalík uříznutý pro naší potřebu ) a to kobču udržuje v kondici a baví jí to..ale přemýšlela jsem právě i nad nějakým lehkým vozíčkem,abychom měli více možností a mohli vyrážet kromě procházek a tahání i takhle společně na krokovky ve vozíčku...
A teď se mi naskytla možnost koupě takové té dvoukolé kárky...je opravdu lehká..s tím,že manžel by se jí společně s kolegy v práci pokusil předělat na sulku takové domácí výroby...
Myslíte, že je reálné udělat?
Co taková kárka? Má necelých 16 kg. Ale je otázkou, jestli tam půjde udělat posezení. Nosnost 150kg.
https://www.sharks-shop.cz/zahradni-vozik-sharks-maxi/?gclid=Cj0KCQjw38-DBhDpARIsADJ3kjmRo7Bqgp7SPkKNI0DJU1cOKMkmL9I3hDg7da3ZyEPkeOXTarzsTU0aAk25EALw_wcB
Zítra na tom v práci prý začnou pracovat..chlap prý udělá i jednoduchou sedačku s opěradlem..a dvě ojky..no uvidíme,zda to půjde. Když tak budeme tahat jen tu naší kládičku
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.109
Hele a nezkousela ses zeptar nejakeho chovatele miniponclu co s nimi i soutezi jestli nemaj primo neco nq mini? Starsiho nebo k opravě nebo tak. Treba Verca Pazourkova zapraha vsecky snad....
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hele a nezkousela ses zeptar nejakeho chovatele miniponclu co s nimi i soutezi jestli nemaj primo neco nq mini? Starsiho nebo k opravě nebo tak. Treba Verca Pazourkova zapraha vsecky snad....
Já jsem se poptávala nahoře na Křímově u dcery Šarošky a Záprťáka,jestli znáš..u těch vím,že prcky zapřahají,ale nic neprodávají..ješte u Mikutové jsem se ptala,taky nic...na větší kobču si koupím normál sulku,ale na tu malinkou jsem chtěla jen něco lehoučkého....a Pazourkovou neznàm,odkud prosím je?
Dotaz
napsal(a):
Jsem zvědavá na výsledek. :)
Já taky,určitě sem dám pak foto....prý budu ještě čubrnět říkal můj chlap
Takhle kárka vypadá,tak uvidíme,jak to bude po ,,renovaci,,
No, on není takový problém váha, jako spíš vyváženost. A to platí i sulky obzvlášť. Pokud je sulka dobře vyvážená a poník má dobře padnoucí postroj, tak v těžším terénu utáhne jedna ku jedné vzhledem ke své váze a v lehčím terénu až třikrát tolik. Naopak když je sulka špatně udělaná, tak bude problém i menší váha. Osobně bych raději investovala do pěkné, funkční sulky. Ale ať se rozhodnete jakkoliv, tak přeji mnoho úspěchů
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.109
canka
napsal(a):
Já jsem se poptávala nahoře na Křímově u dcery Šarošky a Záprťáka,jestli znáš..u těch vím,že prcky zapřahají,ale nic neprodávají..ješte u Mikutové jsem se ptala,taky nic...na větší kobču si koupím normál sulku,ale na tu malinkou jsem chtěla jen něco lehoučkého....a Pazourkovou neznàm,odkud prosím je?
Veronika Vonková Pazourková chová minihorse. Měla by být někde u Ústí nad Labem. Myslím Knínice. Ta má sulky a jeden čas snad nabízela že sežene. Přímo za minísky. Má fb. Jukni a zkus to. Jak říkám za zeptání člověk nic nedá.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.109
Priznavam se ze nejsem uplme zastance techhle samodomo pokusu ktery driv nebo pozdejc vetsinou skonci problemem. Troska patrani, peněz a máte supr primo za maly poncliky. Ano neni to 4litry ale oplati se na tomhle setrit?
Pipilota
napsal(a):
Já má z těch dvoukolek respekt, protože se hrozně snadno převrátí. Když to jen trochu jde, tak 4 kola.
(a fotka na osení a bez brdečka mě nadzvedla ze židle - jako stane se, ale nemělo by se ukazovat)
Tak já pokud to nebude funkční a bezpečné,tak používat nebudeme..vím,že na tom můj chce zapracovat,aby byla i perfektně vyvážená...tak já doufám,že to bude ok..
Na větší ponici chci taky sulku,ale tedy originál asi od Cavalleta...mě by se líbila vagoneta,ale to je už nad můj budget letos...mám toho v plánu moc
No my tu nic jinýho než pole nemáme...pokud jezdím na kobyle,jsme domluveni s místním JZD,že po polích ve vyjetých kolejích můžu.. a když jen táhnu kládičku,tak nic neničím,je opravdu lehká..a ta pidiponice fakt nic nezničí
Uživatel s deaktivovaným účtem

Máme přesně z téhle káry, když nezapomenu, nafotím naše řešení :-) Zapřahali jsme (když potřebuji jen něco rychle šup sem šup tam, tak ještě zapřaháme) do toho poníky 130 i 100 cm.
Na sulku jsme měli sedačku z autobusové avie s převařenýma nohama, která se v sulce dala upevnit kdekoli v předozadní ose, tj. dalo se kdykoli (i po cestě) doladit vyvážení celého zařízení - na velkého i malého oře - případně vůči vzadu uložené bagáži :-) Navíc většinou je ta kára bez sedačky (čiže sedačky sundavací zastamdací), aby se dala používat nákladně (zpravidla její běžné určení - nosnost 150 kg, ale když jsou dobře nahuštěná kola, uveze i 250kg balík sena ).
napsal(a):
Máme přesně z téhle káry, když nezapomenu, nafotím naše řešení :-) Zapřahali jsme (když potřebuji jen něco rychle šup sem šup tam, tak ještě zapřaháme) do toho poníky 130 i 100 cm.
Na sulku jsme měli sedačku z autobusové avie s převařenýma nohama, která se v sulce dala upevnit kdekoli v předozadní ose, tj. dalo se kdykoli (i po cestě) doladit vyvážení celého zařízení - na velkého i malého oře - případně vůči vzadu uložené bagáži :-) Navíc většinou je ta kára bez sedačky (čiže sedačky sundavací zastamdací), aby se dala používat nákladně (zpravidla její běžné určení - nosnost 150 kg, ale když jsou dobře nahuštěná kola, uveze i 250kg balík sena ).
To by jste byla straaaaaašně hodná,kdyby jste dala foto....už prý jsou navařené obě ojky,kárka je natřená a řeší se sedačka...a pak se bude vyvažovat...jsem na výsledek zvědavá..chci jí fakt jen za malou poničku...takže 150 kg nosnost nepotřebuju,do toho mám doufám daleko Ale chtěla jsem právě,aby se i pod sedačku něco vešlo,kdybych chtěla něco převézt...
Tak je hotovo,jsem mooooooooc spokojená...je extrémně lehoučká,to jí malá ani neucítí....na ty naše krokovky to bude parádička...

Chceme fotku s poňou!

Vypadá moc krásně. Jen se bojím, že bude nevyvážená, jak budete sedět za osou kol. No, máte šikovného muže, určitě kdyžtak předělá :-) (těžká závist)
efe: na fotku s poňou bych nespěchala, nejprv by to chtělo poňu naučit na ojky - a to bych osobně raději dělala s dvěma dřevěnýma tyčema (na způsob indiánského vleku) než rovnou se sulkou.... Aby se naučila zatáčet ustupováním a tak.
Naše sulka: ojky byly plánované teleskopické, ale nakonec jsme se na to vykašlali a jsou napevno. Na konstrukci vozíku jsou navařené dvě tyče, na kterých je upevněná sedačka. Poslední foto detail paciček, kterými sedačka sedí na těch tyčích, protikus je podobná pacička a stažené dvěma šrouby na každé pacce. Sedačka se dá umístit kdekoli po délce těch nosných tyčí. Pokud bychom tam nechtěli mít tolik matroše, jsem si jistá, že uplně stejně by ta sedačka mohla být rozumně připevněná k původním tyčím vozíku, které jsou zevnitř kol. Na třetím obrázku je sedačka jen položená na podlážce, ve skutečnosti byla výš. Teď už je poničená, a už se na káru dávat nebude, máme jiné vozíčky, tak spíš na smeťák
Fotks s poňou určitě bude Jen mi dejte čas,jsme ve fázi učení...ponička je hrozně hodňoučká a klidná,takže se nebojím,že jí to půjde rychle..chtěla jsem pomalu učit už teď o víkend,ale ještě mi nepřišel postroj,co jsem jí nechala šít na míru Tak musíme vydržet..
O té nevyváženosti jsme se bavili a budeme řešit,až vyzkoušíme v reálu,že by jsme ještě nějak upravili..uvidíme..já chci s ponicí opravdu chodit jen v kroku,nikam jí nechci hnát,jen chci,aby měla trošku vyžití,pohyb a hlavně trochu výdeje energie..takže když mě v kroku potáhne,věřím,že se snad i trochu zapotí..aspoň maličko Nemá žádnou fyzičku,chodíme fakt jen na krokové procházky prokládané chvilkovými klusovými úseky..a to se fakt ani nezapotí. Tak slibuji si od toho lepší kondici a ten výdej energie,že nebude tloustnout holka..

Ono je to jedno, jak to budete chtít využívat, pokud to bude nevyvážené, bude to poníkovi vadit. Hlavně začínejte přidávat práce pomalu. V sulce poník nejen táhne, ale i nese, zátěž je kombinovaná.
Vyváženost si lehce ověříte - položte ojky na bednu/lavici/schod štaflí tak vysoko, jak bude připnutá k poníkovi, a sedněte si. A raději ať ty oje vepředu někdo přidrží, protože mám tucha, jak to dopadne. Bojím se, že se to s vámi převáží i když budou ty ojky (bude kára předkem) ležet na zemi....
Tak ať to můžete upravit ještě než zapřáhnete :-) Mimochodem - rozporku (brdečko) máte? A kde ji budete mít připevněnou? Jukněte na naši káru, vepředu je navařený hák na rozporku. Bez rozporky netahejte, to by byla blbá pomsta poníkovi.
Toho, jestli to pro ponici bude práce, se vůbec nebojte. Bude to pro ni zezačátku velká práce. My jsme chodili s poníkama okruh půl hodiny s pneumatikou po zemi, a v tomhle období, kdy byli ještě chlupatí, nám na tom okruhu napotili.

napsal(a):
Chceme fotku s poňou!
Fotku! Fotku!
Tak to jsem asi pohnojila Já myslela,že rozporka se používá spíše na tahání dřeva apod...nevěděla jsem,že i takto na sulku..všude na obrázkách jsem viděla,že postraňky jsou zapnuté do oček na sulce(viz.fotografie)..tak to jsem jelito Takže potřebuji někde rozporku ještě sehnat a navařit očko na sulku..a upřímně nevím,kde ji seženu
Děkuji za tip,zkusím o víkendu vyzkoušet(samozřejmě bez ponice),jak je to s tou vyvážeností..
Určitě slibuji,že foto dodám,až k tomu dospějeme Držte nám palce
Rozporku svaří každý šikovný chlap - což váš evidentně je. Stačí kovová tyč, na konce háky, veprostřed kroužek. Spojí se karabinou s pobočkama.
A opatrně - prvního poníka jsem podělala a dodnes mě to mrzí. Napoprvé bych sulku zatížila. Mají ajfr, člověk by to nečekal. :) Jen se bojím, že budete poníka nadzvedávat, je straně ošemetné sulku vybalancovat. Je potřeba sedět na kolech, a být co nejvíce "samonosní". Nezvedat poníka, ani mu svoji váhou nesedět na náhřbetníku. Mě se vybalancování nepodařilo, tak zapřahám páru do vozu.
canka
napsal(a):
Tak to jsem asi pohnojila Já myslela,že rozporka se používá spíše na tahání dřeva apod...nevěděla jsem,že i takto na sulku..všude na obrázkách jsem viděla,že postraňky jsou zapnuté do oček na sulce(viz.fotografie)..tak to jsem jelito Takže potřebuji někde rozporku ještě sehnat a navařit očko na sulku..a upřímně nevím,kde ji seženu
Děkuji za tip,zkusím o víkendu vyzkoušet(samozřejmě bez ponice),jak je to s tou vyvážeností..
Určitě slibuji,že foto dodám,až k tomu dospějeme Držte nám palce
V příloze posílám naší samo domo sulku - třeba se inspirujete ;) rozporka se dělala z jeklu a očko na šroubek.

evcusik
napsal(a):
Buggyra; navzdory tomu, že máme sulku vyváženou, tak i tak je dost znát jak si kdo sedne na lavici...jestli na kraj nebo opře o opěradlo - máte to taky tak?
Moje řešení je = šetřím na ctyrkolak :D už jen pro víc místa na praktické využití :)
Na naší domádo sulce s neposouvací lavicí to znát je - a protože ji zapřaháme i za různé koně, je to znát i podle toho, jak vysoko jsou oje.
Nicméně na té kupované sulce to poznat není. Kočí sedí nad nápravou, a pokud sedí těžištěm v střední části sedáku nebo směrem k opěradlu, je sulka pořád velmi pěkně vyvážená. A v případě, že se kočí předkloní nebo postaví, tak se sulka lehce nakloní na poníka (u 80kg člověka to zatížení činí asi 20 kg - udržím to jednou rukou).
Taky taháme primárně čtyřkolák, tam se poník nemusí potýkat s tou váhou na hřbetě (s kopce, do kopce...).

canka:
Když nezapomenu, nafotím vám nějaké naše rozporky (máme prefabrikované i domádo vařené). Máme ještě jednu prehisto, co se vyráběla na oslíčky v létě jsem ji opravila na takové to "domácí žvýkáníčko", je dřevěná, a oka jsou k ní připevněná nylonovými popruhy a lany (drží to už nějakých 25 let). Změřím vám šířku rozporky na té sulce Cavalettie, ta by měla být pro poníčky od mini. Pro poníka 130 cm máme rozporku asi 70 cm.
Když jsem zkoušela tahat s velkým koněm, na kterého rozporku doma nemáme, tak jsem použila prostě klacek z lesa (tahali jsme kulatinu po zemi, takže jsem použila klacek takový, aby se v případě nějaké nepředloženosti klidně zlomil a kládu nechal kládou). Rozporka se dá udělat klidně i ze dřeva - tj. z kulatinky (viděla jsem pěknou s oválným průřezem, to je ještě šikovnější - ve smyslu rozložení tahu v dlouhé ose oválu) nebo z hranolku :-)
Všechno, co taháte na dvou postraňcích, je dobré dávat přes rozporku. Rozporka zajistí rovnoměrný tah na tažený předmět a stabilitu postroje na koni při pohybu, zároveň slouží jako bezpečnostní prvek, kdy rozpíná postraňky a snižuje možnost poranění nohou nebo šlápnutí do postraňků.
Na těch fotkách vozíčků to není vidět, protože jsou rozporky v barvě...

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/133739334/kocarove-postroje-shetty.php Taky zajímavá inspirace na sulku :-) A vypadá to, že tady to mají fakt bez rozporky, což teda nic moc.
Měřila jsem naše rozporky, na pony 130 cm máme cca 65 cm, na pony 110 cm máme cca 60 cm a na oslíka byla 52 cm :-)
Děkuji za tipy,my to snad nějak v pátek dáme dohromady,abychom v sobotu už mohli vyjít na procházku se sulkou na ruce,aby si zvykala holka...
Jinak zkoušela jsem ten tip vyváženosti té sulky a musím říct,že dobré...ty konce jsem dala na schůdky štafliček do rovné polohy,a vlezla jsem opatrně na sedačku(držela jsem se radši nade mnou trámku na přístřešku) a sedla na prostředek sedačky a dobré..pustila jsem se a drželo to... Tak snad to půjde...

Vezměte si s sebou na procházku druhou osobu, která půjde poníkovi celou dobu u hlavy. Vy budete tak mít možnost upravovat postroje, řešit nenadálé situace, rychle vypřahat.... Vodič musí dávat pozor, aby se v krizové situaci nedostal před oj nebo před koně nebo před kolo vozíku.
K poníkovi sulku přivažte přetrhnutelnými provázky (jak ojky, tak postraňky). Na běžné potahání bez zátěže to vydrží, při panice to poník roztrhá a zabrání to nejhoršímu zrakvení (a ztrátám na postrojích a sulce). My jsme ještě měli všude bezpečnostní uzle na těch provázcích, aby se dal poník rychle odvázat.
Kůň by měl v postroji být zapřažený tak, aby v tahu dopředu byly napnuté postraňky a povolený závěs ojí (za oje netáhne), a naopak při brždění se moc neprověsily postraňky (aby do nich nešlápl) a závěs oje umožnil co možná rychlou reakci vozíku na tah zpátky. V podstatě by měl být postroj více méně napnutý mezi ojí a rozporkou (když kůň stojí klidně, tak napnuté postraňky a závěs oje svisle k zemi).
Ten, kdo bude eventuálně sedat na sulku, by měl mít bezpečnostní helmu a vestu (vřele ovšem doporučuji i pro vodiče). Na sulku je dobré zezadu dát nějaké reflexní prvky, když jedeme "jen tak", pověsíme nebo přivážeme tam reflexní vestu. Zahozená sulka v křoví se pak líp hledá, případně prchající poník po silnici je lépe vidět (jen prevence).
Určitě znáte https://www.equichannel.cz/zaprahame-trocha-nudne-ale-nutne-teorie
https://www.equichannel.cz/nebojte-se-radne-zaprahnout
https://www.equichannel.cz/prvni-priprazeni-kone-ke-kocaru-bez-dramat-chyb-a-omylu
Máme bezpečnostní opatření - kdykoli zastavíme, běžíme dopředu koni dát kokino. Koně klidně stojí, dokud nedostanou baštu. Velmi ochotně zastavují (kolikrát i když tak uplně nechceme ) a zastavují za každé situace a čekají na dobrotu. Jsou naučení, že dobrotou zastavení nekončí, je vhodné nasimulovat nějakou práci na postrojích či kočáru, a dojít dát ještě jedno kokino. Do jasného pokynu k pohybu koně nesmějí pochodovat (co kdybych měla zrovna nohu pod kolem nebo byla zamotaná do oprati). To je potřeba mít stoprocentní.
Určitě to všechno máte nastudované. Tak jen pro jistotu :-)
Ponička je naprostý pohodář a salámista,kterého nic nerozhodí...a to opravdu..já se nebojím její reakce..já vím,že bude v pohodě...jde jen o to,abych já,zatím co půjdeme,mohla přesně,jak píšete,kontrolovat a upravovat postroj....nebojím se toho,že by se bála nebo tak či předvedla nějakou nečekanou reakci..kam jí postavím,tam ponice stojí a čeká,než si pro ni přijdu
Hodně se věnujeme bubákům,i s větší kobylou máme zažito snad vše,ale tu mám už 18 let..malou mám přes 2 roky,ale máme taky už dost vyzkoušeno..plachty,mosty,traktory,chůze vedle kombajnu,tahání pytle se slámou za koněm,tahání plachty s drnčícím řetězem položeným na té plachtě..klus se šustícími pytlíky připevněnými gumičkou do ocasu..stále něco vymýšlím...myslím,že malou opravdu jen tal nic nerozhodí
Samozřejmě vše zdokumentuji a budu ráda,pokud by nám něco nešlo,když poradíte

canka: nepodceňujte to. Skutečně udělejte maximum pro to, abyste předešla problémům. Problémy nemusí způsobit hned váš poník (i když taková noha chycená mezi postraňkem a ojí...), může přilítnout cizí pes a udělat nepříjemnost, může se stát cokoliv. Dokud to nebudete mít vy i váš poník "v ruce" (takže tak první půlrok), tak za to prosím, kdo je připraven... známe Samozřejmě že vše bude probíhat jako na drátkách, nic jiného ani nečekám.
canka
napsal(a):
Ponička je naprostý pohodář a salámista,kterého nic nerozhodí...a to opravdu..já se nebojím její reakce..já vím,že bude v pohodě...jde jen o to,abych já,zatím co půjdeme,mohla přesně,jak píšete,kontrolovat a upravovat postroj....nebojím se toho,že by se bála nebo tak či předvedla nějakou nečekanou reakci..kam jí postavím,tam ponice stojí a čeká,než si pro ni přijdu
Hodně se věnujeme bubákům,i s větší kobylou máme zažito snad vše,ale tu mám už 18 let..malou mám přes 2 roky,ale máme taky už dost vyzkoušeno..plachty,mosty,traktory,chůze vedle kombajnu,tahání pytle se slámou za koněm,tahání plachty s drnčícím řetězem položeným na té plachtě..klus se šustícími pytlíky připevněnými gumičkou do ocasu..stále něco vymýšlím...myslím,že malou opravdu jen tal nic nerozhodí
Samozřejmě vše zdokumentuji a budu ráda,pokud by nám něco nešlo,když poradíte
nepodceňovala bych to. Taky jsem takhle zapřahala poničku, která nikdy nic neřešila. Zapřáhnutí naprosto v pohodě. Chodila do sulky několik měsíců bez problémů. Poslouchala doslova na slovo. Řídili jí i lidi, co se u koní nepohybují, děti. To vše bez problémů. A bum! Nedávno se z ničeho nic začala v sulce plašit a být naprosto neovladatelná. Ale naprosto. To mě celkem vyškolilo v tom, že i ten nejhodnější kůň je přece jenom stále kůň a nikdy nesmí člověk usnout na vavřínech.